Από το βήμα της Βουλής, απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, στην ερώτηση του Θανάση Οικονόμου για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όσον αφορά τους αγρότες, ο υφυπουργός τόνισε ότι έχει δοθεί δυνατότητα μέχρι το 2014 να διατεθούν 500 MW στους αγρότες που το 2020 μπορούν να γίνουν 750 MW. Ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν - το λέω με μια επιφύλαξη - των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων».
Βάσει των δηλώσεων του υφυπουργού προκύπτει ότι αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί. Ο βασικός περιορισμός είναι η αντοχή, η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος του φωτοβολταϊκού δικτύου όχι πια σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά σε τοπικό επίπεδο Δ.Ε.Η, σε επίπεδο νομού.
Στο ερώτημα που αφορά την υπουργική απόφαση για τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική «δικαιοσύνη» για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη. Σε λίγες ημέρες νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση και να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα».
Το πλήρες κείμενο των Πρακτικών
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Καταρχήν, πρέπει να πω πως ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που αναγκαζόμαστε οι Βουλευτές να φέρνουμε εδώ τους Υπουργούς και από απλή ερώτηση, τώρα να συζητείται με τη διαδικασία των αναφορών και ερωτήσεων, ενεργοποιώντας φυσικά το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής γιατί η ερώτηση κατατέθηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο, δεύτερη φορά τον Οκτώβριο και σήμερα έρχεται να συζητηθεί με αυτή τη διαδικασία. Αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με τον κύριο Υφυπουργό, του οποίου εκτιμώ και το έργο και την παρουσία και στο Κοινοβούλιο και στο πολιτικό βίο γενικότερα.
Δεύτερον, πρέπει να επισημάνω –αφότου κατατέθηκε η ερώτηση- ότι από το Σεπτέμβριο του 2010 όντως έχει κατατεθεί ένας πίνακας, ο οποίος ανεβάζει την ισχύ των φωτοβολταϊκών στη χώρα και από 500MW που ήταν, τον κάνει 1000MW για γενική χρήση και 500MW για τους αγρότες.
Το ερώτημα, το οποίο τίθεται, είναι καταρχήν κατά πόσο το Υπουργείο εξετάζει την περίπτωση της γεωγραφικής κατανομής αυτής της ισχύος ανά περιοχή, γιατί στην περιοχή της Ηπείρου αυτή η κατανομή ήταν τραγικά άδικη με βάση την προηγούμενη κατανομή της υπουργικής απόφασης 2007, που ήταν 18MW, δηλαδή το 3,6% της ισχύος, όταν σε άλλες περιοχές –με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία- κυμαινόταν από 8% έως 20%.
Ένα δεύτερο υποερώτημα είναι αν ισχύει αυτή η γεωγραφική κατανομή, κατά πόσο είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να μπουν κριτήρια, ώστε να ενισχύονται περιοχές που έχουν αναπτυξιακά ζητήματα και προτερήματα, όπως έχει η Ήπειρος ή κριτήρια, πέρα από τα τεχνικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη ζήτηση που έχει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που στην Ήπειρο και στην πρώτη φάση και τώρα με το νόμο του 2010, είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός των αιτήσεων.
Ένα ακόμη υποερώτημα είναι κατά πόσο προτίθεται το Υπουργείο, με υπουργική απόφαση, να λύσει ένα ζήτημα που προκύπτει από την υπουργική απόφαση του 2009, όπου χρειάζονταν άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα για επενδύσεις που ήδη είχαν φθάσει σε ένα σημείο την εγκατάστασή τους. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό λυθεί ή αν θα χρειάζεται τα οικόπεδα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα για να μπορέσουν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε γήπεδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης να λάβει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θέλω να ευχαριστήσω το συνάδελφο κ. Θανάση Οικονόμου για την ερώτηση και ελπίζω να διευκρινίσω τα ζητήματα που έθεσε, γιατί πράγματι το ζήτημα των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στους αγρότες, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική περιφέρεια.
Θα ξεκινήσω, κύριε συνάδελφε, λέγοντας ότι πράγματι το 2007 είχε εκδοθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΡΑΕ, η οποία απόφαση – στην ουσία γνωμοδότηση - έβαζε γεωγραφικούς περιορισμούς σε επίπεδο περιφέρειας. Δηλαδή, πράγματι η Ήπειρος είχε μία κατανομή συγκεκριμένη που ήταν πολύ μικρότερη από την κατανομή που αναλογούσε στη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία κ.ο.κ..
