Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εξηγήσεις από τον νέο υφυπουργό ΑΑΤ, κ. Α. Ροντούλη για τα «προβλήματα» με την ενιαία ενίσχυση

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται αρκετοί αγρότες σε όλη την χώρα από τα τελικά ποσά της ενιαίας ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, αφού σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν, κάποιοι «βρήκαν» πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εκείνων που μέχρι και χθες, 14/11, το απόγευμα δεν είχαν καμία ενημέρωση στο τραπεζικό τους βιβλιάριο.


Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το θέμα με τον νέο υφυπουργό ΑΑΤ, ο οποίος θέλησε να μας εξηγήσει πως έχει η κατάσταση αφού μετά τα παράπονα των αγροτών επισκέφθηκε υποκαταστήματα της ΑΤΕbank στην Λάρισα με σκοπό να ενημερωθεί για την πορεία των πληρωμών.

«Επισκέφθηκα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας προκειμένου να ελέγξω την ροή των χρημάτων. Η κατάσταση εξελίσσεται ως εξής: Από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ξεκίνησαν να πιστώνονται τα χρήματα του 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύμφωνα με όσα με ενημερώνουν οι υπηρεσίες της ΑΤΕ», αναφέρει ο κ. Αστέριος Ροντούλης στον ΑγροΤύπο.

Και προσθέτει: «Από την πλευρά των δικαιούχων παραγωγών υπάρχει δυσαρέσκεια η οποία έχει να κάνει με την παρακράτηση των χρημάτων που γίνεται από την ATEbank».

Πάγιες εντολές

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου γιατί γίνονται αυτές οι κρατήσεις αυτές ο κ. Ροντούλης μας εξηγεί: «Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ώστε να δούμε πως έχει η κατάσταση. Στον λογαριασμό κάθε δικαιούχου “μπαίνει” το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

Αν ένας παραγωγός για παράδειγμα δικαιούται να λάβει συνολικά 10.000 ευρώ με την προκαταβολή θα πάρει 5.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα η ΑΤΕ θα κρατήσει το 50% αυτού του ποσού της προκαταβολής αφού υπάρχουν δάνεια και λογαριασμοί αλληλόχρεοι των παραγωγών από το παρελθόν για τα οποία οι αγρότες έχουν υπογράψει πάγια εντολή.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι όταν ένας αγρότης πρέπει να πάρει στο σύνολο 10.000 ευρώ και έλαβε τα 5.000 ευρώ (προκαταβολή) αλλά χρωστάει για παράδειγμα 15.000 ευρώ τότε η τράπεζα κρατάει μέχρι το 50%. Δηλαδή θα μπορεί να παρακρατήσει μέχρι 2.500 ευρώ και όχι παραπάνω. Αυτό γίνεται στην βάση της πάγιας εντολής που συνήφθη κατά το παρελθόν μεταξύ του δικαιούχου και της ΑΤΕ και γίνεται με αυτόματο σύστημα».

ΕΛΓΑ

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση κατά την οποία η ΑΤΕbank μπορεί να δεσμεύσει χρήματα από τους λογαριασμούς κάποιων δικαιούχων. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει και μια πάγια εντολή όσον αφορά τον ΕΛΓΑ. Δηλαδή αν κάποιοι παραγωγοί δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν όταν υπέβαλαν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, υπέγραψαν μια εντολή στην οποία έδιναν στον ΕΛΓΑ το δικαίωμα να παρακρατήσει από την ενιαία ενίσχυση τα χρήματα αυτά».

Παλαιές οφειλές

Τι συμβαίνει όμως με τους αγρότες οι οποίοι ουδέποτε υπέγραψαν κάποια πάγια εντολή αλλά έχουν κάποιες παλιότερες οφειλές προς την ΑΤΕbank; «Αυτή την στιγμή υπάρχει και μια κατηγορία αγροτών οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει καμία πάγια εντολή. Τι γίνεται με αυτούς; Η ΑΤΕ δεν μπορεί να “βάλει χέρι” στους λογαριασμούς τους.

Οπότε, ακολουθείται η εξής διαδικασία την οποία είδα να εκτυλίσσεται μπροστά μου, στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ. Σύμφωνα με αυτή, ο διευθυντής του εκάστοτε υποκαταστήματος καλεί τον δικαιούχο παραγωγό και τον ενημερώνει για την οφειλή του», μας λέει ο κ. Ροντούλης.

Και προσθέτει: «Εν συνεχεία τον ενημερώνει για το ποσό τις ενιαίας ενίσχυσης το οποίο του πιστώθηκε και από εκεί και μετά ξεκινάει μια διαπραγμάτευση για το ποσό που μπορεί και επιθυμεί να “δώσει” ο αγρότης στην ΑΤΕ.

Υπάρχει δηλαδή μια ανοιχτή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγείται καταναγκαστική παρακράτηση χρημάτων από την ΑΤΕ διότι δεν υφίσταται πάγια εντολή. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι από την ΑΤΕ με διαβεβαιώνουν ότι γίνεται διαπραγμάτευση και δεν παρακρατούνται αυθαίρετα χρηματικά ποσά από λογαριασμούς».

Άλλα προβλήματα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν από χθες παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, η δυσαρέσκεια πολλών δικαιούχων οφείλεται ακόμα και στο γεγονός ότι κάποιες πληρωμές φαίνεται ότι δεν έγιναν με γνώμονα τις δηλώσεις καλλιέργειας του 2011 αλλά εκείνες του 2010. Σε ερώτησή μας προς τον υφυπουργό ΑΑΤ, γι’ αυτό το θέμα μας απάντησε ότι πρόκειται να ενημερώσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως επίσης και για τις περιπτώσεις κάποιων παραγωγών οι οποίοι είχαν κάνει μεταβιβάσεις δικαιωμάτων το 2011 και επίσης δεν έλαβαν ακόμα την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. «Τα προβλήματα αυτά θεωρώ ότι θα λυθούν στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Ροντούλης.

Και καταλήγει: «Είναι θετικό όμως ότι το πρόγραμμα τρέχει και αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Και εν’ όψει Δεκεμβρίου που είναι τα Χριστούγεννα θα ζεσταθεί λίγο η αγορά».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------