Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ΠΑΣΥ ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) αναφέρεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥ, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για το «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους», επιχειρεί να εκσυγχρονίσει στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων τους συνεταιρισμούς, δίνοντας κύριο βάρος στις Ο.Π. και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, καθώς και η συγκέντρωση γης και παραγωγής στους λίγους.

Η ΠΑΣΥ καταδικάζει, καταγγέλλει και διεκδικεί απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα συρρικνώσει τους σημερινούς εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις-εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν ως κεφαλαιούχοι μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.

Οι νέες μορφές «συνεταιριστικοποίησης» απαιτούν ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο 60.000€ και συγκέντρωση του 80% της παραγωγής, ενώ για τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις συνεταιριστικό κεφάλαιο θα είναι 100.000 €. Θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στόχος θα είναι το κέρδος για τους μεγαλομετόχους.

Η πλειοψηφία των φτωχών αγροτών, που δεν μπήκε στο Μητρώο Αγροτών, αλλά και χιλιάδες άλλοι που τυπικά θα μπορούν να γίνουν μέλη, ουσιαστικά θα αποκλειστούν από τις νέες οργανώσεις δεν θα μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο της «μετοχής» και του «μεριδίου». Έτσι οι νέοι «συνεταιρισμοί» θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών.

Στην διαδικασία διάλυσης των υπαρχόντων συνεταιρισμών και ενώσεων που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νέου νόμου, αναμένονται εκποιήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων. Συνεπώς μικρομεσαίοι αγρότες και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να συντονίσουμε τη δράση και τον αγώνα μας ενάντια στο νομ/διο της ανεργίας και καταστροφής.

Επίσης θα βάλουν «χέρι» στα περιουσιακά στοιχεία όσων συνεταιρισμών κριθούν από την αρχή ή και αργότερα ανενεργοί, αφού τίθενται σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης και η ακίνητη περιουσία παραχωρείται σε άλλο συνεταιρισμό. Από τους 6.300 περίπου συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα υπολογίζεται ότι θα μείνουν ενεργοί 200 - 300.

Ο εκφυλισμός και απαξίωση της πλειοψηφίας των συνεταιρισμών, οι συνεταιρισμοί- σφραγίδες, η κακοδιοίκηση και υπερχρέωση κ.ά που επικαλείται η Κυβέρνηση, έχει αιτίες. Βαριές ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και η πολιτική της ΚΑΠ .

Επίσης διατηρεί τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ανά προϊόν ή ομάδα ομοειδών προϊόντων και επιδιώκει μέσω αυτών, να δώσει νέα κέρδη στους βιομήχανους και εμπόρους, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και συν/σμών, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Προωθεί σύσταση εταιρειών στις Περιφέρειες με την συμμετοχή εμπόρων, μεταποιητών, επιχειρήσεις τουρισμού που θα αξιοποιήσουν τα καλάθια προϊόντων, δηλ. ενισχύσεις μόνο στους μεγαλοκεφαλαιούχους και κανένα όφελος δεν θα έχουν αγροτιά και καταναλωτές.

Επιβάλλει τα συμβόλαια για μελλοντική πώληση των αγροτικών προϊόντων των μελών τους, που δεν μπορεί να είναι λιγότερης διάρκειας από έτος, δεσμεύοντας την παραγωγή που θα συμφωνηθεί και την τιμή, εξασφαλίζοντας μ αυτό τον τρόπο τον έμπορο(τη φύλαξη για τον όγκο της παραγωγής, την ποιότητα και την τιμή των προϊόντων).

Θεσμοθετεί τα Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων ως Ανώνυμες Εταιρίες στα οποία οι Συνεταιρισμοί συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μαζί με τους εμπόρους και επενδυτές, δηλαδή συνδιαχειρίζονται τη κλοπή του αγροτικού εισοδήματος, υποχρεώνοντας τους Συνεταιρισμούς που είναι μέτοχοι να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσα από το Δημοπρατήριο. Δικαίωμα πρόσβασης στα δημοπρατήρια έχουν μόνο οι έμποροι που είναι γραμμένοι στο μητρώο εμπόρων, όχι οι συνεταιρισμοί.

Διατηρεί την ΠΑΣΕΓΕΣ σαν ιδεολογική και συντονιστική οργάνωση, διατηρώντας το άδικο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, με αυξημένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 2% από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ που μεταφράζεται σε περίπου 4 εκατ. Ευρώ/χρόνο, ώστε να συνεχίζει τον υπονομευτικό ρόλο της στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και ως δήθεν εκπρόσωπος των αγροτών για να περνάει την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης. Οι όποιες διαφωνίες εκφράζει για το νομ/διο η ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν αφορούν τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά τα συμφέροντα μιας μερίδας αγροτοσυνεταιριστικοπατέρων, που δρουν και «βολεύονται» σε βάρος της αγροτιάς.

Η ΠΑΣΥ ποτέ δεν υποστήριξε αυτούς τους συνεταιρισμούς και πάντα αναδείκνυε την χειραγώγηση και τον εκφυλισμό τους. Σήμερα όμως είναι ώριμο και ανάγκη να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και ενάντια στα μονοπώλια και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα υλοποιείται με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές παραγωγικές μονάδες και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με φτηνά, υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες στην μεταποιητική βιομηχανία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο επιχειρείται η υποταγή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, η πολυδιάσπαση του και ουσιαστικά η διάλυση του γιατί δεν θέλουν ένα μαχητικό μαζικό αγροτικό κίνημα να σταθεί εμπόδιο στην αντιαγροτική λαίλαπα που έρχεται με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 και στο μεγάλο ξεκλήρισμα της αγροτιάς.

Διαχωρίζει τους Αγροτικούς Συλλόγους σε φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής προσπαθώντας να διασπάσει και να φέρει τον ένα αντιμέτωπο στον άλλο με συντεχνιακά αιτήματα, όταν τα προβλήματα είναι κοινά για όλους.

Προωθεί την πολυδιάσπαση καθώς 7 αγροτικοί Σύλλογοι θα μπορούν να συγκροτήσουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και 7 Ομοσπονδίες μια Συνομοσπονδία σε επίπεδο χώρας. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες πλήρως ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ ώστε να υπάρχουν οι «αξιόπιστοι και προνομιακοί συνομιλητές» που επιθυμεί η κυβέρνηση για να περνάει «αναίμακτα» η λαίλαπα της νέας ΚΑΠ 2014-2020.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν μαζικά τους ήδη υπάρχοντες αγροτικούς συλλόγους και τις Ενωτικές αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι αγροτικοί σύλλογοι, να δυναμώσει η ΠΑΣΥ σε κάθε Νομό, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Με πλαίσια πάλης και στόχους που θα διεκδικούν άμεσες λύσεις αλλά και το πιο βασικό αίτημα της ικανοποίησης των διατροφικών αναγκών του λαού, σε κοινή δράση με εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, αγωνιστικά κινήματα γυναικών και νεολαίας, που θα ανοίγουν δρόμο σε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας, για ανατροπή της σκληρής αντιλαϊκής, βάρβαρης πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών Κυβερνήσεων.

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ
Απρίλιος 2011
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------