Σελίδες

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για ακτοπλοΐα και άγονες γραμμές


Δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, καθώς ο νόμος 2932/2001, που διέπει τη λειτουργία της, είναι ένας καλός νόμος, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας. Παράλληλα, ο κ. Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά και το θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τις άγονες γραμμές.


Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα, ο κ. Παπαληγούρας, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο για τις μεταφορές του, επεσήμανε ότι «δεν έχουμε αυτή την ώρα πρόθεση ουσιωδών μεταβολών».


«Επιβεβαιώνω ότι η πρόθεσή μας είναι, κατ' αρχήν, να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς. Βέβαια, με κάποιες ενδεχόμενες βελτιώσεις, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε ακόμα πληρέστερα στην ανάγκη της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι ένας καλός, καταρχήν, νόμος.


Ο νόμος αυτός του 2001. Και εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τους καλούς νόμους, όποτε και αν πέρασαν από τη Βουλή. Κατ' αρχήν, λέω λοιπόν ότι είναι ένας καλός νόμος. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες τριτεύουσες διαφοροποιήσεις».


Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές, ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση, κατ' αρχήν, να αλλάξουμε ουσιωδώς την ιστορία των διαγωνισμών. Νομίζω ότι η ιστορία των διαγωνισμών είναι κατ' αρχήν σωστή. Είναι δηλαδή κατ' αρχήν αρχιτεκτονικά, να το πω, σύλληψη σωστό το γεγονός ότι ξεκινάς από την ελεύθερη δρομολόγηση, ότι πηγαίνεις δεύτερον στην αποκλειστική εκμετάλλευση και πηγαίνεις τρίτον στην ανάθεση της δημόσιας υπηρεσίας. Είναι, νομίζω, σοφό».


Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και έφερε ως παράδειγμα την προσθήκη γραμμών, προκειμένου να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες. Ειδική αναφορά έκανε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) με τη Βόρειο Ελλάδα, σημειώνοντας ότι προκύπτουν νέες ανάγκες, λόγω αύξησης του τουριστικού ρεύματος από γειτονικές χώρες και πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.


Απευθείας αναθέσεις
Για τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι τηρήθηκαν ορισμένα κριτήρια «για να εξασφαλίσουμε πλήρη αμεροληψία, πλήρη διαφάνεια, πλήρη αντικειμενικότητα, έτσι ώστε να μη δώσουμε ούτε σε κακόπιστους τη δυνατότητα να ισχυριστούν ότι μεροληπτούμε ή έχουμε επιεικέστερη συμπεριφορά προς οιονδήποτε των παικτών στο παιχνίδι του διαγωνισμού».


Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις, τις οποίες εξυπηρετεί η ΝΕΛ με απευθείας ανάθεση με ταχύπλοα πλοία, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι τα πλοία της ΝΕΛ έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό «ως συμβατικά. Επιδοτούνται ως συμβατικά. Και άρα, δεν έχουν την υποχρέωση να αναπτύξουν το μάξιμουμ της ταχύτητάς τους. Είναι λοιπόν ανακριβές ότι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ως ταχύπλοα».


-------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
-------------------------------------------------------