Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

«Σπ. Σπυρίδων στη ΝΕΤ: Υλοποιήσιμο το οικονομικό πρόγραμμα Ζάππειο ΙΙΙ»


Συμμετοχή σε τηλεοπτική συζήτηση στη ΝΕΤ, είχε ο υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Α' Πειραιώς και Νήσων Σπύρος Σπυρίδων όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί τόσο για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, όσο και για τις άλλες αλλαγές τις οποίες θέλεις να κάνει πράξη η ΝΔ, από τις εκλογές και μετά.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το πρόγραμμα της Οικονομίας της ΝΔ, με έμφαση που θα βρει η κυβέρνησή της χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του Ιουνίου, ο κ. Σπυρίδων προέβη στην ακόλουθη αναφορά: «Το οικονομικό πρόγραμμα που ανέπτυξε στο Ζάππειο III ο Αντώνης Σαμαράς είναι πλήρως υλοποιήσιμο. Δεν προέβη σε υποσχέσεις τις οποίες δεν θα μπορεί να υλοποιήσει. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, γιατί η αυριανή κυβέρνηση, που πιστεύω θα είναι της ΝΔ, πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη του λαού».
Ο κ. Σπυρίδων επεσήμανε επίσης την ανάγκη της άμεσης επανεκκίνησης της Οικονομίας, με τόνωση της ρευστότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σαμαράς είπε στο Ζάππειο ότι θα μειώσει τα περιττά έξοδα του κράτους. Ότι φοβήθηκε δηλαδή να κάνει το ΠΑΣΟΚ. Έδωσε και άλλες προτάσεις ο κ. Σαμαράς, είπε για παράδειγμα ότι θα αυξήσει το φόρο στα τυχερά παιχνίδια. Είπε επίσης ότι υπάρχουν ΔΕΚΟ που λειτουργούν ζημιογόνα για το ελληνικό Δημοσιο. Μην ξεχνάτε την Ολυμπακή, που είχαμε ένα εκατομμύριο ευρώ ζημία ημερησίως για το κράτος, όπως εξάλλου και οι σιδηρόδρομοι που είχαν δύο εκατομμύρια περίπου. Υπάρχουν λοιπόν τομείς που μπορούν να μειωθεί η δραστηριότητά τους, υπάρχουν τομείς που μπορεί να αποκρατικοποιηθούν. Άρα χρήματα είναι δυνατό να βρεθούν χωρίς να σημαίνει αυτό ότι περίοδος που διάγουμε είναι εύκολη».

Ειδική αναφορά έκανε και για την υπόθεση επαναπατρισμού κεφαλαίων και καταθέσεων που έχουν εξάγει οι Έλληνες στο εξωτερικό, διευκρινίζοντας ότι αποκλείεται οτιδήποτε αποτελεί προϊόν εγκλήματος. Υπογράμμισε συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρίδων: «Θα είναι θετικό για την Οικονομία μας. Μπορεί βέβαια να χάσουμε ένα ποσό που έχει σχέση με την φορολογία, αλλά αν αυτά τα χρήματα πάνε στην πραγματική ανάπτυξη προφανώς το κράτος και ο πολίτης θα έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος και η ανεργία θα μειωθεί. Αυτό είναι αποδεδειγμένο διότι το έχουν εφαρμόσει και το Βέλγιο και η Ιταλία».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Επεκτείνοντας την τοποθέτησή του και για θέμα της γενικότερης οργάνωσης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Σπυρίδων παρατήρησε τα εξής:
«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές. Χρειάζεται πάνω απ' όλα να έχουμε μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Η οποία θα κάνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη το κράτος, το οποίο (και λυπάμαι που το λέω) είναι συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο κοτσαμπασισμός εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα με άλλη μορφή. Μαζί με το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία». «Σε ποιο πολιτισμένο κράτος θα παει ένας ασθενής στο βουλευτή για να του κρατήσει ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο; Μιλάω για ένα πλαίσιο πελατειακών σχέσεων που υπάρχουν» παρατήρησε ο κ. Σπυρίδων και συνέχισε, μιλώντας για τα προβλήματα επιχειρηματιών επανδυτών, αλλά και των πολιτών, λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς:
«Στην καθημερινότητά μας ένας επενδυτής, ένας επιχειρηματίας, κάθε πολίτης βρίσκεται στην ανάγκη να πάει να χτυπήσει την πόρτα ενός πολιτικού και αυτό μεταφράζεται στη συνέχεια σε διαφθορά. Γιατί κάποια στιγμή χτυπούσε πόρτες και του ζητούσαν χρήματα. Μέχρι και ο κ. Σημίτης είχε μιλήσει ανοικτά για το γνωστό γρηγορόσημο. Η χώρα μας έχει ανάγκη για τομές και αλλαγές, προκειμένου να γίνει ένα σύγχρονο κράτος.
Εκτός από ευεργέτες, ποιος ανεξάρτητος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, που θες δύο-τρία χρόνια από το δασαρχείο για να απαντήσει, αλλά τόσα από την αρχαιολογία και άλλα τόσα από τις αρχές της χωροταξίας και της πολεοδομίας, για να έρθει στο τέλος το Σ.τ.Ε να αναιρέσει την επένδυση;» Και κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν να αλλάξει η δομή της χώρας».

Επιπλέον, ο κ. Σπυρίδων προέβη σε σειρά επικριτικών σχολίων αναφορικά με την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, λαμβάνοντας αφορμή από τον ισχυρισμό του υποψηφίου του κόμματος της Ιπποκράτους κ. Τσιρώνη, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές συμπεριλαμβανόμενου του Καλλικράτη:
Αρχίζοντας από το τελευταίο, ο κ. Σπυρίδων είπε: «Ως άνθρωπος που έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για είκοσι χρόνια, μπορώ να σας πω ότι ο Καλλικράτης ήταν ότι χειρότερο για να διαλυθούν οι Δήμοι και να εξασθενίσουν οι Περιφέρειες. Σας το λέω μετά λόγου γνώσης» και συνέχισε με τα υπόλοιπα: «Να θυμηθούμε και άλλες αλλαγές; Να θυμηθούμε τις παλινωδίες για τα ταξί, στα μέσα Αυγούστου, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στον Τουρισμό; Προκαλώντας διεθνώς μία αρνητική διαφήμιση που είχε αντίκτυπο και την επόμενη χρονιά; Να θυμηθούμε την κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού; Να θυμηθούμε την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας;». Και κατέληξε περιφραστικά: «Αυτές είναι οι φοβερές τομές στα δύο χρόνια που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα!»

ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΤΥΦΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ Η'
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ;

Απάντηση στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κ. Σπυρίδων και στην ιδέα που διατύπωσε γύρω από το ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων και βουλευτών σε μία κοινή κυβέρνηση, ενώ σχετικό ερώτημα έθεσαν συμπληρωματικά και οι δημοσιογράφοι του πάνελ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρίδων υποστήριξε τα εξής:
«Μεθαύριο στις εκλογές ο πολίτης θα καταφέρει ένα τυφλό χτύπημα στο πολιτικό σύστημα, ή θα επιλέξει μία κυβερνητική σταθερότητα την οποία - κατά την άποψή μου - έχει ανάγκη η χώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά; Όλα τα κόμματα ήδη δηλώνουν πως δεν θα συνεργαστούν το ένα με το άλλο, ή δεν συνεργάζονται για όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μία κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων θα υπήρχε κίνδυνος να παραγράψει οτιδήποτε αρνητικό έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια για την χώρα μας, κάτι που σίγουρα δεν το θέλει ο Έλληνας πολίτης. Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν μιλάμε για λάθη τα οποία έγιναν και για εξεταστικές επιτροπές, αν υπάρξει συγκυβέρνηση, τότε δεν θα πηγαίναμε σε κάποιου είδους συμψηφισμό; Είναι αυτό που επιθυμεί ο Έλληνας πολίτης;»
Και συνέχισε ο κ. Σπυρίδων ως εξής: «Την αυτοδυναμία την καθορίζει ο κυρίαρχος λαός. Από εκεί και πέρα ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τις δυσχέρειες μίας συνεργασίας. Πιστεύει κανείς ότι θα ληφθούν αποφάσεις συγκυβέρνησης σε ένα σύστημα που δεν έχει μάθει σε μία κουλτούρα συνεργασίας; Δεν καταλαβαίνουμε ότι η ΝΔ θα επιμένει να γίνει μία ουσιαστική αλλαγή κόντρα σε συντεχνίες και το ΠΑΣΟΚ την ίδια ώρα θα τους κλείνει το μάτι; Θα υπάρξει μία αδύναμη κυβέρνηση, μία θνησιγενής κυβέρνηση, όπου αντί να προχωρήσει η χώρα μπροστά, στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει σημειωτόν, Αλλά ακόμη και το σημειωτόν στην κρίση που περνάμε, σημαίνει οπισθοδρόμηση. Πρέπει λοιπόν ο ψηφοφόρος να δει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις και να αποφασίσει να δώσει τη δύναμη στη ΝΔ, η οποία σημειώστε ότι επουδενί θα ασκήσει αλαζονική πολιτική. Μπορεί να έχεις απόλυτη πλειοψηφία και ταυτόχρονα, να επιδιώκεις τη σύνθεση απόψεων που θα εκφράζουν ένα ευρύτερο σύνολο δυνάμεων και πάνω απ' όλα την Κοινωνία.»

ΝΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΒΟΡΡΑΣ ΝΑ
ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

Τέλος, σε ότι αφορά τη γενικότερη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας σε σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο, ο κ. Σπυρίδων προέβη στα ακόλουθα σχόλια:
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι όσοι οραματιζόμαστε μία Ενωμένη Ευρώπη και πιστεύουμε σε αυτήν, ότι δε μπορεί να συνεχίσει ο Βορράς να πολλαπλασιάζει κέρδη και πλεονάσματα σε βάρος του Νότου. Πρέπει να υπάρξει συνοχή, πρέπει να υπάρχουν προγράμματα που θα ενισχύσουν το Νότο, θα ενισχύσουν την ανάπτυξή του. Πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει διαφορετικό ρόλο και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εξαιρετική γεωπολιτική θέση της χώρας μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματά μας με τις σωστές συμμαχίες. Έχουμε για παράδειγμα την αδελφή μας Κύπρο, που παρότι έχει από πάνω της ένα λέοντα που βρυχάται, με τις σωστές κινήσεις και συμμαχίες άρχισε να εκαμεταλλεύεται τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο της και σύντομα θα βρεθεί σε ένα ισχυρό οικονομικό επίπεδο».

Το βίντεο της συνέντευξης του κ. Σπυρίδωνα μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:


Τα διαστήματα στα οποία μιλάει είναι τα ακόλουθα:
10':20" – 14':40"
40':48" – 47':30"
---------------------------------
Δελτίο τύπου -spyridon.gr
---------------------------------

Υποψηφιότητες Α! Πειραιώς - Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος - Ν.Δ.

Τα Άκρα Δυναμιτίζουν την Συναίνεση - Συνέντευξη στην εφημερίδα FREE SUNDAY

 Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων θα βάλουν πάνω από το θυμό την ευθύνη για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αποφασίζει με γνώμονα τις εθνικές στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εν τέλει της ανάπτυξης. Της υλοποίησης δηλαδή όλων των πολιτικών που έχουν μεν δρομολογηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και απαιτούνται για την εθνική σωτηρία.

1. Μία εβδομάδα μας χωρίζει από τις εκλογές. Για ποιο λόγο να ψηφίσει ο αναποφάσιστος τη Νέα Δημοκρατία, κ. υπουργέ; 
Η χώρα χρειάζεται, και οι συνθήκες απαιτούν, σταθερές ισχυρές κυβερνήσεις και   ευρείες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες που θα ομονοούν στη χάραξη και στην εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, ενώ θα αδιαφορούν για το μικροπολιτικό όφελος, που συνήθως τα κόμματα διαμαρτυρίας επιδιώκουν.

Συνεπώς, το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» δεν είναι εκβιαστικό αλλά το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, με ξεκάθαρο μήνυμα, με απλό και λειτουργικό πρόγραμμα, όπως το ανακοίνωσε στο Ζάππειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, και μακριά από παλαιοκομματικές νοοτροπίες και το φόβο του μικροκομματικού κόστους. 

Πιστεύω ότι της οργής θα κυριαρχήσει η λογική και της απογοήτευσης, από όσα συνέβησαν έως χθες, η προοπτική της επόμενης μέρας, η ελπίδα ανασυγκρότησης της χώρας.    

2. Μήπως για να εφαρμόσετε όλα όσα ο πρόεδρός σας έχει συνυπογράψει στο δεύτερο μνημόνιο, για τα μισθολογικά, τα εργασιακά κ.ο.κ.; 

Ο Αντώνης Σαμαράς συνυπέγραψε το κούρεμα του χρέους και υπέγραψε με την απόφασή του να σχηματιστεί η ειδικού σκοπού κυβέρνηση Παπαδήμου  τη σωτηρία της χώρας από το γκρεμό που την είχε οδηγήσει το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς θα κυβερνήσει τη χώρα και θα τη βάλει σε τροχιά ανάπτυξης πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τα εχέγγυα για την διακυβέρνηση της χώρας με εγγύηση σταθερότητας και επιτυχίας τα έχει μόνον η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, γι’ αυτό την Κυριακή των εκλογών θα μας επιλέξει η πλειοψηφία των συμπολιτών.

