Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα λεωφορείο γεμάτο εκδρομείς ξεκίνησε από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2007 για τα Κύθηρα.Πολλοί από τους εκδρομείς με Κυθηραϊκά επίθετα όπως, Πρωτοψάλτης, Φυρός, Φατσέας κ.α., απόγονοι κυθηρίων προσφύγων από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης, ήλθαν στα Κύθηρα για ένα προσκύνημα στη γή των προγόνων τους.

Οι Κυθήριοι πρόγονοί τους ήσαν εγκατεστημένοι στον Κουκλουτζά και το 1922 με την καταστροφή ξεριζώθηκαν από εκεί και με τους άλλους κατοίκους του χωριού, ίδρυσαν στα προάστια της Θεσσαλονίκης το Νέο Κουκλουτζά.
Πολύ αργότερα μετά την κατοχή, ο Νέος Κουκλουτζάς ονομάστηκε Εύοσμος που είναι η μετάφραση του τουρκικού ονόματος στα ελληνικά.

Πολλούς μήνες πριν από τον Σεπτέμβριο του 2007, ο υπεύθυνος του ιστορικού αρχείου του Δήμου Ευόσμου, κ. Χατζηκυριακίδης Κυριάκος, διδάκτωρ ιστορίας του Α.Π.Θ., είχε ξεκινήσει έρευνα και μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές και αρχειακό υλικό, απέδειξε τους δεσμούς αίματος πολλών κατοίκων του Ευόσμου με τα Κύθηρα.Πολύτιμα στοιχεία εντόπισε ο κ. Χατζηκυριακίδης στο τοπικό αρχείο Κυθήρων, με την βοήθεια της κ. Ελένης Χάρου-Κορωναίου.

Το Δεκέμβριο του 2007, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών κάλεσε τον κ. Χατζηκυριακίδη στην Αθήνα, όπου μίλησε και παρουσίασε όλα τα στοιχεία της έρευνας του και προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ "Μνήμες που δεν θα φύγουν ποτέ", που αναφέρεται στον ξεριζωμό από
τον Κουκλουτζά και την εγκατάσταση στο Νέο Κουκλουτζά.

Ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, θέλοντας να ανταποδώσει την επίσκεψη των κατοίκων του Ευόσμου στα Κύθηρα, αλλά και αυτήν του κ. Χατζηκυριακίδη στους κυθηρίους της Αθήνας, οργάνωσε 4ήμερη εκδρομή στην Θεσσαλονίκη με κυριώτερο σκοπό την επίσκεψη στον Εύοσμο.

Το Σάββατο 13/6 το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Ευόσμου, ο Δήμαρχος Ευόσμου κ. Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μαζί με άλλους παράγοντες του Δήμου και πολύ κόσμο, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Δήμαρχο Κυθήρων
κ. Θεόδωρο Κουκούλη, τον πρόεδρο του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κ. Γεώργιο ΚΑρύδη, τα μέλη του Δ.Σ. του συνδέσμου και τους 30 εκδρομείς, κατοίκους των Κυθήρων, και εν συνεχεία μαςς οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων.


Εκεί σε μια ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα, ο Δήμαρχος Ευόσμου μας καλωσόρισε και στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους Κυθηρίους και τα Κύθηρα.


Ο Δήμαρχος Κυθήρων ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, μίλησε για τον Εύοσμο, που και μόνο του το όνομά του προδιαθέτει τον επισκέπτη, και κάλεσε το Δήμαρχο και τους Κυθηρίους δημότες του Ευόσμου να έλθουν στα Κύθηρα για να γνωρίσουν τα εύοσμα Κύθηρα κατά την περίοδο της Άνοιξης.


Ο πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών ευχαρίστησε και αυτός και μίλησε για τις δραστηριότητες του συνδέσμου και για όσα προηγήθηκαν για να φθάσουμε στην επίσκεψη αυτή, πρόσφερε δε στο Δήμαρχο Ευόσμου μια ασημένια εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και φυτά μυρτιές από τα Κύθηρα, για να φυτευθούν εκεί σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψης.

Επίσης στον κ. Χατζηκυριακίδη προσφερε βιβλία από τις εκδόσεις της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών έτσι ώστε να το τον βοηθήσουν περαιτέρω στην έρευνά του.
Δώρα επίσης αντηλλάγησαν μεταξύ των δύο Δημάρχων, επίσης αναμβηστικό δώρο προσεφέρθη και στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο από τον Δήμαρχο Ευόσμου.

Ο κ. Χατζηκυριακίδης στη συνέχεια, πολύ συνοπτικά, παρουσιάσε στοιχεία από την έρευνά του και αναφέρθηκε στην εγκατάσταση των Κυθηρίων στον Κουκλουτζά και στον ξεριζωμό τους από εκεί, αποδεικνύοντας τους δεσμούς αίματος μεταξύ Κυθηρίων και Ευόσμου.

Και η ωραία αυτή και συγκινητική εκδήλωση "Οι Κυθήριοι του Ευόσμου. Εύοσμος-Κύθηρα (Τσιρίγο) Δεσμοί αίματος", όπως ακριβώς αναφερόταν στις τοιχοκολλημένες αφίσσες και στα προσκλητήρια του Δήμου Ευόσμου, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών του πνευματικου κέντρου Δήμου Ευόσμου.
Στην συνέχεια έανς πλούσιος μπουφές με πολλές παραδοσιακές λιχουδιές, φτιαγμένες με μεράκι από τις κυρίες του πολιτιστικού κέντρου, προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους.

Οι εκδρομείς του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών, κατά την 4ήμερη παραμονή τους στην Θεσσαλονίκη, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο Δίον και στην Πέλλα.

Να περιηγηθούν στην όμορφη Έδεσσα και να δούν το μουσείο υδροκίνησης που βρίσκεται εκεί και να διανύσουν ένα μεγάλο κομμάτι της Εγναντίας οδού από Θεσσαλονίκη μέχρι
Πτολεμαϊδα.

Τέλος να επισκεφθούν το Αμύνταιο, τη λίμνη Βεγορίτιδα, το περιναντολογικό κέντρο Αρκτούρου και το όμμορφο ορεινό χωριό Νυμφαίο.

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εκδρομείς επισκέφθηκαν Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και άναψαν κεράκι στον πολιούχο Άγιο Δημήτριο.

Την άριστη οργάνωση της εκδρομής έκανε η Αγγελική Λουράντου.

------------------------------------------------

Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος 17-06-2009

------------------------------------------------