Η γνωμοδότηση αυτή, όμως, πρέπει να σας πω ότι ανεστάλη το 2008 και καταργήθηκε πριν δύο μήνες. Αυτό, λοιπόν, που ισχύει σήμερα είναι η απόφαση της 1ης Οκτωβρίου 2010 της Υπουργού κας Μπιρμπίλη με τίτλο «Απόφαση για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», η οποία απόφαση καθορίζει το ποσοστό συμμετοχής της κάθε τεχνολογίας στο σύνολο της Επικράτειας.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα σύνολο MW που αναγνωρίζεται για τα φωτοβολταϊκά, για τα αιολικά, τη γεωθερμία, τη βιομάζα κ.ο.κ., χωρίς γεωγραφική αναφορά. Άρα, το πρώτο είναι πως τώρα πια δεν υπάρχουν γραφειοκρατικοί περιορισμοί. Το δεύτερο είναι ότι ήδη έχει δοθεί δυνατότητα μέχρι το 2014 να έχουμε 500 MW στους αγρότες που το 2020 μπορούν να γίνουν 750MW. Οι δε υπόλοιπες εγκαταστάσεις στο σύνολο της χώρας – πάντα για τα φωτοβολταϊκά - μπορούν να είναι μέχρι το 2014 άλλα επιπλέον 1000MW, μέχρι δε το 2020 άλλα επιπλέον 1450 MW.
Κατά συνέπεια και για να συνοψίσουμε, πρώτον, δεν υπάρχει περιορισμός ανά περιφέρεια. Δεύτερον, έχουμε τη δυνατότητα με βάση τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ανά διετία ή και νωρίτερα, αν το θέλουμε, να αναθεωρήσουμε το σχεδιασμό που υπάρχει.
Ποιος είναι τώρα –για να έρθω στο προκείμενο της ερώτησής σας- ο βασικός περιορισμός; Ο βασικός περιορισμός είναι η αντοχή, η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος του δικτύου και όχι πια σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά σε τοπικό επίπεδο Δ.Ε.Η., θα έλεγα σε επίπεδο νομού.
Έτσι, λοιπόν, αυτό που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι πόσο αντέχει να απορροφήσει τη νέα ισχύ που θα έρθει από τα φωτοβολταϊκά το δίκτυο χαμηλής τάσης κάθε τοπικής Δ.Ε.Η., κάθε νομού. (AD(1GK)
Πού βρισκόμαστε σήμερα; Σήμερα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της μελέτης που έχει ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να κάνει και ο ΔΕΣΜΗΕ, ο διαχειριστής του συστήματος, στο διασυνδεδεμένο σύστημα και η ΔΕΗ στο μη διασυνδεδεμένο, έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε περιοχή της χώρας τι ισχύει.
Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω για την Ήπειρο ότι έχουν υπάρξει τετρακόσιες εννέα αιτήσεις από αγρότες, με συνολική αιτούμενη ισχύ 40 MW και ένα σύνολο αιτήσεων φωτοβολταϊκών στην Ήπειρο 235 MW.
Όλη αυτή η ιστορία θα διευκρινισθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε ποιο βαθμό μπορεί να ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη που γίνεται σχετικά με το πόσα είναι ήδη εγκατεστημένα και πόσα έχουν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, μετά την αποδοχή των δεσμευτικών προσφορών από το ΔΕΣΜΗΕ.
Επιφυλάσσομαι να απαντήσω στο τρίτο ερώτημα στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, προκειμένου να υπερασπιστείτε την ερώτησή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που απαντά ο κύριος Υπουργός και λέει ότι αίρονται οι δεσμεύσεις ανά περιοχή, γιατί όντως ήταν πάρα πολύ δεσμευτικές για πολλές από τις περιοχές της Ελλάδας πέρα από την Ήπειρο. Ειδικά για την Ήπειρο πάντως ήταν κατάφωρα άδικες.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, πρέπει να αναρτηθούν τα κριτήρια και να είναι διάφανα, ώστε να μπορεί να κριθεί από τους πολίτες –πρωτίστως από τους ενδιαφερόμενους πολίτες- με ποιον τρόπο θα απορροφηθούν και με ποια προτεραιότητα θα εγκατασταθούν οι άδειες που έχουν κατατεθεί.
Ήδη, ο κύριος Υπουργός ανέφερε έναν τεράστιο αριθμό για την Ήπειρο που δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον, το οποίο έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική στενότητα και με τη διέξοδο που δίνει ο νέος, χωρίς αγκυλώσεις, νόμος περί εγκατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει σε μια περιοχή. Και, βέβαια, πέρα από την προστιθέμενη αξία, έχει σημασία και από την άποψη των θέσεων απασχόλησης κ.λπ.
Πρέπει να πω στον κύριο Υφυπουργό ότι στην Ήπειρο υπάρχουν σταθμοί υψηλής και μέσης τάσης πάνω από 450 MW της ΔΕΗ. Αυτό δείχνει ότι είναι μια περιοχή που έχει τη δυνατότητα ήδη να απορροφήσει τις ποσότητες που προαναφέρατε ως προς τις ανανεώσιμες πηγές.
Όμως, πρέπει να προσθέσω πως δεν μπορεί να ισχύουν κάποια κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογική θέση της Ηπείρου, τα άγονα εδάφη της, οι μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον που συμβάλλουν στη δημιουργία τέτοιων μορφών επενδύσεων. Δεν έχουν τεράστια αγροτική παραγωγή ούτε αναφέρομαι μόνο στους αγρότες, για να είμαι ειλικρινής. Μιλάω για ένα εισόδημα το οποίο θα μπορούσε να προστεθεί στο σύνολο των ανθρώπων της υπαίθρου, ανεξαρτήτως εάν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες ή όχι.