3. Ο  Έλληνας ψηφοφόρος παγίως τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες «αγκάλιαζε» τα κόμματα εξουσίας. Σήμερα που είναι απίθανο το ενδεχόμενο επίτευξης αυτοδυναμίας, δεν φοβάστε ότι οι ψηφοφόροι θα ... απελευθερωθούν προς μικρότερα κόμματα;
Ελεύθερη επιλογή σημαίνει πρώτα από όλα συνείδηση των επιπτώσεων. Ψήφος στα κόμματα διαμαρτυρίας σημαίνει ακριβώς αυτό. Διαμαρτυρία. Σήμερα όμως χρειαζόμαστε σταθερότητα και μια κυβέρνηση λειτουργική και αποτελεσματική για να μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την 6η Μαΐου αποφασίζουν ποιος θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας. Σε περιόδους βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, πάντοτε εμφανίζονται φιλόδοξοι πολιτικοί που με λαϊκισμό και καιροσκοπισμό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οργή του λαού και την απογοήτευση του, αλλά το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια».

4. Και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, τότε τι; Επαναληπτικές εκλογές; Συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή συγκυβέρνηση με τα άλλα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας;
Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων θα βάλουν πάνω από το θυμό την ευθύνη για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αποφασίζει με γνώμονα τις εθνικές στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και εν τέλει της ανάπτυξης. Της υλοποίησης δηλαδή όλων των πολιτικών που έχουν μεν δρομολογηθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και απαιτούνται για την εθνική σωτηρία.

Ο κατακερματισμός, όμως του πολιτικού σκηνικού της χώρας και πολύ περισσότερο η ενίσχυση των άκρων, δυναμιτίζει τη συναίνεση και το εθνικό μέτωπο που πρέπει να χτιστεί για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξανακτίσουμε τη χώρα από την αρχή. Τα κόμματα διαμαρτυρίας, την επόμενη μέρα των εκλογών, αρέσκονται σε λαϊκισμό και αντίδραση. Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις και αποφάσεις, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αποτελεσματικότητα.

5. Θα μας μιλήσετε για την ιδεολογία σας; Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο σας: «Κοινωνικός Φιλελευθερισμός» - ο τίτλος του...

Πρόκειται για μια αναλυτική καταγραφή των χαρακτηριστικών της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης καθώς και των μεγάλων ιδεολογικών ρευμάτων που διαμόρφωσαν το ιστορικό πλαίσιό της.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία της ελπίδας. Απαλλαγμένος από κάθε είδους κοινωνικές μονομέρειες και δεσμεύσεις, δογματικές δουλείες και ιδεοληπτικές ταυτίσεις, παρέχει το στέρεο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου πεδίου συναίνεσης. Πάνω σε αυτό, η ελληνική κοινωνία θα αποκαταστήσει την ενότητά της και θα βρει τον αναγκαίο βαθμό κοινών στόχων και επιδιώξεων, απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από τη κρίση και να πετύχει την ανόρθωση μετά την οικονομική κρίση, ανοίγοντας το δρόμο για μια Νέα Μεταπολίτευση.     

6. Ένα  προσωπικό ερώτημα τώρα. Είχατε το προνόμιο να βρεθείτε πολύ κοντά στους τελευταίους δύο αρχηγούς της Ν.Δ., τον Κ. Καραμανλή και τον Α. Σαμαρά. Ποιες ομοιότητες αλλά και ποιες διαφορές διαπιστώσατε ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες; 
Είχα την τιμή να τους γνωρίσω και τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, και να με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους σε διαφορετικές θέσεις, αλλά σε δύσκολες εποχές. Είναι άνθρωποι με μεγάλες ικανότητες και δυνατότητες, που βάζουν το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το προσωπικό, με θέληση και φιλοδοξία να προσφέρουν στη χώρα μας.

7. Και μια ερώτηση για την εκλογική σας περιφέρεια: τον Πειραιά. Πολλά τα προβλήματα που ζητούν αμέσως λύση. Για ποια μπορείτε να δεσμευτείτε χωρίς να λαϊκίσετε;

Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, οι άνθρωποι και η καθημερινότητα τους, οι ανάγκες τους  ήταν για χρόνια οικίες και γνώριμες. Η υποψηφιότητά μου, άλλωστε στην Α’  Πειραιώς και Νήσων και η απόφαση να διεκδικήσω τη ψήφο των συμπολιτών μου -και την εμπιστοσύνη τους για να τους εκπροσωπήσω επάξια- ήταν αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης αυτών των προβλημάτων.

Το μέλλον του Πειραιά, ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα χέρια των συμπολιτών μου. Η διακυβέρνηση όμως Παπανδρέου - Βενιζέλου κατήργησε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σε έναν τόπο, όπου η Ναυτιλία και η Ναυτοσύνη είναι συνδεδεμένες με το μέλλον, το παρελθόν και το παρόν της. Για αυτό άλλωστε μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν η επανασύσταση του Υπουργείου, που όχι μόνον θα δώσει νέα πνοή στη πόλη μας, αλλά και θα ελευθερώσει τις προοπτικές της. Θα της δώσει την αίγλη, τη δημιουργικότητα, τη ζωή και τις προοπτικές, που οι συμπολίτες μας δικαιούνται και απαιτούν.

 «Για τον Πειραιά και τα Νησιά μας - στην Πρώτη Γραμμή», είναι άλλωστε το σύνθημά με το οποίο απευθύνομαι στους πολίτες, ζητώντας τη ψήφο τους.
--------------------------------
Πηγή: arvanitopoulos.gr
--------------------------------

ΦΩΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΟΙΚΙΣΜΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Μικρής έκτασης πυρκαγιά προκλήθηκε στις 13:00 περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, πολύ κοντά στον οικισμό της «Παναγίας» στην Ελαφόνησο.


Ευτυχώς  δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις ύστερα από την έγκαιρη επέμβαση των κατοίκων του νησιού, που από τα παραπλήσια σπίτια με λάστιχα την έσβηναν όταν έγινε αντιληπτή αλλά και το πυροσβεστικό βυτιοφόρο του Δήμου Ελαφονήσου που έφτασε άμεσα και την έθεσε υπό έλεγχο.

Στο να τεθεί σύντομα η φωτιά υπό έλεγχο έπαιξε ρόλο και ότι στην περιοχή έπνεαν ασθενείς άνεμοι.

Για προληπτικούς λόγους ένα πυροσβεστικό όχημα μπήκε στην Ελαφόνησο από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Νεάπολης και παρέμεινε κοντά στο χώρο της εστίας.


