Σελίδες

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Aγριαγκινάρα: «πόλος έλξης» για τη βιοποικιλότητα

«Μαγνήτης» βιοποικιλότητας αποδεικνύεται η καλλιέργεια αγριαγκινάρας στην Ελλάδα, αφού στο χώρο όπου αναπτύσσεται φιλοξενεί ακόμη και πεταλούδες Αφρικής, που αναπαράγονται την άνοιξη πάνω στα φύλλα της.



Αυτό το γεγονός, μάλιστα, τράβηξε την προσοχή της ομάδας του National Geographic, που εντυπωσιάστηκε από το θέαμα, όπως λέει ο επικεφαλής του γνωστού περιοδικού στη χώρα μας Νίκος Μάργαρης.

Επειδή η αγριαγκινάρα είναι η ίδια ζιζάνιο, εξηγεί ο κ. Μάργαρης, όχι μόνο επιβιώνει χωρίς λιπάνσεις και αρδεύσεις, αλλά παράλληλα δείχνει να δημιουργεί στις καλλιέργειές τις ιδιαίτερα μεγάλη βιοποικιλότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το λουλούδι της αγριαγκινάρας, προσελκύει μεγάλο αριθμό εντόμων, τα οποία το γονιμοποιούν, τρεφόμενα από το νέκταρ του.

Στη συνέχεια αυτά τα έντομα προσελκύουν μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία εγκαθίστανται στις καλλιέργειες, όπου και κατασκευάζουν τις φωλιές τους.

Στα θετικά της αγριαγκινάρας πρέπει να προστεθεί ότι δεν έχει ανάγκη αρδεύσεων, γεγονός που σημαίνει ότι προστατεύει τους υδατικούς πόρους, ενώ θεωρείται ένα από τα λίγα ενεργειακά φυτά που εγγυώνται θετικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
--------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------