Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αγωνία για τις τιμές του λαδιού

Kρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Κρίσιμη αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα για την αγορά του λαδιού, καθώς όπως όλα δείχνουν θα ξεκαθαριστεί αν μειωθούν κι άλλο οι τιμές ή εάν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης. Η αγορά της Ιταλίας ανοίγει τώρα μετά τις γιορτές γεγονός που θα ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα.

Η Ισπανία παράλληλα «μπαίνει» δυναμικά στην παραγωγή, με πρόθεση να «ρίξει» σταδιακά στη διεθνή αγορά 1,5 εκατ. τόνους προϊόντος, μεγάλες ποσότητες του οποίου είναι ποιοτικά βελτιωμένο, σύμφωνα με πληροφορίες που η ίδια διαρρέει.

Η κατάσταση στην Κρήτη πάντως είναι απογοητευτική για τους παραγωγούς που αναγκάζονται να πουλούν το προϊόν τους σε τιμές από 2 έως 2,05 ευρώ για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Κατά συνέπεια, οι μεγαλύτερες ποσότητες του προϊόντος πωλούνται από τους παραγωγούς σε επίπεδα κάτω των 2 ευρώ το κιλό. Οι πληρωμές γίνονται με μεγάλη δυσκολία και οι ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις αγοράζουν λάδι με το «σταγονόμετρο».

Σημαντικά προβλήματα δανεισμού από τις τράπεζες αντιμετωπίζουν συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, πράγμα που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η Ένωση Ηρακλείου που πάντα έμπαινε δυναμικά στην αγορά ασκώντας καταλυτικές επιδράσεις, φέτος έχει υποχωρήσει, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στους παραγωγούς αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που σχολιάζουν ότι τυχόν περαιτέρω υποχώρηση της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Κρήτης από την αγορά του λαδιού, θα προκαλέσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι τιμές του λαδιού

Αυτές τις μέρες αναμένονται στην Κρήτη εκπρόσωποι ιταλικών επιχειρήσεων που θα πραγματοποιήσουν επαφές Κρητικούς συνεργάτες τους.

Ελπίδα όλων είναι η ανάκαμψη ή η σταθεροποίηση των τιμών. Η οικονομική κρίση όμως, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λαδιού που αναμένεται να «ρίξει» στην αγορά η Ισπανία, δεν δίνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Όπως είπαν στην «Π» οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Ηρακλείου, Μεσαράς, Πεζών και Μονοφατσίου η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου είναι στα 2,05 ευρώ ανά κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Ορισμένες Ενώσεις πληρώνουν τοις μετρητοίς (ή με επιταγή ημέρας) όπως η Ένωση Πεζών. Άλλες όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Οι περισσότεροι ιδιώτες, όπως προαναφέρθηκε, αγοράζουν το λάδι με μεγάλη επιφυλακτικότητα, βυτίο – βυτίο, αφού η ρευστότητα είναι πενιχρή. Οι πληρωμές των παραγωγών γίνονται με καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί είτε επειδή δεν έχουν χρήματα, είτε διότι ανησυχούν στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να τους πληρώσουν οι επιχειρήσεις, επιδιώκουν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, να πουλήσουν το λάδι τους μόλις αλέσουν τον καρπό στα ελαιουργεία.

Επιτραπέζια ελιά

Πρώτη φορά φέτος η Κρήτη «μπαίνει» στον τομέα της τυποποίησης και της εμπορίας επιτραπέζιας ελιάς με πρωτοβουλία, ως γνωστό, της Ένωσης Μεσαράς που έθεσε σε λειτουργία συσκευαστήριο χονδρολιάς. Η τιμή παραγωγού ορίστηκε στο 1 ευρώ το κιλό και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μεσαράς Μενέλαο Κουτσάκη υπάρχει προθυμία από τους αγρότες να παραδώσουν το προϊόν τους. Η συσκευασία από τους παραγωγούς γίνεται σε κλούβες οι οποίες παραδίδονται στο συσκευαστήριο. Η Ένωση στη συνέχεια επιλέγει τις ποσότητες που είναι κατάλληλες για συσκευασία και πληρώνει τους παραγωγούς για αυτές. Οι αγρότες παραλαμβάνουν τις υπόλοιπες ελιές για να τις πάνε πιθανόν στο ελαιουργείο.

«Υπάρχει ενδιαφέρον, οι τιμές συμφέρουν τους παραγωγούς, αλλά χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα για να μην καταστρέψουμε το προϊόν» επεσήμανε ο κ. Κουτσάκης.

