Σελίδες

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Λαβωμένα» από τον περονόσπορο φέτος τα αμπέλια. Νέα μείωση της παραγωγής κάτω από τους 300.000 τόνους φοβούνται οι αμπελουργοί

Καίριο χτύπημα από τον περονόσπορο έχει δεχθεί φέτος ο ελληνικός αμπελώνας όπου σε συνδυασμό με τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την χώρα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μείωση της παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία αλλά και την Αττική ενώ οι περιοχές που φαίνεται να βγαίνουν με τις λιγότερες ζημιές στον φετινό τρύγο είναι η Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και ένα μεγάλο ποσοστό των νησιών του Ιονίου.



Την ίδια στιγμή οι αμπελουργοί σε όλη την χώρα βρίσκονται στην διαδικασία ψεκασμών ώστε να αντιμετωπίσουν τον περονόσπορο. Ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, στον ΑγροΤύπο: «οι αμπελουργοί είναι εξοντωμένοι οικονομικά και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που εισέπραξαν από το προϊόν σταματούν τους ψεκασμούς.

Ένα ακόμα πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ότι οι αμπελουργοί που είχαν πληρωθεί πολύ χαμηλά δεν είχαν προβεί σε καλλιεργητικές φροντίδες οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ακόμα πιο δύσκολα».

Μετά την περσινή μειωμένη παραγωγή οίνου (300.000 τόνους), πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι φέτος λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε οδηγούμαστε σε μια νέα μείωση η οποία θα είναι καταστροφική για τον αμπελοοινικό τομέα. Για το πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κ. Παρασκευά Κορδοπάτη ο οποίος έχοντας πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα μας ανέφερε: «Ξεκινώντας από την Βόρεια Ελλάδα αυτή την στιγμή στη Νάουσα, το Αμύνταιο και τη Ζίτσα δεν μπορούμε να πούμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Μόνο κάποια αμπέλια τα οποία είναι διάσπαρτα έχουν μικρά προβλήματα από τον περονόσπορο».

Θεσσαλία – Καρδίτσα

Και προσθέτει: «Στην Θεσσαλία στον Τύρναβο και την Αγχίαλο έχουν σημαντικά προβλήματα. Ειδικά ο Τύρναβος στην περιοχή του Δαμασίου. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε έντονες βροχοπτώσεις με απότομη ηλιοφάνεια και στην Αγχίαλο με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα. Στην Καρδίτσα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα τα προβλήματα όμως αυτά σχετίζονται με ένα κοκτέιλ καιρικών συνθηκών στο οποίο συμμετέχουν τα χιλιοστά βροχοπτώσεων, το ποσοστό υγρασίας, η ηλιοφάνεια και οι άνεμοι. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία παρουσιάζουν πρωτογενή ανάπτυξη του μύκητα και μετά δευτερογενή ανάπτυξη του μύκητα. Για παράδειγμα στο Δαμάσι Τυρνάβου υπάρχει και δευτερογενή ανάπτυξη εκεί έχει πληγεί το 50% της παραγωγής».

Βοιωτία – Αττική - Κάρυστος

Επίσης σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ: «Στην περιοχή της Βοιωτίας έχουμε κατά τόπους μεγάλα προβλήματα. Ειδικότερα στις περιοχές Άρμα, Θεσπιές και Άσκρη έχουμε μεγάλα προβλήματα ενώ η παραγωγή επλήγη από χαλαζόπτωση. Στην Αττική, στα Σπάτα και το Μαρκόπουλο έχουμε επίσης μεγάλα προβλήματα ενώ στο Κορωπί δεν έχουμε έντονο φαινόμενο. Στα Μέγαρα προς το παρόν δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα. Στην Κάρυστο είχαμε πλημμύρες και βρέχει ακόμα με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να μην μπορούν να μπουν στα αμπέλια ώστε να ψεκάσουν».

Πελοπόννησος

Κατεβαίνοντας στον χάρτη τα προβλήματα με τον περονόσπορο φαίνεται ότι εντείνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κορδοπάτη: «στην Πάτρα υπάρχει περονόσπορος και το ερώτημα είναι αν τα σταφύλια θα αντέξουν παρά τους ψεκασμούς. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όταν ο περονόσπορος γίνεται ανθεκτικός στους ψεκασμούς και τα φάρμακα, βγάζει ανθεκτικότερα στελέχη και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Στην Νεμέα επίσης έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα είναι η Μεσσηνία και η Ηλεία».

Νησιά Αιγαίου

Όσον αφορά στα νησιά - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ - η Σάμος έχει ελάχιστο πρόβλημα, το ίδιο και η Λήμνος. Η Σαντορίνη δεν έχει πρόβλημα, η Πάρος και η Ρόδος δεν έχουν επίσης μεγάλα προβλήματα από περονόσπορο. Σε όλες αυτές τις περιοχές όμως παρεμβαίνουν με ψεκασμούς οι αμπελουργοί.

Κρήτη - Ιόνιο

Ωστόσο η εικόνα στην Κρήτη εμφανίζεται πολύ άσχημη. «Όσον αφορά την Κρήτη τα πράγματα εκεί είναι πολύ δύσκολα. Ειδικότερα, στην Σητεία κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα (πάνω από 50%). Το ίδιο και στις Αρχάνες, τα Πεζά και το Ηράκλειο», μας τονίζει ο κ. Κορδοπάτης.

Τέλος η Ζάκυνθος φαίνεται ότι έχει περονόσπορο αλλά είναι διάσπαρτος. Το ίδιο συμβαίνει και στην Λευκάδα και την Κεφαλονιά. Υπάρχουν ζημιές αλλά δεν είναι εκτεταμένες.

Μείωση παραγωγής

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΑγροΤύπος ζήτησε από τον διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ να κάνει μια εκτίμηση για την φετινή παραγωγή με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σύμφωνα με όσα μας ανάφερε: «Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να κάνουμε προβλέψεις αυτό που φαίνεται είναι ότι φέτος θα έχουμε μείωση της παραγωγής.

Ο καιρός θα δείξει βέβαια τι παιχνίδι θα “παίξει” στα αμπέλια. Αυτή την στιγμή μιλάμε για 20% - 30% μείωση σε σχέση με την περσινή. Πέρσι είχαμε 300.000 τόνους κρασιού έναντι 380.000 τόνων που είναι η κανονική. Αν πέσουμε κάτω από τους 300.000 τόνους δεν θα έχουμε κρασί να πιούμε. Ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια.

Οι τιμές πέρσι ήταν οι χειρότερες τιμές των τελευταίων 20 ετών και οδήγησαν τους παραγωγούς στο να μην τρυγήσουν. Άλλοι αμπελουργοί κάλεσαν τους οινοποιούς να πάρουν τσάμπα τα σταφύλια εφόσον επιβαρυνθούν τα έξοδα συγκομιδής».
---------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
---------------------------------------------------