Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σχέδιο νόμου για συνεταιρισμούς: Μεταβατικό στάδιο δίνει το ΥπΑΑΤ και παραμένει στην καθολικότητα της ψηφοφορίας. Κατάργηση υποχρεωτικότητας και ίδιο σύστημα εκλογής του Δ.Σ. ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Το σχέδιο νόμου για τους Συνεταιρισμούς, πέρασε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, κρίθηκε σε ό,τι αφορά στα θέματα συνταγματικότητας, έχει εγκριθεί το σύνολό του με ορισμένες επιμέρους παρατηρήσεις που έχουν γίνει και παίρνει το δρόμο του για τη ψηφοφορία στη Βουλή.



Υπήρξαν τελικά κάποιες αλλαγές που αφορούσαν το μεταβατικό στάδιο που δίνεται για τη μετατροπή ή την εκκαθάριση των συνεταιρισμών και το σύστημα ψηφοφορίας για την ανάδειξη μελών που θα μετέχουν στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όμως η «κόντρα» του ΥπΑΑΤ με την ΠΑΣΕΓΕΣ παραμένει και αφορά στην «υποχρεωτική» διάλυση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς όπως και το κλείσιμο των ανενεργών πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς επίσης και στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά η εκλογή να γίνεται από τη Γενική Συνέλευση που απαρτίζεται από αντιπροσώπους του κάθε μέλους της – νομικού προσώπου και όχι από αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μελών της όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου.

Η πρώτη αλλαγή που έγινε στο νέο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης, αφορά το μεταβατικό στάδιο για την μετατροπή και εκκαθάριση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, που ο υπουργός χαρακτήρισε σαν «αχίλλειο πτέρνα».

Σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα γίνεται απευθείας διάλυση (εκκαθάριση) μετά τη ψήφιση του νόμου αλλά θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Έτσι από τη ψήφιση του νόμου μέχρι το τέλος του 2011 είναι «υποχρεωτικό» σε όλες τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) να πάρουν αποφάσεις για το αν θα γίνουν πρωτοβάθμιες οργανώσεις ή θα μετατραπούν σε αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ενώ παράλληλα οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που συμμετέχουν σε κάθε ΕΑΣ, θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν και θα συγχωνευτούν με τις ΕΑΣ.

Ο ισολογισμός που πρέπει να καταθέσουν ενόψει του 2012 θα είναι «ισολογισμός μετασχηματισμού». Η καταγραφή θα γίνει με ένα σχέδιο εξυγίανσης με αποτέλεσμα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Όσον αφορά την «καθολική ψηφοφορία» ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι παραμένει στο νέο σχέδιο νόμου. «Η αλλαγή είναι ότι επιλέξαμε αντί να γίνει σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας, όπως ήταν στην αρχή, θα γίνει σε επίπεδο αντιστοίχησης (ανάλογα με τον αριθμό των μελών των αγροτών που μετέχουν στους συνεταιρισμούς), αλλά η βάση της εκλογής θα είναι ο συνεταιρισμός», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι Συνεταιρισμοί θα αποφασίζουν να στείλουν με καθολικές ψηφοφορίες από τη βάση τους, όχι Νομικά Πρόσωπα, αλλά τους αντιπροσώπους στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα εκλέγει τη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ».

Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό «βρίθει νομικών ασαφειών και αντισυνταγματικών διατάξεων», συνδέεται με τη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και με την παράδοση του αγροδιατροφικού τομέα, στο σύνολό του, σε οργανωμένα συμφέροντα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι «με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, στις 29.3.2011, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά είχε παράλληλα προτείνει τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, αδιαμφισβήτητου κύρους, προκειμένου να εξετασθεί το νομοσχέδιο στη βάση της διεθνούς πρακτικής και των διεθνών συνεταιριστικών αρχών. Δυστυχώς, ούτε αυτή η πρόταση λήφθηκε υπόψη».

«Συνεπώς, ο λόγος πλέον, από εδώ και έπειτα, ανήκει στον Πρωθυπουργό», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ.


------------------------
Πηγή: paseges.gr
------------------------