Σελίδες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Έλλειψη ειλικρινούς διαφάνειας και οράματος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η δημοτική συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου δυστυχώς μάλλον δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολυάριθμους συμπολίτες μας που παρακολούθησαν την κυριολεκτικά ατέλειωτη διαδικασία.

Πράγματι, οι συχνά ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, η αστείρευτη πολυλογία ορισμένων δημοτικών συμβούλων, η επιμονή άλλων να διυλίζουν τον κώνωπα και να επιμένουν σε επουσιώδεις ή και εντελώς εκτός θέματος συζητήσεις παρέτειναν πέραν κάθε λογικής τη διαδικασία. Παράλληλα, μέτρια σχετικά εικόνα παρουσίασαν και οι δύο μεγάλες δημοτικές παρατάξεις, δημιουργώντας εύλογες απορίες ως προς την ειλικρινή επιθυμία για διαφάνεια των μεν και τη διάθεση για ομόψυχη και συντονισμένη αντιπολίτευση των δε.

Στο προ ημερησίας διάταξης στάδιο έγινε σχεδόν αμέσως θέμα η συνεχιζόμενη απουσία του δημάρχου, απουσία που αποδόθηκε σε κρίσιμες υπουργικές συναντήσεις στην Αθήνα. Αν και το χάος που επικρατεί σε κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη σίγουρα δικαιολογεί τέτοιες απουσίες, γεγονός είναι πως το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να είχε μετακινηθεί για λίγες μέρες ώστε να εξασφαλισθεί η παρουσία του δημάρχου.

Τα πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης αφορούσαν τη συγκρότηση δημοτικών επιτροπών, δηλαδή παραλαβής έργων κατώτερης και ανώτερης αξίας των 5.869 €, διενέργειας διαγωνισμών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων, εκτέλεσης διοικητικών πράξεων, επίλυσης φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης.

Εδώ υπέπεσε σε μεγάλο λάθος η δημοτική αρχή. Αντί να επωφεληθεί της ευκαιρίας να αποδείξει εμπράκτως τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις περί διαφάνειας, τοποθετώντας στις επιτροπές αυτές και αντιπροσώπους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, κάτι που θα μπορούσε να κάνει εύκολα και ακίνδυνα, βασίσθηκε στο γράμμα του νόμου (που πράγματι δίνει ελευθερία επιλογής στην πλειοψηφία) για να τις επανδρώσει αποκλειστικά με τους δημοτικούς συμβούλους και οπαδούς της.

Είναι κρίμα που η πρώτη ευκαιρία αρμονικής συνεργασίας του καινούργιου δημοτικού συμβουλίου έγινε αντιθέτως αφορμή για άσκοπη επίδειξη δυνάμεως από μέρους της πλειοψηφίας.

Ο μεγαλύτερος καβγάς της βραδιάς, που διήρκεσε πάνω από μια και μισή ώρα, είχε αφορμή τη συγκρότηση της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης.

Αγνοώντας εντελώς τη σχετική παράγραφο του νόμου Καλλικράτη (άρθρο 70) που αναφέρει ρητά ότι στην επιτροπή «μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου», ο αντιδήμαρχος Μ. Πρωτοψάλτης πρότεινε μια ήδη «μαγειρεμένη» ενδεκαμελή επιτροπή, υποτίθεται μεν υπερπαραταξιακή, κατά τη συγκρότηση της οποίας όμως δεν είχε ζητηθεί καν η άποψη των δύο αντιπολιτευομένων παρατάξεων.

Η νομικά και τυπικά ορθή απαίτηση να γίνουν δεκτές προτάσεις από την αντιπολίτευση απορρίφθηκε επανειλημμένα από τον Α’ αντιδήμαρχο. Τελικά ο Μανώλης Λουράντος έθεσε σε ψηφοφορία μια μάλλον περίεργη αντιπρόταση για πενταμελή επιτροπή χωρίς δημοτικούς συμβούλους, η οποία και απέσπασε μόνον τους ψήφους των τεσσάρων μελών της παράταξής του που ήσαν ακόμα παρόντες.

Εν τέλει ο αντιδήμαρχος κατέθεσε καινούργια πρόταση για ενδεκαμελή επιτροπή, δύο μέλη της οποίας θα επέλεγε η μείζον αντιπολίτευση και ένα η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία. Η πρόταση αυτή πράγματι ψηφίσθηκε, ο αρχηγός όμως της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Πρωτοψάλτης αρνήθηκε να προτείνει τα δύο μέλη που αναλογούσαν στην παράταξή του, χαρίζοντας ουσιαστικά δύο θέσεις στην επιτροπή στους αντιπάλους του! Από πλευράς της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, ο Βύρων Πρωτοψάλτης υπέδειξε τον Παύλο Κωροναίο, ο οποίος και έγινε αμέσως δεκτός.

Το άλλο ιδιαιτέρως επίμαχο θέμα αφορούσε την μεταβίβαση προς τρίτο φορέα μετοχών της καινούργιας αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου – θέμα φαινομενικά τυπικό, το οποίο όμως, εν όψει της πεισματώδους άρνησης της δημοτικής αρχής να διεξαγάγει δημόσιο διάλογο γύρω από το κρισιμότατο αυτό ζήτημα, έδωσε αφορμή για την πρώτη αντιμετώπιση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Βύρων Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε σε επιστολή του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κυθήρων προς τον Δήμο (αντίγραφο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας) στην οποία ο συνεταιρισμός, ως μέτοχος κατά 6.7% της ΑΝ.ΚΥ., απαιτεί να μάθει τις προθέσεις του δήμου και ζητά αντίστοιχη συμμετοχή στον καινούργιο φορέα.

Η δημοτική αρχή από πλευράς της απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει ακόμα γίνει εκκαθάριση της παλαιάς ΑΝ.ΚΥ. Ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας επεσήμανε ότι σε περίπτωση που πιστοποιηθούν ζημίες κατά την εκκαθάριση, αυτές θα βαρύνουν όλους ανεξαιρέτως τους μετόχους, και φυσικά και τον συνεταιρισμό, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Νίκος Μεγαλοκονόμος.

Γενικότερα, προειδοποίησε ο Βύρων Πρωτοψάλτης, ο κόσμος διαμαρτύρεται με την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το μέλλον της καινούργιας αναπτυξιακής και την ικανότητά της να διαχειρισθεί καινούργια πακέτα.

Η τελική απόφαση της πλειοψηφίας να επιλέξει ως μοναδικό μέτοχο την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, αγνοώντας εντελώς τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, είναι μάλλον κακός οιωνός, ενώ είναι βέβαιο πως το θέμα θα επανέλθει στο πολύ εγγύς μέλλον.
-----------------------------------
Πηγή: protovouliakythera.com
----------------------------------