Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες προδιαγραφές βάζει στα ελαιόλαδα η Αυστραλία που ευνοούν την ποιότητα και την προστασία των καταναλωτών

Η Αυστραλία προχωρεί στην καθιέρωση νέων προδιαγραφών εμπορίας του ελαιολάδου, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο οργανισμός πιστοποίησης «Πρότυπα Αυστραλίας», αναμένεται να ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «αυτό το πρότυπο (στάνταρ) αναμένεται να καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην ακατάλληλη και παραπλανητική σήμανση του ελαιολάδου». Αν και η Αυστραλία έρχεται δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, σε κατανάλωση ελαιολάδου στις τρίτες χώρες, η Ελλάδα κατέχει πολύ μικρό ποσοστό στην αγορά της.

Πάντως με τα νέα αυστηρότερα κριτήρια μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί η χώρα μας, αφού τα περισσότερα ελαιόλαδα που παράγει είναι υψηλής ποιότητας και κάλλιστα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυστηρότερες και ευκρινέστερες απαιτήσεις. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, οι τέσσερις μεγάλες καταναλωτικές αγορές ελαιολάδου στις τρίτες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

«Το νέο πρότυπο θα θεσπίσει ένα σημείο αναφοράς στην ποιότητα του ελαιόλαδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές παίρνουν το προϊόν που πληρώνουν. Προστατεύει τα αυθεντικά προϊόντα. Ανταποκρίνεται στις θεμιτές ανησυχίες της κοινότητας και θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο διαφανή αγορά με την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων στα ράφια μας», δήλωσε ο κ. Κόλιν Μπλερ, Διευθύνων Σύμβουλος στα «Πρότυπα Αυστραλίας», προσθέτοντας ότι «το πρότυπο αυτό θα οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράσουν καλύτερης ποιότητας προϊόν».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικ. Μιχελάκης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη δημιουργία αυτών των αυστηρότερων και πιο ξεκάθαρων κριτηρίων. Παράλληλα με την ραγδαία επέκταση των νέων ελαιώνων στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, οι Αυστραλοί ελαιοπαραγωγοί φροντίζουν για τον περιορισμό των εισαγωγών μεσογειακών ελαιόλαδων στην χώρα τους. Έτσι, «πανηγύρισαν» την υιοθέτηση μιας νέας σειράς προτύπων για την κατάταξη του ελαιολάδου, που θα κάνει δυσκολότερη την εισαγωγή ευρωπαϊκών ελαιόλαδων χαμηλής ποιότητας στην χώρα τους».

Πάντως η συγκεκριμένη απόφαση που πήρε η Αυστραλία, φάνηκε να ενόχλησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. «Κατά τη γνώμη μου η «ενόχληση» αυτή δείχνει ότι το Συμβούλιο δεν θέλει να αλλάξει τα δικά του πρότυπα, τα οποία πιστεύω ότι βοηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών της Ισπανίας και Ιταλίας, που θέλουν να αξιοποιούν κυρίως ελαιόλαδα χαμηλής ποιότητας», αναφέρει ο κ. Μιχελάκης.

Ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος Α.Σ. Ελαιώνας Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το να φτιάξεις αυστηρά κριτήρια είναι ότι το καλύτερο για την Ελλάδα, αφού βγάζουμε ποιοτικό ελαιόλαδο. Αν μπορούσαμε και βάζαμε και εμείς κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσαμε πιο εύκολα να το προωθήσουμε. Με το ποιοτικό πριμ δίνουνε ψίχουλα κάθε χρόνο στον κάθε αγρότη. Όμως θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να τα έριχναν στη διαφήμιση και στην προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και σε μια πενταετία θα είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΕΣΒΙΤΕ κ. Παναγιώτης Καραντώνης ανέφερε τον ΑγρoΤύπο: «Αν πράγματι αυτό το πρότυπο βοηθάει προς την ανάπτυξη της ποιότητας προφανώς και πρέπει να το στηρίξουμε, γιατί για την Ελλάδα η ποιότητα του ελαιολάδου είναι το μόνο της όπλο.

Το αυστραλιανό εμπορικό πρότυπο στηρίζει την οργανοληπτική αξιολόγηση (γευσιγνωσία), που οι Ισπανοί, με την υποστήριξη της ιταλικής βιομηχανίας, επιθυμούν να καταργήσουν με κάθε τρόπο και να αφήσουν μόνο τις εργαστηριακές αναλύσεις, στις οποίες είναι καλύτεροι από εμάς. Αν όμως καταργηθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση τότε εμείς πρέπει να ξεχάσουμε την ελαιοκομία, δεδομένου ότι από πλευράς κόστους παραγωγής εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε.

Οι Αυστραλοί έχουν μικρή ποσότητα παραγωγής με υψηλό κόστος παραγωγής και αντιλαμβάνονται ότι αν πρέπει να «κρατήσουν» την ποιότητα πρέπει να διατηρήσουν την οργανοληπτική αξιολόγηση. Καταλαβαίνουν ότι αν καταργηθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση δεν θα μπορούν να πουλήσουν το ελαιόλαδο που παράγουν. Πρόκειται για μια χώρα που παράγει 15.000 τόνους ελαιολάδου και καταναλώνει 50.000 τόνους.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού ελαιολάδου είναι η απόσμηση που κάνουν κάποιες χώρες. Πιστεύω ότι το θέμα της απόσμησης θα έπρεπε η Ελλάδα να το κάνει «σημαία» και αφού έρχεται η Αυστραλία με το νέο πρότυπο και την «καταπολεμά» θα πρέπει να προβληματίσει και εμάς για το πώς θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε».

Στις νέες προδιαγραφές ελαιολάδου που αποφάσισε η Αυστραλία περιλαμβάνονται τα εξής:

-Σαφή περιγραφή των ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου παρθένων ή και εξευγενισμένων (ραφιναρισμένων).
-Σαφή καθορισμό του τι σημαίνει «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
-Σαφή προσδιορισμό της αναφοράς στις ετικέτες της ημερομηνία λήξης.
-Αυστηρό καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης. Απαγορεύεται η χρήση λέξεων: «βραβευμένο», «σούπερ», «αγνό», «ελαφρύ», light κ.α. που προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.
-Τεκμηρίωση των λέξεων που αναφέρουν την χώρα η περιοχή προέλευσης.
-Ανάλυση της έννοιας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. ψυχρής έκθλιψης, πρώτης πίεσης κλπ.
-Περιγραφή των κλιματικών συνθηκών των περιοχών προέλευσης, των ποικιλιών ελιάς και των ελαιοπαραγωγικών περιφερειών.
-------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
-------------------------------------------