Σελίδες

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ένας στους έξι κατοίκους της Καμπέρα μέλος της Ελληνικής Λέσχης

Το 1827, την χρονιά που λειτούργησε για πρώτη φορά το Αυστραλιανό κοινοβούλιο στην Καμπέρα, άνοιξε και το πρώτο ελληνικό καφέ στην αυστραλιανή πρωτεύουσα από τον Χάρη Νοταρά, που καταγόταν από τα Κύθηρα.

Σήμερα , μετά από 83 χρόνια, οι Έλληνες της αυστραλιανής πρωτεύουσας, ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και κάνουν ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία τους.

Την μεγάλη συμβολή του ελληνισμού της Καμπέρας στην πρωτεύουσα αλλά την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία εξήρε ο Εργατικός βουλευτής της περιοχής, Γκέϊ Μπότμαν, ο οποίος μετά από πρόσκληση του ομογενή Εργατικού συναδέλφου του, Στάθη Γεωργανά, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του "Όχι".

Ο κ. Μπότμαν ζήτησε το λόγο στο αυστραλιανό κοινοβούλιο για να μιλήσει για τον ελληνισμό της Καμπέρας.

Αναφέρθηκε στη σημασία του "Όχι", στην ιστορία του ελληνισμού της πρωτεύουσας αλλά και σε μερικές από τις ελληνικές οικογένειες που έπαιξαν "καταλυτικό ρόλο" όπως οι οικογένειες, Νοταρά, Ευκαρπίδη, Λιάγκη, Καλοκαιρινού κ.α.

Μίλησε για το εντυπωσιακό Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο της Καμπέρας αλλά και για την Ελληνική Κοινότητα που διαθέτει το ναό του Αγίου Νικολάου όπου λειτουργεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια ο εφημέριος Γιώργος Καρπής.

Η Κοινότητα, της οποίας πρόεδρος σήμερα είναι ο Πολ Λεβέντης διαθέτει ελληνικό σχολείο, νηπιαγωγείο αλλά και γηριατρείο.

Και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελληνική Λέσχη της Καμπέρας που διαθέτει 50.000 μέλη, ο ένας στους έξι κατοίκους της πρωτεύουσας . Πρόεδρος της , είναι ο ομογενής Γκρέγκ Ντάϊμοντ .Η Ελληνική Λέσχη κάθε χρόνο προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Το σύνολο των Αυστραλών βουλευτών χειροκρότησε με θέρμη την επαινετική ομιλία του κ. Μπρόντμαν για τον Ελληνισμό της Καμπέρας.
---------------------------
Πηγή: i-reportergr.com
---------------------------