Πιστεύω ότι για τέτοιου είδους επενδύσεις, εκτός από τα τεχνοοικονομικά κριτήρια, υπάρχουν και τα αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια. Χρειάζεται να προσθέσω πως η Ήπειρος, παρ’ όλο που φαίνεται ότι είναι στο βορρά και φαίνεται ότι δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια – αν σκεφθούμε και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, έχει τη μέση ηλιοφάνεια της Ελλάδος - από μετρήσεις που έχουν γίνει πρόσφατα, παρ’ όλο που δεν έχει ήλιο, έχει μια απόδοση σε μία κιλοβατώρα εγκατεστημένη περίπου 1.400 KW σε ρεύμα. Αυτό το λέω γιατί η διαφορά θερμοκρασίας πάνελ και περιβάλλοντος είναι αυτή που δίνει τη μεγάλη απόδοση στο φωτοβολταϊκό και όχι τόσο η ηλιοφάνεια.
Για να σας πω ένα παράδειγμα, στο Νομό Ιωαννίνων το φωτοβολταϊκό πάνελ έχει μεγαλύτερη απόδοση απ’ ό,τι στην Πρέβεζα. Δεν είναι τόσο συνδεδεμένο με τον ήλιο.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πω ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η προώθηση με πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε περιοχές που υστερούν συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας μας. Αυτό είναι ένα κριτήριο που θέλει πολιτική βούληση, κύριε Υπουργέ. Σας είπα ότι τεχνικά έχει δυνατότητα να τα απορροφήσει. Θα πρέπει να είναι ισχυρή η πολιτική σας βούληση προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές της Ηπείρου, γιατί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι χαμηλά και η νέα τεχνολογία και ο νόμος, όπως διαμορφώθηκε, δίνουν πολλές προοπτικές στην περιοχή μας.
Κάνω ακόμα μία έκκληση προκειμένου να μου απαντήσετε γι’ αυτά τα οικόπεδα που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Ελπίζω για άλλη μια φορά να μην είναι άδικες οι αποφάσεις που θα πάρετε και η προώθηση που θα κάνετε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι για μας μια ευκαιρία να έχουμε καλύτερη μοίρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου.
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κυρία Πρόεδρε, θέλω να επαναλάβω – γιατί έχει μεγάλη σημασία, κύριε συνάδελφε - ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί που τίθενται ανά γεωγραφική περιοχή. Ο βασικός περιορισμός είναι ο τεχνικός περιορισμός, δηλαδή πόσο αντέχει το δίκτυο. Πάνω σ’ αυτόν τον περιορισμό πρέπει να σας πω ότι εμείς παλεύουμε να κάνουμε νέες επενδύσεις, ώστε το δίκτυο σε κάθε περιοχή της χώρας να αναβαθμιστεί και να έχει δυνατότητα εισδοχής νέας ισχύος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ηπείρου, αλλά ουσιαστικά και στο σύνολο της Ελλάδος, δεν μπορεί κανείς να σας δώσει σήμερα απάντηση σχετικά με το πόσες αιτήσεις θα εγκριθούν, διότι είναι πια ζήτημα ημερών να έχουμε την τελική καταγραφή και χαρτογράφηση του συνόλου της δυναμικότητας υποδοχής ισχύος από τον ΔΕΣΜΗΕ και από τη ΔΕΗ. Τότε, μόλις μας έρθουν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις, με μεγάλη χαρά θα μπορέσω να σας πω.
Βέβαια, πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας το εξής: Υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν – το λέω με μια επιφύλαξη, κρατήστε την επιφύλαξη - των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων. Πρέπει να δει ποια εγκατεστημένη ισχύ υπάρχει και, κυρίως, πρέπει να δει ποιες από τις μεγάλες επενδύσεις – τις πάνω από 100 ΚW - πρόκειται να εγκριθούν, δηλαδή ποιες έχουν πάρει δεσμευτικές προσφορές και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο κάθε φορά ανάμεσα στις αιτήσεις των αγροτών και στις αιτήσεις όλων των υπολοίπων.
Βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή και το Υπουργείο κατά προτεραιότητα εξετάζει τις αιτήσεις των αγροτών, οι οποίες πρώτες θα ενταχθούν και στο σύστημα.
Θα ήθελα τώρα να απαντήσω και στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας που αφορά την υπουργική απόφαση αναφορικά με τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία έβαζε πραγματικά περιορισμούς για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου.
Πρέπει να σας πω ότι σήμερα βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική «δικαιοσύνη» - εντός εισαγωγικών η λέξη - για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη. Σε λίγες ημέρες νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπογραφεί από την αρμόδια Υπουργό η συγκεκριμένη απόφαση και να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο θέμα.
-----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------