--------------------------------
Βασιλική Κουντουρογιάννη
--------------------------------

ΠΑΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

Σήμερα ένα πανό διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας και της λειτουργίας του εργοστασίου λιγνίτη, έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Νεάπολης Βοιών.


Οι μαθητές παίρνουν θέση και γράφουν το συγκλονιστικό σύνθημα:

«Αν σας ενδιαφέρει η ζωή μας, μην προκαλείτε την καταστροφή μας.
Όχι στο εργοστάσιο!!!
Ναι στο Καθαρό Περιβάλλον!»

Και να σκεφτούμε μόνο ότι, η κραυγή αγωνίας βγαίνει από ένα χώρο που τους μαθαίνει να έχουν περιβαντολογική συνείδηση.


Δρώντας και αντιδρώντας σε όσα είναι αντίθετα με αυτά που λαμβάνουν ως δέκτες από τον πομπό που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κράτος που ζουν και πράττουν το αυτονόητο.

Καταδικάζουν ενέργειες που έχουν άμεση σχέση με την ίδια τους τη ζωή και αντιστέκονται με σθένος, δείχνοντας ότι όσα μαθαίνουν δεν πάνε στο στον βρόντο, αλλά τους έχουν γίνει συνείδηση.
--------------------------------
Βασιλική Κουντουρογιάννη
--------------------------------

Αρωματική ρίγανη κατά του καρκίνου

H ρίγανη είναι ένας αρωματικό θαμνώδες φυτό που αφθονεί στην ελληνική φύση. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα, ενώ φημίζεται και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.Τα προτερήματα όμως της ρίγανης δεν περιορίζονται στο να δίνει νοστιμιά και στο να καταπολεμά τα βακτήρια: ένα συστατικό της θεωρείται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη, καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Σουπρίγια Μπαβαντεκάρ, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ δηλώνει πως η «καρβακρόλη ήταν γνωστή για την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της», αλλά τα πειράματα έδειξαν πως έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων του προστάτη.

Η καρβακρόλη προκαλεί απόπτωση -ή «αυτοκτονία κυττάρων»- στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Παρότι τα πειράματα δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας της καρβακρόλης, οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν πώς η ουσία εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του προστάτη είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου στις ΗΠΑ, με τα διαγνωσμένα περιστατικά να εκτιμώνται σε 240000 ως το τέλος του 2012.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί τον θάνατο σε 1.200 άτομα το χρόνο, ενώ τα άτομα που επιβιώνουν με αυτή τη διάγνωση μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσια.
--------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------

Κυκλοφορεί «καρκίνωση της πατάτας»

Να μην φυτεύουν πατάτες Νευροκοπίου καλούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Synchytrium Endobioticum.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην οποία, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, αναφέρει τα εξής:

«Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum που προκαλεί ασθένεια γνωστή και ως ‘’καρκίνωση της πατάτας’’ σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum, είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307 Α΄/ 2002) σε συμμόρφωση προς την οδηγία 69/464/ΕΟΚ του συμβουλίου καθορίζονται μέτρα εξάλειψης».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει αρκετές ποσότητες πατάτας για κατανάλωση από το Νευροκόπι Δράμας, παρά του ότι σε κάθε σακί αναγράφεται στο ταμπελάκι που φέρουν «Απαγορεύεται η φύτευση» υπάρχει πιθανότητα μερικοί καλλιεργητές επαγγελματίες ή ερασιτέχνες να φυτέψουν πατάτες από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ελέγχει επισταμένως τις καλλιέργειες της πατάτας στην περιοχή και έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης των μολυσμάτων από τα προσβεβλήμένα χωράφια σε άλλα.
--------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------

Ευνοϊκές συνθήκες για επιστροφή στην ύπαιθρο

Πιο ευνοϊκή από κάθε άλλη στιγμή είναι η τωρινή για επιστροφή στη ύπαιθρο, για μια σειρά από λόγους. Το ενδιαφέρον για το… χωράφι είναι πλέον δεδομένο και το αυτό πιστοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κλίμα συντηρεί και η Τράπεζα της Ελλάδος με σχετική της έκθεση, που κάνει λόγο για αύξηση του αγροτικού πλούτου.

Πιο εύκολη από κάθε άλλη στιγμή σε σχέση με το παρελθόν θεωρείται η δεδομένη, για επιστροφή στην ύπαιθρο. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν για να ξεκινήσει κάποιος να γίνει επιχειρηματίας – αγρότης με παραγωγή όλο το χρόνο, να χρειάζεται να δαπανήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ωστόσο οι τιμές που θα πληρώσει για να ενοικιάσει ή να αγοράσει κάποιο χωράφι πλέον, να προμηθευτεί ένα μηχάνημα ή να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες ενός εργάτη, είναι σαφώς μειωμένες, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

1ος λόγος: Φθηνά εργατικά

Ενδεικτικό είναι ότι, μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε φέτος στα μεροκάματα όσων εργατών εργάστηκαν στην ελαιοσυγκομιδή.

Οι τιμές καθορίζονται ανά περιοχή σε συνεργασία, κυρίως, με τους τοπικούς συνεταιρισμούς. Επί παραδείγματι, στα 30 ευρώ καθόρισαν το μεροκάματο για την συγκομιδή της ελιάς οι κάτοικοι της Σπηλιάς Τριφυλίας, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, για την ελαιοκομική περίοδο 2011 – 2012, ήτοι μειωμένες κατά αρκετά ευρώ. Βεβαίως, αυτά τα ευρώ αρκούν, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να καταλήξουν στην... τσέπη των αγροτών.

Αλλά και άτυπα οι τιμές, που ισχύουν λόγω της κρίσης στα μεροκάματα σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι μειωμένες, αφού πολύς κόσμος αναζητεί καθημερινή εργασία στο χωράφι για να ενισχύσει το εισόδημά του, μια και έχει χάσει τη δουλειά του. 
Παράλληλα τα "λόμπι" των ξένων εργατών που με τα χρόνια απέκτησαν "ρίζες" και έμειναν μόνιμα στα χωριά ανά την Ελλάδα παίρνοντας στα χέρια τους το μεγαλύτερο "κομμάτι" της πίτας από τα μεροκάματα, δεδομένης και της απροθυμίας των Ελλήνων, αρχίζουν και σπάνε. 

Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την επιστροφή των Ελλήνων στο χωράφι, έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των οικονομικών μεταναστών σε φυγή από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιθώρια για απασχόληση για τους Έλληνες, αλλά και καλύτερες συνθήκες για εργοδότες.

2ος λόγος: Ευκαιρίες για αγροτικά μηχανήματα 

Μεγάλες ευκαιρίες για αγορά αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων (μικρά τρακτέρ και παρελκόμενα, όπως φρέζες κ.λπ.) μπορεί να αναζητήσει κανείς σε διαδικτυακούς τόπους που λειτουργούν μέσα στην ελληνική αγορά.

