Σελίδες

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ

Όλοι οι Κυθήριοι γνωρίζουν την Παναγία την Οδηγήτρια, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο Λειβαδίου-Καλάμου, αφού όλοι από εκεί περνούν για να πάνε το καλοκαίρι στις όμορφες παραλίες, στο Χαλκό και στην Φυρρή Άμμο.


Είναι μια εκκλησία με πολύ μεγάλη παράδοση, αφού σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει τα τετρακόσια χρόνια της.
Σύμφωνα με όσα γράφει η κ. Ελένη Χάρου-Κορωναίου στο άρθρο της "Ο Άγιος Γεώργιος εις το Κάτω Χωρίον" που δημοσιεύθηκε στα "Κυθηραϊκά" τον Οκτώβριο του 2009, το έτος 1612 ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες ανεγέρσεως της Παναγίας της Οδηγήτριας.



Οι κάτοικοι του Καλάμου και του Λειβαδίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ευλαβούνται πολύ την Παναγία την Οδηγήτρια, στην οποία αποδίδονται πολλά θαύματα που δυστυχώς δεν έχουν καταγραφεί, αλλά περνούν με την προφορική παράδοση από γενιά σε γενιά.

Αλλά και στις μέρες μας κάποιοι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί κοντά σε δύσκολες στιγμές και την επικαλέσθηκαν με πίστη, ένοιωσαν την σωτήρια επέμβαση Της.

Υπάρχει άνθρωπος που κάθε βράδυ πηγαίνει και της ανάβει το καντήλι Της, για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε Αυτήν, που σε μια δύσκολη στιγμή τον προστάτεψε.
Υπάρχει άνθρωπος που ζεί και βασιλεύει στην Αυστραλία, ο οποίος όταν ήταν παιδί βρέθηκε στα κτήματα τους, κοντά στην Οδηγήτρια και από απερισκεψία έδεσε το σχοινί του μουλαριού που έσερνε στην μέση του. Κάποια στιγμή αφήνιασε το μουλάρι και άρχισε να καλπάζει κατευθυνόμενο προς την Εκκλησία και σέρνοντας το παιδί. Εκεί έξω από την πόρτα της Εκκλησίας, κάποια αόρατη δύναμη το σταμάτησε. Το μουλάρι ηρέμησε και το παιδί γλύτωσε.



Αλλά και η παράδοση λέει για τον ευλαβέστατο και πιστό ιερέα Ανδρέα Λουράντο, από τα γειτονικά Λουραντιάνικα, που φρόντιζε και λειτουργούσε την Οδηγήτρια, ότι αξιώθηκε να ακούσει νύχτα αγγελικές ψαλμωδίες μέσα σε αυτήν την Εκκλησία.
Λέγεται ότι στον αγαθό αυτό Λευϊτη, που έζησε γύρω στα 1850, έτρεχαν οι άρρωστοι να τους διαβάσει ευχή και πολλοί έγιναν καλά.
Κάποτε του πήγαν ένα μικρό παιδί πολύ άρρωστο. Ο καλός και πιστός αυτός ιερέας, που λίγα γράμματα εγνώριζε, αφού οδήγησε το παιδί μπροστά στην Εικόνα της Οδηγήτριας, του διάβασε ευχή και μετά απευθυνόμενος προς την Παναγία της είπε: "Παναγία μου είδες πόσο άρρωστο είναι. Τώρα κάνε καλά με δαύτο"..
Ίσως αυτό σήμερα να σοκάρει. Όμως το παιδί σε λίγο ζήτησε φαγητό και έγινε τελείως καλά.
Ένας σύγχρονος μορφωμένος ιερέας ασφαλώς θα έλεγε: "Παναγία μου, σε Σένα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας".. 'Ομως δεν έχει σημασία η διατύπωση του αιτήματος. Σημασία έχει η Πίστη με την οποία το ζητάς.

Η Οδηγήτρια σήμερα ανήκει στην Ενορία του Αγίου Νικήτα Καλάμου. Ο καλός εφημέριος π. Θεόδωρος Μεγαλοκονόμος, από χρόνια έχει φροντίσει για την συντήρηση του Ναού.
Πρόσφατα κάποιοι δραστηριοποιήθηκαν, συγκέντρωσαν χρήματα και έγινε συντήρηση από ειδικούς τεχνίτες του Τέμπλου, των Εικόνων και όλου του ξύλινου εξοπλισμού του Ναού.
Φρόντισαν για τον ηλεκτροφωτισμό και ακόμη φρόντισαν να επισκευασθούν κάποιοι βοηθητικοί χώροι και να μετατραπούν σε "Αρχονταρίκι", που θα το ζήλευαν μεγάλα και ξακουστά μοναστήρια.



Η Παναγία η Οδηγήτρια γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.
Η μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή των Εισοδείων της Θεοτόκου, εορτάσθηκε και εφέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα.

Το βράδυ έγινε πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ.
Ο πρωτοψάλτης Γεώργιος Κουράντος και χορός ιεροψαλτών έψαλλέ τα πανηγυρικά τροπάρια.

Πολύς κόσμος προσήλθε και το βράδυ και το πρωϊ που έγινε η λειτουργία από τον εφημέριο π. Θεόδωρο Μαγαλονονόμο.
Όλος ο κόσμος και το βράδυ και το πρωϊ, πέρασε από τους φιλόξενους χώρους του προσκυνήματος και απόλαυσε πολλές λιχουδιές που με αγάπη προσέφεραν οι κυρίες.



Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στο ζεύγος Λουκά και Σούλας Ριζομάρκου για την άρτια οργάνωση της πανύγηρης, αλλά και για τους κόπους που έχουν καταβάλει, για την γενική ανακαίνιση του Προσκυνήματος.
--------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
--------------------------------------