Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τι περιμένουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών από τη νέα κυβέρνηση.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να πληρώσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους αγρότες, που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, τονίζουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων στον ΑγροΤύπο.



Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης και να προκηρυχθούν τα προγράμματα του ΠΑΑ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που έχουν «παγώσει». Ακόμη θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή με στόχο την μεταρύθμιση του αγροτικού τομέα. 

Όμως πέρα από τις πληρωμές, τις μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα, τώρα δίνεται μια ευκαιρία να «ανοίξει» ο διάλογος για το σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας κοινής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα. Μια στρατηγική που θα έχει σαν στόχο να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ μετά το 2013, δίνεται μια ευκαιρία στα δύο μεγάλα κόμματα να καταθέσουν ένα πλαίσιο από κοινές προτάσεις στην Κομισιόν με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ κ. Αθανάσιος Λύγδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Πιστεύω ότι άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων θα πρέπει να είναι οι πληρωμές που εκκρεμούν αυτό το διάστημα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και οι αγρότες έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα. Πάντως εκτιμώ ότι δεν θα έχει τον χρόνο μια τέτοια κυβέρνηση να προετοιμάσει κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αλλά και για τις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ μετά το 2013, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις. Όλα αυτά πιστεύω ότι θα πρέπει να απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις προσεχείς εκλογές. Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει το βάρος στις επιδοτήσεις και στα αναπτυξιακά προγράμματα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τα οποία έχουν «παγώσει» όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Όσο δεν προχωρούν κάποιες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί δεν υπάρχει περίπτωση να δει ο αγροτικός τομέας μια «άσπρη μέρα». Πρέπει να εφαρμοστούν οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως για παράδειγμα το μητρώο εμπόρων, το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα κ.α. Μόνο αν εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ο αγροτικός τομέας να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή τροχιά.

Πρέπει όμως να παρθούν και κάποιες τολμηρές αποφάσεις, γιατί όσο ο καιρός περνάει τα προβλήματα μεγαλώνουν. Αν μείνουμε στα δανεικά και δεν σχεδιαστεί μια μακροχρόνια αγροτική πολιτική στο Υπουργείο Γεωργίας, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι πολιτικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε σε σημείο μηδέν. Ο αγροτικός κόσμος έχει αγωνία για το αν θα εισπράξει τα χρήματά του.

 Η έλλειψη εμπιστοσύνης δημιουργεί την ανασφάλεια. Όμως πιστεύω ότι αυτοί που θα αναλάβουν την ηγεσία του υπουργείου έχουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δημιουργήσουν μια στρατηγική, που δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανένας στο μέλλον. Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η χάραξη στρατηγικής στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Δεν μπορεί να λένε κάποιοι ότι ο πρωτογενής αγροτικός τομέας μπορεί να μας βγάλει από την οικονομική κρίση και ότι θα γίνουμε αυτάρκεις, αλλά την ίδια στιγμή να μην εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Η έλλειψη της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή είναι σίγουρο ότι θα φέρει μια «πίεση» προς τα κάτω των τιμών παραγωγού. Θα πρέπει να καθίσουν οι τεχνοκράτες και να βρούνε τρόπους για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Γιατί αν δεν γίνει αυτό κινδυνεύουμε σε λίγα χρόνια να μην έχουμε παραγωγή ελληνικών τροφίμων, γιατί αυτός που παράγει πρέπει να κερδίζει κάποιο εισόδημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει να παράγει».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης βρέθηκαν και αναμένεται να καταβληθούν μέσα στην εβδομάδα, αφού βρήκε τα χρήματα η Αγροτική Τράπεζα. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε στην καταβολή αυτών των χρημάτων. Έχουμε ανοικτές διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ που πρέπει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να σχεδιάσει τις προτάσεις της και να της καταθέσει στην ΕΕ. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η χώρα μας για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ.

Θα ήταν ευκαιρία για αυτή την κυβέρνηση να καταθέσει στην Κομισιόν προς διαπραγμάτευση κάποιες κοινές προτάσεις, από τα δύο μεγάλα κόμματα, για κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Εμείς σαν κτηνοτρόφοι βάζουμε σαν κύριο αίτημα να υπάρξουν και στη νέα ΚΑΠ τα ειδικά δικαιώματα. Είναι καθοριστικό ζήτημα για εμάς, επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν ώστε να ταΐσουν τα ζώα τους. Μας ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν ότι αυτοί που έχουν ειδικά δικαιώματα θα συνεχίσουν να τα έχουν και για τη νέα περίοδο. Αλλά δεν προβλέπονται νέα ειδικά δικαιώματα.

Ένα άλλο θέμα είναι με τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους χρηματοδότησης των κτηνοτρόφων. Αν συνεχιστεί η έλλειψη χρημάτων, θα έχουμε στο αιγοπρόβειο γάλα την επανάληψη του φαινομένου που υπήρξε στο αγελαδινό, δηλαδή τη μεγάλη μείωση της παραγωγής. Και αυτό θα συμβεί την στιγμή που οι εξαγωγές φέτας πάνε πολύ καλά και ξεπέρασαν τους 33 – 34 χιλιάδες τόνους. Όμως αν μειωθεί η παραγωγή δεν θα μπορούμε να έχουμε πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας.

Πάντως εκτιμώ ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να υπάρξει κάποιος σχεδιασμός στον αγροτικό τομέα. Δεν μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό σε μόλις δύο μήνες. Μπορεί όμως να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση το υπουργείο και να καταθέσουν τις προτάσεις του όλοι οι φορείς».

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Αυτή η κοινή προσπάθεια που γίνεται σήμερα σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεκινήσει στον αγροτικό τομέα πριν κάποιους μήνες. Μην ξεχνάμε ότι στο νομοσχέδιο που αφορά τους συνεταιρισμούς, πολλά από τα άρθρα του έχουν ψηφιστεί και από τη ΝΔ. Επίσης και κάποια από αυτά ήταν προτάσεις βουλευτών της ΝΔ. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων.

Ακόμη θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να ασχοληθεί με τα άμεσα προβλήματα που «καίνε» τους αγρότες, όπως για παράδειγμα η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ή να προχωρήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης θα ήταν καλό να μην «παγώσουν» όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό τομέα.

Πάντως εκτιμώ ότι είναι πολύ μικρός ο χρόνος για να σχεδιαστεί κάποια κοινή στρατηγική στον αγροτικό τομέα. Αλλά θα ήταν καλό να συνεχιστεί αυτή η κοινή προσπάθεια και μετά τις επερχόμενες εκλογές, ώστε να υπάρξει ένας δυνατός αγροτικός τομέας στην πατρίδα μας».
--------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
--------------------------------------------