3ος λόγος: Προσιτά αγροτικά αυτοκίνητα 

Όσον αφορά στα αγροτικά αυτοκίνητα, οι εταιρείες που τα εμπορεύονται παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις στους αγοραστές, ενώ ώθηση στην αγορά έδωσε και η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων, μετά και τη διάσταση, που πήρε το θέμα μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο.

4ος λόγος: Επιδοτήσεις σε νέους αγρότες

Την επιστροφή ευνοούν επίσης, εργαλεία όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών του ΥΠΑΑΤ, ενώ καθοριστικές για την επιστροφή των ενδιαφερόμενων στο χωράφι είναι και οι εξαγγελίες των κομμάτων ενόψει εκλογών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για υπαγωγή ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων και των εφοδίων γενικά της αγροτικής παραγωγής στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή ΦΠΑ, στην προσπάθεια για μείωση στο κόστος παραγωγής.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος είπε «υπάρχει διαπιστωμένο μεγάλο ρεύμα πολιτών νεαρής ηλικίας και υψηλού μορφωτικού επιπέδου που «ψάχνει τώρα» ευκαιρίες επιστροφής στην περιφέρεια και ενασχόλησης με την αγροτική παραγωγή και τόνισε ότι θα εντατικοποιηθεί η παραχώρηση γης σε νέους αγρότες.
 
«Ήδη έχουν δεσμευθεί 400 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με άλλα 200 εκατομμύρια ιδρύονται ή εκσυγχρονίζονται μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε τον αριθμό αυτών των πολιτών σε 1,5 εκατομμύριο άτομα εκ των οποίων το 20% ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρώτος μηχανισμός για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα είναι οι περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις.

5ος λόγος: Πρόγραμμα διάθεσης αγροτικής γης

Εκτός αυτού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μίσθωσης αγροτικής γης σε νέους και νέες, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη άρχισαν και πάλι οι αναρτήσεις αγροτεμαχίων προς μίσθωση στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Το ρεύμα επιστροφής στο χωράφι με σχετική έκθεση της "συντηρεί" και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτές σε ανοδική τροχιά κινήθηκε το ακαθάριστο προϊόν του εγχώριου αγροτικού τομέα το 2011 μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ύφεσης.

Στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου επισημαίνεται η -σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2010- μείωση του προϊόντος στο δευτερογενή τομέα (-12% έναντι -6,1%) και η μείωση στον τριτογενή τομέα (-5,9% έναντι -3,1%).

 Η κάμψη της παραγωγής φαίνεται από τα στοιχεία ότι ήταν η κυριότερη αιτία της καθαρής απώλειας 300 περίπου χιλιάδων θέσεων εργασίας και της διόγκωσης του αριθμού των ανέργων κατά σχεδόν 250 χιλιάδες άτομα.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος υποχωρεί συνεχώς από το 2008, έγινε αρνητικός το 2011.

Τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (και ιδίως του ΕΣΠΑ) και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων σε συνδυασμό με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ως τους βασικούς πυλώνες μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Στην ετήσια έκθεση για την οικονομία που δόθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου στη δημοσιότητα, ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για καθυστερήσεις και ολιγωρίες που αύξησαν το κόστος της προσαρμογής, μιλάει για το μεγάλο διακύβευμα που εξακολουθεί να είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ και συστήνει επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Οι προβλέψεις του για τη φετινή χρονιά «δείχνουν» μεγαλύτερου του αναμενομένου ύφεση στο 5% (αντί για 4,5%), ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας σημαντικά βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί όπως το PSI ή θα τροχοδρομηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Όσον αφορά τις τελευταίες, ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει την παλαιότερη προτροπή για συγχωνεύσεις με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων που θα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία.
Στην έκθεση γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά και στο πρόγραμμα Ήλιος για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης και το οποίο, σύμφωνα με την ΤτΕ, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην έκθεση του σημειώνει ότι «Δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο, βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα πρόκληση, ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας. Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε, οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και η ύφεση, κατά το ενδιάμεσο διάστημα, επιδείνωσαν τη δυναμική του δημόσιου χρέους και κατέστησαν αναπόφευκτη τη νέα συμφωνία χρηματοδοτικής στήριξης».
 
Τονίζει ότι οι ολιγωρίες και η παρελκυστική τακτική πολλαπλασίασαν το κόστος της προσαρμογής. «Με τη βοήθεια των εταίρων, με προσπάθεια και υψηλό κόστος πραγματοποιήθηκαν αλλαγές που ήταν σημαντικές, αλλά ανεπαρκείς σε σχέση με το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος. 

Γι’ αυτό, μετά το πρώτο Μνημόνιο χρειάστηκαν αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στόχων του προγράμματος. Οι αναθεωρήσεις θα είχαν αποφευχθεί, αν είχαμε εξ αρχής αποδεχθεί τη δική μας απόλυτη ευθύνη. Δηλαδή την ευθύνη ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία, γιατί το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης που ακολουθούσαμε είχε πλέον καταρρεύσει.

Αυτό δεν συνέβη ή τουλάχιστον δεν συνέβη στον απαιτούμενο βαθμό. Το Μνημόνιο, το οποίο περιλάμβανε αλλαγές που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προ πολλού, αντιμετωπίστηκε αμυντικά, θεωρούμενο ως έξωθεν επιβολή. Η τακτική όμως αυτή είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: πολλαπλασίασε το κόστος, βάθυνε και παρέτεινε την ύφεση».

Το ιστορικό διακύβευμα παραμένει, τόνισε ο Γ. Προβόπουλος και επισήμανε πως «τα αντικειμενικά δεδομένα στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση ή εφησυχασμό. Για να αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία, πρέπει τώρα να εφαρμοστούν, χωρίς χρονοτριβή, όσα έχουν συμφωνηθεί και να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Η προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».
-----------------------------------------------
Πηγή: paseges.gr-Αλέξανδρος Μπίκας
-----------------------------------------------

Αγονη γραμμή-Κάρπαθος

Ενα συγκλονιστικό κείμενο και φωτογραφίες του Μανόλη Διμέλλα για το νησί του! 


Κάρπαθος. Με διαβατήριο,ίσως, θα ήταν πιο εύκολο........
Στο άκουσμα αυτός είναι καλός πολιτικός, οι ντόπιοι μου απαντούν...όλοι φορού(ν) καλίκια (τα παπούτσια στην Κάρπαθο)..

Το βαπόρι θα έλυνε τους κάβους Δευτέρα 16 του Απρίλη, μεσημέρι. Πάνω στο προγραμματισμένο. Μα με τον Ποσειδώνα δεν τα βάζεις, άγριος, δεν το λες για άνοιξη το φετινό, έτσι Πέμπτη και ήταν το πλοίο, ακόμη στη Σαντορίνη.

