Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ!


Κάποτε το χωριό αυτό, τα Πατακιανά, είχε τουλάχιστον 5 μεγάλες οικογένειες με πολλά παιδιά. 

Είχαν τα ζώα τους, τα περβόλια τους, τις βάρκες τους, τα νοικοκυριά τους. 

Θυμάμαι το χωριό με 2 μόνιμους κατοίκους στη δεκαετία του 80, σήμερα κανείς! 

Άραγε θα ανασχεθεί η πορεία ερήμωσης των Αντικυθήρων, που κάποτε είχαν 400 και πλέον μονίμους κατοίκους;;; 


Χρέος μας να ελπίζουμε!






















-------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
------------------------------------- 

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΛΙΔΑΣ:

Η τραγικότητα των φωτογραφιών είναι μοναδική και είναι ο καθρέπτης που κοιτάμε κάθε πρωϊ που ξυπνάμε.
Είναι το δημιούργημα αυτού του τόπου και αυτής της χώρας που θέλουμε να ονομάζουμε πατρίδα μας.

Τα τελευταία 60 χρόνια εμείς είμαστε που δημιουργήσαμε αυτές τις φωτογραφίες παρασυρμένοι από τις φρούδες υποσχέσεις μιας καλύτερης και πιο άνετης ζωής. Μακρυά από τον μόχθο της αγροτικής ζωής, μακρυά από την ηρεμία της φύσης αλλά και μακρυά από την πραγματική οικογένεια και την αληθινή ευτυχία.

Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι εξακολουθούν να ζούν και να απολαμβάνουν την αληθινή φύση της ζωής και είμαι σίγουρος ότι είναι τουλάχιστον ευτυχισμένοι με αυτό. 

Η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι και στην πραγματικότητα αυτοί είναι οι μόνοι που πραγματικά απολαμβάνουν το αγαθό που ονομάζεται ζωή επί γής.

Δυστυχώς δεν είναι το μόνο σημείο της χώρας όπου συμβαίνει κάτι παρόμοιο, υπάρχουν δεκάδες "ξεχασμένοι" τόποι σε αυτή την χώρα. Ξεχασμένοι από τους ανθρώπους, ξεχασμένοι από τα υπάνθρωπα πολιτικά υποκείμενα, ξεχασμένα από την δικαιοσύνη των ανθρώπων αλλά ποτέ παρατημένα από την κρίση του Θεού.

Ο πολιτισμός είναι μια πολύ σχετική έννοια που κάθε ένας την ερμηνεύει κατά το πως τον συμφέρει.

Ένας τόπος όπου αναφέρεται σε όλο τον κόσμο σαν τόπος εύρεσης μιας τεράστιας επιστημονικής κληρονομιάς κινδυνεύει να μείνει χωρίς ανθρώπους λόγω γήρανσης του υπάρχοντος ελάχιστου πληθυσμού και σε μερικά χρόνια θα λέγεται ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε εκεί όπου δεν ζεί πια ΚΑΝΕΝΑΣ........

Οι κατά καιρούς κορδωμένοι η κορδωμένες υπουργοί πολιτισμού ποζάρουν επιδεικτικά σε κάθε ανακοίνωση που θα έχει λεζάντα το όνομα τους και σαν θέμα την αναφορά στο συγκεκριμμένο θέμα.

Μετά το πέρας της φωτογράφησης το μόνο που κάνουν είναι να περινένουν πότε θα παρουσιαστεί ευκαιρία για την επόμενη φωτογράφηση και τίποτε περισσότερο. Και έτσι και τους κουνήσουν λιγάκι την καρεκλίτσα κάνουν αυτόματα ότι περικοπή μπορούν προκειμένου μην κουνηθεί τα ποδαράκια της καρέκλας τους.

Οι πρόσφατες δυσκολίες της προσφοράς του δικού μας αρχαιολόγου Άρη Τσαραβόπουλου και οι συνεχείς αναστολές του έργου του μάλλον περνάνε στα ψιλά....

Κάποιες προσπάθειες ξένων επενδυτών έχουν ξεχαστεί και κάποιες προτάσεις για μετεστέγαση προσφύγων βρίσκονται ακόμη στον αέρα. 

Τα Αντικύθηρα ΠΡΕΠΕΙ να συνδεθούν ακτοπλοϊκά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με στάνταρ δρομολόγια τουλάχιστον με τα Κύθηρα, και ίσως και με κάποια δρομολόγια ελικοπτέρων την εβδομάδα. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ η πολιτεία να το φροντίσει αυτό. 

ΧΩΡΙΣ συγκοινωνία και επικοινωνία θα εκπληρωθεί η ρήση "εκεί όπου δεν ζεί ο κανένας"

Εάν υπάρξει κάποια πρόθυμη επενδυτική δραστηριότητα τότε η Εγχώριος περιουσία πρέπει να σκεφθεί σοβαρά και να βοηθήσει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομώτερο δυνατόν.

Μόνον με ακετά σοβαρό δέλεαρ θα υπάρξει όμως κάτι παρόμοιο, και για αυτό η Δημοτική αρχή, Η Περιφερειακή αρχή αλλά και η δημόσια (εγχώριος) περιουσία, πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς αυτή την κατεύθυνση , γιατί δεν είναι απλά πια αργά είναι ακριβώς ένα βηματάκι πρίν το οριστικό ΤΕΛΟΣ.....
-----------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης 
-----------------------------------------------