Σελίδες

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΣΤΙΑ, η UNESCO & το Κίνημα Πολιτών και για τα Ελληνικά Αγροτικά προϊόντα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-2-2011


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης «Τρόφιμα & Ποτά» έγινε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan expo το Συμπόσιο «Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή & Υγεία», στις 11 Φεβ 2011, σε συνδιοργάνωση της ΕΣΤΙΑ (Συνεργασία για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας), της ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων) & της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (Τμήμα Τροφίμων), με την ΓΣΕΒΕΕ (Βιοτεχνών-Επαγγελματιών Ελλάδος), το Κίνημα Πολιτών και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η έκτακτη πρόσκληση για χαιρετισμό από παρόντα εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ η οποία αν και σχετικά νέα κίνηση παρεμβαίνει δυναμικά σε ότι έχει σχέση με το μέλλον του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα σε θέματα συνέργειας αγροτικής παραγωγής, με την τοπική βιοτεχνία και εργαστήρια, τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, ενώ ανάμεσα στα θέματα που προωθεί η ΠΕΝΑ είναι η ανάγκη για καθορισμό του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων, η πρόταση της εννοίας «ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ», η εξασφάλιση των μέσων της αγροτικής παραγωγής (έδαφος, νερό, ήλιος κλπ), η αναγνώριση της συμβολής της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη της χώρας, η αναγνώριση της προσφοράς Δημόσιων Αγαθών δωρεάν από τους αγρότες σε όλη την χώρα (ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος) και η αναγνώριση των αξιών-τρόπου ζωής & του πολιτισμού της αγροτικής κοινωνίας.

Στο εξαιρετικής σημασίας 3ο Συμπόσιο έγιναν πάρα πολύ σπουδαίες ανακοινώσεις από όλους με σημαντική αναφορά στα στοιχεία που παρουσίασαν οι: Ν. Κατσαρός, Ι.Πετροχείλου, Γ.Καββαθάς, Κ. Μπέη, Α. Τριχοπούλου, Δ. Μανιατάκης, Β. Καμβύσης, Ζ. Πλυτά, Β. Ντίλης, Δ. Μιχαηλίδης, Σ. Ραμαντάνης, Χ. Παντελεημονίτη, Ν. Σαμαρίδης, Κ. Ισραηλίδης, Μ. Γουμένου, Γ. Σειραγάκης, Σ. Γωγάκος, Ε. Τσάκαλη, Γ. Ζαμπετάκης, Π. Σπανός, Σ. Πέρπερα, Ρ. Γαμβρός, Γ. Πίττας, Γ. Οικονόμου, K. Λάζαρης, Δ. Μπρούσαλης και Ε. Βασιλάκη.

Η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή όταν γίνεται με Ελληνικά Παραδοσιακά Αγροτικά Προϊόντα πολλαπλασιάζει τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δημιουργεί συνθήκες Τοπικής Ενδογενούς Ανάπτυξης παράλληλα με την υποβοήθηση της υγείας.

Από την δεκαετία του 1980 έγινε παγκοσμίως γνωστό (μετά από 30 χρόνια ερευνών-μελετών) ότι η Κρητική Διατροφή είναι σημαντική, ιδιαίτερα για παθήσεις της καρδιάς. Την ονόμασαν Μεσογειακή Διατροφή και τελευταία χαρακτηρίστηκε από την UNESCO, μετά από αίτηση της Ελλάδας σε συνεργασία με άλλα κράτη (Ισπανία, Μάλτα, Τυνησία κλπ) Άυλη Πνευματική Αξία της Ανθρωπότητας.

Οι επισκέπτες μιας περιοχής επιλέγουν όλο και περισσότερο να επισκεφθούν μια περιοχή λαμβάνοντας υπόψη και την γαστρονομία της περιοχής. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ προωθεί την «Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού».

Ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού είπε στο 7ο Συνέδριο IMIC «Δίνοντας αξία στην εμπειρία του Φαγητού» στις 3/2/2011 «Αν κάποτε ο τουρισμός είχε στόχο την ξεκούραση ή κάποιες συγκεκριμένες επισκέψεις, σήμερα ένας προορισμός πρέπει να συναρπάσει το μυαλό, την καρδιά και το στομάχι. Το καλό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει και τα τρία. Τα προϊόντα της ελληνικής γης και της ελληνικής θάλασσας, συνδυασμένα με τα ήθη & έθιμα που σχετίζονται με την διατροφή μας, αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας μας.».

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος και η παραγωγή τους προσδίδουν στα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδος, ιδιαίτερα όσα παράγονται με ντόπιες ποικιλίες ή χρησιμοποιώντας αυτόχθονες φυλές, γεύσεις και ιδιότητες που τα κάνουν παγκοσμίως γνωστά.

Το Κίνημα Πολιτών θέλει να περάσει το μήνυμά να επιλέγουμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ, όταν υπάρχει η επιλογή του ελληνικού. Δεν πρόκειται για μποϊκοτάζ. Λένε απλώς να σκεφτούμε εκείνη την ώρα ότι σώζουμε τη θέση εργασίας του φίλου μας, του αδελφού μας, του πατέρα μας, του παιδιού μας.

Μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα υποκινεί την λειτουργία μικρών νέων βιοτεχνιών ή συνεταιρισμών ή εργαστηρίων παραγωγής τοπικών εδεσμάτων ή/και τεχνημάτων, και τονώνει την απασχόληση, ενώ ενδυναμώνει τις χρηματοροές προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όταν η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή γίνεται με Ελληνικά Παραδοσιακά Αγροτικά Προϊόντα τότε οι ωφέλειες στην υγεία, συνδυάζονται με την ταυτότητα της περιοχής, κινητοποιούν όλη την τοπική κοινωνία και τελικά τα οφέλη, οικονομικά και άλλα, διαχέονται σε όλη την τοπική κοινωνία. Αλλά ακόμα και από καθαρά περιβαλλοντική οπτική η κατανάλωση τοπικών αγροτικών προϊόντων μειώνει αισθητά τα τροφοχιόμετρα. Και αυτό προβάλει το ΑΓΡΟΡΑΜΑ με τους συνεργάτες του αγρότες-παραγωγούς που προσφέρουν τα προϊόντα τους, συσκευασμένα με το όνομά τους στους τελικούς καταναλωτές.

Η ΠΕΝΑ προετοιμάζει εκδήλωση στις 13 Μαΐου 2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ της Αθήνας, με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός» σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των αστών, κοντά στους επίσημους φορείς της πολιτείας, μέσα στο Φεστιβάλ-Γιορτή AGRO Quality.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382