Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σε ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου προχωρά η ΕΕ. «Ψυχολογικό» μέτρο το θεωρούν οι Έλληνες που ζητάνε αναδιοργάνωση και έλεγχους στην αγορά

Την αποθεματοποίηση 100.000 τόνων παρθένου ελαιολάδου για έξι μήνες, με στόχο να στηρίξει τους παραγωγούς τους προϊόντος, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντάτσιαν Τσιόλος. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από την πτώση που παρουσίασαν οι τιμές στην Ισπανία, οι οποίες έφτασαν να είναι κάτω από το όριο για την ιδιωτική αποθεματοποίηση στην ΕΕ, που είναι η τιμή 1,77 ευρώ ανά κιλό. «Η δυνατότητα ενός εξαμήνου αποθήκευσης, πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά κατά την έναρξη της νέας σεζόν», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ντάσιαν Τσιόλος.

Για την Ελλάδα σίγουρα δεν είναι το μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα με τις τιμές, υποστηρίζουν σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών. Προσθέτουν δε ότι είναι περισσότερο ένα «ψυχολογικό» μέτρο, που θα φέρει κάποια άνοδο στις τιμές, αφού στη χώρα μας είναι αμφίβολο αν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες για να εφαρμοσθεί το μέτρο. Όπως αναφέρουν αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι να υπάρξει αναδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς και να γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι κατά της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων».

Πάντως ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, υποσχέθηκε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα προτείνει «ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Το θέμα είχε συζητηθεί, μετά από κοινό αίτημα της Ελλάδας και της Ισπανίας, στο πρόσφατο Συμβούλιο Γεωργίας, αλλά η Κομισιόν μέχρι σήμερα απαντούσε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι δεν συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός για να ενεργοποιηθεί η αποθεματοποίηση. Τελικά το «πράσινο φως» δόθηκε μετά την επιστολή της Ισπανίδας υπουργού Γεωργίας, η οποία υποστήριζε «στην Ισπανία το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελαιόλαδο πωλείται κάτω από την τιμή της αποθεματοποίησης».

Η γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Γεωργία Μπαζιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η ιδιωτική αποθεματοποίηση ήταν κοινό αίτημα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Εμείς σαν Ελλάδα είχαμε ζητήσει και πρόσθετα μέτρα και ο Επίτροπος είχε απαντήσει ότι θα παρακολουθεί την αγορά και θα ανακοινώσει μέτρα. Μάθαμε ότι θα κινητοποιήσει τη διαδικασία της ιδιωτική αποθεματοποίησης, αλλά δεν ξέρουμε αν αποφασίσει να λάβει και πρόσθετα μέτρα. Πάντως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο χαμηλές τιμές όπως έχουν στην Ισπανία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η τιμή του παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κυμαίνεται στα 169,79 ευρώ ανά 100 κιλά, σημειώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα μείωση της τάξης του 0,9% και στην Ιταλία στα 198 ευρώ ανά 100 κιλά, με μείωση 2,5%.

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λέσβου κ. Στρατής Χατζηδημητρίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αποθέματα σε τόσο μεγάλες ποσότητες για να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο. Ειδικότερα όμως θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εδώ στο νησί παράγουμε μεγάλη ποσότητα από παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά επειδή δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση. Πάντως η ποσότητα παρθένου ελαιολάδου που έχουμε αυτή τη στιγμή απούλητη κυμαίνεται γύρω στους 200 – 300 τόνους.

Οι Ισπανοί ζήτησαν την αποθεματοποίηση για τα δικά τους ελαιόλαδα. Όμως για την Ελλάδα σίγουρα δεν είναι το μέτρο που θα λύσει το πρόβλημα με τις τιμές. Έτσι όπως είναι δομημένη η ισπανική αγορά, με κοινές εκθλίψεις, συγκεντρωμένο το προϊόν στα χέρια των οργανωμένων μονάδων, που ξέρουν την ποσότητα ελαιολάδου που διαθέτουν ανά πάσα στιγμή, μπορούν να χαράσσουν πολιτική στον τομέα και να ζητάνε το μέτρο που τους συμφέρει.

Αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε άλλες ποσότητες στα ελαιοτριβεία και άλλες στους συνεταιρισμούς, δεν είναι εύκολο να κάνουμε κάποιο προγραμματισμό για να βάλουμε σε αποθεματοποίηση κάποια ποσότητα ελαιολάδου. Δεν ξέρουμε ακριβώς ούτε τις ποσότητες που έχουμε ούτε αν αυτές είναι διαθέσιμες. Για μένα το κυρίαρχο ζήτημα είναι να υπάρξει έλεγχος στην αγορά, ώστε να μην υπάρχουν νοθείες αλλά και να μην «ελληνοποιούν» τα εισαγόμενα λάδια».

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Εκτιμώ ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλα αποθέματα ώστε να προχωρήσουμε στην ιδιωτική αποθεματοποίηση. Τα ελαιόλαδα ειδικότερα στην Κρήτη θεωρώ ότι είναι εξαντλημένα σε μεγάλο βαθμό. Επομένως στην χώρα μας συμμετοχή στην αποθεματοποίηση δεν νομίζω να υπάρχει και αν υπάρξει θα είναι μικρή. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα γενικότερα δεν υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση και αυτό οφείλεται κυρίως στην οργάνωση της αγοράς.

Όμως το μέτρο αυτό πιστεύω ότι είναι θετικό, αφού θα συμμετάσχει η Ισπανία, η οποία και το ζητά επίμονα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αποσυμφόρηση της αγοράς για τον συγκεκριμένο τύπο ελαιολάδου. Ελπίζουμε ότι αυτό το μέτρο να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών. Βλέπετε η νομοθεσία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει σαν μόνο μέτρο για την αύξηση των τιμών ελαιολάδου την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που να βοηθήσει στην αύξηση των τιμών. Εκτός αν ο Επίτροπος Γεωργίας νομοθετήσει κάτι καινούργιο.

Από την πλευρά μας στην Ελλάδα πιστεύω ότι κάποτε πρέπει να αναδιοργανώσουμε την εσωτερική μας αγορά, ώστε να μην πουλάμε το ελαιόλαδο σε τόσο χαμηλές τιμές. Εδώ δεν λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, αλλά στην πραγματικότητα οι τιμές καθορίζονται από το εξωτερικό.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο, ώστε να πάψει να πουλάει ο κάθε συνεταιρισμός και το κάθε ελαιοτριβείο το λάδι σε μικρές ποσότητες. Εγώ προτείνω να γίνονται οι πωλήσεις του ελαιολάδου σε μεγάλες ποσότητες με δημοπρασίες. Πάντως για να υπάρξει η αναδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς ελαιολάδου, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συλλογή στοιχείων της παραγωγής και της κατανάλωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νικόλαος Προκοβάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η αποθεματοποίηση αποκλείεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα. Και αυτό θα συμβεί γιατί οι τιμές της αποθεματοποίησης είναι πολύ μικρότερες από τις τιμές αγοράς. Βοηθά περισσότερο «ψυχολογικά», αφού θα αποσυρθούν από την αγορά για κάποιο χρονικό διάστημα κάποιες ποσότητες από τα αποθέματα για να δοθεί ένα άλμα στην τιμή. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πρόπερσι που εφαρμόστηκε ξανά.

Οι Ισπανοί που έχουν υψηλά αποθέματα φέτος έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να φτάσουν οι τιμές σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο για να πετύχουν την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Συνήθως οι τιμές καθορίζονται από την αγορά. Για να επέμβεις στην αγορά εκτιμώ ότι είναι κάτι δύσκολο. Κάθε φορά που επεμβαίνεις στην αγορά το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργήσεις στρεβλώσεις. Το ελληνικό συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια. Εμείς στην Λακωνία έχουμε για τις ίδιες κατηγορίες ελαιολάδου πάντα τις υψηλότερες τιμές.

Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των λαδιών μας, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να τα προτιμά το εμπόριο. Και ο δεύτερος είναι ότι εμείς σαν Ένωση δεν πάμε να «κρατήσουμε» τις τιμές αλλά προσπαθούμε να μην τις ξεφτιλίσουμε. Και το λέω αυτό όχι για τις δημοπρασίες που κάνουμε αλλά για τις πωλήσεις του τυποποιημένου προϊόντος μας».
--------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
--------------------------------------------