Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

H Αγροτική Τράπεζα χρηματοδοτεί αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια

Με δύο χρηματοδοτικά προγράμματα, απευθύνεται η Αγροτική Τράπεζα σε αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στην «πράσινη» ενέργεια. Ενημέρωση για το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών, παρέχει η ΑΤΕBank με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.

Με το έγγραφο ενημερώνεται ο βουλευτής της ΝΔ ότι η Τράπεζα από τον περασμένο Μάρτιο έχει καθιερώσει «μια σειρά πράσινων τραπεζικών προϊόντων για να καλύψει όλες τις ανάγκες των αγροτών που σχετίζονται με τις πράσινες δράσεις τους».

Μεταξύ αυτών, είναι και το πρόγραμμα «Χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» που αφορά επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότες που επιθυμούν να επενδύσουν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών μονάδων, ή φωτοβολταϊκών σταθμών έως 100ΚW και χρηματοδοτεί μέχρι και το 85% του συνολικού εκτιμώμενου κόστους επένδυσης, πλέον του κόστους σύνδεσης του κάθε σταθμού με το δίκτυο. Η διάρκεια αποπληρωμής ανέρχεται σε 15 χρόνια.

Εξάλλου, η Αγροτική Τράπεζα με το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών ειδικά για αγρότες της ATE Leasing, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτών, «δίνει λύση σε όσους αγρότες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί μέχρι και το 100% της αξίας εξοπλισμού, με διάρκεια χρηματοδότησης από 8 έως 15 έτη, δυνατότητα περιόδου χάριτος και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις παρά μόνο εκχώρηση της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ.

To έγγραφο της ΑΤΕ διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου με την οποία έχει επισημάνει ότι υπάρχει απροθυμία τραπεζών για τη χορήγηση δανείων προς τους αγρότες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ. Νικολόπουλος είχε επισημάνει ότι «η εξαίρεση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τον Αναπτυξιακό Νόμο και η δυστοκία των τραπεζών στη χορήγηση δανείων, δημιούργησαν ανησυχία και ανασφάλεια στους επαγγελματίες αγρότες για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων λόγω της απροθυμίας των τραπεζών για χορήγηση δανείων».

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε επιπλέον επισημάνει πως το κόστος της σύνταξης μελέτης φακέλου και της κατάθεσής του «προβληματίζει αγρότες εν δυνάμει επενδυτές».
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------