Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Από την τουριστική επιτροπή στις αναπτυξιακές-φάντασμα

Ο Δήμος Κυθήρων αδυνατεί να ξοδέψει έστω και μια δεκάρα για την προβολή του!
Την τραγέλαφο αυτή ανακάλυψε η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής της.

Οι λόγοι δεν είναι ένας, αλλά δύο.

Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμοδιότητα για την τουριστική προβολή «της Χώρας ή των περιφερειών αυτής» ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, και ως εκ τούτου «διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες που αφορούν την τουριστική προβολή» που υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα του τρόπου χρηματοδότησης, χρειάζονται «την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης».
 
Μέχρις εδώ, έχει καλώς, αφού σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο (πράξη 375/2009), «επιτρέπεται στους Δήμους… η διάθεση πιστώσεων για την τουριστική προβολή της εδαφικής τους περιφέρειας», έστω με την προηγούμενη συγκατάθεση του υπουργείου.

Τώρα όμως με τον Καλλικράτη, κάθε δαπάνη του δήμου πρέπει να θεωρηθεί από τον ή την αρμόδιο επίτροπο.

Και εδώ μπλέκονται τα πράγματα, αφού σε τηλεφωνική επαφή με τον δήμο, η επίτροπος κα Λεκάκου προειδοποίησε ότι προς το παρόν τουλάχιστον, βασίζοντας τη στάση της σε άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει καμία δαπάνη σχετικά με τουριστική προβολή.
 
Είναι αλήθεια δυνατόν να μην υπάρχει τρόπος να αυτοπροβληθεί ένας δήμος;

Υπάρχει βέβαια λύση, στην οποία μάλιστα καταφεύγουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας: κανένα από τα δύο προαναφερθέντα εμπόδια δεν ισχύει όταν η προβολή γίνεται από αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου.

Έλα όμως που για κάποιους αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, η υπόθεση «Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Κυθήρων» φαίνεται να έχει κολλήσει άσχημα.
 
Στο κεφάλαιο αυτό, και παρά τη σύγχυση που όντως επικρατεί στην κεντρική διοίκηση, η δημοτική αρχή φέρει μεγάλη ευθύνη.

Η ελλιπέστατη πληροφόρηση των πολιτών, η συχνά προφανής άγνοια των υπευθύνων (τόσο του δήμου όσο και της περιφέρειας), τα αντιφατικά μηνύματα που κυκλοφορούν, όλα δείχνουν μια κατάσταση ασαφή και αβέβαιη.

Τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει;
Διαθέτουμε άραγε αναπτυξιακή εταιρεία ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού, ή μήπως μια (μπορεί και περισσότερες) ανήμπορη αναπτυξιακή-φάντασμα;

Ο δήμος καλείται να απαντήσει επιτέλους ξεκάθαρα στα εξής ερωτήματα:
 
  • Αυτή τη στιγμή, πόσες εν ενεργεία αναπτυξιακές εταιρείες διαθέτει ο δήμος Κυθήρων: μία, δύο η καμία;  
  • Ποιό είναι το σημερινό νομικό καθεστώς της ή των εταιρειών αυτών;  
  • Διαθέτει κάποια από αυτές προσωπικό;  
  • Είναι κάποια από αυτές σε θέση να αναλάβει καθήκοντα όπως διαχείριση δημοτικών επιχειρήσεων (δημοτική κατασκήνωση κ.λπ.) και τουριστική προβολή του νησιού;  
  • Τέλος, είναι κάποια από αυτές σε θέση να διαχειρισθεί ευρωπαϊκά προγράμματα;  
Η συνεχιζόμενη σύγχυση κανέναν δεν εξυπηρετεί, και φυσικά ακόμα λιγότερο τη δημοτική αρχή, από την οποία περιμένουμε υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα τόσο κρίσιμα αυτά ερωτήματα.
 
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 11/3/2011