Σελίδες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Αρχαία μέσ' από σαράντα κύματα

Δεν πάει πολύς καιρός που το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, με ιστορία 38 ετών, παρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση τα αποτελέσματα των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών στον Παγασητικό Κόλπο, στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο και στον Αργοσαρωνικό (νήσος Μόδι).


Στην Ελλάδα των 119 κηρυγμένων υποθαλάσσιων αρχαιολογικών χώρων και των 1.000 ακόμα εγγραφών (πιθανά ναυάγια ή θέσεις που περιμένουν να ερευνηθούν), η επίσημη πολιτεία έχει διατυπώσει, μέσω του αρχαιολογικού νόμου, ένα επαρκές πλαίσιο προστασίας των ενάλιων αρχαιοτήτων, όμως λόγω χρόνιας έλλειψης προσωπικού μόνο στοιχειωδώς προστατεύει τη συστηματική έρευνα. Αδυνατεί μάλιστα να την ενισχύσει αλλά και να στηρίξει τη διάχυση της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας στους νεότερους που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν τον απαιτητικό κλάδο της αρχαιολογίας. Εννοείται πως δεν υπάρχει καν σχέδιο τουριστικής πολιτικής...

Στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, που έχει στην ευθύνη της τον βυθό όλης της χώρας, η εικόνα είναι απογοητευτική: ελάχιστο προσωπικό, πλήρης απουσία προσλήψεων εδώ και χρόνια, απαρχαιωμένος τεχνικός και καταδυτικός εξοπλισμός, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο για τους αυτοδύτες, περικοπές στα εκτός έδρας -σε μια υπηρεσία που μόνο εκτός έδρας δουλεύει!- και, δυστυχώς, επί σειρά ετών ενδοϋπηρεσιακές διαμάχες που σχεδόν απαγόρευαν τη διενέργεια οποιασδήποτε ενάλιας δραστηριότητας.

«Το καταδυόμενο προσωπικό -αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, συντηρητές- δεν ξεπερνάει τα 20 άτομα. Οι αρχαιολόγοι που μοιράζονται όλη την Ελλάδα είναι δεν είναι 10. Και άλλοι 10 είναι εργατοτεχνίτες, όπου πολλοί ανάμεσά του είναι κοντά στη σύνταξη. Από το 2005 δεν έχει προσληφθεί κανένας μόνιμος και για το 2011 δεν θα προσληφθεί κανείς εποχιακός» μας λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αυτό είναι το προσωπικό για τις περισσότερες από 25.000 καταδύσεις που πρέπει να εκτελούνται κάθε χρόνο σε θέσεις όπου γίνονται λιμάνια, βιολογικοί καθαρισμοί, ιχθυοκαλλιέργειες, οδεύσεις αγωγών κ.λπ.

«Οι εκκρεμότητες είναι άπειρες και δεν περισσεύει όχι για κανονική συστηματική έρευνα, αλλά ούτε για έλεγχο των ήδη κηρυγμένων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ενώ 29 ακόμα εντοπισμένες θέσεις περιμένουν να κηρυχθούν ως αρχαιολογικοί χώροι» τονίζει η πρόεδρος του ΣΕΑ. «Αξίζει να σας πως ότι εντοπισμένα ναυάγια δεν είναι δυνατόν να μελετηθούν περαιτέρω. Γι' αυτό και η Εφορεία Εναλίων αδυνατεί να διεξαγάγει μόνη της συστηματικές έρευνες. Οσες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών».

Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν λείπουν και οι παραλογισμοί. Οταν οι εκτός έδρας ημέρες μειώθηκαν για όλο το Δήμοσιο από 180 στις 60, η ενάλια αρχαιολογική έρευνα δεν εξαιρέθηκε. Ετσι, τις περισσότερες φορές, το προσωπικό αναγκάζεται να βάζει λεφτά από την τσέπη του. Οσο για τα έκτακτα περιστατικά... η έννοια μάλλον δεν υπάρχει αφού «για να μετακινηθούμε χρειάζεται να έχει δηλωθεί άδεια τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών, Πέτρος Τσαμπουράκης. Και ο παραλογισμός συνεχίζεται: «Οι δύτες δεν έχουν βαρέα -ανθυγιεινά, δεν έχει οριστεί ηλικιακό όριο καταδύσεων, ενώ, αν και ο κλάδος των καταδυόμενων εργατοτεχνιτών είναι αναγνωρισμένος, παρ' όλα αυτά στις καταστάσεις προσωπικού του ΥΠΠΟΤ δεν αναγράφονται ως τέτοιοι».

Και πρόκειται για τους ανθρώπους, που από τα χέρια τους περνάει όλη η προετοιμασία για τη διεξαγωγή μιας έρευνας στο βυθό και μεγάλο κομμάτι της ίδιας της έρευνας. Δυστυχώς, όμως, η πολύ σημαντική εμπειρία του καταδυόμενου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων του ΥΠΠΟΤ δεν μεταδίδεται, δεν γίνεται αντικείμενο εκπαίδευσης νεότερων.

Οσο για τη χρήση της τεχνολογίας, εκεί είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος δεκαετίες πίσω. Εξι παλιά σκάφη, υποβρύχιες φωτογραφικές μηχανές τουριστικής χρήσης, παλαιωμένο τοπογραφικό σύστημα αποτύπωσης χωρίς υπολογιστές που θα μπορούν να υποστηρίξουν ψηφιακούς χάρτες.

Μέχρι στιγμής μόνο στις Σπέτσες, σε ένα μικρό μουσείο, εκτίθενται τα ευρήματα από το μυκηναϊκό ναυάγιο των Ιρίων (στην Αργολίδας), ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε και μια μικρή έκθεση αμφορέων που προέρχονται από ναυάγια στο Νιόκαστρο της Πύλου. Παράλληλα στις αποθήκες της εφορείας υπάρχουν εκατοντάδες κινητά ευρήματα. Το πρώτο εθνικό μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας, σύμφωνα με πρόσφατες εξαγγελίες, πρόκειται να κατασκευαστεί στην Ακτή Πειραιώς. Το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε πρόσφατα τη μουσειολογική μελέτη. Αλλά, μέσα στο γενικότερο κλίμα διάλυσης πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι θα το δούμε και να γίνεται;

Οσο για τον υποβρύχιο αρχαιολογικό τουρισμό, τα ενάλια αρχαιολογικά πάρκα και ό,τι άλλο μεγαλεπήβολο ακούγεται κατά καιρούς, δεν συμβαίνει απολύτως «τίποτα».

«Δεδομένου του αρχαιολογικού νόμου, ο μόνος τρόπος να οργανωθεί ο υποβρύχιος αρχαιολογικός τουρισμός είναι να το κάνουν οι θεσμοθετημένες κρατικές υπηρεσίες και όχι ιδιώτες. Γι' αυτό άλλωστε και το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορούν ιδιώτες να οργανώνουν τέτοιες επισκέψεις σε κηρυγμένες αρχαιολογικές θέσεις» επισημαίνει η Δέσποινα Κουτσούμπα.

Από την άλλη πλευρά, η κοινή υπουργική απόφαση που θα έθετε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα θαλάσσια αρχαιολογικά πάρκα, εκκρεμεί έξι χρόνια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν όλοι οι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι να γίνουν επισκέψιμοι: χρειάζεται να πληρούνται προϋποθέσεις τόσο για την ασφάλεια και τη φύλαξη των χώρων όσο και για την ασφάλεια των επισκεπτών. Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από περίπλοκα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: το προσωπικό και οι όροι εργασίας του, η 24ωρη φύλαξη, ζητήματα συναρμοδιότητας με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κ.ά.

