Σελίδες

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ: Ο ΕΛΓΑ να λειτουργεί με διαφάνεια και να καλύπτει ασφαλιστικά όλο τον κύκλο των καλλιεργειών

Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει το κακό του παρελθόν, επισημαίνει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, επισημαίνοντας πως ο κάθε αγρότης πρέπει να ξέρει με σαφήνεια τι πληρώνει και ποια ασφάλιση έχει.

Με αφορμή τις αλλαγές που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου στο καθεστώς ασφάλισης των αγροτών στον ΕΛΓΑ, μεταξύ των οποίων βασικότερη είναι το ότι δεν θα παρακρατείται το ποσοστό 3% υπέρ ΕΛΓΑ κατά την αγοραπωλησία των προϊόντων αλλά οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τα προϊόντα τους, ο κ. Γωνιωτάκης τονίζει πως η ΓΕΣΑΣΕ λέει μεν ναι στα συγκεκριμένα μέτρα «αλλά πρέπει να αλλάξει το κακό παρελθόν του ΕΛΓΑ.

Δεν μπορεί να λειτουργεί με αδιαφανείς τρόπους. Δεν μπορεί οι παραγωγοί που δικαιούνται έστω και κάποια ψίχουλα αποζημιώσεων να μην τα έχουν πάρει ποτέ τους - και παράδειγμα είναι οι ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες από τον χιονιά του 2008 στα Χανιά - και από την άλλη να βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας ανθρώπους να αποζημιώνονται ενώ δεν δικαιούνται. Για μας πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Πρέπει να σταματήσει η «κατ’ εξαίρεση απόφαση» και ζητάμε κάτι το απλό. Να είναι ξεκάθαρος ο Νόμος, απλός, κατανοητός και χωρίς γραφειοκρατίες, ώστε ο παραγωγός να ξέρει τι πληρώνει και τι ασφαλιστική κάλυψη έχει».

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ επισημαίνει πως η ασφαλιστική κάλυψη από ζημιές θα πρέπει να αφορά ολόκληρο τον κύκλο της κάθε καλλιέργειας.

«Εμείς θέλουμε να είναι καλυμένος όλος ο κύκλος της κάθε καλλιέργειας. Για παράδειγμα η ελιά μέχρι τώρα δεν καλυπτόταν από τον ΕΛΓΑ στην ανθοφορία αλλά καλυπτόταν στον καρπό. Όμως για να υπάρξει καρπός πρέπει να υπάρξει ανθός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιωτάκης.

Επίσης η ΓΕΣΑΣΕ έχει ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης πιθανών οικονομικών κινδύνων για τους παραγωγούς.

Σε ότι αφορά στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, ειδικά στην Κρήτη, με τις ελλείψεις γεωπόνων του ΕΛΓΑ και με αποτέλεσμα να μην γίνονται έγκαιρα και σωστά οι εκτιμήσεις σε περιπτώσεις ζημιών σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ « πρέπει να γίνει από την αρχή ένας νέος σχεδιασμός ως προς τις ανάγκες του Οργανισμού σε προσωπικό σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Νομό.

Θεωρώ ότι σε κάθε Περιφέρεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και από κει και πέρα να υπάρχουν διευθύνσεις στους Νομούς έτσι ώστε οι γεωπόνοι των διευθύνσεων όταν υπάρχουν ζημιές, να έχουν άμεσα μια εικόνα, να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους και να στείλουν το προσωπικό που χρειάζεται για να κερδίζουμε χρόνο, να γίνονται έγκαιρα και σωστά οι εκτιμήσεις και να παίρνει και ο παραγωγός τα χρήματά του πιο γρήγορα».
-----------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Ναπολέων Σαραντίδης
-----------------------------------------------