Έτσι είναι ο τόπος μου, η Κάρπαθος, δύστροπος, παράξενος, ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα του Αιγαίου. Μα όταν η καρδιά κάνει αναγραμματισμούς, και μες την κρίση αναρωτιέται τι αγγίζει την θολή πια, ζωή μας, δεν αμφιβάλλω ετοιμάζω τις αποσκεύες μου, η θάλασσα δεν χωρά και πολύ ρεαλισμό.

Μοναχά η ποίηση και το υπερβατό θα μας σώσει, σιγοτραγουδώ και τον αδικοχαμένο Μητροπάνο, όπως όλη η Ελλάδα και έτοιμος.

Τίποτε δεν στέκεται, μοναχά ο έρωτας, σκέφτομαι.

Ευτυχώς, πήρα το επόμενο δρομολόγιο με την ελπίδα να μην κάνει πέντε μέρες να με βγάλει στο λιμάνι της καρδιάς μου.
Ζω κι εγώ με αόριστες αναμνήσεις από έναν τόπο που σκόρπισα την καλοκαιρινή μου ανεμελιά σε μια νιότη που οι σκοτούρες ήταν πέρα από τα οπτικά μου νεύρα.

Το βαπόρι, λοιπόν, επιδοτούμενο για κάθε δρομολόγιο, μα με έναντι στο πλήρωμα που κάνει να λαβαίνει 4-5 μήνες, τη βγάζει με σενάρια για την επικείμενη επίσχεση εργασίας, λιγοστός ο κόσμος και οι ναυτικοί δείχνουν κουρασμένοι από μια ζορισμένη καθημερινότητα μα και τις προηγούμενες διαδρομές δεν φαίνεται να ανχώνονται για την ερημία που δέρνει το κατάστρωμα. 


Λιγοστοί ταξιδιώτες, ελάχιστοι τουρίστες.
Λεω στο μικρο, ανήλικο Μανώλη που κουβαλώ μέσα μου, για την κάπαρη που θα πάω να μαζέψω.

Στους κάβους απο πάνω, κρεμασμένος στα μικρά της καθυστέρησης σκέφτομαι το ροϊκιο, το γνωστό σταμναγκάθι που σε μας βγαίνει δίπλα στη θάλασσα, άγριο, αγέρωχο και δυσεύρετο.

Δεν έχει πολλά το νησί, αντέχει να προσφέρει στον ταξιδιώτη, τον τουρίστα, την γαλήνη και την αρμονία μα εκεί σταματούν όλα.
Μα αν οι ταξιδιώτες χαιδεύουν, παίζουν με το όνειρο τους στις παραλίες του νησιού οι ντόπιοι, οι μόνιμοι κάτοικοι δάμαζουν τα κύματα, πέρα, μακριά από τα συναισθήματα του Λάρς Φον Τρίαρ.

Είναι μέρες τώρα που ο φίλος Γιάννης, επαναλαμβάνει,να μην ξεχάσω τα δοχεία με τη βενζίνη, εδώ έχουμε την πιο ακριβή, και εάν σου τύχει να ξεμείνεις μπορεί να μην υπάρχει ανοιχτό βενζινάδικο αφού το πρόγραμμα είναι άγνωστη λέξη.

Δύο ευρώ λοιπόν η αμόλυβδη στο νησί, όταν η ακριβότερη αμόλυβδη παγκοσμίως, στην Ασμάρα της Ερυθραία, έχει κόστος ανά λίτρο 1,92 ευρώ. 


Δεν είναι το καύσιμο η ουσία των προβλημάτων.
Τώρα έγιναν και εδώ φίλοι του ποδήλατου, και η αγορά ενός γάιδαρου από αστείο φλερτάρει με υπολογισμό αναγκών.
Στα ψηλά του νησιού άλλωστε, στην Όλυμπο και στην περιοχή Βουρκούντα, ελεύθερα και σε ημιάγρια κατάσταση τα γαιδουράκια περιμένουν το θαρραλέο.

Προσγειώθηκε και το πρώτο τσάρτερ, Ολλάνδια, όλοι περιμένουν το ευρώ του τουρίστα, ντόπιο ή αλλοδαπό.

Στο λιμάνι, στα Πηγάδια φάνηκε με μιας η αλλαγή, σαν να γλίστρισε το ψάρι από το κύρτο και ελεύθερο ξανα-τριγυρνά, έτσι κι ο κόσμος βγήκε από τη χειμέρια νάρκη του.

Από τις εκλογές που είναι εξαιρετικά χαλαρές ζητούν κυρίως, να μην αλλάξει το καθεστώς του χαμηλού ΦπΑ, άλλα προνόμοια έτσι κι αλλιώς δεν έχουν απομείνει.

Πάγιο φυσικά παραμένει το ακτοπλοικό, η συγκοινωνία, τα πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και το θέμα του νοσοκομείου που κάθε τόσο λύνεται, μα μοναχά στα λόγια. Το ταλαίπωρο κέντρο υγείας από την άλλη, τραβά τον προβληματικό δρόμο του, έπειτα από τις ανοιξιάτικες κινητοποιήσεις εξακολουθεί να υπερέχει το άναμα κεριών και η προσευχή στην εκκλησία.

Ένας υποψήφιος βουλευτής, κυβερνητικής παράταξης, σε μια μάλλον παλιομοδίτικη συνάντηση και με χαμηλό φωτισμό, τόνισε στους ψηφοφόρους του, οτι τώρα ήρθε η στιγμή να στηρίξουμε το κόμμα του.

Αναρωτήθηκα, ακόμη ψήνονται οι αγνοί άνθρωποι; για πόσο ακόμα τα παραμύθια μπορούν να φαντάζουν αληθινά; στις χαμένες χώρες τις Αφρικής δεν παιρνούν πια τα γυαλιστερά μπιχλιμπίδια, εδώ τι μαγικά μας έχουν κάνει,
τι έχει ο αέρας και προτάσσουμε ένα χαμένο συναίσθημα;

σαν την καψούρα για την Ατζελίνα Τζολί, κάπως έτσι δείχνει η σιγουριά πως μας κάνουν για νομοθέτες όλοι αυτοί που μας έσπρωξαν σε ετούτο τον τρελό χορό.

Στο καφενείο του χωριού μου, τις Μενετές την έβγαλαν οι περισσότεροι φέτος, παρέα τους η μίζερη τηλεόραση, καλύτερα να ήταν ασπρόμαυρη τουλάχιστον θα μας άφηνε το περιθώριο να φανταζόμαστε το χρώμα. 


Ουσιαστικό στήριγμα και οι μνήμες, καμμία φορά και παραφουσκωμένες, από τα καλοκαίρια που τα κουράγια αλλά και το χρήμα ήταν στο φόρτε τους. 

