Σελίδες

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο Αϊνστάιν, οι μέλισσες και η επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Αυτό ακούγεται αλαζονικό, έτσι δεν είναι;
Εννοώ, το να βάζεις τις μέλισσες μαζί με τόσο σπουδαία πράγματα, όπως η επιβίωση του ανθρώπινου γένους.
Αλλά το γεγονός είναι, πως συσχετίσεις όπως αυτή συχνά μεγεθύνονται, ειδικά σε περιόδους όπως η δική μας, όταν η καλή διαβίωση των επικονιαστών είναι ένα καυτό θέμα της επικαιρότητας.



Πολιτικοί, φορολογούμενοι, και γεωπόνοι ρωτούν, λοιπόν, πόσο σημαντικές είναι οι μέλισσες; Ως επί το πλείστον, οι μελισσοκόμοι έχουν γρήγορα να λάβει μια μεγάλη άποψη για το θέμα αυτό. Και χωρίς αμφιβολία, μία από τις ανταμοιβές του να δουλεύεις με τις μέλισσες είναι το γεγονός ότι είναι σημαντικές.

Σημαντική στην ανθρώπινη κλίμακα – όχι μόνο σημαντικό για μένα και τους συναδέλφους μελισσοκόμους μου, αλλά σημαντικές για την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι προνομιούχοι των ανεπτυγμένων οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η σημασία δεν βασίζεται στην παραγωγή μελιού, αλλά στην επικονίαση - τίποτα λιγότερο από την παροχή τροφίμων μας.

Έτσι είναι χωρίς παρεξηγήσιμη υπερηφάνεια γεγονός ότι μελισσοκόμοι είναι γνωστοί για να διαδίδουν αποφθέγματα όπως αυτό που καταλογίζεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν: "Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης, ο άνθρωπος δεν θα είχε περισσότερα από τέσσερα χρόνια να του απομένουν για να ζήσει"

Τώρα πρέπει γρήγορα να πω ότι δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε ακριβώς αυτή την κουβέντα. Στην πραγματικότητα ο ίδιος, είναι σίγουρο, ότι δεν το έκανε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το αναζητήσετε στο Google ως "Αϊνστάιν μέλισσες," και θα έχετε όλη την ιστορία:

Αυτή το απόσπασμα από τα λόγια του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990, πολύ μετά το θάνατο του Αϊνστάιν, και σε περιεχόμενο πολύ μακριά από τη δυνατότητα επαλήθευσης του. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι, παρόλο που ιδιοφυΐα ήταν, ο Albert ήταν φυσικός, όχι εντομολόγος, και όλοι γνωρίζουν ότι είναι εντομολόγοι οι οποίοι είναι οι πραγματικοί γνώστες για το θέμα αυτό.

Αλλά το ερώτημα που συνεπάγεται από αυτό το ψευδο-απόφθεγμα πλανάται ακόμα: είναι αλήθεια ότι η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών; Ή, πιο συγκεκριμένα, σε ποιο βαθμό η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών; Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα, και είναι προς το συμφέρον όλων να δημοσιευτούν απαντήσεις που βασίζονται στην καλή βιολογία και την οικονομία, όχι υπερβολές, ανέκδοτά, ή - όπως το ψευδο-απόφθεγμα του Αϊνστάιν που μας προειδοποιεί - φαντασίες.

Δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για τους επικονιαστές έχει οδηγήσει σε εκ νέου αυξημένη προσοχή σε αυτά τα ερωτήματα υψίστης σημασίας. Και, όπως συμβαίνει συχνά, όταν κάποιος ερευνά σε ένα βιολογικό / οικονομικό σύστημα το σύνολο αποκαλύπτεται πως είναι περισσότερο πολύπλοκο, όχι λιγότερο, από ό, τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Αν έπρεπε να συνοψίσω τις πιο πρόσφατες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, θα ήταν κάπως έτσι:

Η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών;
Όχι

Σε ποιο βαθμό η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών;

Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από το που ζείτε και από τι καλλιέργειες για τις οποίες μιλάμε.

Εάν υπήρχαν βραβεία για το πιο πολυσυζητημένες φράσεις-κανόνες στην επικονίαση, θα έπρεπε να πάει στην S.E. McGregor για τη δήλωσή του το 1976 ότι, «φαίνεται ότι ίσως το ένα τρίτο της συνολικής δίαιτας μας εξαρτάται, άμεσα ή έμμεσα, κατά την έντομο-επικονίαση των φυτών. "

Αυτό είναι το κείμενο απόδειξη πίσω από την λαϊκή παράφραση, «οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για κάθε τρίτη μπουκιά τροφής που καταναλώνουμε." Υποψιάζομαι ότι ακόμη και το 1976 η εκτίμηση αυτή ήταν γενικόλογη και ισχύουν μόνο για τις πιο εύπορες οικονομίες όπου το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βασίζονται στο βιομηχανικό άχυρο, τις ελιές και τα φρούτα, αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της διατροφής.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι αυτή η εκτίμηση δεν είναι παγκόσμια. Μια πρόσφατη ανάλυση των ετήσιων στοιχείων των καλλιεργειών που τηρείται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) 1961 - 2006 κατέληξε σε ορισμένα διαφορετικά συμπεράσματα και έριξε φως σχετικά με την αλληλεπιδραστική πολυπλοκότητα του ζητήματος «Πόσο σημαντική είναι ζωο-επικονίαση των φυτών;"

Οι συντάκτες της ανάλυσης FAO κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασιζόμενη σε επικονίαση από ζώα κυμαίνεται από 5% στις βιομηχανικές χώρες ως 8% στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον McGregor και μπορεί να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του και τα άλλα τείνουν να ελαχιστοποιήσουν το βαθμό στον οποίο οι καλλιέργειες ποικίλλουν σε εξάρτησή από τους ζωικούς επικονιαστές.

