Σελίδες

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μητρώο αγροτών - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πέρασε από το Β' Θερινό Τμήμα το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Παράλληλα, συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, βασίζεται στην ανάγκη κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Οργανισμού και διαχείρισης του τεράστιου χρέους του (3,8 δις ευρώ), το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2019.

«Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα - και δύο δάνεια που λήφθηκαν απ’ τον Οργανισμό με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου το 2008 και 2009, ύψους 444 εκ. και 225 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την καταβολή των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, θεωρήθηκαν από την Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή.

«Αυτό που εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε, εκτός της ανταποδοτικότητας, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των παραγωγών και του συστήματος. Το κράτος θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και εμείς θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό που αναλαμβάνει το κόστος των προβλέψεων για την αποφυγή κινδύνων ή καταστροφών -είμαστε ανοικτοί ανάλογα και με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψουμε ορισμένα κενά» συνέχισε.

Από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ο κ. Αθ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), εκτίμησε πως «η έννοια του ισοσκελισμού θα πρέπει να απαλειφθεί εντελώς», ενώ και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, κ. Μιχάλης Τζελέπης, υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων και το λειτουργικό κόστος, αλλιώς δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα ο ΕΛΓΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Κώστας Κόλλιας, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου, θα είναι ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης με ανασφάλιστη την γεωργική παραγωγή και τους αγρότες. «Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτονομία, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ουσιαστικά, την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ» τόνισε ο βουλευτής.

«Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε τις γεωργικές ασφαλίσεις με την είσοδο των ιδιωτών σ’ αυτές και τους στρώνετε το χαλί με την επιδότηση του ασφαλίστρου» εκτίμησε ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ).

«Οι άνθρωποι της τρόικας, βρήκαν τον άνθρωπό τους για να περάσουν την πολιτική τους στην αγροτική οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο κ. Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) και χαρακτήρισε «causus belli» για τον ΛΑΟΣ, την κατάργηση των υποτροφιών των αγροτόπαιδων και το δόγμα του ισοσκελισμού μεταξύ εσόδων και αποζημιώσεων.

«Δεν πρόκειται περί ανασυγκρότησης, ούτε περί διαφάνειας. Πρόκειται περί διάλυσης της ασφάλισης της παραγωγής γενικότερα. Είναι το μόνο σταράτο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή» ανέφερε με την σειρά της η κυρία Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του μητρώου των αγροτών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Αν. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δίνει σαφή εικόνα του ποιοι είναι οι αγρότες και μας δίνει την δυνατότητα να κτίσουμε πάνω σε αυτό για να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην ελληνική γεωργία».

«Δέχομαι να εξεταστώ για την εφαρμογή του, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας και η Αριστερά από την μεριά της, να μην θέλετε να καταγραφεί με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών, είναι ότι δεν ξεραινόμαστε μεταξύ μας και οι ίδιοι λένε: 'Πάμε για συμβόλαια και εμφανίζονται οι μεσάζοντες'» ανέφερε και η υπουργός.

«Το πρόβλημα δεν ήταν η ανυπαρξία μητρώου. Ήταν η διασπορά των στοιχείων, η ελλιπής ποιότητα των δεδομένων και η ελλειμματική χρήση του ως εργαλείου χάραξης της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Σε αυτά τα προβλήματα δεν απαντά το νομοσχέδιο» υποστήριξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κ. Κόλλιας.

«Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν μισθωτές γης και θαλάσσιας έκτασης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Εφορία» είπε ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Είναι τα γνωστά 'δώρα' που έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 και τα διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία. Είναι το δώρο που κάνατε στους μεταποιητές, στους τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, που είναι όμιλοι τραπεζών» υποστήριξε ο βουλευτής.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο κ. Αστ. Ροντούλης καταψήφισε, διαφωνώντας με τον τρόπο χειρισμού του ορισμού του επαγγελματία αγρότη και πρότεινε κλιμάκωση στις συμπληρωματικές δραστηριότητες του αγρότη, με διαφορετικά ποσοστά χρόνου απασχόλησης και εισοδήματος από την αγροτική παραγωγή ανά κλίμακα - που θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα ανόδου στην σχετική κλίμακα, με βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Ευμενέστερη απέναντι στο νομοσχέδιο, υπήρξε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναγνώρισε πολλά θετικά στοιχεία, ιδίως στην συνάφεια που καταγράφεται, ανάμεσα στις γεωργικές δραστηριότητες και εκείνες του αγροτουρισμού ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την άλλη ωστόσο, «η λογική και τα κριτήρια με τα οποία θεσμοθετείται η ένταξη στο Μητρώο είναι ισοπεδωτικά - άλλο ο κάμπος της Θεσσαλίας και άλλο τα ορεινά. Εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα επίσης, όπως ο τρόπος προσδιορισμού της ετήσιας απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προσμετρώνται, παραπέμπονται όλα σε υπουργικές αποφάσεις. Μας καλείτε να ψηφίσουμε ένα κενό περιεχομένου Μητρώο και μετά να αποφασίσετε μόνοι σας το περιεχόμενό του» ανέφερε η βουλευτής.

«Απορώ πώς ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο βάζει τη διαφάνεια σε μια από τις βασικότερες πολιτικές που αφορά ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπάρχει όντως μια εκροή αγροτών - το διαπίστωσε και η Αριστερά. Δεν πρέπει σε αυτούς τους αγρότες να χαμηλώσουμε το όριο εισοδήματος, για να δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι οι οποίοι καλλιεργούν τη γη, να λύσουμε καταρχήν το διατροφικό ζήτημα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και να τους δώσουμε κουράγιο να παίρνουν και την κοινοτική επιδότηση και ό,τι άλλο προβλέπεται από τη νυν τήρηση του αρχείου; Πού διαφωνούμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μπατζελή.
---------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
---------------------------