Παρ' όλα αυτά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ήδη από το 1980, είχε επεξεργαστεί ένα πλήρες σχέδιο δημιουργίας ενάλιου αρχαιολογικού πάρκου στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Περιοχή όπου έχουν ερευνηθεί περίπου 20 ναυάγια, καθώς και ένας προϊστορικός οικισμός. Από το σύνολο αυτών των ευρημάτων μπορούν να καταστούν επισκέψιμα δύο ναυάγια, σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση: πρόκειται για το ναυάγιο των σαρκοφάγων και το ναυάγιο των κιόνων. Επιλέχθηκαν γιατί το φορτίο τους δεν είναι εύθραυστο, ούτε κινδυνεύει να αφαιρεθεί ή να τραυματιστεί από τους επισκέπτες. Επιπλέον βρίσκονται σε μικρό βάθος και σε κοντινή απόσταση από την ακτή, γεγονός που διασφαλίζει τη φύλαξη του χώρου και την ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ η διαύγεια του νερού και η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αποτελούν επιπλέον κίνητρο. Η πρόταση έχει μείνει στο συρτάρι. Και όσο η πρόταση μένει «στο ψυγείο», αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να ανελκύσουν μαρμάρινο κάλυμμα σαρκοφάγου, ευτυχώς χωρίς επιτυχία. Το κάλυμμα, όμως, έσπασε.

Παράλληλα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και συχνά σε συνεργασία μαζί της δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, που ιδρύθηκε το 1973. Κατ' ουσίαν πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό, ιδιωτικό επιστημονικό φορέα που ήρθε να καλύψει ένα κενό, αφού η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ιδρύθηκε το 1976. Μέχρι το 1980 ο ρόλος του ήταν κυρίως συμβουλευτικός και η δραστηριότητά του αφορούσε κυρίως επιφανειακές έρευνες.

Για τα επόμενα εννέα χρόνια η παρουσία του ΙΕΝΑΕ περιορίστηκε κατά πολύ κυρίως λόγω «μιας δύσκολης σχέσης» με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ. «Σχέση που σήμερα έχει αποκατασταθεί», όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΕΝΑΕ και αν. καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιάννος Λώλος. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης ήταν ο εντοπισμός και η έρευνα του αρχαιότερου μέχρι σήμερα γνωστού ναυαγίου (2200 π.Χ.) στο Δοκό (1989-92), του κυπρομυκηναϊκού ναυαγίου τού 1200 π.Χ. στο Ακρωτήριο των Ιρίων Αργολίδος (1991-94) και του ναυαγίου του 4ου αιώνα π.Χ. στην Αντιδραγονέρα Κυθήρων (1993-98).

Εκτοτε το ΙΕΝΑΕ είτε σε συνεργασία με την Εφορεία είτε με την απαραίτητη επίβλεψή της συνεχίζει το ερευνητικό του έργο, βασιζόμενο κυρίως στην ενίσχυση από χορηγίες. «Κατά καιρούς λαμβάναμε και ένα μικρό ποσό από το υπουργείο Πολιτισμού», μας λέει ο κ. Λώλος, «που σταμάτησε περίπου το 2003-2004. Πάντως, ποτέ δεν ξεπερνούσε τις 5 ή 10 χιλιάδες ευρώ». Παρατηρεί, ωστόσο, ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια και οι χορηγίες εμφανίζουν κάμψη.

Και επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα εμφανίζει πολλά σημάδια καθυστέρησης. Αν και το Ινστιτούτο εκπαιδεύει νέους δύτες αρχαιολόγους, «η έλλειψη», λέει, «της κρατικής πιστοποίησης είναι εμφανής». Και μας ενημερώνει για την πρόσφατη ίδρυση, στην Καλαμάτα, ενός εργαστηρίου υποβρύχιας αρχαιολογίας, το οποίο ακόμα δεν έχει οργανωθεί για να λειτουργήσει. Ακόμα κι έτσι όμως, μπροστά στη θέα των ανθρώπινων υλικών μαρτυριών, που διασώζουν χιλιάδες χρόνια η άμμος και η θάλασσα, δεν μπορεί παρά να στεκόμαστε με θαυμασμό και δέος.

Η έρευνα του Νοτίου Ευβοϊκού (2006-2010) που διενεργείται από το ΙΕΝΑΕ σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γιώργου Κουτσουφλάκη, με σκοπό τον εντοπισμό εναλίων αρχαιολογικών θέσεων στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Χαλκίδα έως τον Καφηρέα και το Σούνιο, έχει καταγράψει έως σήμερα 15 θέσεις αρχαίων ναυαγίων ή φορτίων που χρονολογούνται από την κλασική έως και την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Αλλά το ναυάγιο των τελών του 2ου- αρχών 1ου αι.π.Χ. που, εντοπίστηκε βόρεια της νήσου Στύρα, έκρυβε μία ιδιαίτερη έκπληξη: οι αποθέσεις τις άμμου είχαν διατηρήσει τμήματα του ξύλινου σκαριού. Ανάμεσα στους κεραμικούς αμφορείς εντοπίστηκαν μικρά τμήματα χάλκινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους, καθώς και τα δύο πόδια ανάκλινδρου. Ευρήματα που πιθανόν υποδηλώνουν ότι, εκτός του κεραμικού φορτίου, στο πλοίο μεταφέρονταν και είδη πολυτελείας, ενδεχομένως και γλυπτά.

Στις εννέα ερευνητικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί από το ΙΕΝΑΕ, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλη, κατά τα έτη 2000 και 2003-2010, έχουν εντοπιστεί 14 αρχαία ναυάγια, στην πλειονότητά τους βυζαντινής εποχής, αλλά και δύο καταποντισμένοι οικισμοί της Πρώιμης και της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Στη δεύτερη ανήκει ο καταποντισμένος οικισμός, που ήρθε στο φως, στη θέση Μετόχι στον Ορμο Νηές. Οι έρευνες των τελευταίων δύο ετών αποκάλυψαν δέκα ακόμα τάφους, αλλά και ταφικές περιβόλους καθώς και αρχιτεκτονικά θεμέλια κτιρίων.

Κάθε ένα από τα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί αξίζει να ερευνηθεί χωριστά, διότι μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες που θα φωτίσουν σημαντικές πλευρές της Πρωτοβυζαντινής ιστορίας. Επιπλέον, θα αναδείξουν το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα λιμάνια του Παγασητικού Κόλπου στις πολιτισμικές και εμπορικές ανταλλαγές την εποχή αυτή, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του αρχαίου κόσμου. Π.χ. το ναυάγιο του 4ου αιώνα μ.Χ. ανήκει σε μία εποχή που η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετεξελίσσεται σε αυτό που πολύ αργότερα ονομάστηκε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Είναι δε το πρώτο ναυάγιο αυτής της εποχής που ερευνάται στον ελληνικό χώρο.

Η υποβρύχια έρευνα που διεξάγεται υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Χρήστου Αγουρίδη σε επιλεγμένες θέσεις του Αργοσαρωνικού, από το 2000 μέχρι σήμερα, έχει αποκαλύψει δύο ναυάγια των πρώιμων βυζαντινών χρόνων (6ος-7ος αι. μ.Χ.), κοντά στις νησίδες Κορακιά (Πόρτο Χέλι) και Βλυχός (Υδρα), καθώς και ένα ναυάγιο της Υστερης Εποχής του Χαλκού (13ος-12ος αι. π.Χ) στη βραχονησίδα Μόδι (ή Λιοντάρι), νότια του Πόρου.

Τα πλοία που ναυάγησαν στην Κορακιά και το Βλυχό μετέφεραν πιθανότατα λάδι. Η θέση τους, σε συνδυασμό με τα άλλα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή, ενισχύει την άποψη ότι οι δύο νησίδες χρησίμευαν ως προσωρινά καταφύγια και σημεία εφοδιασμού των πλοίων, που περιέπλεαν τις ακτές της Αργολίδας κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ταραγμένης αυτής περιόδου, λόγω των επιδρομών των Σλάβων από την ξηρά και των Αράβων από τη θάλασσα.