Μνήμες αλλοτινών εποχών που έσβησαν αλλά η κρίση τις ξαναφέρνει στο προσκήνιο.

Έδω βλέπεις, το παραμύθι της ανάπτυξης, πράσινης ή μπλέ στον ίδιο παρανομαστή, αποτελεί μακρινό όνειρο, τα καθημερινά λύνονται με αγώνα, προσπάθεια, βλέπεις η επαρχία δεν έχει αρκετούς ψίφους ούτε και δυναμικό κίνημα ώστε να βγαίνει στα κάγκελα και να διεκδικεί.

Μοιραία περιμένει, περιμένει το περαστικό ταξιδιώτη να ζωντανέψει έναν τόπο που ολοένα και μαραζώνει ενώ όλα τα στοιχεία της φύσης συνηγορούν στο αντίθετο...
-------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: peiratikoreportaz.blogspot.com-του οπερατέρ, Μανόλη Διμέλλα
-------------------------------------------------------------------------------

Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ και τι κάνουμε τώρα

1.            Τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση και σε ποιους το οφείλουμε.

(α) Είναι πλέον γνωστό σε όλους, έλληνες και ξένους, ότι στη σημερινή κατάσταση οδηγηθήκαμε, γιατί την μακρά αυτή περίοδο στη χώρα μας:

- Φτιάχτηκε ένα κράτος α-νομίας, όπου οι «δυνατοί»   και οι «έξυπνοι» –ομάδες και άτομα–μπορούν να καταπατούν, χωρίς συνέπειες, τους νόμους.  

- Γενικεύτηκε η «μικρή» και η «μεγάλη» διαφθορά, που εμποδίζει κάθε προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας.

- Εδραιώθηκαν η απαιδευσιά, η αναξιοκρατία, η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και των (άνευ αντίστοιχων υποχρεώσεων) «κεκτημένων» δικαιωμάτων, ο ακραίος ατομικισμός, η περιφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων ...

- Κυριάρχησαν ως στόχοι ζωής η «καρέκλα» της όποιας εξουσίας και το χρήμα του «φτιαγμένου», ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής τους, και το «να περνάμε καλά σήμερα», ξοδεύοντας αλόγιστα όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα (εύκολα) δανεικά.

- Χειροτέρευσαν, αντί να βελτιωθούν, η παιδεία, η υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, η δημόσια ασφάλεια, όλες οι υπηρεσίες που το κράτος πρέπει να παρέχει στους πολίτες του.

- Κατασπαταλήθηκαν τα κεφάλαια των επιδοτήσεων της Ε.Ε. και του δανεισμού σε κατανάλωση (εισαγόμενων κυρίως προϊόντων ), αντί να χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις.   

- Απουσίασε η υγιής οικονομική ανάπτυξη και αυξήθηκαν δραματικά τα ελλείμματα του κράτους και το δημόσιο χρέος.

(β) Αυτά που συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα τα οφείλουμε κυρίως:

- στα πολιτικά κόμματα, που, ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, προέτασσαν το κομματικό τους, και όχι το γενικό, συμφέρον,

- στα ΜΜΕ, που, στην πλειοψηφία τους, μεριμνούσαν αποκλειστικά και μόνο για τα κέρδη τους, αγνοώντας τις υποχρεώσεις προς την κοινωνία, που η διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού τους επέβαλλε.

2.            Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

(α) Ο Γ. Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά στο να οδηγηθεί η Χώρα στην πρώτη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, του Μαϊου 2010, αφού*:

- άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης, παρουσίασε ένα προϋπολογισμό του 2010 αναντίστοιχο με τις δυνατότητες της Χώρας και καθυστέρησε να εφαρμόσει, ή εφάρμοσε ελλιπώς, τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί είχαν από καιρό υποδείξει,

- αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και παρέβλεψε την αποφασιστικότητά τους να εμμείνουν σε όσα, από την αρχή και με σαφήνεια, είχαν υποδείξει,

- προκάλεσε δυσμενείς για τη Χώρα αποφάσεις των αγορών, με τις αλλεπάλληλες, αντιφατικές, αμφίσημες ή ακατανόητες δηλώσεις του για το τί ζητάει η Ελλάδα.

Με αυτήν τη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο, η Χώρα μπορεί να “σώθηκε” από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, “σώθηκε” όμως από την Τρόικα και όχι από τον Γ. Παπανδρέου!

(β) Ο Αντ. Σαμαράς αντιτάχθηκε συνολικά στην πρώτη δανειακή σύμβαση-μνημόνιο  και όχι μόνο στο τμήμα της των μέτρων λιτότητας, όπως θα περίμενε κανείς, αφού με τα διαρθρωτικά μέτρα και το δάνειο των 110 δισεκ. ευρώ δεν διαφωνούσε.

Ενίσχυσε έτσι αποφασιστικά το γνωστό “αντιμνημονιακό” και αντιευρωπαϊκό αίσθημα, που έβλαψε τη Χώρα, και που το βρήκε και ο ίδιος μπροστά του αργότερα.

Τα πράγματα θα ήσαν σήμερα καλύτερα για τον τόπο, αλλά και για τον ίδιο και το κόμμα του, αν είχε αντιμετωπίσει το πρώτο δάνειο-μνημόνιο όπως αντιμετώπισε το δεύτερο, του Οκτωβρίου 2011 (τα μέτρα λιτότητας του οποίου δεν ήσαν λιγότερο σκληρά από εκείνα του πρώτου). Ασκώντας, παράλληλα, σκληρή κριτική στον Γ. Παπανδρέου, για τη μη υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων και για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας που έπλητταν περισσότερο τους φτωχότερους και λιγότερο τους πλουσιότερους.

(γ) Τα ΜΜΕ με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ηλεκτρονικά ιδίως, συνέχισαν να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, λαϊκίζοντας, αποδίδοντας όλα τα δεινά μας στους διεθνείς οργανισμούς, τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές, σε κερδοσκόπους, διεθνείς συνωμοσίες κ.τ.τ., προσφέροντας, αντί  έγκυρη ενημέρωση, κραυγές και οιμογές, εξυπνακίστικες ατάκες κομματικών προπαγανδιστών, στο πόδι «αναλύσεις» γραφικών ή ημιμαθών, παλληκαρισμούς κατά των «κακών ευρωπαίων», απρεπείς χαρακτηρισμούς ξένων ηγετών...

