Σελίδες

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Φoροκάρτα με μπόνους για τους χρήστες

Το ΥΠΟΙΚ έχει βάλει μπροστά την έκδοση των φοροκαρτών, που θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις συναλλαγές και θα προσφέρουν φορολογικά κίνητρα στους κατόχους. Προαιρετική η χρήση τους το 2011.

 
Ερχεται στις αρχές του 2011 η «φοροκάρτα» και θα μοιράζει... δώρα με τη μορφή επιστροφής φόρου σε όσους τη χρησιμοποιούν στις καθημερινές αγορές τους.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να αρχίσει να... τυπώνει κάρτες οι οποίες θα ενεργοποιούνται, σύμφωνα με χθεσινή υπουργική απόφαση, με ένα γραπτό μήνυμα (sms) μέσω κινητού τηλεφώνου. Θα χρησιμοποιούνται για όλες τις αγορές και θα βάλουν τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Το 2011 η χρήση της «φοροκάρτας» θα είναι προαιρετική και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα φορολογικά κίνητρα που θα δίνονται σε όσους τη χρησιμοποιούν.

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το πρώτο σχετίζεται με το ανώτατο ποσό αποδείξεων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας φορολογούμενος. Με το ισχύον καθεστώς οι φορολογούμενοι μπορούν να μαζεύουν αποδείξεις αξίας έως και 15.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο είναι 12.000 ευρώ, και για κάθε επιπλέον ποσό έως τις 15.000 ευρώ παρέχεται έκπτωση φόρου 10%. Ετσι, αν κάποιος μαζέψει αποδείξεις 15.000 ευρώ, έχει αυτομάτως έκπτωση φόρου 300 ευρώ. Τώρα εξετάζεται με τη χρήση της κάρτας το ανώτατο ποσό να αυξηθεί κατά 1.000 ή 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, για κάθε αγορά μέσω της «φοροκάρτας» ο κάτοχός της θα έχει επιστροφή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή αν ένα αγαθό επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, αυτομάτως θα πέφτει στο 22%. Η επιστροφή του φόρου θα γίνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν το κατάλληλο μπόνους που θα οδηγήσει σε μαζική χρήση της «φοροκάρτας», και αυτό γιατί έτσι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του ΦΠΑ.

Επίσης... βιάζονται ώστε να αρχίσει η διανομή των καρτών με το «καλημέρα» του 2011.

Click here to see a large version

Η σύμβαση
Ετσι χθες το υπουργείο υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία M-Stat A.E., η οποία αναλαμβάνει το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης της κάρτας αποδείξεων με τον ΑΦΜ του κατόχου μέσω γραπτών μηνυμάτων (sms).
Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Η εφαρμογή που θα τρέξει η συγκεκριμένη εταιρεία θα παρέχει τη δυνατότητα αποστολής μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου το οποίο θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογουμένου και τον 19ψήφιο αριθμό της κάρτας.

Η αποστολή του μηνύματος θα γίνεται σε έναν ενιαίο 5ψήφιο αριθμό για όλους τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και θα κοστίζει 11 λεπτά. Με τη λήψη του μηνύματος θα ελέγχεται η ορθότητα του ΑΦΜ.

Σε περίπτωση ορθής καταχώρισης των δεδομένων θα στέλνεται απάντηση της μορφής «Επιτυχής δήλωση», ενώ σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρισης θα στέλνεται ανάλογη απάντηση όπως «ο ΑΦΜ που δηλώσατε δεν είναι έγκυρος» ή «ο αριθμός της κάρτας δεν είναι έγκυρος».

Ανώνυμες «Κάρτες αποδείξεων»
Οι «κάρτες αποδείξεων», όπως τις ονομάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ανώνυμες και θα φέρουν έναν μοναδικό αύξοντα αριθμό για κάθε φορολογούμενο που θα παραπέμπει στον ΑΦΜ του. Ομως τον ΑΦΜ, δηλαδή τη φορολογική του «ταυτότητα», θα μπορεί να την ταυτοποιήσει μόνο η ΓΓΠΣ και όχι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις με τις οποίες θα συναλλάσσεται ο κάτοχος.

Προς τη ΓΓΠΣ-Mε sms από κινητό θα ενεργοποιείται η "φοροκάρτα"

Mε ένα sms από κινητό τηλέφωνο, το κόστος τους οποίου θα ανέρχεται στα 11 λεπτά, προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορεί να ενεργοποιείται η «φοροκάρτα».

Παράλληλα, θα υπάρχει και η εναλλακτική λύση ενεργοποίησης μέσω του taxisnet.

Στη συνέχεια, οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά, είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS, που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες.

Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς, που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

Δεύτερη κάρτα
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας π.χ. παιδιά, με τις αγορές να πιστώνονται στον ΑΦΜ του γονιού.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα της ΓΓΠΣ και να βλέπουν με τη χρήση του κωδικού τους το συνολικό ποσό των αγορών που έχουν κάνει από την αρχή του χρόνου.

Επειδή η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική για το 2011, οι χάρτινες αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στη φορολογική δήλωση.

Οπως λένε στο υπουργείο, η κάρτα δεν θα έχει barcode και επιπρόσθετα σε κανένα 19ψήφιο νούμερο δεν θα υπάρχει ο αριθμός «666» για να προληφθούν οι οποιασδήποτε αντιδράσεις.

Λύνει τα χέρια της εφορίας -Οn line ο τζίρος των καταστημάτων και ο ΦΠΑ

Λύνει τα χέρια της εφορίας η χρήση της «φοροκάρτας». Κι αυτό καθώς το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα η ΓΓΠΣ θα παρακολουθεί on line τον τζίρο των καταστημάτων και θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον ΦΠΑ που θα πρέπει να εισπράξει.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εγκαταλείφθηκε η αρχική σκέψη να εισπράττει η εφορία άμεσα, δηλαδή την ώρα της αγοράς κάθε προϊόντος, τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Η Κομισιόν ήταν κάθετη, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύεται η προείσπραξη του ΦΠΑ από το Δημόσιο.
Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

Στο τέλος κάθε μήνα οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ μία αναλυτική κατάσταση συναλλαγών.

Στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το υλικό. Από τη μία πλευρά θα περνούν τις αποδείξεις στον λογαριασμό αφορολογήτου κάθε φορολογουμένου.

Από την άλλη, θα έχουν άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευματιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.
---------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Κώστας Τσαχάκης
---------------------------------------