Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΕΝΑ για το κτηνοτροφικό επάγγελμα.

Η χρήση των βοσκοτόπων πρέπει να ανατεθεί στους κτηνοτρόφους, κάτω απο τις διαχειριστικές οδηγίες των γεωτεχνικών (όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις χρήσεις, είτε στην γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είστε στην αλιεία, είτε στην δασοκομία) τονίζουν στην..... ανακοινωσή τους οι Νέοι Αγρότες σχετικά με το κτηνοτροφικό επάγγελμα.

Η χρήση των βοσκοτόπων επισημαίνουν πρέπει να προβλέπεται μακροχρόνια, ώστε να μπορούν να αποσβένονται τυχόν αναγκαίες (σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο) επενδύσεις, αρκεί να μην αλλάξει η χρήση των βοσκοτόπων και να προστατεύεται ο βοσκότοπος από αλλαγή χρήσης γης (όπως κακώς συμβαίνει σε ιδιοκτησίες μέσα σε δασικές περιοχές που καταστρέφουν την κτηνοτροφία και το περιβάλλον).

Ο Αγρότης τονίζουν είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος. Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι κυρίως Γεωργός, Κτηνοτρόφος, Αλιεύς & Δασοκόμος, για την δημιουργία τροφής καθώς και ο μεταποιητής της αγροτικής του παραγωγής, ο έμπορος της αγροτικής του παραγωγής, ο αγρότης που παρέχει αγροτικές υπηρεσίες και με τα μηχανήματά του, ο πάροχος τουριστικών υπηρεσιών-ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (ξενώνας, ταβέρνα, καφενείο, εργαστήριο, ξεναγήσεις, παραδοσιακή μαγειρική, οργάνωση εκδηλώσεων-πανηγυριών κλπ), ο παραγωγός ενέργειας (βιοντήζελ, βιομάζα, βιοαέριο, Φ/Β, ΑΠΕ κλπ) και ο παραγωγός βιομηχανικών πρώτων υλών.

Ο Αγρότης είναι ο μόνος επαγγελματίας που παράγει ΚΑΤΙ από το ΤΙΠΟΤΕ (βέβαια στο τίποτε περιλαμβάνεται η χρήση της ηλιακής ενέργειας, η αξιοποίηση των νερών και η άντληση θρεπτικών στοιχείων & ιχνοστοιχείων από το έδαφος). Όλοι παράγουν ή ματαποιούν ΚΑΤΙ από ΚΑΤΙ, ή προσφέρουν υπηρεσίες (όπως ο τουρισμός ή οι μεταφορές-ναυτιλία).

Τα τελευταία χρόνια στην εναγώνια αναζήτηση των αγροτών να αυξήσουν την ονομαστική τιμή του τελικώς παραγόμενου κιλού γίνεται συστηματική προσπάθεια για στροφή προς την κτηνοτροφία, με στόχο η τελική σύνθεση του αγροτικού εισοδήματος να είναι 60% από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (ενώ σήμερα είναι το αντίστροφο υπέρ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας απαιτεί ζωοτροφές και βοσκήσιμα λιβάδια. Στην Ελλάδα τα λιβάδια είναι συνήθως ενταγμένα σε ορεινές-ημιορεινές δασικές εκτάσεις, όπου συνήθως συνυπάρχουν οι αγροτικές δραστηριότητες της δασοκομίας και της κτηνοτροφίας, που σήμερα υπάγονται σε ξεχωριστά Υπουργεία.

Πρέπει να εξασφαλισθεί ένα σταθερό και σαφές επαγγελματικό πλαίσιο για τους κτηνοτρόφους, για να σχεδιασθεί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (αυτόχθονες φυλές, ντόπιες ζωοτροφές, βοσκολίβαδα, σταβλικές εγκαταστάσεις, εμπορία κτηνοτροφικών προϊόντων, μεσογειακή διατροφή, έρευνα, εκπαίδευση κλπ).

Η βόσκηση στις δασικές εκτάσεις (δάση & λιβάδια) λειτουργεί ευεργετικά στην μείωση των πυρκαγιών, στην υγεία του δάσους και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν διαχειρίζονται σύμφωνα με επιστημονικές οικολογικές αρχές.

Οι βοσκότοποι, που είναι δασικές εκτάσεις (και είναι η συντριπτική πλειονότητα των λιβαδιών) αλλά ακόμα και τα δάση, με συγκεκριμένη επιστημονική υποστήριξη (δασολόγοι, γεωπόνοι κλπ) πρέπει να μπορούν να δέχονται βόσκηση και να είναι επιλέξιμες περιοχές για τα σχέδια βελτίωσης κτηνοτροφίας, την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και την φροντίδα του περιβάλλοντος.
-------------------------------
Πηγή: agroschannel.com
-------------------------------