Οσο για το μυκηναϊκό ναυάγιο (1200 πΧ) στη βραχονησίδα Μόδι -αυτή που οι ντόπιοι ονομάζουν «λιοντάρι» λόγω του σχήματός της- θεωρείται ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας, καθώς είναι το δεύτερο ναυάγιο της Υστερης Εποχής του Χαλκού που εντοπίζεται στον χώρο του Αργοσαρωνικού και μάλιστα κατόπιν συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας. Το πρώτο είναι το ναυάγιο του Ακρωτηρίου των Ιρίων (1200 π.Χ.), το φορτίο του οποίου εκτίθεται από το 1998 στο Μουσείο Σπετσών. Εύρημα μείζονος σημασίας θεωρείται το φορτίο του ναυαγίου τμήμα του οποίου παραμένει ακόμα στο βυθό, καθώς η ανασκαφή θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι. Εως τώρα πάντως έχουν ανελκυστεί 14 αγγεία, δεκάδες όστρακα και θραύσματα αγγείων, αλλά και κομμάτια ξύλου, οστών, καρποί και χάνδρες.

Παράλληλα με την αρχαιολογική έρευνα και σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών μελετώνται θαλάσσια όστρεα προκειμένου να αναγνωστεί το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διεξάγονται γεωφυσικές έρευνες που ιχνηλατούν τις μεταβολές της ακτογραμμής στα τελευταία 20.000 χρόνια!

Για τις παραπάνω έρευνες έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 120.000 ευρώ που καταβάλλεται από τους χορηγούς: Ινστιτούτο Αιγιακής Προϊστορίας, Ιδρυμα Μποδοσάκη, Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος, Νομαρχιακό Διαμέρισμα Πειραιά, υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμος Πόρου, Motoroil Hellas, Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε., κ.κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Αφοί Μπάκλη ΑΕΒΕ, Ναυπηγεία Μπεκρή, Apnea, Mr Mark Groodman, Ευάγγελος Πισσίας, Ελευθερία Δαρσινού, Αγγελος Μαγκλής.
---------------------------------------------------------------------
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ--ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ
---------------------------------------------------------------------

Έγκλημα στο παζάρι!

Έφοδος στο παραδοσιακό κυριακάτικο παζάρι του Ποταμού πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα όργανα της τάξεως των Κυθήρων, ζητώντας από τους πωλητές ανύπαρκτες δημοτικές άδειες και καταγράφοντας επιμελώς τα στοιχεία των στυγερών εγκληματιών που πουλούσαν δυο κιλά ντομάτες ή ένα χειροποίητο κόσμημα ευτελούς χρηματικής αξίας.

Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα στο θέμα αυτό, που απειλεί κατά τα φαινόμενα όχι μόνο έναν ιστορικό θεσμό, αλλά και την ίδια την οικονομία του Ποταμού – γιατί βέβαια το παζάρι αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης του κοινού, από τον οποίο επωφελούνται όλοι οι έμποροι του χωριού.

Εν αναμονή όμως της αντίδρασης της δημοτικής αρχής (ευελπιστούμε πως δεν θα αργήσει), σας μεταφέρουμε σχετική ανταπόκριση της Κατερίνας Μαριάτου που υπήρξε όχι μόνον αυτόπτης μάρτυς, αλλά και ύποπτη οικονομικού εγκλήματος:

«Βρέθηκα στο παζάρι με εκπαιδευτικό σκοπό, συνοδεύοντας τα παιδιά μου, τα οποία περνούν το χρόνο τους ζωγραφίζοντας πέτρες και κατασκευάζοντας ερασιτεχνικά μικρά αντικείμενα, με τη πρόθεση να δοκιμάσουν στο (ιστορικό και λαογραφικό) παζάρι του Ποταμού το εμπορικό τους δαιμόνιο.
Την κίνηση αυτή τους την ενέπνευσα η ίδια, ενισχύοντάς τα ψυχολογικά και οικονομικά (τα υλικά των κατασκευών υπερέβησαν κατά πολύ τα κέρδη…) .

Τα μικροαντικείμενα κοστολογήθηκαν σε συμβολικές τιμές από 0,50 έως 2,00 ευρώ.
Οι «πελάτες» τους ήταν επί το πλείστον οι συγγενείς και οι οικογενειακοί μας φίλοι, τα δε έσοδα των «πωλήσεων» καταναλώθηκαν άμεσα σε παγωτά και συναφή είδη!
Όταν επισκέφτηκαν οι αστυνομικοί τον πάγκο μας, παρουσιάστηκα για να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει, να προστατέψω τα παιδιά από μια πιθανώς τρομοκρατική εμπειρία και να διεκδικήσω το δικαίωμά μας να αναλάβουμε τη συγκεκριμένη δράση.

Ατυχώς, έπεσα επάνω σε τοίχο, καθώς τα όργανα της τάξεως, με παράδοξη αυστηρότητα, κράτησαν τα στοιχεία της ταυτότητάς μου και με ρώτησαν αναλυτικά για τα προφανή:
Ποιος τα κατασκευάζει αυτά;
Τα πουλάτε;
Εσείς παίρνετε τα χρήματα;
Σημειώνοντας στο τέλος με αδιαπραγμάτευτο ύφος πως εάν θέλω να το κάνω αυτό, από την επόμενη Κυριακή να έχω λάβει από το Δήμο άδεια μικροπραγματευτή!

«Σε αντίθετη περίπτωση;» ερώτησα. «Δεν υπάρχει αντίθετη περίπτωση!» μού απάντησαν. Για σήμερα μείναμε μέχρι το τέλος του παζαριού. Εάν την άλλη Κυριακή ζητάμε για κάθε ζωγραφισμένη πέτρα ένα παγωτό, θα είμαστε ΟΚ;».
-----------------------
Κατερίνα Μαριάτου
-----------------------

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 31/7/2011

Ικανοποιητική η κίνηση στο Καλαμάτα - Κύθηρα -Κρήτη.

Τα τελευταία Σάββατα το λιμάνι της Καλαμάτας έχει αλλάξει όψη. Εχει κίνηση, αποκτάει ζωή. Η σύνδεση με τα Κύθηρα και την Κρήτη παραμένει ζωντανή, χάρις στο "Βιντσέντζος Κορνάρος" της ΛΑΝΕ που πραγματοποιεί δρομολόγια.



Το Σάββατο 23 Ιουλίου βρεθήκαμε τυχαία στο λιμάνι και είδαμε παλιές καλές μέρες της "Μυρτιδιώτισσας". Αρκετό κόσμο και αυτοκίνητα που περίμεναν να ταξιδέψουν για Κρήτη κυρίως, καθώς κάποιοι ήταν και για Κύθηρα. Το καράβι της ΛΑΝΕ έφερε και αρκετό κόσμο από την Κρήτη.

Την ικανοποιητική εικόνα μάς επιβεβαίωσε ο ναυτικός πράκτορας Βασίλης Μανιάτης.

Μας ενημέρωσε ότι για Καστέλι έφυγαν 202 επιβάτες, 55 ΙΧ, 3 τροχόσπιτα, 2 μεγάλα φορτηγά που μετέφεραν τριφύλλι, 2 μικρά φορτηγά και 6 μηχανές.

Για Κύθηρα

38 επιβάτες, 10 ΙΧ, 1 φορτηγάκι και 1 μηχανή.

Από Κρήτη και Κύθηρα ήρθαν γύρω στα 55 ΙΧ και 200 επιβάτες.

«Φέτος έχει και κίνηση από Κρήτη, δείχνουν ενδιαφέρον και οι Κρήτες», είπε ο Β. Μανιάτης, ενώ για τη βελτίωση της κίνησης επεσήμανε ότι «είναι ελκυστικές οι τιμές. Είμαστε πλέον πιο ανταγωνιστικοί από τον Πειραιά. Η μείωση είναι σχεδόν 50% στα αυτοκίνητα». Κι ενημέρωσε ότι για το ΙΧ πληρώνει κανείς φέτος

48 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 98 ευρώ και το εισιτήριο για τον επιβάτη είναι 20 ευρώ, ενώ ήταν 28 ευρώ.

«Ετσι φέτος αρκετοί δεν πάνε Αθήνα για να ταξιδέψουν για Κρήτη μέσω Πειραιά», ανέφερε ο πράκτορας και πληροφόρησε πως υπάρχει ενδιαφέρον για να ταξιδέψουν για Κρήτη από Δυτική Ελλάδα, Πύργο, Αμαλιάδα και Πάτρα.