Περίπου το 75% των καλλιεργειών παγκοσμίως έχουν όφελος σε κάποιο βαθμό από την επικονίαση των ζώων. Μόνο το 10% από αυτό το 75% εξαρτώνται πλήρως από την επικονίαση των ζώων. Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι εξαρτημένες από επικονιαστές καλλιέργειες τείνουν να έχουν χαμηλότερη μέση παραγωγή από τις μη-εξαρτώμενες καλλιέργειες.

Μπορεί κανείς να συνοψίσει από αυτή τη μελέτη ότι οι περισσότερες από τις θερμίδες που συντηρούν την ανθρώπινη ζωή προέρχονται από μη-που εξαρτώμενες από επικονιαστές καλλιέργειες. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποτίμηση της σημασίας της επικονίασης σε τοπικό επίπεδο. Αρκεί μόνο να φανταστεί κανείς την οικονομική επίπτωση μιας εξαφάνισης των επικονιαστών για τη βιομηχανία αμυγδάλου στην Καλιφόρνια ή στην παραγωγή καφέ στην Κόστα Ρίκα.

Ισχύει όμως αυτό, sensu strictο (ανεξαιρέτως), ότι η ανθρώπινη ζωή εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών;
Όχι.

Αλλά πλανάται και ένα άλλη φήμη στο χώρο , και αυτό είναι ότι η παγκόσμια ζήτηση για ζωικά-γονιμοποιημένες καλλιέργειες αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση για μη ζωικά-γονιμοποιημένες. Το ποσοστό της συνολικής παραγωγής που οφείλεται σε ζωική επικονίαση καλλιεργειών αυξήθηκε από 3,6% το 1961 σε 6,1% το 2006, και ακόμη και αυτά τα στατιστικά στοιχεία κρύβουν ένα τεράστιο άλμα για τα έτη από το 1990.

Με άλλα λόγια, περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη Γη θέλουν παγωτό, τάρτες βατόμουρου, καρπούζι, σοκολάτα αμυγδάλου, καφέ, και ναι χάμπουργκερ McDonald 's - και η τάση δεν δείχνει τάσεις εξομάλυνσης.

Έτσι, σε ποιο βαθμό η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών; Θα ήθελα να πω πολύ - αν είστε αρκετά τυχεροί να ζείτε σε μια οικονομία όπου η καλλιέργειες που γονιμοποιούνται από μέλισσες αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα αυτού που κάποιος θεωρεί ως μια «φυσιολογική» δίαιτα. Υπάρχει άλλη μία πονηριά σε αυτό το παραμύθι, που αναδεικνύει τις αλληλεπιδρούσα πολυπλοκότητα όσον αφορά την εκτίμηση του θέματος.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο ποσοστό της παραγωγής τροφίμων στον κόσμο έχει μετατεθεί προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Λόγω της συγκριτικά χαμηλής παραγωγικότητας των επικονιαστικών καλλιεργειών, για την αντιμετώπιση της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης θα υπάρχει πίεση για να αναπληρώσουν τις αυξήσεις με υψηλότερη απόδοση, φέρνοντας περισσότερη γη στη γεωργική παραγωγή.

Στο βαθμό που η προστασία του περιβάλλοντος είναι χαλαρή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία για αποψίλωση των δασών και την απώλεια οικοσυστημάτων. Ένας τρόπος για να αντισταθούμε σε αυτή την παλίρροια είναι να επενδύσουμε σε μεγάλους και βιώσιμους πληθυσμούς επικονιαστών, έτσι ώστε η επικονίαση να μην είναι ένας περιοριστικός παράγοντας της απόδοσης.

Εν κατακλείδι, προτείνω στο τι διακυβεύεται εδώ δεν είναι κάτι τόσο μελοδραματικό όπως οι εικονικές και τρομερές προειδοποιήσεις του Αϊνστάιν για την κατάρρευση του Homo sapiens. Νομίζω πως οι συνήγοροι των μελισσών προκαλούν ζημιά όταν ανατροφοδοτούν τις φλόγες της υπερβολής και του εντυπωσιασμού.

Πολύ καλύτερα να θέσουν ως κεντρικό θέμα το ζήτημα της ποιότητας ζωής των μελισσών. Στο βαθμό που εκτιμούμε μια ποικιλόμορφη παροχή τροφίμων με ελαχιστοποιημένες βλάβες στον περιβάλλον όπου παράγονται, θα δώσουμε μεγάλη αξία όντως στις και μέλισσες και σε άλλα επικονιαστικά ζώα.

Keith S. Delaplane, Καθηγητής, Τμήμα Εντομολογίας, Πανεπιστήμιο της Georgia, Αθήνα, GA 30602 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής