Σελίδες

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Του κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ στα "Νέα και Ανακοινώσεις των Κυθήρων και Αντικυθήρων"

Κύριε Βύρωνα Πρωτοψάλτη

1) Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές της Κυριακής 7ης Νοεμβρίου πιστεύετε ότι είναι πολιτικού περιεχομένου η αφορούν αποκλειστικά την αυτοδιοίκηση ;;; Και εάν είναι πολιτικού εσείς κάτω από ποιό πολιτικό σχήμα τοποθετείται τον συνδυασμό σας ;;;

Σε εθνικό επίπεδο, αναμφισβήτητα οι φετινές δημοτικές εκλογές έχουν αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα.
Όσον αφορά τα Κύθηρα, πιστεύω πως για την πλειοψηφία των δημοτών άμεση προτεραιότητα αποτελούν τα θέματα χρηστής διαχείρισης του δήμου.

Εντούτοις, είναι βέβαιο πως πολλοί Κυθήριοι δεν παύουν να είναι δικαίως οργισμένοι με τα εθνικά πολιτικά κόμματα. Αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε θα αντικατοπτρισθεί στην αντιμετώπιση των συνδυασμών του κ. Κουκούλη και του κ. Πρωτοψάλτη, που όσο και να θέλουν να αποποιηθούν την κομματική ταυτότητα, εντούτοις είναι άρρηκτα ταυτισμένοι με τη Νέα Δημοκρατία αφενός και το ΠΑΣΟΚ αφετέρου.

Αντιθέτως, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία δεν είναι χρωματισμένη κομματικά, και οπωσδήποτε δεν θέτουμε την ομάδα μας κάτω από κανένα απολύτως ευρύτερο πολιτικό σχήμα.

2) Όπως είναι γνωστό με την νέα τάξη πραγμάτων του Καλλικράτη ένα μεγάλο μέρος της αυτοδιοικητικής ευθύνης αυξάνεται απρόσμενα και υπέρογκα θα έλεγα.
Οι γνωστές υποδομές του Δήμου μας είναι ως γνωστόν αδύναμες και αδιοργάνωτες ακόμη, και μην λησμονούμε ότι είναι πολύ μικρό το διάστημα που περάσαμε από την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιό είναι το σχέδιο και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των νέων αυτών υπεραρμοδιοτήτων του Δήμου, όπως το πολεοδομικό, ο τομέας υγείας, ο τομέας παιδείας, ο τομέας εμπορίου και ο τομέας μεταφορών ;;;

Η προσαρμογή στις απαιτήσεις του Καλλικράτη θα είναι δύσκολη για κάθε δήμο, και προπάντων βέβαια για έναν δήμο μικρό, με περιορισμένο πληθυσμό αλλά πολλές υποχρεώσεις – πόσο μάλλον όταν αυτός κουβαλάει το βάρος δώδεκα ετών κακοδιαχείρισης.

Η καινούργια δημοτική αρχή θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνει μια ορθολογική και έντιμη αποτίμηση της πραγματικής σημερινής κατάστασης, και κατόπιν να ερευνήσει κάθε μέσον που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πραγματοποίηση όλων αυτών των καινούργιων αρμοδιοτήτων.

3) Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και του οικονομικού δυσμενούς τοπίου της χώρας μας, οι επιδοτήσεις και γενικά τα χρηματικά ποσά που ελάμβαναν οι Δήμοι περικόπτονται δραματικά.
Εν όψει των αυξημένων υποχρεώσεων του Δήμου που συνεπάγονται οι απορίες της προηγούμενης ερώτησης πως υπολογίζεται να καλύψετε τα κενά και να αυξήσετε τους πόρους έτσι ώστε να επιτύχετε την σωστή διαχείρηση του Δήμου ;;;

Εν όψει της απόλυτης αδιαφάνειας που ηθελημένα επικρατεί γύρω από τα οικονομικά του δήμου, και της βεβαιότητας ότι κάτω από το τραπέζι κρύβονται πιθανώς μεγάλες υποχρεώσεις για τις οποίες τίποτε δεν γνωρίζουμε, είναι αδύνατη κάθε πρόβλεψη.

Το σίγουρο είναι πως στο μέλλον θα απαιτηθεί αφενός αυστηρός έλεγχος των οικονομικών και κάθε μορφής σπατάλης, και αφετέρου σκληρή εργασία για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων από οικονομικές δραστηριότητες του δήμου, από εθνικά και οπωσδήποτε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

4) Εκτός από τα προκύπτοντα θέματα των νέων υποχρεώσεων του Δήμου που από μόνα τους αποτελούν ένα πολύ σοβαρό και πολύπλοκο θέμα τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του Δήμου, όπως το θέμα της λειψυδρίας, το κυκλοφοριακό, την προβολή και άνοδο του τουρισμού, το θέμα των παράνομων χωματερών, το θέμα των λυμάτων αλλά και την πρόσβαση σε παραλίες και την αξιοποίηση τους καθώς και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών και τουριστικών χώρων του νησιού ;;;

Συνοψίσατε σε τέσσερις γραμμές το περίγραμμα των κυριότερων προβλημάτων του νησιού, και μια εμπεριστατωμένη απάντηση θα απαιτούσε φυσικά πολλές σελίδες.

Συνοπτικά με τη σειρά μου, θα απαντούσα ότι δεν συντρέχει λόγος να εφεύρουμε εκ νέου τον τροχό: τα προβλήματα αυτά δεν είναι καινούργια, και για όλα υπάρχουν δοκιμασμένες λύσεις, αρκεί να έχουμε τη βούληση να τις εφαρμόσουμε.

Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο είναι η σύνταξη ορθολογικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, ώστε να παύσουν να εφαρμόζονται σπασμωδικές, ευκαιριακές και συχνά αλληλοαναιρούμενες λύσεις.

5) Ποιό τελικά θα είναι το χρονοδιάγραμμα σας μετάβασης σε ένα νέο είδος Δήμου, πάντα υπολογίζοντας μια περίοδο χάριτος τουλάχιστον 6 μηνών, προσαρμογής με τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη και συνδυάζοντας τα υπάρχοντα προβλήματα με τα νέα που θα δημιουργηθούν ;;;

Θεωρητικά, θα έπρεπε να προηγηθεί έρευνα των πραγματικών σημερινών συνθηκών του δήμου, για να ακολουθήσουν η σύνταξη γενικού σχεδίου ανάπτυξης, η αξιολόγηση, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και η εξεύρεση πόρων.

Στην πράξη, φυσικά, τέτοιο χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφικτό, και πολλές από αυτές τις διαδικασίες θα τρέξουν αναγκαστικά παράλληλα.

Εντούτοις, οι περίπου έξι εβδομάδες μέχρι την παραλαβή του δήμου την 1/1/1011 αφήνουν ένα μικρό χρονικό παράθυρο στην καινούργια δημοτική αρχή (και στην καινούργια αντιπολίτευση) για προκαταρκτική εργασία.

6) Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ επιστημονικού δυναμικού που πλέον θα είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του Δήμου πόσο πολύ σας απασχολεί και επι τη ευκαιρία κατά πόσο σκοπεύετε να δικτυωθεί ο νέος Δήμος σε ηλεκτρονική μορφή δεδομένου ότι πλέον τα έργα του ΟΤΕ για την διαδικτυακή κάλυψη του νησιού είναι προ των θυρών περάτωσης;;

Η πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού, όπως και κάθε εργαζόμενου στον δήμο, με τις πιο αδιάβλητες δυνατόν διαδικασίες είναι φυσικά ένας από τους πολύ βασικούς στόχους μας.

Όσον αφορά τώρα στη ψηφιακή δικτύωση του δήμου και των δημοτών, αποτελεί και αυτή δίκαιο και χρόνιο αίτημα των Κυθηρίων, και μάλιστα των επαγγελματιών.

Παρά τους σημαντικούς πόρους που καταναλώθηκαν, τα επιτεύγματα της παρούσης δημοτικής αρχής όσον αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές είναι καθαρά εικονικά και ουσιαστικά ανύπαρκτα (σχετική αναφορά κάναμε σε δημοσίευμα προ δύο ημερών).

Τα πρόσφατα έργα του ΟΤΕ είναι εξαιρετικά σημαντικά, δυστυχώς όμως και εδώ ακόμα η πληροφόρηση των πολιτών υπήρξε ελλιπέστατη, και βασικές ερωτήσεις όπως το είδος και η ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται από το νέο δίκτυο παραμένουν προς το παρόν αναπάντητες.

7) Και όσον αφορά το τελευταίο. Ορισμένα τμήματα του νησιού {Διακόφτι-Αυλέμονας κ.λ.π.} εξαιρέθηκαν της δικτύωσης αυτής και φυσικά δεν πρέπει να λησμονούμε και τα Αντικύθηρα. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό το θέμα ;;;

Προφανώς, ευθύνη για τις εξαιρέσεις αυτές φέρει και ο δήμος.

Τι συνεννοήσεις έχουν γίνει μεταξύ δήμου και ΟΤΕ, αν βέβαια έγιναν ποτέ;

Άσκησε ποτέ αποτελεσματική πίεση ο δήμος; Άγνωστο.
Βέβαιον είναι ότι ως δημοτική αρχή, θα προωθήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών έναντι κάθε οργανισμού και φορέα, προσπαθώντας πάντα να προλάβουμε τα προβλήματα όσο είναι ακόμα καιρός, αντί να τρέχουμε να μπαλώνουμε τρύπες.

8) Και μία τελευταία ερώτηση: Μέχρι σήμερα οι περισσότερες τοποθετήσεις προσώπων στην υπηρεσία του Δήμου γίνονταν με κριτήρια που δεν βασίζονταν σε πραγματικές ανάγκες και αξίες και αφετέρου με την διαφοροποίηση της δημόσιας διοίκησης ένας αριθμός προσώπων που απησχολούντο στην νομαρχιακή και επαρχιακή διοίκηση θα μεταταχθούν στις υπηρεσίες του Δήμου. Πως σκέπτεστε να διαχειριστείται το όλο ζήτημα;;;

Τα κριτήρια στα οποία βασίσθηκαν οι δημοτικές αρχές των τελευταίων δώδεκα ετών σίγουρα δεν είναι τα δικά μας.

Δεν έχουμε κάνει την παραμικρή προεκλογική υπόσχεση σχετικά με τοποθετήσεις, και ούτε θα κάνουμε ποτέ, εμμένοντας στο αυτονόητο ότι η ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων γίνεται πάντα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Σχετικά τώρα με τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ας δούμε πως θα λειτουργήσουν στην πράξη.

Η εμπειρία από τις μετατάξεις δασκάλων στα σχολεία μας δεν υπήρξε πάντα ενθαρρυντική.