Το αντίστοιχο περσινό δρομολόγιο του Ιουλίου είχε 30 με 35 ΙΧ.

Ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι πέρσι το πλοίο πήγαινε Ρέθυμνο, αντί Καστέλι. «Ηταν πιο κεντρικά στην Κρήτη, αλλά έκανε 12 ώρες και αρκετοί δυσανασχετούσαν τόσες ώρες μέσα στο καράβι», εκτίμησε ο Β. Μανιάτης.

Παρατήρησε ότι «η πιο μεγάλη κίνηση αναμένεται το Σάββατο 6 Αυγούστου. Ήδη έχουν βγει εισιτήρια για 40 αυτοκίνητα και υπάρχουν κρατήσεις για άλλα 20. Μπορεί να φθάσουμε τα 80 με 90 αυτοκίνητα». Υπενθύμισε ότι «τις καλές εποχές της "Μυρτιδιώτισσας" είχαμε φθάσει τα 100 αυτοκίνητα. Είχαμε γεμίσει. Πέρσι η καλύτερη κίνηση ήταν 65 αυτοκίνητα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «φέτος γίνονται ομαδικές εκδρομές από Κρήτη, από ΚΑΠΗ κι ενορίες. Είναι καλές οι τιμές. Από τη Μεσσηνία χρησιμοποιούν τον Πειραιά, αν και τελευταία υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον».

Ο πράκτορας είπε ότι «το "Βιντσέντζος Κορνάρος" είναι καλοτάξιδο. Αν δεν έχει θάλασσα, δεν καταλαβαίνεις τίποτα».

Σημείωσε πως «αυτό είναι η τελευταία μας ευκαιρία για τη σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη. Αν σταματήσει και αυτό, τελείωσε». Ανέφερε ότι «είναι πολύ καλή η επιδότηση του πλοίου, όχι τόσο για τη γραμμή της Καλαμάτας με την Κρήτη, αλλά κυρίως γι’ αυτές που συνδέουν τα Κύθηρα με το Γύθειο και τον Πειραιά».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η "Μυρτιδιώτισσα" της ΑΝΕΝ έχει μισθωθεί στη ΝΕΛ και με νέο όνομα "Ακουα Μαρία" εκτελεί δρομολόγια στην άγονη γραμμή Λαύριο - Λήμνο - Καβάλα

ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

Τα δρομολόγια του "Βιντσέντζος Κορνάρος" στη γραμμή της Καλαμάτας που ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου, θα διαρκέσουν μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Το πλοίο αναχωρεί από Καλαμάτα στις 9.20 το βράδυ κάθε Σάββατο. Κάνει 4,5 ώρες για Κύθηρα και 8,5 για Καστέλι, όπου φθάνει γύρω στις 6 το πρωί.

Από Καστέλι φεύγει στις 12 το μεσημέρι, στα Κύθηρα φθάνει στις 3.30 το απόγευμα και στην Καλαμάτα φθάνει 10 λεπτά μετά τις 8.30 το βράδυ.
------------------------------------------
Πηγή: filiatranet.blogspot.com
------------------------------------------

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

«Σπυρίδων: Θωρακίζει τους θεσμούς η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περί αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου, αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του καναλιού Extra 3, το βράδυ της ίδιας ημέρας.


Ο κ. Σπυρίδων, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην διαμόρφωση της πρότασης ως Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της ΝΔ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων της εκπομπής, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Κεντρικό σημείο στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί η διαφάνεια, την οποία ενισχύουμε στοχεύοντας, όπως τόνισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους θεσμούς και προς το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί.

Είναι προφανές ότι, όσο και αν στραφούμε εναντίον προσώπων ή οργανισμών, εάν δεν υιοθετήσουμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η διαφθορά θα παραμείνει ισχυρή, αφού πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που, είτε ατομικά είτε ομαδικά, θα εκμεταλλεύονται τα λεγόμενα παράθυρα του νόμου, αμαυρώνοντας την προσφορά όλων των υπολοίπων, πράγμα που είναι τουλάχιστον άδικο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο ήλθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, αποτελούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Είναι ένας κοινωνικός θεσμός χρήσιμος και ωφέλιμος, όπου όμως έχουν αναπτυχθεί αρνητικά φαινόμενα διαχείρισης, ακριβώς λόγω του ελλιπούς πλαισίου λειτουργίας και ελέγχου τους. Υπενθυμίζω ότι, για σχετικούς λόγους, πριν από μερικές ημέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Αντίστοιχες αμφιβολίες εγείρονται και από την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να διαθέσει σχεδόν των κονδυλίων που διαθέτει από το ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, περίπου 190 εκατομμύρια Ευρώ, μέσω ΜΚΟ, για να προσληφθούν επί πεντάμηνο, με τουλάχιστον αμφισβητήσιμες διαδικασίες, 50.000 άνεργοι.

Τα παραδείγματα αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, αναδεικνύουν τη σημασία της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών. Με μέτρα όπως η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.
----------------------
Πηγή:  spyridon.gr
----------------------

" Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα " - Στο ανοικτό θέατρο Ποταμού

Η επιθεώρηση των Ντίνου Σπυρόπουλου και Γιώργου Γαλίτη "Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα" παρουσιάσθηκε με επιτυχία στο ανοιχτό θέατρο Ποταμού το βράδυ της Παρασκευής 29/7/2011 . 

Ένας μεγάλος θίασος πρωταγωνιστών με επικεφαλείς τους: Στάθη Ψάλτη, Σόφη Ζανίνου, Κώστα Ευρυπιώτη, Μιχάλη Μόσιο, Γιώργο Παπαζήση, Βασίλη Κούκουρα, Γιάννη Παπαθανάση Χριστίνα Ψάλτη, Βασίλη Ζωνόρο, Ντίνο Σπυρόπουλο, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Τίσσα Βασιλάκη







Η Μουσική του Τόλη Κετσελίδη
Τα Σκηνικά – Κοστούμια είναι της Μύριαμ Βίντια
Οι Χορογραφίες της Δώρας Σωτήρχου 

  • Σε μια εποχή που η Κυβέρνηση μας τα παίρνει όλα Ο Στάθης ψάλτης ως Πειναλόγκας τα Ψέλνει σε όλους τους πολιτικούς όπως μόνο αυτός ξέρει.
  • Ο Μιχάλης Μόσιος ως Ταμτάκος μπαίνει σε ελληνικό νοσοκομείο και περιγράφει το αλαλούμ που επικρατεί.
  • Ο Γιώργος Παπαζήσης γίνεται κουμπάρος σε έναν αιωνόβιο φίλο του που παντρεύεται πιτσιρίκα.
  • Ο Κώστας Ευρυπιώτης εξασκεί το μοναδικό επάγγελμα που έχει άνθηση στη Ελλάδα. Γιαουρτάς.
  • Ο Βασίλης Κούκουρας μπερδεμένος με τις αποδείξεις και την Εφορία βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
  • Ο Γιάννης Παπαθανάσης προσπαθεί με δυσκολία να τα βγάλει πέρα. Όχι γι’ αυτόν για τη φουκαριάρα τη μάνα του.
  • Η Χριστίνα Ψάλτη είναι ένα κοριτσάκι που με αυτά που βλέπει γύρω της δεν θέλει να μεγαλώσει.
  • Ο Βασίλης Ζωνόρος προσπαθεί να αποδείξει ότι έτσι είναι αν έτσι νομίζουμε.
  • Ο Ντίνος Σπυρόπουλος ως γιατρός Φρικιώρης έχει λύσεις για όλα.
  • Η Σόφη Ζανίνου θα δώσει άλλη μια φορά κέφι με το τραγούδι της.
  • Παίζουν ακόμα η Αλεξάνδρα Καρακατσάνη και η Τίσσα Βασιλάκη 





Σάτυρα στην επικαιρότητα και την οικονομική κρίση, γιαούρτια στους πολιτικούς, καμαριέρες και σέξομανείς μεγαλοκαρχαρίες και άλλα φαιδρά και ανάποδα της καθημερινής μας ζωής στο παλκοσένικο του θεάτρου του Ποταμού, χάρισαν απλόχερα γέλιο και ξεστράτισαν τον κόσμο από τα καθημερινά του βάσανα.
-----------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες FotoEvita
-----------------------------------------------------

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Την Τετάρτη 27/7, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Κυθήρων πραγματοποίησε συνάντηση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του μουσείου, στην είσοδο της Χώρας.

