Σελίδες

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ - Ερευνώντας το παρελθόν ενός μεσογειακού νησιού, 1998 - 2010

Η Βρετανική Σχολή Αθηνών, στο πλαίσιο του Ετήσιου Απολογισμού του επιστημονικού έργου της στην Ελλάδα, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., ανοιχτή εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ομιλήτρια θα είναι η Καθηγήτρια Catherine Morgan, Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής, η οποία θα παρουσιάσει το αρχαιολογικό έργο και τις δραστηριότητες της Σχολής κατά το 2010. Θα ακολουθήσει ομιλία, στην ελληνική γλώσσα, από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Ευαγγελία Κυριατζή, με τίτλο "Ταξίδι στα Κύθηρα: ερευνώντας το παρελθόν ενός μεσογειακού νησιού, 1998 -2010".

Να σημειωθεί ότι η Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι Ανώτατο Ερευνητικό Ίδρυμα και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει στόχο την επιστημονική μελέτη όλων των όψεων του Ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι σημαντικότερες ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής στον ελλαδικό χώρο αφορούν στους κλάδους της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της αρχαίας έως και σύγχρονης ιστορίας, της γλωσσολογίας, της φιλολογίας, της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της εθνολογίας και της ανθρωπολογίας. Σημαντική είναι η συμβολή της σε εφαρμογές των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία, μέσω του Εργαστηρίου Fitch.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Δείτε  πιο κάτω περίληψη της ομιλίας:

"Στα 1998 ξεκίνησε στα Κύθηρα ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο τη διαχρονική και διεπιστημονική μελέτη του παρελθόντος του νησιού μέσα από τη διερεύνηση των πολιτισμικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και οικολογικών δυναμικών που δρουν και διαμορφώνουν την ιστορία και το τοπίο των Κυθήρων. Στο ερευνητικό αυτό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και του Institute of Archaeology του University College London, συμμετέχουν δεκάδες ερευνητές και φοιτητές, κυρίως από τη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες.

Κεντρικό ρόλο στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Κυθήρων έχει η εντατική επιφανειακή έρευνα που διενεργήθηκε στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού για τέσσερις συνεχείς περιόδους, από το 1998 έως και το 2001. Ερευνήθηκε συστηματικά έκταση 43 τ.χιλ., που καλύπτει μια ποικιλία μικροπεριβαλλόντων του νησιού. Με βάση τη συστηματική και πολυεπίπεδη καταγραφή κάθε είδους επιφανειακών ευρημάτων και την πρώτη αξιολόγησή τους, ορίστηκαν 200 περίπου αρχαιολογικές θέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν άγνωστες στην έρευνα.

Η μέχρι τώρα μελέτη των δεδομένων της επιφανειακής έρευνας καταδεικνύει μια δραματική αντίθεση ανάμεσα σε περιόδους μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης και έντονης κατοίκησης και περιόδους πληθυσμιακής συρρίκνωσης και εγκατάλειψης. Ιδιαίτερα αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των αρχαιολογικών θέσεων που χρονολογούνται στην Πρώιμη εποχή του Χαλκού, τη Μινωική Νεοανακτορική περίοδο, την Κλασική, την Πρωτοβυζαντινή και τη Νεώτερη εποχή. Σημαντικά μικρότερος αριθμός θέσεων χρονολογείται στη Νεολιθική περίοδο, τη Μινωική Προανακτορική και Παλαιοανακτορική, τη Μυκηναϊκή και την Αρχαϊκή περίοδο, ενώ ελάχιστος είναι ο αριθμός αυτών που χρονολογούνται στην Πρώιιμη εποχή του Σιδήρου και τη Γεωμετρική εποχή, την ελληνιστική και τη Μεσοβυζαντινή περίοδο.

Η ανακοίνωση αυτή θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των δεδομένων αυτών της επιφανειακής έρευνας σε συνδυασμό με πληροφορίες που παρέχει η γεωαρχαιολογική έρευνα για περιβαλλοντικές αλλαγές και πρακτικές χρήσης γης, η μελέτη της βιογεωγραφίας της χλωρίδας του νησιού αλλά και τα στοιχεία που παρέχουν οι πλούσιες αρχειακες πηγές για τα Κύθηρα κατά τις περιόδους της Ενετικής, Οθωμανικής και Βρετανικής κυριαρχίας.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.ucl.ac.uk/kip/index.php

H Ευαγγελία Κυριατζή σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Εργάστηκε ως ερευνήτρια-αρχαιολόγος στο Α.Π.Θ., την ΙΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α., τα πανεπιστήμια του Sheffield και του Cambridge και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών. Από το 2001, είναι διευθύντρια του εργαστηρίου Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, το οποίο ειδικεύεται στην εφαρμογή μεθόδων από τις Φυσικές και Βιολογικές επιστήμες στην αρχαιολογική έρευνα.

Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες, και μελέτες ευρημάτων (κυρίως κεραμικής) σε όλη την Ελλάδα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την αιγιακή προϊστορία, τη διεπιστημονική μελέτη της αρχαίας τεχνολογίας ως κοινωνικού φαινομένου και τη διαχρονική μελέτη τεχνολογικών τοπίων, αλλά και την εθνοαρχαιολογία.

Από το 2003, είναι επιστημονική υπεύθυνη, μαζί με τον Cyprian Broodbank, του Ερευνητικού Προγράμματος Κυθήρων, του οποίου στόχος είναι η συνολική και διεπιστημονική, θεώρηση των οικολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που διαμορφώνουν την ιστορία ενός μεσογειακού νησιού. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία και άρθρα σε περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων."
--------------------
Πηγή: edugate.gr
--------------------