Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ό φυσιολογικός ανθρώπινος οργανισμός ομοιάζει με ένα πολύ οργανωμένο και πλήρως εξοπλισμένο κράτος. Το κράτος στην κατάσταση αυτήν είναι σε θέση να εκδιώξει και να εξουδετερώσει τον εχθρό του που θα επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα του και να καταλάβει το εσωτερικό του.

Το ίδιο συμβαίνει και στο ανθρώπινο οργανισμό, όταν του επιτεθεί παρουσιαζόμενος εχθρός, που εδώ λέγεται η κάθε αρρώστια που του επιτίθεται. Κινητοποιείται τότε δυνατός και πολύπλευρος μηχανισμός, που αποκαλείται αμυντικός μηχανισμός η ανοσοποιητικό σύστημα. Υπογραμμίζομε στο σημείο αυτό, ότι σχεδόν πάντοτε τα χορηγούμενα φάρμακα για την κάθε αρρώστια μόνο τότε έχουν δράση, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση τέτοια ,ώστε να δύναται να δράσει.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που για θεραπευτικούς λόγους καταστέλλομε την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι εκείνες, που άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, όπως νεφρού, ήπατος κλπ.

Δια το σκοπό αυτό παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έτσι ώστε να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δεχθεί το μόσχευμα, και να μη το θεωρήσει ξένο σώμα και να το απορρίψει. Όμως πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι πολύ δυσάρεστο για τον ασθενή, διότι κρατεί το μόσχευμα, αλλά ο άρρωστος πεθαίνει από συνηθισμένες λοιμώξεις, όπως πνευμονία ιώσεις από κυτταρομεγαλοιούς, διότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έστω και παροδικά δέν καταπολεμά τον νέο εχθρό λόγω καταστολής του.

Η αρρώστια του Έιτζ αποσαφήνισε το ρόλο του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος στη θωράκιση του ανθρωπίνου οργανισμού εναντίον διαφόρων ασθενειών ακόμη και σε αυτόν τον καρκίνο.

Υπάρχει κάποια μορφή καρκίνου που λέγεται όγκος Καμπότζη. Αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να κτυπά τον άνθρωπο αλλά η νόσος δεν παρουσιάζεται ,διότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τον αφήνει να εκδηλωθεί. Όταν ό άνθρωπος προσβληθεί από το Έιτζ που το ανοσοποιητικό του σύστημα κάμπτεται από αυτό, ο καρκίνος έρχεται στην επιφάνεια και είναι πολλές οι φορές που ο άνθρωπος πεθαίνει από τον καρκίνο και όχι από το Έιτζ, που από καιρό τον ταλαιπωρούσε. Δια τον ίδιο λόγο μία πνευμονία, ένα συνάχι ακόμη και πολύ ελαφρά γρίπη είναι δυνατόν να σκοτώσουν τον άρρωστο και όχι η φοβερά νόσος του Έιτζ.
Αιτία η απώλεια τής άμυνας του οργανισμού που λέγεται ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ερώτημα είναι οι εφεδρείες του ανοσοποιητικού αυτού συστήματος είναι σε όλους τους ανθρώπους ίδιες; Ασφαλώς όχι. Πέρα από την κληρονομικότητα που κάθε ένας από εμάς μεταφέρει, υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι που είναι δυνατόν να παίξουν ρόλο στη πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερον ο άνθρωπος και γενικά η ζωή, ταξιδεύει σε ένα μεγάλο πέλαγος χημικών ενώσεων. Μέσα στον μεγάλο αυτόν αριθμό των ενώσεων , φαίνεται να υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη, που είναι δυνατόν να βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μην έχουν διερευνηθεί ,ώστε να απομακρυνθούν από την κυκλοφορία τους.

Πολλά από τα βιομηχανικά αυτά χημικά στα ζώα που έχουν δοκιμαστεί φαίνεται να επιδρούν σε ένα η και περισσότερα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα σε αυτά είναι το βενζόλιο, η διοξίνη, το όζον, ο ψευδάργυρος ο μόλυβδος και συνεχώς αυξάνεται ο κατάλογος αυτών, που προκαλούν δυσλειτουργία του σπουδαίου για την ζωή ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι δυνατόν να υπάρχουν σε χρήση ακόμη και φάρμακα με παρενέργεια την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σήμερον θεωρείται βέβαιον ,ότι πολλοί ρύποι ατμοσφαιρικοί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και να μη έχουν ακόμη λάβει την πρέπουσα προσοχή από την σχετική έρευνα. Ο χρόνος θα φέρει στις επερχόμενες γενιές πολλές εκπλήξεις και όσο πλέον γρήγορα τις δεχθούμε, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν σωθεί.

Ακόμη υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν, ότι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί σε πολυβρωμιούχα διφαινύλια, που από χρόνια χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φωτιάς, προκαλούν αλλαγές στο αριθμό συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι τα κύτταρα Β και Τ. Από τα κύτταρα αυτά φαίνεται να αρχίζει και να προχωρεί η περαιτέρω βλάβη του συστήματος που θα προχωρήσει ίσως σε γενικευμένη βλάβη αφού το αίτιο θα συνεχίζει να υπάρχει.

Οι θάνατοι από αιτία άσθματος αυξάνονται σε βιομηχανικές χώρες συνεχώς, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο,ΗΠΑ. Έχομε λόγους να πιστεύομε, ότι υπάρχει σχέσης μεταξύ, της μεγάλης περιβαλλοντικής ρύπανσης και της αναπνευστικής κρίσης που παρουσίαζεται ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο στούς χώρους αυτούς.
Εδώ φαίνεται οι αναπνευστική νόσος να έχει μεγάλη σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση και να επακολουθεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος που αυτό επιτείνει την όλη νόσο.