Ο σύλλογος, που συστάθηκε τον περασμένο Αύγουστο, έχει ως κύριο σκοπό τη διαμεσολάβηση και διαβούλευση με κάθε δυνατό φορέα (Δήμο Κυθήρων, Υπουργείο Πολιτισμού, απόδημο Κυθηραϊσμό) καθώς και την άσκηση πίεσης για το θέμα της επισκευής και επαναλειτουργίας του μουσείου, που ως γνωστόν παραμένει κλειστό από τον Ιανουάριο 2006.



Σύμφωνα με τη συντονίστρια του συλλόγου, Ελένη Τζωρτζοπούλου, οι μέχρι τούδε προσπάθειες μεμονωμένων φορέων για την επαναλειτουργία του μουσείου απέβησαν άκαρπες λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και αδιαφορίας του υπουργείου.

«Είναι φανερό πως μια απλή διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες αρχές δεν αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε μια συνεχή και ενοχλητική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα. Μια ομάδα πίεσης για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων».

Παρουσία πολλών Κυθηρίων και ξένων, με αισθητή όμως την απουσία αντιπροσώπων της δημοτικής αρχής, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του μουσείου η κα Τζωρτζοπούλου και ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος, ενώ έγινε και προβολή φωτογραφιών εκθεμάτων του μουσείου στον τοίχο του απέναντι σπιτιού.


Νέο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην εξίσωση αποτελεί η προκήρυξη του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που προβλέπει χρηματοδότηση κατά 100% αντίστοιχων έργων – αρκεί να παρακαμφθεί η εγκληματική ηλιθιότητα του γραφειοκράτη ο οποίος, κατά τη σύνταξη του πολεοδομικού χάρτη της Χώρας, χαρακτήρισε τον χώρο του μουσείου «παιδική χαρά».

Only in Greece...

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 30/7/2011
---------------------------------
Φωτογραφίες: Χρύσα Φατσέα
---------------------------------

Παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Παράταση της προθεσμίας καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ μέχρι τις 30-9-2011 αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ . Έτσι όσοι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ δεν.... έχουν καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά μέχρι τις 29-7-2011 που έληγε η προηγούμενη προθεσμία μπορούν να την καταβάλλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ισχύουν για όσους παραγωγούς έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής και έχουν δηλώσει ότι θα καταβάλλουν την εισφορά τοις μετρητοίς ή έχουν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό από τον τραπεζικό τους λογαριασμό χωρίς εκχώρηση κάποιας απαίτησής τους από το Δημόσιο.

Συνεπώς η απόφαση αυτή δεν αφορά παραγωγούς οι οποίοι έχουν εκχωρήσει ή πρόκειται να εκχωρήσουν στον ΕΛΓΑ κάποια απαίτησή τους από το Δημόσιο (π.χ. ενιαία ενίσχυση) . Το ποσό της εισφοράς σε αυτή την περίπτωση θα καταβληθεί, όπως εξαρχής προβλεπόταν, μετά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των παραγωγών .
--------------------------
Πηγή: agroschannel.com
--------------------------

Τελικά μια τρύπα στο ... νερό το Φ.Π.Α για την άρδευση. .

Σιωπηρά απέσυρε ο υπουργός οικονομικών κ. Βενιζέλος την τροπολογία που πρόσφατα είχε κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του, στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, με την οποία..... καταργούσε διάταξη απαλλαγής του νερού άρδευσης από την επιβολή Φ.Π.Α.

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε,τονίζει ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης ''τουλάχιστον η ύπαρξη σχεδίου, στρατηγικής και συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών θα απέτρεπε άστοχες ανακοινώσεις και επιπόλαιες ενέργειες.

Πολύ δε περισσότερο για τομείς που αφορούν στην εθνική μας οικονομία, όπου οι αψυχολόγητες παρεμβάσεις έχουν αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Με την προτεινόμενη τροπολογία και τη μετέπειτα κατάληξη της, για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση νομοθετούν χωρίς πυξίδα, στο γόνατο, παίζοντας με τα νεύρα των ελλήνων".
--------------------------
Πηγή: agroschannel.com--------------------------

Φυτά των Κυθήρων

Πετροραγία - Petrorhagia prolifera (L.) P.W Ball &Heywood -Tunica prolifera, Kohlrauschia prolifera, Tunica -Πετροραγία η τεκνοφόρος

Petrorhagia velutina (Guss.) P.W Ball &Heywood -Petrorhagia dubia (Raf.) G. Lopez &Romo -Tunica velutina, Kohlrauschia velutina, Tunica - Πετροραγία η βελούδινη -Caryophyllaceae



Πετροραγία η τεκνοφόρος. Κύθηρα, Καλοκαίρι 2011. -Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Σχετικά μικρό γένος μονοετών φυτών αυτοφυών στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη. Συγγενεύει με το γένος dianthus και τα λουλούδια τους μοιάζουν πολύ και γι αυτό,συχνά γίνεται σύγχυση μεταξύ τους.

Το όνομα του γένους από το ελληνικό πέτρα +ραγάς > ρήγνυμι αφού πολλά είδη του γένους φυτρώνουν σε σχισμές βράχων και πετρώδη εδάφη. Το επίθετο proliferus = proles +fero = φέρω τέκνα, απογόνους. Θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος και προτείνεται να χαρακτηριστεί απειλούμενο στην κεντρική Ευρώπη.

Πετροραγία η βελούδινη , Κύθηρα Άνοιξη 2011.- Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Τα χαρακτηριστικά επίθετα,velutinus-a = βελούδινος, dubius -a = αμφίβολος, λόγω μικρών αποκλίσεων από βασικά χαρακτηριστικά του γένους.

Τα συνώνυμα Kohlrauschia προς τιμήν της Ηenriette Kohlrausch γερμανίδας βοτανολόγου του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη και μη χρησιμοποιούμενη πια ονομασία του γένους, Tunica = χιτώνας, αναφέρεται στη μορφή των βρακτίων του κάλυκα.


Στα Κύθηρα έχω συναντήσει μέχρι σήμερα τα δύο αυτά είδη.Ο καθηγητής Α.Γιαννίτσαρος αναφέρει και το είδος Petroraghia graminea (Sm.) P.W.Ball &Heywood που έχει μεγάλη συγγένεια με το Petroraghia saxifraga L. Link. Τα Κύθηρα φαίνεται να είναι η νοτιότερη περιοχή εμφάνισης του αυτού του ελληνικού ενδημικού φυτού.
------------------------------------------------
Πηγή: floracytherea.blogspot.com
------------------------------------------------

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από ΦΩΤΙΕΣ το Σάββατο 30 Ιουλίου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς (www.gscp.gr), που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για Σάββατο 30 Ιουλίου 2011, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

• Κέρκυρα, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλληνία και Ζάκυνθος (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων).

• Λακωνία και Μεσσηνία (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

• Κύθηρα (Περιφερειακή Ενότητα Νήσων – Περιφέρεια Αττικής)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φυτά των Κυθήρων

ΠΟΥΛΙΚΑΡΙΑ - Pulicaria odora (L.) Reichenb.Syn. Inula odora L. - Pulicaria dysenterica (L.) Bernh.-Syn. Inula dysenterica -Compositae/Asteraceae

Κύθηρα, Ιούνιος 2011. Φωτογραφία Σταυρούλα Φατσέα

Πολυετές φυτό κοινό σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αφρική.Tα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του ελλατώνονται σε αρκετά μέρη της Ευρώπης και περιλαμβάνεται στους καταλόγους απειλουμένων ειδών ορισμένων κρατών.

