Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για μετεγγραφή στα αδέλφια που σπουδάζουν

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για μετεγγραφή στα αδέλφια που σπουδάζουν στα Πανεπιστήμια προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018.


«Είναι απαράδεκτο μία οικογένεια να συντηρεί δύο και τρία σπίτια, πέρα από το δικό τους, μία αριστερή κυβέρνηση με ευαισθησίες πρέπει να λύσει το θέμα αυτό» ανέφερε ο κ. Γαρβόγλου και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε καμία οικογένεια να μη συντηρεί πάνω από ένα σπίτι, εκτός από εκεί που μένουνε οι ίδιοι. Και κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά αν θέλουν θα μπορούν να έρχονται εκεί που ζουν οι οικογένειες τους. Αυτό είναι μία δέσμευση. Θα το καταθέσουμε αυτές τις μέρες και θα ψηφιστεί και θα ισχύει από το δεύτερο εξάμηνο μετά το Φεβρουάριο».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην αύξηση φέτος, μετά από πολλά χρόνια, κατά 3,6% των κονδυλίων για την Παιδεία, στην έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Πανεπιστήμια και στην εξασφάλιση επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης και καθαριότητας, να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητικών εστιών σε όλα τα Πανεπιστήμια και να εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ιδρύματος προς τρίτους.

Σημείωσε ότι σήμερα ξεκινά η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με νέα τμήματα υψηλού επιπέδου και προγράμματα σπουδών, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία Διετών Προγραμμάτων φοίτησης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που θα οδηγούν σε πιστοποιημένα διπλώματα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης:

  • Την έναρξη, από την επόμενη σχολική χρονιά, της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε 245 από τους 345 Δήμους και σε βάθος τριετίας σε όλους
  • Την αναβάθμιση των Ολοήμερων Σχολείων με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και αντίστοιχους πόρους
  • Την καθιέρωση του θεσμού «Η τσάντα στο σχολείο»
  • Την ορθολογικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο σε συνεργασία με το ΙΕΠ
  • Το νέο σχέδιο για το Λύκειο, με δραστική μείωση των μαθημάτων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας, με ένα ισχυρό απολυτήριο και με κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων εκτός από τις Πολυτεχνικές, τις Ιατρικές και τις Νομικές σχολές.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------