όΑκόμη προκαλεί εντύπωση στον επιστημονικό κόσμο, ότι σε πολλά κράτη του κόσμου και στήν Ελλάδα ακόμη παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών πάσχουν από άσθμα το οποίο υποχωρεί με τήν εφηβία χωρίς ποτέ πλέον να υποτροπιάζει. Πιθανολογείται ,οτι τό ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα τής παιδικής ηλικίας με το πέρασμα των χρόνων ωριμάζει και έτσι ανταποκρίνεται στή αποστολή του.

Πολλές περιπτώσεις άσθματος οφείλονται σε μή φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που προκαλεί άλλο εργον απο΄αυτό που ώφειλε να παράγει φυσιολογικά και που ακούει στό όνομα αλλεργία απο τό όνομα άλλο έργο.

Εδώ δέν είναι μόνο το άσθμα, αλλά πολλές καταστάσεις,όπως πτώσης τής αρτηριακής πίεσης, απότομος σπασμός τών βρόγχων με οξεία αναπνευστική δύσπνοια, μεγάλος αριθμός δερματοπαθειών κλπ.
Σε αυτές τίς καταστάσεις υπάρχει πάντοτε κάποια ουσία η φάρμακο πού είναι δυνατόν να εισχωρήσει στό οργανισμό και ονομάζεται αλλεργιογόνο.Τό όλο θέμα στό σημείο αυτό φαίνεται να είναι ένα υπευρευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται σε εγρήρορση και υπεραντιδρά στήν παραμικρή πρόκληση .

Θα παρομοιάζαμε δράση του αυτή με στατιώτη που αρχίζει τό πύρ χωρίς να είναι βέβαιος, ότι ο στόχος του είναι εχθρός η οχι. Ακόμη θα πρέπει να έχομε πάντοτε υπό όψιν μας, οτι ένα καταπιεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα έναι λιγότερο ικανό να παρουσιάσει αντίσταση στήν εισβολή βακτηριδίων και ιών. Υπάρχουν ενδείξεις, οτι το κάπνισμα καταπιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια ανήκει στήν κατηγορία αυτή.

Ατμοσφαιρική ρύπανσης βιομηχανιών που αποβάλλουν οι καπνοδόχοι τών εργοστασίων και οι εξατμήσεις των αυτοκινήτων επιβαρύνουν το άσθμα και τήν συνυπάρχουσα με αυτό αλλεργία.Εδώ ανήκουν τα όξινα αεροζόλ,όπως το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου.

Αυτά ώς οξείδια ελευθερώνουν ατομικό οξυγόνο που με τήν δράση του ηλιακού φωτός ενώνονται με το μοριακό ατμοσφαιρικό οξυγόνο και σχηματίζουν το επιφανειακό θερινό όζον.Οί παραγόμενοι αυτοί ρυπαντές επιδρούν στούς ασθενείς με άσθμα και προκαλούν σπασμούς και τραυματισμούς στο τοίχωμα τών βρόχων κατάτήν αναπνοή. Φαίνεται δε ότι με τόν τραυματισμό αυτόν επιτείνουν και τήν αλλεργική συμπεριφορά στό τοιχωμα τών βρόγχων, αφού μπορει να υπάρχει .

Οί δύο αυτοί όξινοι ρυπαντές φαίνεται ,οτι εχουν συνέργεια και με άλλους σοβαρούς ρύπους τής ατμόσφαιρας που είναι τοι μονοξείδιο του άνθρακα,μόλυβδος, οξείδιο του αζώτου, όζον και οξείδια του θείου.
Το θέμα ερευνάται άν η συνέργια αυτή επιδρά σοβαρά στό ανοσοποιητικό σύστημα. Οί υποστηρικτές του θετικού είναι πολλοί.Ο χρόνος θα μιλήσει.

Ακόμη έχει μεγάλη σημασία η φυσική άσκησης σε καθαρό ατμοσφαιρικό χώρο και ακόμη η ρύπανσης των χώρων παραμονής ιδία με κάπνισμα με ίση σχεδόν σημασία και τό παθητικό.

Από τα όσα μέχρις εδώ έχομε εκθέσει φαίνεται τή σημασία που έχει το οικολογικό πρόβλημα που φθάνει μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μεγάλα φορτηγά ποντοπόρα πλοία φέρνουν μία ζωστηροειδή κόκκινη γραμμή σε όλη τους τήν περιφέρεια και πάντα σε σταθερά καθοριζομένη απόσταση απο τήν κουπαστή του πλοίου.

Η ίσαλος ζώνη οπως λέγεται αποτελει πάντα το προσεκτικό σημείο του προσωπικού τής κουβέρτας που ευθύνεται γιά τήν φόρτωση του πλοίου.Η ζώνη αυτή δέν πρέπει να χώνεται στο νερό.

Εάν αυτό δέν προσεχθεί τότε το πλοίο κινδυνεύει να καταποντιστεί στήν ανοικτή θάλασσα.

Ο πλανήτης σήμερον μοιάζει σάν ένα μεγάλο πλοίο που χρόνια τώρα ταξειδεύει με βυθισμένη τήν ίσαλο ζώνη στό φουρτουνιασμένο ωκεανό που λέγεται οικολογικη καταστροφή.

Θα αποφύγει τον καταποντισμό;;;;   Πολύ δύσκολα.........
---------------------------------------------------------
Περικλής Χ. Τζάννες - Γιατρός  τηλ. 210-4226522
---------------------------------------------------------