Σελίδες

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2011 ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, έπειτα από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Βάσει των νέων τιμολογίων, επέρχεται αύξηση 11% στην κατηγορία πελατών των 0 - 800 kWh, η οποία αντιστοιχεί σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ το τετράμηνο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 1.600.000 πελάτες (χωρίς τους εν δυνάμει καταναλωτές του ΚΟΤ), από τους οποίους περίπου το 50% περιλαμβάνει όσους έχουν κλειστές κατοικίες, δεύτερες κατοικίες, εξοχικά κ.λπ.

Προβλέπεται επίσης αύξηση από 1,5% έως 3% για 2.500.000 νοικοκυριά με καταναλώσεις από 800 - 2000 kWh, η οποία, όπως τονίζει η ΔΕΗ, είναι μικρότερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν ακόμη μείωση από 20% έως 30% σε 1.200.000 νοικοκυριά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ, οικογένειες με τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι) με δυνατότητα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Προβλέπεται επίσης μείωση από 17% έως 3% της μέσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για 1.500.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές και βιοτεχνικές). 



Αναλυτικά:
-Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ (τιμολόγια Γ21 και Γ21 Β) ισχύουν μειώσεις 5,8 και 4,7% αντίστοιχα.
-Για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (από 25 έως 250 κιλοβάτ, τιμολόγιο Γ22) η μείωση είναι 3,2% ενώ για τις βιομηχανικές της ίδιας κατηγορίας (Γ22 Β) προβλέπεται αύξηση 6,9%.
-Όσες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει νυχτερινά τιμολόγια θα έχουν ελάφρυνση του λογαριασμού (ημερήσια και νυχτερινή χρέωση μαζί) κατά 17,3% οι εμπορικές και 12,7% οι βιομηχανικές.

Στη μέση τάση, όπου συνδέονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, προβλέπονται μειώσεις 6,7 - 9,2 % στο εμπορικό και αυξήσεις 5,3 - 8 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η κατηγορία αυτή θα καταβάλλει για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 97.000.000 λιγότερα το 2011, σε σχέση με το 2010.

«Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) για το έτος 2011 θα καταβάλουν ποσό της τάξης των 140.000.000 ευρώ λιγότερα για αγορά της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με το 2010 (χωρίς τις επιβαρύνεις ΕΡΤ Δημοτικά Τέλη, ΦΠΑ . Το ποσό αυτό απομειώνεται στα 37.000.000 ευρώ εάν συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%», τονίζει η ΔΕΗ [DEHr.AT] στην ανακοίνωσή της.

ΝΔ
«Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν άμεσα φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», σχολιάζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Γιαννάκης.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «με τις αποφάσεις της, η κατά τα άλλα “πράσινη” κυβέρνηση, επιδοτεί την υψηλή κατανάλωση και τους λίγους έχοντες, ενώ τιμωρεί τους πολλούς που αδυνατούν να πληρώσουν τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Ακόμα και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που δημιούργησε η κυβέρνηση ως “φερετζέ” για να κρύψει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας, δεν λειτούργησε, αφού οι ενδιαφερόμενοι υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 1,2 εκ. νοικοκυριών που έθεσε η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ», συμπληρώνει ο κ. Δαβάκης.

Επιπλέον τονίζει ότι «οι όποιες μειώσεις για τους εμπορικούς καταναλωτές προβλέπονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, αντισταθμίζονται πλήρως από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την τεράστια αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η τακτική του εμπαιγμού που ακολουθεί, μηδενίζει την αξιοπιστία της και δεν δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της για τους Έλληνες πολίτες».

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ
Tο ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ έφερε εξάλλου στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Από τον Ιανουάριο του 2011 τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιβαρύνουν από 2% έως 14% παραπάνω τους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα καθώς για τις μεγάλες καταναλώσεις προβλέπονται μειώσεις», αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πλήττει τα φτωχότερα στρώματα και μάλιστα σε περίοδο σημαντικότατης μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης, περιλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, για τα οποία επιβαρυντικά θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%.

«Βλέπει» εξάλλου και νέα δόση αυξήσεων καθώς, όπως αναφέρει, «σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011-2013) και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μνημονίου, η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι αυξηθεί κατά 20%-30% στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.».

Δημοκρατική Συμμαχία
«O μεγάλος χαμένος των επί 12-τίας ολιγωριών στην απελευθέρωση, των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (προς χάριν των κακώς εννοουμένων συντεχνιακών συμφερόντων) είναι ο Έλληνας καταναλωτής ενέργειας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση πως «αντί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει την απαιτούμενη πολιτική, διαλέγει το δρόμο τον αυξήσεων και επιχειρεί να συνδιαλλαγεί (μέσω του δανείου των 500.000 ευρώ) με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, με την οποία αναζητά απεγνωσμένα μορατόριουμ, για να μην έρθει σε σύγκρουση με τα σπλάχνα της».

Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τη κυβέρνηση «να αντιληφθεί ότι η απελευθέρωση και η εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, και σε τελική ανάλυση, του υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει όσο οι καταναλωτές παραμένουν δέσμιοι ενός μονοπωλιακού προμηθευτή που κατέχει το 98% της αγοράς».
-----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------