Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Αδειοδότηση από τους δήμους χωρίς άδειες δασικής και αρχαιολογίας, ζητάνε οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ

Η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τα μέτρα προστασίας της φέτας και η νέα προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία, θα είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στην προσεχή συνάντηση, που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).



Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά μέχρι στιγμής ο υφυπουργός, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ με στόχο την οριστική λύση της αδειοδότησης, οι ΟΤΑ (δήμοι ή κοινότητες) πρόκειται να εκδίδουν τις άδειες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

«Συμφωνούμε με αυτή την προοπτική και το είπαμε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό. Με το προηγούμενο καθεστώς είχαμε να κάνουμε με πολλές επιτροπές και συνολικά 11 υπηρεσίες», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. «Στην συνάντηση που είχαμε στο ΥπΑΑΤ με τον υφυπουργό, ζητήσαμε τη νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης. Στην επόμενη συνάντηση θα προτείνουμε μέτρα για λιγότερη γραφειοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ και πρόσθεσε ότι αυτά που πιστεύει ότι είναι αναγκαία για την έκδοση της άδειας είναι ένα τοπογραφικό, βεβαιώσεις από την κτηνιατρική υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη διεύθυνση υγιεινής. «Με την αρχαιολογία και δασαρχεία δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ άδειες», τόνισε ο κ. Καμπούρης.

«Με μια βεβαίωση από το κτηνιατρείο ότι είμαστε κτηνοτρόφοι, μια βεβαίωση από τη διεύθυνση υγιεινής ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία και μια βεβαίωση από την δημοτική αρχή για τον αριθμό των ζώων και ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται μέσα σε οικισμούς ή σε πηγές με πόσιμα νερά και με ένα τοπογραφικό εκεί που είναι η εγκατάσταση, είναι αρκετά για την έκδοση άδειας».

Θα υπάρξει μια νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχουμε «ατζέντα» των κυριότερων θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κτηνοτροφία.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης θα συζητήσουμε και τα μέτρα προστασίας της φέτας. Εμείς προτείνουμε να υπάρχει το «ανάγλυφο» της φέτας, δηλαδή κάθε τυροκομική μονάδα να έχει το δικό της κωδικό για να μπορεί να γίνεται ιχνηλάτιση οποιαδήποτε στιγμή. Να πάει κάποιος να φάει σε ένα εστιατόριο φέτα και να γνωρίζει από ποιον προέρχεται. Ακόμη ζητάμε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να αυξηθούν αλλά και να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα κέντρα εστίασης, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί δειγματοληπτικά αν είναι πραγματική φέτα ή άλλο λευκό τυρί.

Το τρίτο θέμα που θα συζητήσουμε θα αφορά την προκήρυξη για τη βιολογική κτηνοτροφία. Το κυρίαρχο για εμάς σχετίζεται με τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν κτηνοτρόφοι να μπορούν να μπούνε στο πρόγραμμα με τα ζώα τους αλλά και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αν διαθέτουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παράγουν ιδιοπαραγόμενη ζωοτροφή. Επίσης θεωρούμε ότι οι ενισχύσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία που θέλουν να χορηγήσουν είναι πολύ χαμηλές. Αν δεν «ανοίξει» η αγορά των βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων, αυτές οι τιμές δεν πρόκειται να μας εξασφαλίσουν, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Μέσα στην επόμενη πενταετία μπορεί η αγορά να απορροφάει τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα με καλύτερες τιμές και τότε δεν θα έχουμε ανάγκη καμιά επιδότηση.

Τέλος θα βάλουμε και το θέμα της νομοθετικής αναγνώρισης της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων».
-----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
-----------------------------------------------