Σελίδες

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Οι Νέοι Αγρότες στην ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011, στο Καλοχώρι Ζίτσας Ιωαννίνων τιμήθηκε η Ελληνίδα Αγρότισσα με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας & συνδιοργάνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου, της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η σεμνή επιμνημόσυνη δέηση έγινε στο μνημείο της Αγρότισσας, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (Χάνι Τσίκα), το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Καγιώργου (24-6-1986) με απεικόνιση μιας αγρότισσας (Ευθαλίας Κανάτα), μετά από δωρεά της Φανής Λαγογιάννη και του Παναγιώτη Νικολάου. Στο μνημείο διακρίνεται μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια και να λέει: «Άντε Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να έρθει ο αφέντης μου από τα ξένα». Λίγο παραπίσω έχει διαμορφωθεί από παλαιότερα «Το Πάρκο της Αγρότισσας», μέσα στον ποταμό Καλαμά. Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ζίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος, η Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου και η ΠΕΝΑ.

Ακολούθως όλοι οι συμμετέχοντες πήγαν στο διπλανό Καλοχώρι όπου το πρόγραμμα προέβλεπε χαιρετισμό του Δημάρχου Ζίτσας, κεντρική ομιλία από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημ. Μιχαηλίδη και παραδοσιακά τραγούδια από την χορωδία Κόνιτσας.



Ανάμεσα στους συμμετέχοντες επισημαίνεται η παρουσία του κ. Δημ. Ρογκότη (Δήμαρχος Ζίτσας), κ. Παν. Παπά (Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου), κ. Βασ. Γαρδίκου (Αντιδήμαρχος Ζίτσας), κ. Σπύρου Μάντζιου (Αντιδήμαρχος Ζίτσας), κα Αικατερίνα Μπαλάφα (Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας Καλοχωρίου), κα Αικ. Μάντζιου (Πρόεδρος Τ.Κ. Βουτσαρά), κα Γεωργία Κοντοδήμου (Πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου), κ. Χρ. Οικονόμου (Μουσικοπαιδαγωγός Χορωδίας Κόνιτσας), κ. Τάσ. Βασιλείου (π. Πρόεδρος Καλοχωρίου), κ. Σάκ. Βλέτσας (Δημ. Σύμβουλος), κ. Δ. Τζίμας (Δημ. Σύμβουλος), κ. Δημ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό Συνεργάτη της ΠΕΝΑ) και πολλών άλλων.

Η κεντρική ομιλία με θέμα «Νέοι Αγρότες-Επιχειρηματίες της υπαίθρου» τοποθέτησε νέους προβληματισμούς και διήγειρε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων με την εξειδικευμένη οπτική των αγροτικών θεμάτων. Ειδικότερα προσεγγίσθηκαν θέματα, όπως: Τι επάγγελμα να διαλέξω και τα πλεονεκτήματα των αγροτικών επαγγελμάτων, Το λαμπρό μέλλον του αγροτικού τομέα (τρόφιμα) και ιδιαίτερα του αγροδιατροφικού,



Ο προβληματισμός για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου (αγροτών), Η συμβολή του Αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία & ανάπτυξη, Η ανάγκη αποσαφήνισης του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων (Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία, ενέργεια, μεταποίηση, εμπορία, ρύποι, υπηρεσίες (αγροτουρισμός, αγροτικά μηχανήματα κλπ) με κύριο προσανατολισμό στην βασική ιδιότητα ότι ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος,
Η επιχειρηματικότητα ως τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό & οικονομικό γίγνεσθαι,
Η έλλειψη αγροτικών σχολείων,
Η ανάγκη αδείας ασκήσεως επαγγέλματος για την χρήση φυτοφαρμάκων-δηλητηρίων στα τρόφιμα,
Η ανάγκη λειτουργίας υποστηρικτικών δομών (έρευνα, θερμοκοιτίδες, πειραματικά αγροκτήματα, μεταφορά τεχνογνωσίας, ανταλλαγή εμπειριών, αγροτικά επιμελητήρια κλπ),
Η διέξοδος στην αγορά (Αγροτικές Αγορές, Δημοπρατήρια),
Η τοπική ανάπτυξη & Αυτάρκεια των Τοπικών Κοινωνιών,
Τα Τοπικά Σύμφωνα (αγροτική παραγωγή, τουρισμός, πολιτισμός) και βέβαια η σημαντικότητα του θηλυκού κομματιού του πληθυσμού, των αγροτισσών.

«Η τιμή στην Ελληνίδα Αγρότισσα» περιγράφεται θαυμάσια στην 70σέλιδη έντυπη έκδοση της τότε Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Μολοσσών (2006) με επιμέλεια του Τάσου Βασιλείου, με πολλές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις από το 1986 μέχρι πρόσφατα.

Μετά την μεγάλη ποικιλία τραγουδιών της χορωδίας Κόνιτσας, που ήταν μια πετυχημένη και έξυπνη υποστήριξη, σε διαδικασία αμοιβαιότητας μεταξύ Δήμων, ακολούθησε η πλούσια γευσιγνωσία τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, που ήταν προσφορά των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου με τοπικά φημισμένα κρασιά Ζίτσας, ενώ την φιλοξενία της εκπροσώπησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών πρόσφερε ο ξενώνας ΠΟΛΥΔΩΡΟ, στο χωριό Πολύδωρο με την φροντίδα της κας Λαμπρινής.

Η φετινή ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ήταν ενταγμένη στις καλοκαιρινές ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ Εκδηλώσεις 2011 του Δήμου Ζίτσας, που επεκτείνονται από 6/6/2011 έως 11/9/2011, καλύπτοντας όλη την περίοδο που οι απόδημοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους, και στις οποίες περιλαμβάνεται και η Γιορτή Κρασιού Ζίτσας (19/8/2011).

Μοιάζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να προδιαγραφούν οι όροι και προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται κάποια εκδήλωση ως «τοπική πολιτιστική δραστηριότητα» ή «αγροτουριστική», και ιδιαίτερα τα φεστιβάλ, οι γιορτές και τα πανηγύρια, ώστε να μην έχουμε κακόγουστες, διαφημιστικές «καλλιτεχνών», άσχετες εκδηλώσεις, με «επαγγελματίες», χωρίς την από κάτω συμμετοχή εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας, που έχουν στόχο συγκέντρωση κόσμου και οι οποίες ενισχύονται από δημόσιους ή αυτοδιοικητικούς (Δήμοι & Περιφέρειες) ή άλλους τοπικούς πόρους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382