Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι τα ηλεκτρονικά ενώτια των αιγοπροβάτων

Άσχημα τα νέα για του αιγοπροβατοτρόφους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους το ηλεκτρονικό ενώτιο, που θα πρέπει να τοποθετήσουν στα αυτιά των αιγοπροβάτων τους. Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κα. Μιλένα Αποστολάκη, γίνεται γνωστό ότι η αρμόδια αρχή είχε εισηγηθεί τη διερεύνηση της δυνατότητας καταβολής κρατικών ενισχύσεων για τη μερική, έστω, αντιστάθμιση των δαπανών που προκαλεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης στους κτηνοτρόφους.



Ωστόσο, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 επεσήμανε την αδυναμία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό, έχοντας υπόψη τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον Τομέα Γεωργίας και Δασοκομίας και την αρχή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του Υπ.ΑΑΤ, η απόφαση αυτή αποτελεί πλήρη συμμόρφωση προς τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναγνώριση και καταγραφή των αιγοπροβάτων, παρέχοντας όμως πλέον στους κτηνοτρόφους την εναλλακτική λύση της χρήσης ηλεκτρονικού ενωτίου αντί ηλεκτρονικού βώλου στα αιγοπρόβατα, στη θέση του συμβατικού ενωτίου το οποίο μέχρι σήμερα έφεραν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το ηλεκτρονικό ενώτιο, όπως και ο ηλεκτρονικός στομαχικός βώλος, θα εισάγεται στα αιγοπρόβατα που έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και σε όσα πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.

Με την ηλεκτρονική σήμανση ενισχύεται τόσο το σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων όσο και μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των “ελληνοποιήσεων”, την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων».

Η κα Αποστολάκη δήλωνε τότε ότι με τη διαδικασία αυτή ενισχύεται η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών να καταπολεμηθεί η πρακτική των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η επιτήρηση και καταπολέμηση των ασθενειών των αιγοπροβάτων. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια τήρησης της ιχνηλασιμότητας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εξυγίανσης της αγοράς κρέατος από παράνομες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία και στρέφονται σε βάρος της προστασίας τόσο των κτηνοτρόφων όσο και των καταναλωτών.

Τιμές

Σε ότι αφορά στο μέσο κόστος λιανικής διάθεσης των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης σε άλλα κράτη- μέλη, ο ενδοστομαχικός βώλος σε συνδυασμό με το συμβατικό ενώτιο, διατίθεται περίπου στην τιμή των 3 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ). Ο συνδυασμός συμβατικό ενώτιο/ηλεκτρονικό ενώτιο διατίθεται στα 2,5 ευρώ. Οι τιμές αυτές, επισημαίνει η υφυπουργός, είναι ενδεικτικές και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες (μεμονωμένες ή μαζικές παραγγελίες π.χ. από Συνεταιρισμούς, πιθανή επιπλέον χρέωση για την τοποθέτηση του στομαχικού βώλου από ειδικευμένο κτηνίατρο ή τεχνικό κλπ).

Τις διευκρινίσεις για τα ηλεκτρονικά ενώτια είχε ζητήσει, με ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, ζητώντας να μην επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι τα έξοδα αγοράς και εφαρμογής των ενωτίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Αστέριου Ροντούλη:

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίδεται η εναλλακτική λύση στους κτηνοτρόφους να εισάγουν στα αιγοπρόβατα ηλεκτρονικό ενώτιο (σκουλαρίκι), αντί του ηλεκτρονικού σβώλου που είχε προταθεί, ώστε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υποχρεωτική αυτή ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων αφορά ζώα που είναι γεννημένα μετά από την 1/1/2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και αυτά που πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό. Σκοπός της ηλεκτρονικής σήμανσης είναι η ενίσχυση του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων, ώστε να καταπολεμηθούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Παρόλα αυτά, γεννώνται εύλογα ερωτήματα, τα οποία και πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το κόστος αγοράς των ηλεκτρονικών ενωτίων;

2. Ποιος θα επωμιστεί τα έξοδα αγοράς και εφαρμογής των εν λόγω ενωτίων;

3. Υπάρχει πιστοποιημένη διαδικασία χορήγησης και εφαρμογής αυτών;
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------