Σελίδες

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Δηλώσεις Γραμματέα Αγροτικού της ΝΔ για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στον κλάδο της ελαιουργίας

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (σε ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. κ. Λαμπρόπουλου σχετικά με τις χαμηλές τιμές παραγωγού που διαμορφώνονται στον κλάδο της ελαιουργίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κ. Υφυπουργός, απέναντι στα προβλήματα που μαστίζουν τους ελαιοπαραγωγούς μας, εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο ως κατήγορος των παραγωγών. Απάντησε με ανακρίβειες, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας Κυβέρνησης πολιτικά ανεύθυνης, η οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της για τα προβλήματα στους παραγωγούς, όταν στην πραγματικότητα:

- Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αδρανεί απέναντι στις καταγγελίες για την ύπαρξη “καρτέλ”. Στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, η Κυβέρνηση δεν συζητά την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αφήνει όμως ανεξέλεγκτες τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σε βάρος, τόσον του παραγωγού, όσον και του καταναλωτή.

- Οι έλεγχοι για ελαιόλαδα νοθευμένα, είτε με λάδι κατώτερης ποιότητας, είτε και με σπορέλαια, είναι ανύπαρκτοι.

- Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των συνεταιρισμών τελματώνει από το Μάιο. Στο μεταξύ, ανενεργοί, χρεωμένοι συνεταιρισμοί στέκονται ακόμα εμπόδιο στην οργάνωση των παραγωγών, καλλιεργούν την καχυποψία και εξωθούν τον αγρότη να πουλά μόνος χύμα το προϊόν του. Ιδιαίτερα για τον τομέα του ελαιολάδου, η ύπαρξη κλαδικών οργανώσεων είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

- Η επέκταση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής και της Βιολογικής Γεωργίας είναι μονόδρομος, αλλά τα σχετικά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται στην κατάψυξη:

Α) Η πρόσκληση στο μέτρο 132 «Συμμετοχή Γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» της 15/07/2009 ανεστάλη από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Β) Οι παλαιοί δικαιούχοι του Mέτρου 3.1 του ΠΑΑ 2000-2006 για τη Βιολογική Γεωργία, μόλις πρόσφατα έλαβαν τις επιδοτήσεις τους. Συμπληρώθηκε πενταετία από την τελευταία προκήρυξη και ουδείς γνωρίζει εάν, πότε και με τι προϋπολογισμό θα προκηρυχθεί το αντίστοιχο Μέτρο 214 του ΠΑΑ 2007-2013.

- Οι Ομάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στον τομέα του ελαιολάδου δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ΑΦΜ, πράγμα που περιορίζει τη σφαίρα των δραστηριοτήτων τους, παρά το γεγονός ότι πλέον δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος είναι μόνο οι παραγωγοί προϊόντων βιολογικών, ΠΟΠ ή ΠΓΕ, οι οποίοι είναι μέλη ομάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης.

- Η έλλειψη τυποποίησης είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του ελαιουργικού τομέα, πλην όμως:

Α) το μέτρο 123 του «Αλ. Μπαλτατζής» έχει ανασταλεί και νέα προκήρυξη δεν υπάρχει.

Β) Η κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία επίσης δεν έχουν προκηρυχθεί. Εκτός αυτού, όμως, ενδέχεται η ΚΟΑ Ελαιολάδου να απαγορεύει την ένταξη των ενδιαφερομένων παραγωγών στο μέτρο 121.

- Τα φαινόμενα κυκλοφορίας και διάθεσης προϊόντων με την ένδειξη ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) χωρίς σχετική πιστοποίηση παρατηρούνται συχνά στην εγχώρια αγορά. Οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών ακυρώνει αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων παραγωγών.

- Τα προγράμματα προβολής και προώθησης στα οποία αναφέρθηκε η κ. Υφυπουργός υπεβλήθησαν το 2007 και 2008 και έληξαν ή λήγουν. Καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει από το ΥΠΑΑΤ για την εξασφάλιση της απαιτούμενης εθνικής συμμετοχής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση νέων.

Η ηγεσία του Υπουργείου, περιοδεύοντας στην Ελληνική ύπαιθρο, εκφέρει μεγαλόστομα σχέδια και υποσχέσεις. Όμως τα προβλήματα είναι εδώ.

Η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί και να παραβλέπει μία τόσο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή, όπως το Ελληνικό ελαιόλαδο. Χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ενίσχυσή του, από τον παραγωγό μέχρι τις διεθνείς αγορές.

Η Κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να μένει αδρανής, όταν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο χάνει διαρκώς σε αξία και οι παραγωγοί μας, υπό την απειλή χρεοκοπίας, είναι στα πρόθυρα εγκατάλειψης του Ελληνικού ελαιώνα».
----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------