Πρωτοβουλίες από την Περιφέρεια Κρήτης

Η σύνθεση όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με την έρευνα, την παραγωγή, την τυποποίηση και των εμπόριο του ελαιόλαδου θα είναι μία από τις προτεραιότητες της αιρετής περιφέρειας Κρήτης σύμφωνα με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στόχος είναι η επιτυχής προώθηση στην αγορά του κρητικού ελαιόλαδου και για το λόγο αυτό θα επιχειρηθεί η μείωση του κόστους παραγωγής και η προβολή του προϊόντος με κοινή ένδειξη που θα παραπέμπει στην Κρήτη. Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα ζητήματα τα οποία κατά τον κ. Αρναουτάκη χρήζουν προσοχής:

-Η μείωση του κόστους παραγωγής του ελαιόλαδου κυρίως μέσω δράσεων κοινής άλεσης του ελαιόκαρπου. Σύμφωνα με τις μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας η μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να φθάσει τα 0,60 ευρώ ανά κιλό.

-Η προώθηση του προϊόντος ως φυσικού χυμού ελιάς με κοινή αναφορά στο όνομα «Κρήτη» που είναι γνωστό ανά την υφήλιο.

Παγκρήτια Τράπεζα και Ελαιουργοί

Να δοθούν κίνητρα στα ελαιουργεία της Κρήτης ώστε να προχωρήσουν σε κοινή άλεση του ελαιοκάρπου (ή τουλάχιστον κοινό σωρό) και σε συγχωνεύσεις ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη κατά τη διάρκεια συνάντησης προ ημερών στο Υπουργείο. Στη συνάντηση πήρε μέρος και συζήτησε με τον Υπουργό για το λάδι και τα επείγοντα αγροτικά ζητήματα της Κρήτης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ως γνωστό η Παγκρήτια Τράπεζα σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελαιουργών νομού Ηρακλείου προωθεί την κοινή άλεση του ελαιόκαρπου αλλά και τις συγχωνεύσεις μεταξύ των μονάδων, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το θέμα τέθηκε και στον κ. Σκανδαλίδη, με το σκεπτικό να δοθούν οικονομικά κίνητρα (επιδοτήσεις) στους ελαιουργούς μέσω του Δ ΚΠΣ και συγκεκριμένα του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Υπουργός είπε ότι θα εξετάσει το θέμα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζα αλλά και οι επικεφαλής του Συνδέσμου θεωρούν μονόδρομο την κοινή άλεση και τη συγχώνευση των ελαιουργείων ώστε να εξακολουθήσουν να είναι ή να καταστούν βιώσιμα.

Ελαιουργική για ΟΕΦ

Στην επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων για έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιδοτήσεις που δίδονται στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων με αντικείμενο την ποιοτική αναβάθμιση και τη διαφάνεια της αγοράς του ελαιόλαδου, προχώρησε (στην ουσία) χθες η Ελαιουργική.

Απαντώντας στα σχετικά δημοσιεύματα η Ελαιουργική παραδέχθηκε ότι πράγματι υπάρχει έγγραφο της Επιτροπής και αναφέρει ότι η ίδια έδωσε εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε κακοδιαχείριση για ποσά ύψους 17,5 εκατ. ευρώ μετά από ελέγχους στον τομέα του ελαιόλαδου κατά την περίοδο 2006-2009. Πρόκειται για ποσά που είχε διαχειριστεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς και Ελαιόλαδου και η Ελαιουργική με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση, την ιχνιλασιμότητα και την αγορά του προϊόντος. Η διαχείριση προκαλεί ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς εμφανίζονται να γίνονται μελέτες χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο, να δημιουργείται ιστότοπος που δεν λειτουργεί, να πληρώνονται υπάλληλοι χωρίς ξεκάθαρες αρμοδιότητες και να δίνονται περίεργες υπεργολαβίες. Πρόκειται για χρήματα που προήλθαν από τις τσέπες των παραγωγών μέσω της κράτησης από τις επιδοτήσεις για το ποιοτικό παρακράτημα.

Στην απάντηση της η Ελαιουργική αναφέρει ότι «μέχρι τώρα κανένα πρόστιμο δεν έχει βεβαιωθεί για το πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί από την Ελαιουργική. Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη απαντηθεί, χωρίς να μας έχει ακόμη γνωστοποιηθεί η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες του δημοσιεύματος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι τα ελάχιστα ζητήματα που έχουν προκύψει από τον έλεγχο της υλοποίησης των προγραμμάτων αφορούν προβλήματα ερμηνείας των συμβάσεων οι οποίες έχουν σε κάθε περίπτωση εγκριθεί από το αρμόδιο τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ».
-------------------
Πηγή: Πατρίς
-------------------