Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Λουκέτο ή συγχωνεύσεις προτείνει ο Σκανδαλίδης για τους ανενεργούς συνεταιρισμούς της χώρας

Μέσα στο 2011 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των 6.200 συνεταιρισμών από τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία είναι ανενεργοί και συνεταιρισμοί σφραγίδες. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά, αφού είτε θα πρέπει να συγχωνευτούν είτε θα χάσουν την πρόσβασή τους στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Αυτά τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε νομοσχέδιο για τη νέα δομή των αγροτικών συνεταιρισμών.



Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «θα κατατάξουμε και θα αξιολογήσουμε τους ενεργούς συνεταιρισμούς, τις σύγχρονες εταιρικές συμπράξεις και τις μεγάλες ομάδες παραγωγών στο Εθνικό Μητρώο. Θα προχωρήσουμε τη στροφή στην παραγωγή με τους ενεργούς αγρότες και τις οργανώσεις τους που έχουν προοπτική». Στα κριτήρια αξιολόγησης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) που θα δημιουργηθούν και θα καταγραφούν στο μητρώο, θα περιλαμβάνονται: η άμεση εκλογή των οργάνων τους με καθολική ψηφοφορία των μελών τους, να διαθέτουν ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, να έχουν οικονομική βιωσιμότητα και διαφάνεια και να κάνουν εκπαίδευση των παραγωγών μελών τους.

Οι δημόσιες πολιτικές, για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς αγροτικών προϊόντων και της σταθερότητας των τιμών τους, θα δίνονται μόνο στους συνεταιρισμούς που εντάσσονται στο μητρώο, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε έτος.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι ζήτησε με πέντε επιστολές από την αρχή του καλοκαιριού, στοιχεία μέσω των ΕΑΣ, για τους πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς. Από τις 115 ΕΑΣ έδωσαν στοιχεία οι 80. Από τους 6.200 Συνεταιρισμούς καταγράφονται οι 3.266, ενώ μόνο 1.000 δεν έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών την προηγούμενη χρονιά. «Δεν υπήρχε πουθενά αξιολόγηση, εποπτεία και έλεγχος παρά την εξαιρετικά ενισχυμένη αρμοδιότητα του Υπουργού Γεωργίας να παραγγέλνει ελέγχους χρησιμοποιώντας και τον τελευταίο οικονομολόγο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Και δεν υπάρχει αυθεντική εκπροσώπηση των παραγωγών που αδύναμοι να διαπραγματευθούν το προϊόν τους γίνονται έρμαιο των διαθέσεων της αγοράς και των εμπόρων», υποστήριξε.

Πάντως ο υπουργός δεν θέλησε να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα που αφορά τα χρέη των συνεταιρισμών αλλά ούτε και στο πλεονάζον προσωπικό τους. «Δεν γνωρίζω τα χρέη τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η περιουσία των ανενεργών συνεταιρισμών που θα προχωρήσουν σε συγχώνευση θα πάει στους «ενεργούς». Βέβαια μαζί με την περιουσία είναι πιθανόν ότι θα πάνε και τα χρέη τους και το ερώτημα, που δεν απάντησε ο υπουργός, είναι γιατί ένας ενεργός και κερδοφόρος συνεταιρισμός να φορτωθεί τα χρέη ενός άλλου.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι θα ανοίξει σούπερ μάρκετ με αγροτικά προϊόντα σε Αθήνα και μετά στην περιφέρεια, με στόχο να προωθηθούν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα στους καταναλωτές, υποστήριξε ότι κάθε πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα και μειώνει την απόσταση από τον παραγωγό στον καταναλωτή και από το χωράφι στο ράφι, συμβάλλει αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη και διασφαλίζει καλή τιμή στον παραγωγό και προσιτή στον καταναλωτή. «Μακάρι να πετύχει το δίκτυο καταστημάτων που προωθούν ΠΑΣΕΓΕΣ και συνεταιρισμοί. Εμείς θα ενισχύσουμε και αυτήν και όποια άλλη παρόμοια πρωτοβουλία. Πρέπει να ενθαρρυνθούν αυτές οι τομές», δήλωσε.

Τέλος ανέφερε ότι με το νόμο περί συνεταιρισμών θα επαναδιατυπωθούν οι όροι στις διεπαγγελματρικές ενώσεις, που θα είναι κυρίως ανά προϊόν και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ανά ΚΟΑ ή κλάδο ή ομάδα ομοειδών προϊόντων, θα οργανωθούν θεσμικά τα Δημοπρατήρια και η συμβολαιακή γεωργία. Ειδικότερα στη συμβολαιακή γεωργία θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να προστατευτούν οι παραγωγοί αλλά και ποινικές ρήτρες μη υλοποίησης της γραπτής σύμβασης.
---------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
---------------------------------------------