Σελίδες

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Έρχονται ειδικές ενισχύσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ για βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους

Σε «τονωτικές ενέσεις» του κτηνοτροφικού κλάδου πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΑγροτΤύπο ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), κ. Μόσχος Κορασίδης για πρώτη φορά φέτος «θα υπάρχει μια ειδική ενίσχυση για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Μια ενίσχυση για τους βοοτρόφους και μια ενίσχυση για τους αιγοπροβατοτρόφους. Αυτή καταβάλλεται με ένα καινούριο τρόπο, κατά κεφάλι και υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά τα οποία έχουν δεσμευτεί». Επίσης, σε δηλώσεις της στην Βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Υπ.ΑΑΤ φιλοδοξεί με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, υπαγωγή σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Αλέξανδρος Μπαλτατζής) και θεσμικές παρεμβάσεις να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Ειδικότερα, στην συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο κ. Μόσχος Κορασίδης μιλώντας για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων ανέφερε ότι έχουν δεσμευτεί περίπου 10 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους και περίπου 27 εκατ. για τους αιγοπροβατοτρόφους. Επιπλέον – σύμφωνα με τον ίδιο - μέσα στον Απρίλιο θα γίνει πληρωμή και των συμπληρωματικών δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης για τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που κατά βάση είναι κτηνοτρόφοι.

Μ. Αποστολάκη
Από την πλευρά της σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη σημειώνει ότι για την τριετία 2010-2012, θα διατεθούν 26,4 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Επίσης, θα διατεθούν 13,6 εκατ. ευρώ ως πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες κρεοπαραγωγής για αναπαραγωγή και θηλάζουσες αγελάδες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, αυτές στοχεύουν κυρίως στην προστασία των κτηνοτροφικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις» αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εκμεταλλεύσεων.
--------------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Χρήστος Διαμαντόπουλος
--------------------------------------------------