Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μόνο σε ΄΄ενεργούς΄΄ οι άμεσες ενισχύσεις.

Οι ευρωβουλευτές κρίνουν ότι οι άμεσες ενισχύσεις πρέπει να δίνονται μόνο στους ενεργούς αγρότες, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση των νέων αγροτών, με επέκταση των καθεστώτων..... στήριξης στο δεύτερο πυλώνα, και ότι θα πρέπει να θεσπισθεί με αντικειμενικά κριτήρια ένα απλουστευμένο σύστημα ενίσχυσης, ειδικά για τις μικρές εκμεταλλεύσεις τονίζει μεταξύ άλλων το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013.

Η έκθεση τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλης ΄΄είναι ενδεικτικό της σημασίας που έχει να έχουμε πάντα ξεκάθαρους στόχους και να αγωνιζόμαστε με οργάνωση, πειθαρχία και σοβαρότητα για την επίτευξή τους. Με τη σημερινή ψηφοφορία ανατρέπεται πλήρως το αρχικό κείμενο Dess, που προωθούσε την επανεθνικοποίηση και τη μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο.

Εκτός από αυτό, οι σοσιαλιστές, πειθαρχώντας να μείνουμε στα πιο σημαντικά σημεία, αντί να αναλωθούμε σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, καταφέραμε να εδραιώσουμε και σε μερικά σημεία να βελτιώσουμε τις απόψεις που υιοθέτησε πριν ένα χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση Lyon. Δεσμευόμαστε ότι με την ίδια σοβαρότητα, επιμονή και πειθαρχία θα αντιμετωπίσουμε και τις διαπραγματεύσεις για τις νομοθετικές προτάσεις."

Επίσης απορρίπτει την ενιαία κατ' αποκοπή άμεση ενίσχυση για το σύνολο της ΕΕ και τάσσεται υπέρ της σταδιακής αντικατάστασης του ιστορικού μοντέλου από το περιφερειακό, με ρεαλιστική προσέγγιση στην αναδιανομή των πόρων και αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις από την παραγωγή, παρέχοντας ευελιξία στις περιοχές που δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις, που στοχεύουν τόσο στην εξασφάλιση παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων όσο και στην παροχή δημόσιων αγαθών, ζωτικής σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας, ζητά προοδευτική μείωση για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και κριτήρια απασχόλησης και βιώσιμων πρακτικών. Πιστεύει ότι η προστασία των φυσικών πόρων (ύδατα, ενέργεια, έδαφος) θα πρέπει να συνδέεται στενότερα με τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων. Επιπλέον ζητά η "πράσινη" συνιστώσα, που θα χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), να επιλέγεται από τον εκάστοτε παραλήπτη αυτών των συγκεκριμένων ενισχύσεων από ένα εθνικό ή περιφερειακό κατάλογο μέτρων, που θα καταρτίζουν τα κράτη μέλη, βάσει ενός ευρύτερου καταλόγου της ΕΕ.

Υπέρ της καταβολής ενισχύσεων μόνον σε 'ενεργούς' γεωργούς, τη θέσπιση 'οροφής' στο ύψος των αμέσων πληρωμών και την καταβολή ειδικής ενίσχυσης στις 'μικρές' γεωργικές εκμεταλλεύσεις τάχθηκε και ο Ευρωβουλευτής Γ. Παπαστάμκος.

Ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής απόδοσης της ΚΑΠ, ο κ. Παπαστάμκος σημείωσε ότι τα μέτρα οικολογικής πλαισίωσης θα πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους, να συνοδεύονται από επαρκές αντιστάθμισμα, να μην δημιουργούν επιπρόσθετο διοικητικό άχθος. Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει ήδη προτείνει η Επιτροπή (αμειψισπορά, οικολογική αγρανάπαυση, μόνιμοι βοσκότοποι, φυτική κάλυψη), είναι κρίσιμο να συμπεριληφθούν και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και των λοιπών μεσογειακών κρατών μελών.

Η εντεινόμενη αστάθεια των γεωργικών αγορών, καθώς και οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι διατροφικές κρίσεις επιβάλλουν την ενεργοποίηση αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης κινδύνων. Με ενσωματωθείσα στην Έκθεση τροπολογία του κ. Παπαστάμκου, ζητείται η ενίσχυση των ισχυόντων μέτρων αγοράς (ταχύτερη ενεργοποίηση, επέκταση σε άλλους τομείς, επικαιροποίηση τιμών παρέμβασης). Επίσης, χρειάζεται ένα μόνιμο Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων. Θετική είναι η πρόταση για το νέο εργαλείο σταθεροποίησης γεωργικού εισοδήματος.

Με τροπολογία του κ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του ΕΛΚ από τον Ευρωπαϊκό Νότο, η οποία ψηφίσθηκε και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς τα μεσογειακά προϊόντα, ζητείται η ενίσχυση των συστημάτων διαχείρισης στους τομείς των οπωροκηπευτικών, του οίνου και του ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα, απαιτείται ένα αποτελεσματικότερο ταμείο διαχείρισης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, καλύτερη διαχείριση κρίσεων στον τομέα του οίνου, καθώς και ένα επικαιροποιημένο σύστημα αποθεματοποίησης για το ελαιόλαδο.

Τέλος, ο κ. Παπαστάμκος υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της ανανέωσης των γενεών στον γεωργικό τομέα ως κεντρική πρόκληση της ΚΑΠ και λήψης αποτελεσματικών μέτρων υπέρ των νέων γεωργών.
---------------------------
Πηγή: agroschannel.com
---------------------------