Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

«Αιτία πολέμου» για τους γαλακτοπαραγωγούς η αλλαγή του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος

Κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, εμφανίζονται οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί, κάνοντας γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου».

Για το θέμα που έχει προκύψει, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου, συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτριος Τύρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Vivartia, Στάθης Αραβανής.

«Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η σχετική απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, αλλά και το χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Και πρόσθεσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στον Τύπο ένα άρθρο το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μελετάτε το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9. Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της τάσης οι καταναλωτές θα αγοράζουν πιο φθηνό προϊόν και θα μειωθούν οι επιστροφές στις γαλακτοβιομηχανίες.

Στην χώρα μας πέρσι είχαμε 700.000 τόνους παραγωγή γάλακτος ενώ φέτος αναμένεται να έχουμε 650.000 τόνους όταν η ποσόστωση για το αγελαδινό είναι 850.000 τόνους. Εισάγουμε περίπου 305.000 τόνους χύμα γάλα και 50.000 εμφιαλωμένο μακράς διαρκείας κ.λπ».

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, οι παραγωγοί το θεωρούν αιτία πολέμου. Θα ευνοήσει τους εισαγωγείς και μόνο αυτούς. «Οι γαλακτοβιομηχανίες θα μετατραπούν σε εισαγωγικές εταιρείες και θα αφανιστούν οι παραγωγοί», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein κ. Αθανάσιος Βασιλέκας: «σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τέτοιου είδους μέτρα δεν βοηθούν ούτε στην αύξηση της παραγωγής ούτε στην μείωση των εισαγωγών. Ήδη καταναλώνουμε παραπάνω από την ποσόστωση. Τώρα πάμε να την απαξιώσουμε και αυτή. Τα γαλακτοκομικά που εισάγονται δεν είναι τόσο φθηνά όσο υποστηρίζουν κάποιοι αλλά φταίει κάπου και ο Έλληνας καταναλωτής που δεν ενδιαφέρεται με τις αγορές του να στηρίξει τις θέσεις εργασίας της πατρίδας μας».

Επιστροφές

Όσον αφορά την δικαιολογία ότι θα μειωθούν οι επιστροφές στις βιομηχανίες ο Πεβερέτος είπε ότι «η επιστροφή σήμερα στις γαλακτοβιομηχανίες είναι περίπου της τάξεως του 7% - 10%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνα των ίδιων των γαλακτοβιομηχανιών ο καταναλωτής θέλει γάλα φρέσκο – ημέρας. Αν αυξηθεί ο χρόνος διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9, οι επιστροφές θα διπλασιαστούν αφού ο καταναλωτής θα συνεχίσει να θέλει το γάλα ημέρας το οποίο προτιμάει. Γι’ αυτό τον λόγο και οι γαλακτοβιομηχανίες είναι αντίθετες».

Τιμές

Σχετικά με το θέμα των τιμών, στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι τα εισαγόμενα γάλατα πλησιάζουν τις τιμές που έχουν και τα ελληνικά γάλατα. Ο κ. Πεβερέτος για παράδειγμα ανέφερε ότι πέρσι το γάλα στην Αυστρία είχε τιμή πώλησης 28,90 λεπτά και φέτος 34,90 λεπτά, στην Ολλανδία πέρσι η τιμή ήταν 29,5 ενώ φέτος 33 λεπτά και στην Ιταλία τέλος από 33 λεπτά πέρσι φέτος πωλείται 39 λεπτά.

«Να θυμίζουμε ότι πρόπερσι η τιμές παραγωγού στην Ευρώπη ήταν κάτω από 25 λεπτά. Φέτος οι τιμές παραγωγού στην Ευρώπη πλησιάζουν τις ελληνικές τιμές. Οπότε και η δικαιολογία της χαμηλής τιμής καταρρίπτεται», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Καταναλωτές

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν ότι το εισαγόμενο είναι και καλό. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής ότι κάθε ένα ευρώ τζίρο αγοράζοντας ελληνικό γάλα δημιουργεί 3 ευρώ πλούτο στην Εθνική Οικονομίας. Σε κάθε έναν τόνο παραγόμενου ελληνικού γάλακτος, αντιστοιχούν 4 θέσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι μείωση της παραγωγής αντιστοιχεί και στην μείωση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να θυμίσουμε ότι τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυνατή οικονομία (Ολλανδία, Γερμανία κλπ) έχουν και δυνατή κτηνοτροφική παραγωγή», τόνισε κατά την ομιλία του στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγελαδοτροφίας Γαλακτοπαραγωγών, Γιώργος Κεφαλάς.

Και πρόσθεσε: «Στο θέμα των εισαγωγών πουθενά δεν καταγράφεται πόσο τυρί εισαγόμενο από της Ε.Ε. καταναλώνουμε. Άρα το έλλειμμα από το ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μεγαλύτερο από όσο δείχνουν τα στοιχεία.

Τέλος ο κ. Κεφαλάς τόνισε ότι το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας θα έπρεπε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι την αύξηση των εισαγωγών.

Ολοκληρώνοντας όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι αναμένουμε την επίσημη αντίδραση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Θέλουμε να λάβουμε και επίσημα την δέσμευση του κ. Υπουργού ότι θα αρνηθεί να υπογράψει μια τέτοια απόφαση. Είμαστε ανοιχτοί να έχουμε μια συνάντηση και με τον ίδιο. Περιμένουμε και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------