Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η παροχή υπηρεσιών στους αγρότες μετά το πολυνομοσχέδιο, η περίπτωση του ΕΛΓΑ

Η μείωση του κράτους που επιβλήθηκε από την τρόικα δεν γίνεται σε μια προσπάθεια περικοπής του πλεονάζοντος προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά σε μια οριζόντια λογική που είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη από τις δημόσιες υπηρεσίες.



Η λογική που λειτουργεί το κράτος σήμερα είναι καθαρά εισπρακτική. Ζητά από τους πολίτες να πληρώνουν αλλά την ίδια στιγμή αδιαφορεί για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει. Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι αγρότες με τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το ΥπΑΑΤ, αφού αμέσως μετά τη ψήφιση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών καταργούνται οι «κενές» οργανικές θέσεις.

Επίσης με την αυτοδίκαιη απόλυση του υπαλλήλου ή τη θέση του σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, καταργείται η θέση του κλάδου και της κατηγορίας που ανήκε ο υπάλληλος και μειώνεται αντίστοιχα ο προβλεπόμενος αριθμός οργανικών θέσεων.

Πριν λίγο καιρό επιβλήθηκε στους αγρότες η υποχρεωτική εισφορά στον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες τη δέχτηκαν αλλά ζητάνε τώρα από τον οργανισμό να πραγματοποιεί αντικειμενικές εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις.

Όμως η μείωση του προσωπικού και των οργανικών θέσεων, το πλαφόν των 100 ημερών για τις μετακινήσεις εκτός έδρας, αλλά και το πλαφόν στις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων, που θα επιβληθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του οργανισμού με τους αγρότες. «Καλό είναι οι αγρότες να γνωρίζουν ότι ο νόμος «απαγορεύει» στους υπαλλήλους του ασφαλιστικού οργανισμού να πάνε στο χωράφι για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Καρανίκας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει σήμερα 745 οργανικές θέσεις, από τις οποίες μετά το κύμα συνταξιοδότησης που υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόλις οι 499 είναι καλυμμένες.

Οι υπόλοιπες παραμένουν κενές και θα καταργηθούν. «Αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις για να ανταποκριθεί ο οργανισμός στο εκτιμητικό του έργο», δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή είμαστε δέκα υπάλληλοι ανά νόμο για να καλύψουμε τις ανάγκες των εκτιμήσεων των ζημιών τόσο για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ όσο και για τα ΠΣΕΑ. Ήδη ο αριθμός αυτός των υπαλλήλων θεωρείται μικρός.

Να προσθέσουμε ότι ούτε συμβασιούχους μπορούμε να προσλάβουμε ούτε πρόσθετο μόνιμο προσωπικό. Το ερώτημα είναι ποιοι θα κάνουν τις εκτιμήσεις. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι κάποιος μεγάλος φορέας με πολυάριθμο προσωπικό που να μπορεί να αντικαταστήσει τους εργαζομένους που θα φύγουν».

Ακόμη το πολυνομοσχέδιο βάζει πλαφόν στις μετακινήσεις εκτός έδρας, κάτι που επίσης δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Το αντικείμενο της εργασίας των γεωτεχνικών, που είναι το 70% των υπαλλήλων του οργανισμού, μετακινούνται εκτός έδρας για να κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

Με το πολυνομοσχέδιο οι ημέρες που μπορούν να μετακινηθούν οι εκτιμητές είναι 60 κάθε έτος, με δικαίωμα στον υπουργό για την κατ΄ εξαίρεση υπέρβαση αυτού του ορίου για ακόμη 40 ημέρες. Δηλαδή έχουμε 100 συνολικά ημέρες που θα πληρωνόμαστε για μετακινήσεις εκτός έδρας κάθε έτος. Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο είχαμε 120 ημέρες ανώτερο όριο και επειδή το έχουμε ξεπεράσει ζητάμε από τον υπουργό να μας δώσει παραπάνω ημέρες.

Έχουμε τους κτηνιάτρους που έχουν 140 ημέρες μετακίνηση το 2011, που τις έχουν καλύψει και ζητάμε παραπάνω ημέρες έγκριση. Γενικότερα να σας αναφέρω ότι ο μέσος όρος μετακινήσεων των κτηνιάτρων ξεπερνά κάθε έτος τις 200 ημέρες ενώ ο νόμος βάζει όριο μόλις 100.

Ακόμη με σχετική διάταξη μπαίνει ανώτερο πλαφόν συνολικών αποδοχών 1.900 ευρώ το άτομο. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτιμητής που θα αναγκαστεί να βγει εκτός έδρας αν έχει ξεπεράσει το πλαφόν δεν θα πληρωθεί ούτε για τη μετακίνησή του και διατροφή του ούτε για τη διαμονή του αν χρειαστεί να διανυχτερεύσει. Επειδή όμως οι εκτιμητές είναι και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το ποσό των 1.900 ευρώ θα προέρχεται από τον μισθό του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρωθεί για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκτελέσουμε το εκτιμητικό έργο στον ΕΛΓΑ. Εμείς ζητάμε να συναντηθούμε με τον υπουργό. Στο παρελθόν μας είχε υποσχεθεί ο κ. Σκανδαλίδης ότι θα συμπεριλάβει διατάξεις που θα προσπαθήσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του οργανισμού «Δήμητρα». Δεν πιστεύουμε όμως ότι μετά τη ψήφιση αυτού του πολυνομοσχεδίου θα μπορέσει ο κ. Σκανδαλίδης να προωθήσει αυτές τις διατάξεις».

-------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
-------------------------------------------