Αγαπά τα υγρά, σκιερά μέρη και μπορεί να φτάσει ένα μέτρο σε μήκος.
Σε πιο ξηρά μέρη το φυτό είναι καλός δείκτης ότι υπάρχει νερό κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Τα κατώτερα φύλλα του είναι μεγάλα χνουδωτά ενώ τα ανώτερα μικρότερα και κοντά στο βλαστό.
Τα λουλούδια του έχουν μεγάλο εντυπωσιακό δίσκο πρασινοκίτρινο που αναπτύσεται πριν τα πολλά λεπτά πέταλα.

Το όνομα από το λατινικό pulex-pulicis = ψείρα αφού το φυτό θεωρείται ότι απομακρύνει το συγκεκριμένο ζωύφιο.
Ίσως η ομοιότητα των σπόρων του με τη ψείρα οδήγησε στο συσχετισμό.
Παλιότερα έκαιγαν το φυτό και με τον καπνό απομάκρυναν ενοχλητικά έντομα.
Η κοινή ονομασία ψυλλόχορτο και η αγγλική fleabane παραπέμπουν στις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες.

To επίθετο dysenterica από το ελληνικό δυσεντερία ( κατά της ~) δόθηκε από το Λινναίο αφού κάποιος φίλος του ρώσος στρατηγός τον πληροφόρησε ότι το φυτό χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση μιας επιδημίας δυσεντερίας του ρωσικού στρατεύματος, με επιτυχία.

Το επίθετο odora από το λατινικό odor-odoris =οσμή, δόθηκε στο είδος προφανώς λόγω της χαρακτηριστικής ευχάριστης οσμής σαπουνιού που αναδίδουν τα φύλλα όταν τα τρίψουμε.

Το ρίζωμα του φυτού έχει απολυμαντικές ιδιότητες.

Νεώτερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το φυτό περιέχει ουσίες εντομοαπωθητικές, μυκητοκτόνες, αντιμικροβιακές.
---------------------------------------
Πηγή: floracytherea.blogspot.com
---------------------------------------

Κρίτων Αρσένης: Ευρείας χρήσης φυτοφάρμακο προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα

Τη μεταλλαξιγόνο δράση για τον άνθρωπο του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου Imidacloprid, που κυκλοφορεί ευρέως με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, θέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Βασιζόμενος στα αποτελέσματα δημοσιευμένης έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ευρωβουλευτής ζητά τη διεξαγωγή εκτενών ερευνών για τις επιπτώσεις της συνεργιστικής δράσης του Imidacloprid με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ για ακόμη μια φορά καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για απαγόρευση του Imidacloprid και των νεονικοτινοειδών γενικότερα με βάση την «αρχή της προφύλαξης», έως ότου επαρκείς έρευνες αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις μέλισσες και την ανθρώπινη υγεία.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Δημοσιευμένη έρευνα του 2010 αποδεικνύει σε εργαστηριακό πείραμα ότι το Imidacloprid που δεν έχει χαρακτηρισθεί μέχρι τώρα ως μεταλλαξιγόνο για τον άνθρωπο, όταν αλληλεπιδρά με το νιτρικό κάλιο (KNO3) εισέρχεται στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις.

Το νιτρικό κάλιο που θεωρείται ακίνδυνος περιβαλλοντικός παράγοντας βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ουσίες αυτές προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής.

Την ίδια στιγμή το Imidacloprid εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε άμεσα με την αναπνοή ή τη δερματική επαφή κατά τη διαδικασία της παρασκευής και του ψεκασμού στον αγρό, είτε έμμεσα μέσω των υπολειμμάτων του στα τρόφιμα. Η αλληλεπίδραση του Imidacloprid με τα νιτρικά και τα νιτρώδη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι μεταλλάξεις που προκύπτουν είναι υπό ορισμένες συνθήκες πιθανό να οδηγήσουν σε καρκινογενέσεις.

Το Imidacloprid πέρα από τον ύποπτο ρόλο που έχει στον αποδεκατισμό των μελισσών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όταν αντιδράσει με αθώους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το νιτρικό κάλιο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση.

Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία η Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και να προβεί με βάση την «αρχή της προφύλαξης» στην απαγόρευσή τους μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και στην ανθρώπινη υγεία.»
---------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------

121 λαθρομετανάστες την νοτιοανατολική Λακωνία

Εκατόν είκοσι ένα λαθρομετανάστες πραγματοποίησαν απόβαση στην Νοτιοανατολική Λακωνία στον Δήμο Μονεμβασίας.

Κάμποσο καιρό πριν η Αστυνομία έιχε εντοπίσει λαρομετανάστες και πάλι στην Λακωνία όπου υπέδειξαν ως τόπο αποβίβασης και τότε την ίδια περιοχή με την τωρινή.

Σίγουρα μιλάμε για μία ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή ως προς την θαλάσσια αστυνόμευση της αλλά η "ανοχή" της πολιτείας και του λιμενικού για τα δεκάδες πλοία που κυκλοφορούν μεταξύ Ελαφονήσου και Μονεμβασίας με κλειστό το σύστημα AIS (υποχρεωτικό σύστημα προειδοποίησης εντοπισμού θέσης) δημιουργεί στην τοπική κοινωνία μία περιέργη αίσθηση.
----------------------------------
Πηγή: lakonia-gr.blogspot.com
----------------------------------

Το κώδωνα του κινδύνου για πιθανότητα επιμολυσμένων σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων κρούει ο ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε – σύμφωνα με ανακοίνωσή του - μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων, προέλευσης Αιγύπτου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli Ο104:Η4.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει κατηγορηθεί για τα πρόσφατα κρούσματα με την επιδημία αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια (Enterohaemorrhagic Escherichia Coli -EHEC) στη Γερμανία.

Πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα σπόρων τριγωνέλλας και μίγματος σπόρων, προέλευσης Αιγύπτου, τα οποία παρασκευάζονται από τη γερμανική εταιρεία «Davert GmbH» και τα οποία διακινήθηκαν, μέσω της επίσης γερμανικής επιχείρησης «Pax an GmbH», στην ελληνική αγορά, ως εξής:

Α) Επιχείρηση «Σπύρος Φούκης – Οικολογικά Βιολογικά Προϊόντα» (Γ. Καρτάλη 97, Βόλος) :

i) Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120 και

ii) Μίγμα σπόρων για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Sprossen Mischung» σε συσκευασία των 125 g, Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544190.

Η συνολική ποσότητα διακίνησης είναι 2 κιλά (ένα κιλό για κάθε προϊόν).

Β) Επιχείρηση «Δήμητρα Τσιμπίση – Άνοιξε Σουσάμι» (Ιουστινιανού 33, Θεσσαλονίκη) :

Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120. Η ποσότητα διακίνησης είναι 1 κιλό.

Γ) Επιχείρηση «Κυριακή Χρυσομμαλίδου» (Ορεστειών 25, Καστοριά) :

Σπόροι τριγωνέλλας για την παραγωγή φύτρων, με την εμπορική επωνυμία «Bockshornklee- Saat» σε συσκευασία των 125 g, με Aρ. παρτίδας/Κωδικός Προϊόντος: 544120. Η ποσότητα διακίνησης είναι 1 κιλό.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση: "ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από τις ως άνω αναφερόμενες επιχειρήσεις την άμεση προληπτική ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων δύο προϊόντων από την αγορά, ανεξαρτήτως παρτίδας ή ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια σημερινής επικοινωνίας με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα αιμολυτικού – ουραιμικού συνδρόμου (HUS) / STEC διάρροια στις εν λόγω περιοχές όπου διακινήθηκαν τα δύο προϊόντα.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (διαθέσιμη η φωτογραφία μόνο για τους σπόρους τριγωνέλλας) για προληπτικούς λόγους να μην τα καταναλώσουν.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα συνεχίσει αξιόπιστα και τεκμηριωμένα την ενημέρωση των καταναλωτών σε κάθε νέα εξέλιξη".
-----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-----------------------

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για αποσύρσεις αλιευτικών σκαφών.