 3.            Τι περιμένουμε μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

(α) Αν οι εκλογές αυτές αναδείξουν πλειοψηφία στη Βουλή από κόμματα που καταψήφισαν ή δεν αποδέχονται τις Συμφωνίες με την Τρόικα, οι νέες εκλογές θα γίνουν αναπόφευκτες και οι εξελίξεις στη Χώρα επικίνδυνες. Αφού, ως γνωστό, τα κόμματα αυτά αποκλείεται  να συμφωνήσουν στη στήριξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας (Πέραν του γενικόλογου καταγγελτικού τους λόγου, δεν έχουν παρουσιάσει κάποιες συγκεκριμένες συγκλίνουσες προτάσεις διακυβέρνησης και, επιπλέον, έχουν και άλλες αγεφύρωτες μεταξύ τους διαφορές, που καθιστούν αδύνατη τη συνεργασία τους).

(β) Αν η πλειοψηφία της νέας Βουλής ανήκει στα κόμματα που ψήφισαν ή στηρίζουν τις Συμφωνίες, τα κόμματα αυτά θα υποχρεωθούν να συμφωνήσουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Πρώτο, γιατί αυτό –η συνεργασία τους– θα είναι η πρόσφατη ΕΝΤΟΛΗ του λαού, που θα έχει απορρίψει την επίμονη πρόταση των δύο αρχηγών  (Ε. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά) για αυτοδυναμία, έχοντας ακούσει και σταθμίσει τα επιχειρήματά τους.

Δεύτερο, γιατί η συνεργασία αυτή θα επιβληθεί από τους σώφρονες των ίδιων των κομμάτων, καθώς  κανένα κόμμα μόνο του –έχοντας απέναντί του όλα τα άλλα και τη δική του, πάντα παρούσα, εσωτερική αντιπολίτευση– δεν θα μπορούσε:

- να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες η ανάπτυξη, την οποία όλοι υπόσχονται, θα παραμείνει «όνειρο απατηλό» (αποκρατικοποιήσεις,  αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εξάλειψη της α-νομίας, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση της αναρχίας των καταλήψεων και των «ασύλων», των κρουσμάτων «δεν πληρώνω»...),

- να εφαρμόσει τα «αντιλαϊκά» μέτρα λιτότητας που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Τρίτο, γιατί οι εταίροι μας –οι 16 λαοί της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ– που μας είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών και μας είχαν προτείνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, θα υποχρεώσουν τα κόμματα αυτά να συνεργαστούν (όπως τα υποχρέωσαν να υπογράψουν αυτά που υπέγραψαν στις 15 Φεβρουαρίου!). Γιατί δεν θα είναι διατεθειμένοι (μετά και την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών)  να διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, για το καπρίτσιο κάποιων πολιτικών μας για επανειλημμένες εκλογές, μέχρις ότου καταφέρουν την αυτοδυναμία και το πρωθυπουργιλίκι.

(γ) Στην περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων που στηρίζουν τις Συμφωνίες με την Τρόικα:

- Το οικονομικό και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Χώρας για την επόμενη τετραετία θα έχουν ουσιαστικά προσδιοριστεί με το Πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία, που με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε η τελευταία Βουλή.

- Τα “ισοδύναμα μέτρα”, και άλλα μέτρα που προεκλογικά ανακοινώνονται ως τροποποιήσεις του Προγράμματος αυτού, θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, μόνο αν η Τρόικα πεισθεί και συμφωνήσει για την εφαρμογή τους (αφού, με τις επιστολές των αρχηγών τους προς την Τρόικα της 15ης Φεβρουαρίου, τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί  “να παραμείνουν προσηλωμένα”, και μετά τις εκλογές, “στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος” (με δυνατότητα να φέρουν “για συζήτηση” τροποποιήσεις που, όμως, θα εγγυώνται “την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος” και “βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές” που, όμως, θα είναι “αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος”).

- Το οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Χώρας (με τις τυχόν τροοποιήσεις του) θα πρέπει να εφαρμοστεί, ανεξάρτητα από το τι αποφάσεις θα πάρει η Ευρωζώνη για τη γενικότερη οικονομική πολιτική της.

 4.           Τι κάνουμε μετά τις εκλογές.

(α) Μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, είμαστε υποχρεωμένοι, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το σύνολο της Ευρώπης, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να συμμορφωθούμε με τον παλιό σοφό κανόνα να ζούμε με λίγα, όσο καιρό παράγουμε λίγα (Το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" ισχύει και σήμερα, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια!).

(β) Οι επιλογές μας στην πορεία αυτή είναι δύο, και μόνο δύο:

- “Με την Ευρώπη, τους κανόνες της και το ευρώ” ή

- “Μόνοι μας, με τους δικούς μας κανόνες και τη δραχμή”.

(γ) “Με την Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας κανόνες” δεν αποτελεί επιλογή. Είναι σύνθημα ανόητων ή ιδιοτελών. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους δικούς της όρους στους λαούς της Ευρωζώνης που την δανείζουν, και που ζουν κι αυτοί τη δική τους λιτότητα, χειρότερη απ’ τη δική μας για κάποιους.
-----------------------------------------------------------
Πηγή: antilogoi.gr-του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
-----------------------------------------------------------

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: '' Να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην ασφάλεια του πολίτη του Πειραια''

Μεγάλη συγκέντρωση φίλων του Κ.Κατσαφάδου στον Αγ.Δημήτριο στο 5ο Διαμέρισμα.



Εντυπωσιακή, από πλευράς συμμετοχής πολιτών, η συγκέντρωση του  υπ.Βουλευτή της Ν.Δ στην Α' Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδου στην περιοχή του Αγ.Δημητρίου στο 5ο Δημ. Διαμέρισμα Πειραιά.

Οι πολίτες γέμισαν το χώρο της πλατείας, χειροκρότησαν με θέρμη τις δεσμεύσεις και τις τοποθετήσεις του υποψήφιου Βουλευτή και συμμετείχαν σε μία ανοιχτή συζήτηση μαζί του.



Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το έλλειμμα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή, για την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανεξέλεγκτη παρουσία λαθρομεταναστών.

''Τα ψέματα τελείωσαν. Η Πολιτεία θα εγγυηθεί το δικαίωμα στην ασφάλεια του πολίτη για να μη νιώθει απειλούμενος κανείς. Να μην φοβάται στην ίδια του τη χώρα, στην πόλη, στη γειτονιά, στο σπίτι του. Με την ισχυρή παρουσία και ενίσχυση τις αστυνομίας, με περιπολίες σε ευαίσθητους χώρους και με αποφασιστικότητα στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης.



Πρέπει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι όποιος μπαίνει στη χώρα παράνομα θα συλλαμβάνεται και θα επιστρέφει από εκεί που ήρθε. Και φυσικά, θα καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση-Παπανδρέου για την ιθαγένεια που μετέτρεψε την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους λαθρομετανάστες και τα παραβατικά στοιχεία'' τόνισε ο Κώστας Κατσαφάδος.
--------------------------------------------
Δελτίο τύπου-katsafados.gr
--------------------------------------------