Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ξύρισμα – Ερεθισμός: 7 συμβουλές για να μην έχετε πρόβλημα από το ξυραφάκι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό και ενοχλητικό μετά από ένα βαθύ ξύρισμα, από τον ερεθισμό που κάνει την επιδερμίδα σας να είναι σαν να της έχουν βάλει... φωτιά.

Στο ξύρισμα, το “έγκαυμα από το ξυράφι”, όπως είναι γνωστό αυτό, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, από το πρόσωπο και τις μασχάλες σας, μέχρι τα πόδια και την γραμμή του μπικίνι.




Όμως, υπάρχουν τρόποι για να καταπολεμήσετε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε άβολα μετά το ξύρισμα

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του εγκαύματος από το ξυράφι και των ερεθισμών που προκαλεί στο δέρμα σας.

Χρησιμοποιήστε φρέσκα ξυραφάκια

Τα ξυραφάκια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές δεν κόβουν το ίδιο καλά και αναπτύσσουν βακτήρια: δύο προβλήματα που επιδεινώνουν σημαντικά τους ερεθισμούς στο ξύρισμα. Χρησιμοποιήστε νέα ξυραφάκια κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε πέντε περίπου χρήσεις και πάντα να τα καθαρίζετε καλά μετά από κάθε χρήση.

Να ξυρίζεστε στην φορά που βγαίνουν οι τρίχες

Να το κάνετε με μικρές, προσεκτικές κινήσεις και χωρίς πολλές επαναλήψεις σε κάθε σημείο. Όταν ξυρίζεστε “κόντρα” στην φορά των τριχών, αυξάνετε τις πιθανότητες ερεθισμού και φλεγμονής του δέρματος. Επίσης, αν κάνετε μακριές κινήσεις, συνήθως θα αναγκάζεστε να πιέζετε με μεγαλύτερη δύναμη το ξυραφάκι, αυξάνοντας την επαφή του με το δέρμα και αυτό οδηγεί σε κοψίματα και ερεθισμούς.

Να ξυρίζεστε τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε και να έρθει το δέρμα σας σε επαφή με βακτήρια και τοξίνες από τον αέρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων επάνω στο φρέσκο-ξυρισμένο πρόσωπό σας, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να πάθετε ερεθισμούς.

Ξυριστείτε καθώς κάνετε ντους

Ακόμα και όταν βρέχετε το δέρμα σας πριν το ξύρισμα, οι τρίχες δεν έχουν αρκετό χρόνο να μαλακώσουν και να είναι πιο εύκολο να κοπούν. Κάνε ένα ζεστό ντους και ξυριστείτε μετά από λίγα λεπτά, ή και μέσα στο ντους. Η ζέστη και η υγρασία θα μαλακώσει τις τρίχες σας και θα είναι πι εύκολο να κοπούν.

Καθαρίζετε τακτικά το ξυραφάκι σας

Εάν δεν το κάνετε, τότε μαζεύονται τρίχες που “στομώνουν” τις λεπίδες και το ξυραφάκι δεν είναι αποτελεσματικό. Έτσι, σε κάθε “πέρασμα”, αναγκάζεστε να πιέζετε με μεγαλύτερη δύναμη για να δείτε αποτέλεσμα, αλλά αυτό προκαλεί κοψίματα και ερεθισμούς. Ξεπλύνετε καλά το ξυραφάκι σας μετά από κάθε πέρασμα, για να αφαιρέσετε όλες τις τρίχες από τις λεπίδες.

Ρίξτε κρύο νερό στο δέρμα σας στο τέλος

Όταν τελειώσετε, ξεπλυθείτε με κρύο νερό για να “κλείσουν” οι πόροι. Αυτό θα κάνει πιο σφιχτή την επιδερμίδα και θα περιορίσει τα μικρά κοψίματα, το ερεθισμό και την ανάπτυξη τριχών που “γυρίζουν προς τα μέσα”.

Βάλτε τις λεπίδες μέσα σε οινόπνευμα μετά το τελευταίο ξέβγαλμα

Οι λεπίδες διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, όταν τις φροντίζετε σωστά. Εκτός από τις τρίχες που συσσωρεύονται ανάμεσά τους, οι λεπίδες “στομώνουν” και από τα μέταλλα στο νερό. Αυτά “σέρνονται” επάνω στην επιδερμίδα σε κάθε πέρασμα με το ξυραφάκι, προκαλώντας κοψίματα και ερεθισμούς. Το οινόπνευμα θα απομακρύνει τα υπολείμματα αυτά του νερού από τις λεπίδες, μαζί με τα άλατα που δημιουργούνται εκεί όταν το νερό εξατμίζεται. Προσέξτε να ακουμπάτε το ξυραφάκι πάντα με τις λεπίδες προς τα πάνω.
----------------------------------
Πηγή:iatropedia.gr
----------------------------------