Υπεγράφη την Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Χάρη Παμπούκη απόφαση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση της μόνιμης παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους, στα πλαίσια του Μέτρου 1.1. του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007- 2013.



Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ παράλληλα απλοποιεί και κάποιες από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων των αλιέων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις ένταξης που θα καλύπτουν έναν σημαντικό αριθμό δικαιούχων ώστε να προχωρήσουν στην διάλυση των σκαφών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα Πρόσκληση του Μέτρου 1.1, συνολικής δημόσιας δαπάνης 50.267.000 ευρώ, υπάγονται πράξεις που αφορούν μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ηλικίας άνω των δέκα (10) ετών με την διάλυσή τους ή με αλλαγή χρήσης τους για μη αλιευτικές δραστηριότητες.

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 1.1. είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πλοιοκτήτες τουλάχιστον ένα (1) έτος του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους (περιλαμβανομένης και της σπογγαλιείας) και οι οποίοι προβαίνουν σε μόνιμη παύση της αλιευτικής δραστηριότητας.

Η υπουργική απόφαση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής τίθεται σε ισχύ με την δημοσίευση της σε ΦΕΚ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
----------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------

Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις αναλύσεις στο μέλι. Ποιοί μελισσοκόμοι είναι δικαιούχοι.

Kαθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και ο τρόπος για την πληρωμή επιχορηγήσεων δράσεων που αφορούν τις αναλύσεις μελιού, στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2011 – 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση επιχορηγείται η κάλυψη μέχρι του 100% της δαπάνης... πραγματοποίησης αναλύσεων δειγμάτων μελιού για τον έλεγχο της ύπαρξης καταλοίπων φαρμάκων κι άλλων επικίνδυνων ουσιών σε αυτό (πχ. βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά, κλπ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας του καταναλωτικού κοινού και η παραγωγή και εμπορία ασφαλών προϊόντων. Για το έτος 2011 το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 113.580€.

Επίσης επιχορηγείται η κάλυψη μέχρι του 100% των δαπανών ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού, με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας του μελιού (φυσικοχημικών και λοιπών χαρακτηριστικών του μελιού, ύπαρξης καταλοίπων, κλπ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτικού κοινού. Για το έτος 2011 το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 90.000€.

------------------------------------------
Πηγή: agroschannel.com
------------------------------------------

Σας έκαψε ο ήλιος; -Το λεμόνι κάνει θαύματα!

Αν ξεχαστήκατε στον ήλιο και καήκατε υπάρχει ένα κόλπο για να ανακουφίσετε λίγο τον πόνο σας!...

Ανακατέψτε χυμό από 3 λεμόνια με 50 cl κρύο νερό και βάλτε στα σημεία που καήκατε.

Η λοσιόν που φτιάξατε, θα σας δροσίσει, θα απολυμάνει, θα αναζωογονήσει το δέρμα.

Είναι γνωστή άλλωστε η αντιβιοτική δράση του λεμονιού.
------------------------------------------
Πηγή: meacolpa.blogspot.com
------------------------------------------

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Σκάφη με λαθρομετανάστες στα Κύθηρα

Δύο σκάφη που μεταφέρουν σημαντικό αριθμό λαθρομεταναστών, εντοπίστηκαν από πλωτά του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων.


Τα σκάφη οδηγούνται στο λιμάνι της Νεάπολης Βοιών, προκειμένου να υπάρξει ακριβής καταμέτρηση των λαθρομεταναστών που επιβαίνουν σε αυτά.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------

Στη Βενετσιάνικη ρότα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας - Sulle ali del Leone – Gli Ultimi Scogli della Serenissima

Η Μεσόγειος σήμερα είναι πάλι στο κέντρο του κόσμου. Η Ιστορία του 21ου αιώνα εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κυρίως στις Ανατολικές χώρες και τη Μέση Ανατολή. Δημοκρατικές εξεγέρσεις έχουν ανάψει τις ελπίδες και είναι σε έξαρση οι συμπλοκές σε όλες αυτές τις χώρες που βλέπουν στην θάλασσα, και οι Τούρκοι αποκαλούν Λευκή Θάλασσα: Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία.

Περιοχές που θεωρούσαμε απόμακρες, αποκλεισμένες και με δικτατορικά καθεστώτα, έχουν γίνει πλέον θέατρα συγκρούσεων και ελπίδων. Η Αλεξάνδρεια, η Δαμασκός, η Βεγκάζη, η Τρίπολη, η Τυνησία, μακρινά λιμάνια γιά εμάς τους σημερινούς οκνούς Δυτικούς, που είμαστε γέννημα θρέμμα του κόσμου, χωρισμένου σε 2 μπλόκ.

Ωστόσο, αυτές οι παραθαλάσιες περιοχές - πριν μισή χιλιετία, όταν η Βενετία ονομαζόταν ακόμα Γαληνοτάτη - ήταν σημεία προσέγγισης γιά εκείνους τους εμπόρους που είχαν αναδείξει τη πόλη τους, που βρισκόταν μέσα στα νερά και χανόταν στη πιό μικρή θάλασσα του βορρά, εσωτερικά της Μεσογείου, την Αδριατική.



Αυτοί οι «ποιμένες του νερού», που οδηγούσαν με τέχνη τις βάρκες στα σπίτια τους σαν να ήταν κέλητες, κατέκτησαν την Κωσταντινούπολη και ένα μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι κατάφεραν να στείσουν το λάβαρο με τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου στη Κύπρο και τη Κρήτη.

Αλλά το εμπόριο, οι αγορές, οι αποθήκες και οι δοσοληψίες είχαν φτάσει πολύ πιό μακριά, μέχρι την Αλέππο που είναι η σημερινή Συρία, τη Τύρο της Λιβύης, το San Giovanni di Acri στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και εφυλάσσετο μέχρι τον 9ο αιώνα το λείψανο του Αγίου, Πολιούχου της Γαληνοτάτης, αλλά και το Μαυρόκαστρο που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα στις εκβολές του ποταμού Νίστρο, τη Τραπεζούντα, τη Τάνα όπου καταλήγει ο ποταμός Ντόν και πρός την Ασία και την Άπω Ανατολή.




Μυθικές, αλλά πραγματικές περιοχές, με τόσο μεγάλη δραστηριότητα και θέληση γιά εξερεύνηση που εξαπλωνόταν και πέραν τις Ηράκλειες Στήλες, στις Φιάνδρες, στη Σκανδιναβία, στο Λονδίνο. Οι κάτοικοι της Γαληνοτάτης έβλεπαν πολύ πιό μακρυά από εμάς· κατάφερναν, ασταμάτητα, να συνδιάζουν το ενδιαφέρον με την ανεκτικότητα και σε εκείνες τις περιόδους παρακμής όπως ήταν ο 18ος αιώνας.

Η Γαληνοτάτη διαφωτισμένη «κυρία», άνοιγε τις πόρτες της σε κόσμο που ανοίκε σε άλλες θρησκείες και διαφορετικούς πολιτισμούς: Αλβανούς, Έλληνες, Δάλματες, Αρμένιους, Μολδαβούς, Εβραίους, Ρουμάνους, Άραβες, Γερμανούς, οι οποίοι είχαν αναπτύξει εμπορικές συναλλαγές και ειρηνικές σχέσεις με αυτό τον ανφίβιο κόσμο που είχε να κάνει με την Μεσόγειο, τη θάλασσά του· ωστόσο, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η βενετσιάνικη γλώσσα ήταν τόσο διαδεδομένη που τη καταλάβαιναν και τη μιλούσαν μέχρι και οι Ισπανοί και οι Άγγλοι - οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης εκείνης της εποχής - οι οποίοι «αλώνιζαν» το Αιγαίο και το Ιόνιο σαν κουρσάροι και ήταν οι πιό ξακουστοί πειρατές της μπαρμπαριάς που έσπειραν το τρόμο και το φόβο· αυτοί οι ίδιοι που εξάφνιασαν την υπερδύναμη της USA, στα πρώτα της βήματα, κατά τη πρώτη απόβαση των marines στη Τρίπολη (1801).




