Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μαζικές απώλειες μελισσιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής

Τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν μαζικές απώλειες μελισσιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τις αναφορές των μελισσοκόμων των πληγέντων περιοχών στο Κέντρο Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ ο αριθμός των μελισσιών που καταστράφηκε είναι πολύ μεγάλος, γεγονός που τους έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Σύμφωνα με επιστολή στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ (Γκουλιαδίτη Φ-Μπιρρή Π.), το οποίο υπογράφει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, κ. Γιάννης Τσιφόρος στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Περιφέρεια Αττικής, «οι ζημιές έχουν διττή αιτία και συγκεκριμένα:

•Τη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή.

•Τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Όπως τονίζεται «σε ό, τι αφορά τις ζημιές από τη χρήση εντομοκτόνων για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών, τεκμηριώθηκε περαιτέρω με αναλύσεις δειγμάτων μελισσών και γύρης, η παρουσία τόσο της δραστικής ουσίας clothianidin σε όλα τα δείγματα (μελισσών και γύρης) όσο και της δραστικής ουσίας Imidacloprid (σε ένα δείγμα μελισσών και ένα δείγμα γύρης).

Τα προαναφερόμενα δείγματα συγκεντρώθηκαν από πέντε πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής με ευθύνη του Καθηγητή και Δ/ντή του Εργαστηρίου Σηροτροφίας Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Π. Χαριζάνη και ελέγχθηκαν εργαστηριακά στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. (Επισυνάπτεται πίνακας με τα αποτελέσματα των αναλύσεων).

Επισημαίνεται ότι οι δραστικές ουσίες clothianidin και Imidacloprid εμπεριέχονται στα κατ’ εξαίρεση εγκριθέντα εντομοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1.Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα αν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες, από τις αποφάσεις οδηγίες εφαρμογής των κατ’ εξαίρεση χορηγηθέντων σκευασμάτων, γεγονός που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να μας κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα.

2.Να ληφθεί μέριμνα ώστε οι πληγέντες μελισσοκόμοι να αποζημιωθούν για την απώλεια τόσο του μελισσοκομικού τους κεφαλαίου όσο και της απολεσθείσης παραγωγής.

3.Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αποτραπεί στο μέλλον παρόμοια καταστροφή του μελισσοκομικού κεφαλαίου της Αττικής».
---------------------
Πηγή: paseges.gr
---------------------