Κινδυνεύει να καταρρεύσει φέτος το σύστημα της δακοκτονίας σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας, κάτι που ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα ποιότητας στην παραγωγή ελαιολάδου της ερχόμενης περιόδου.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, στη δακοκτονία του 2011 έχουμε δραματική μείωση θέσεων των εποχικών υπαλλήλων, τόσο στο επιστημονικό όσο και στο εργατοτεχνικό προσωπικό.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πριν από λίγα χρόνια η Μυτιλήνη και η Λακωνία απασχολούσαν για αυτή την εργασία περίπου 30 γεωπόνους, ενώ στα Χανιά 27. Όμως το 2011 θα εργαστούν στη δακοκτονία 12 γεωπόνοι στη Μυτιλήνη, 9 στην Λακωνία και 11 στα Χανιά.
Μετά από έρευνα που έκανε ο ΑγροΤύπος για το παρασκήνιο αυτής της απόφασης, φάνηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε ζητήσει την πρόσληψη 4.200 εποχικών υπαλλήλων για το 2011, αλλά τελικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης για οικονομία «έκοψε» τους μισούς, με αποτέλεσμα να προσληφθούν τελικά μόλις 2.200 άτομα.
Θυμίζουμε ότι πέρσι είχαν προσληφθεί 4.316 άτομα ενώ το 2008 περίπου 10.158. Πάντως στο ΥπΑΑΤ προσανατολίζονται να υποχρεώσουν το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στις Περιφέρειες να εργαστεί και αυτό στη δακοκτονία.
Όπως παραδέχονται ακόμη και κύκλοι του ΥπΑΑΤ, η μείωση των θέσεων είναι τόσο μεγάλη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου. Ως γνωστό, από την επιτυχία της δακοκτονίας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου (οι δακοπροσβολές αυξάνουν την οξύτητα του λαδιού και υποβαθμίζουν γενικότερα την ποιότητά του).
Και να θυμίσουμε ότι το «όπλο» μας απέναντι στους ανταγωνιστές μας είναι η καλή ποιότητα ελαιολάδου που παράγουμε.
«Το κρίσιμο σημείο της επιτυχίας μιας δακοκτονίας είναι ο πρώτος ψεκασμός, ο οποίος πρέπει να γίνει έγκαιρα και σωστά», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νικόλαος Μιχελάκης και προσθέτει «αν η πρώτη γενιά του δάκου δεν ελεγχθεί και αρχίζει και πολλαπλασιάζεται τότε δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αργότερα.
Πρέπει να γίνουν σύντομα οι προσλήψεις και να προμηθευτούν τα φάρμακα για να αρχίσει η δακοκτονία μέσα στο Ιούνιο. Πάντως τα δύο τελευταία χρόνια στην Κρήτη δεν είχαμε επιτυχημένες δακοκτονίες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα ποιότητας στο ελαιόλαδο».
Από την πλευρά της η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι φέτος έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού, ενώ οι περιφερειακές υπηρεσίες των ελαιοκομικών νομών έχουν ήδη παραλάβει απόφαση εξουσιοδοτική για την προμήθεια υλικών δακοκτονίας.
--------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
--------------------------------------------