Σελίδες

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Περισσότερα μέτρα θα λάβει η Κομισιόν για την προστασία των μελισσών από τις ασθένειες και το πρόβλημα της θνησιμότητας

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του μελισσοκομικού τομέα.
Με εντυπωσιακή σύμπλευση απόψεων τόσο μεταξύ των πολιτικών ομάδων όσο και μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και του Επιτρόπου για τα θέματα γεωργίας κ. Dacian Ciolos, αναγνωρίσθηκε η σημασία της μελισσοκομίας, όχι μόνο ως παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και ως διαμεσολαβητή - μέσω της επικονίασης - στην παραγωγή τροφίμων, καθώς και δείκτη «καθαρής γεωργίας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) κ. Paolo De Castro ζήτησε τη δέσμευση της Κομισιόν για τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της μελισσοκομίας και με τη νέα ΚΑΠ, ώστε να αντιμετωπισθεί και η αστάθεια των αγορών και η θνησιμότητα των μελισσών. Ο Επίτροπος Γεωργίας δεσμεύτηκε να υποβάλει προσεχώς στο ΕΚ ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κομισιόν για την καταπολέμηση των ασθενειών στο μελισσοκομικό τομέα, ενώ παραδέχτηκε την ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων στήριξης της μελισσοκομίας και μετά το 2013.

Η ΚΑΠ πρέπει να φροντίσει τη μελισσοκομία

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Σπύρος Δανέλλης, με παρέμβασή του στη συζήτηση, ανέδειξε τη σημασία της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της θνησιμότητας των μελισσών και της κρίσης στον τομέα.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με μεσοβραχυπρόθεσμα μέτρα όλα τα συμπτώματα του προβλήματος, αλλά και με ένα μονιμότερο τρόπο τα γενεσιουργά αίτια του φαινομένου. Επομένως, η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 πρέπει να φροντίσει με ολοκληρωμένο τρόπο τη μελισσοκομία, ενισχύοντας τα υποστηρικτικά προγράμματα και την κτηνιατρική κάλυψη του τομέα, επισημαίνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και προασπίζοντας τη βιοποικιλότητα και το μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης των φυσικών πόρων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του.

Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών

Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, σε παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι «αν η ΕΕ δεν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας θα είναι ανυπολόγιστο».

Με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μέλισσες είναι πολύτιμες για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Η δραματική μείωσή τους θα έχει ολέθριες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 76% των τροφίμων και το 84% των φυτικών ειδών εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίαση.

Το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου των μελισσών απειλεί την ίδια μας τη διατροφή και έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Από τις πιο πιθανές αιτίες του φαινομένου θεωρούνται τόσο οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, όσο και τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Δε μπορούμε να πειραματιζόμαστε άλλο με το τι καλλιεργούμε και το τι καταναλώνουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα προϊόντα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι αυτά δεν ευθύνονται για το θάνατο των μελισσών και την απειλή στη διατροφική μας ασφάλεια. Είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα τώρα, πριν το οικονομικό κόστος αυτής της απώλειας γίνει ανυπολόγιστο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη συνεχή βελτίωση του κλάδου με την οικονομική ενίσχυση της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας και μετά το 2013, μέσα από την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική».


----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------