Ένας δεσμός από την αρχαία εποχή, αυτός της Βενετίας με τη θάλασσα, που εορτάζεται συμβολικά κάθε χρόνο με την αναβίωση του «παντρέματος» της θάλασσας με τον Δόγη στην επέτειο της Sensa.

Η παράδοση θέλει, τον Δόγη να επιβιβάζεται στο χρυσό καράβι «Bucintoro» που είχε στη πλώρη του τον αδριάντα του αλβανού ήρωα Scanderberg· ο Scanderberg επί είκοσι χρόνια (15ο αιώνα), κατάφερνε να κατατροπώνει τους τούρκους.

Τη σημερινή εποχή, που ο κόσμος φαίνεται να βιώνει μιά άλλη διάσταση αλλά είναι πιό δεκτικός, οι ελπίδες έχουν δυναμώσει ενώ εντείνεται η ευρωπαική και κατ’επέκταση η ιταλική υπευθυνότητα · η Βενετία μπορεί να θεωρηθεί πάλι « η διδάσκουσα» γιά την ενοποίηση και την ολοκλήρωση.

Η Κυριαρχία της Βενετίας στο νησί της Κρήτης διήρκησε 400 και πλέον χρόνια, που ήταν μιά μακρά περίοδος γιά την ιστορία του νησιού· ωστόσο οι σχέσεις δεν ήταν πάντα ειδυλλιακές, γιατί από την μία πλευρά τις διέκριναν συνεχείς εξεγέρσεις και αιματηρές καταστολές, από την άλλη αναπτύχθηκε μιά εξαιρετική πολιτιστική, καλλιτεχνική και κοινωνική Koinè, η οποία ορίστηκε «Κρητική Βενετία» και οφειλόταν στο φυσικό εναρμονισμό και την αυθόρμητη συνχώνευση μεταξύ των βενετσιάνων και των κρητικών.

Τετρακόσια χρόνια, είναι μιά μακρά περίοδος, σχεδόν 15 γενεές. Μέσα απ’ αυτή τη περίοδο, ο μεσαίωνας πέρασε στην νεώτερη εποχή· από τις σταυροφορίες, στην ανακάλυψη της Αμερικής· από τα τόξα και τα βέλη, στα κανόνια και τα αρκεβούζια. Αλλάζουν ριζικά όχι μόνο οι ορίζοντες, αλλά και τα έθιμα, οι τρόποι ένδυσης και ο τρόπος σκέψεως.

Αυτό το σαγηνευτικό διόραμα μιάς Βενετίας που βρίσκεται μακριά από τα κανάλια της λιμνοθάλασσας, μέσα στη καρδιά της Μεσογείου, έχει μιά προστιθέμενη υποβλητική και δυνατή έκφραση που μας συνδέει συναισθηματικά με τις νησίδες της Γρανβούζας, της Σούδας και της Σπιναλόγκας, οι οποίες – παρόλο ότι το νησί έπεσε εξ’ολοκλήρου στα χέρια των Τούρκων - θα παραμείνουν βενετοκρατούμενες μέχρι το 1715, υπομένοντας έστω και περικυκλωμένες από το Τουρκικό ζυγό, αφού κατάφεραν να μεταφέρουν με ασυνήθιστη εμμονή τους τέσσερις αιώνες βενετσιάνικης παρουσίας, στους πέντε αιώνες· είναι άξιο να σημειωθεί ότι η περίοδος των εκατό τελαυταίων χρόνων, ήταν εκείνη μέσα στην οποία εξελίχθηκε το ιστορικό γεγονός, κατά το οποίο ο δόγης Εnrico Dandolo, σχεδόν τυφλός οδήγησε στα ενενήντα του χρόνια την αποστολή της 4ης σταυροφορίας με αποτέλεσμα την κατάκτηση της Κωσταντινούπολης, αλλά και περίοδος κοντινή στην ύπαρξη του Giacomo Casanova ο οποίος γεννιέται 10 χρόνια μετά την πτώση των τελευταίων βενετσιάνικων οχυρών στις ξέρες της Κρήτης.

Προτείνουμε λοπόν να μεταφέρουμε αυτές τις επιδράσεις σε μιά διαδρομή αξιοποίησης, πολιτιστικού και τουριστικού συγχρόνως περιεχομένου, που να ξεκινά από την ιστορία εκείνων των περιοχών, θεωρώντας αυτές ώς «τις εξωτικές περιοχές» της μακρινής Βενετίας, ιστορία που διήρκησε 4 και πλέον αιώνες, μακριά από τη λιμνοθάλασσα και τα κανάλια, προωθώντας τα όσα κατάφερε αυτή η μικτή κουλτούρα της Βενετίας και της Κρήτης να μεταδόσει σε όλη την Μεσόγειο.



«Sulle ali del Leone – Gli Ultimi Scogli della Serenissima», είναι ένα δημιουργικό πρόγραμμα μεταξύ της Αδριατικής και της Μέσης Ανατολής, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιείται ένα ταξίδι ακολουθώντας τις ιστορικές πορείες των βενετικών γαλέρων, ώστε να έρθουμε σε επαφή με τη τωρινή κατάσταση των οχυρώσεων που βρίσκονται στα Κύθηρα, τη Γρανβούζα, τη Σούδα και τη Σπιναλόγκα της Κρήτης: τις αρχαίες πορείες του εμπορίου, το δρόμο του Μεταξιού και των μπαχαρικών, ώς μία γέφυρα που μας επιτρέπει να βιώσουμε πάλι εκείνη την ιστορική περίοδο και να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν δύο όχθες του ίδιου κόσμου, που πορεύουν πέρα από τις προκαταλήψεις, τις δυσπιστίες και τους φόβους.
Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με το βενετσιάνικο πολιτισμό στη Μεσόγειο συγκεντρώνοντας τεκμηριωμένες μαρτυρίες και με την αφήγηση διά μέσου των εικόνων να αποκαλύψουμε τις αρχαίες ρίζες που χρήζουν τεκμηρίωσης και εξιστόρισης.

Το ιστιοφόρο μας – Arina, με καπετάνιο τον Enrico Brozzola – θα είναι το μέσο αλλά συγχρόνως και η γέφυρα που θα συνδέσει αυτές τις περιοχές και τις κουλτούρες, οι οποίες γιά αιώνες είχαν ένα κοινό παρανομαστή: τη θάλασσα. Αυτή τη θάλασσα, εμείς, θα διασχίσουμε, πραγματοποιώντας είκοσι περίπου στάσεις, προσεγγίζοντας στις ακτές της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, και θα φτάσουμε στην Ελλάδα κα περνώντας από Κύθηρα με τελικό προορισμό την Κρήτη.
-------------------------------------
Πηγή: gliultimiscoglidellaserenissima.blogspot.com
-------------------------------------

Το "Arina" προσέγγισε σήμερα στο Καψάλι όπου έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από τον Δήμαρχο κ. Θ. Κουκούλη τον αντιδήμαρχο κ. Ν.Μεγαλοκονόμο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Λ.Βέζο και την Λιμενική αρχή του Καψαλιού.




Τα μέλη της ομάδας του Arina επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας όπου κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους εμπλουτίζοντας τα τεκμήρια που συλλέγουν. Ακόμη με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το κάστρο της Χώρας δεν ήταν η μοναδική κληρονομιά της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας στα Κύθηρα κι ότι έπρεπε να συμπληρώσουν τις εντυπώσεις τους και με το κάστρο στον Μυλοπόταμο.



Στο μακρύ τους ταξίδι και το πέρασμα από την Αδριατική προς τις ακτές της Αλβανίας συνέχισαν και πέρασαν από Παξούς-Κέρκυρα-Ιθάκη-Ζάκυνθο-Λευκάδα-Πύλο-Μεθώνη-Κορώνη-Πόρτο Κάγιο κ.α.
Αφού συμπληρώσουν τα ντοκουμέντα που αναζητούν στα Κύθηρα θα σαλπάρουν πάλι με τελευταίο προορισμό την Κρήτη....
------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
------------------------------------------------------------