Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Κατάλογος Πιστοποιητικών και Εγγράφων που απαιτούνται επί όλων των κατηγοριών πλοίων.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αρκετός λόγος σχετικά με τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν τα έγγραφα και οι πιστοποιήσεις ενός πλοίου.
Όσο για κάποιους φαίνεται ότι είναι απλό δυστυχώς πίσω από την λέξη έγγραφα πλοίου υπάρχει ένας τεράστιος όγκος εργασίας που απαιτείται ώστε να υπάρξει πλήρης συμπλήρωση και εναρμόνιση τους με πολλαπλούς διεθνείς αλλά και κρατικούς φορείς.

Μία σειρά πιστοποιητικών εκδίδονται από τον Νηογνώμονα της κλάσεως του πλοίου, άλλα εκδίδονται από τις αρχές της εθνικότητας του πλοίου και άλλα από τις κατά χώρα λιμενικές η άλλες αρμόδιες αρχές αρχές.
Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στους αναγώστές μας την δυνατότητα να ενημερωθούν για την πληθώρα αυτών των εγγράφων αλλά και τον σκοπό που εξυπηρετεί το καθένα από αυτά.

Ορισμένα πιστοποιητικά αφορούν ιδιαίτερους τύπους πλοίων και δεν αφορούν όλα τα πλοία {για διευκόλυνση των αναγνωστών θα σημανθούν αυτά τα ειδικά πιστοποιητικά με ιδιαίτερη σήμανση}


Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά τα ναυτιλιακά πιστοποιητικά , έντυπα και βιβλία όπως αυτά καθορίζονται από τις διατάξεις του ΚΔΝΔ και του ΚΙΝΔ καθώς και από τις διεθνείς ναυτιλιακές συμβάσεις MARPOL 73/75. SOLAS 79. ISPS, τη διεθνή σύμβαση για τον καθορισμό των Γραμμών Φόρτωσης και τα παραρτήματά τους. Ειδική αναφορά γίνεται στις διατάξεις του Κώδικα Μεταφοράς Επικινδύνων Φορτίων IMDG και IBC' Codes.

I. Εγγραφα και πιστοποιητικά σύμφωνα με τα άρθρα του Κώδικα Δημοσίου και Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

1. Έγγραφο Εθνικότητας14 (certificate of registry)

Το έγγραφο αυτό πιστοποιεί την εθνικότητα του πλοίου (και όχι την κυριότητα αυτού). Περιλαμβάνει τα κύρια χαρακτηριστικά του πλοίου (όνομα, χωρητικότητα, αριθμό: και λιμάνι νηολόγησης, μήκος, ισχύς μηχανής, στοιχεία πλοιοκτήτη ή πλοιοκτήτριας εταιρείας κ.α..), καθώς και άλλα στοιχεία όπως ορίζονται από την νομοθεσία κάθε χώρας. Για τα Ελληνικά πλοία τα παραπάνω καθορίζονται στο ΠΔ. 402/95, Με αυτό βεβαιώνεται ότι το εμπορικό πλοίο με τα περιγραφόμενα στο έγγραφο στοιχεία, καταχωρήθηκε στα Ελληνικά νηολόγια και επιτρέπεται να οέρει την Ελληνική σημαία. Το έγγραοο Εθνικότητας αφορά όλα τα πλοία ανεξαρτήτως χώρας, μεγέθους και κατηγορίας πλοίου, φυλάσσεται και φέρεται πάντοτε στο πλοίο, στο γραφείο του πλοιάρχου, εκτός από την περίπτωση που ζητήθηκε από Λιμενική Αρχή για έλεγχο. Είναι όε από τα σπουδαιότερα ναυτιλιακά έγγραοα. Αν το Ελληνικό πλοίο απολεστεί ή αλλάξει σημαία και διαγράφει από τα Ελληνικά νηολόγια το έγγραφο εθνικότητας αυτού επιστρέφεται στην Λιμενική Αρχή νηολόγησης (άρθρο 53 ΚΑΝΑ). Το ελληνικό πλοίο χάνει την ελληνική του Ιθαγένεια, όταν ή κυριότητά του περιέλθει. με οποιοδήποτε τρόπο (συμβατικό, κληρονομικό κλπ.), σε αλλοδαπούς σε ποσοστό πάνω από το 50%. Επίσης όταν το πλοίο καταλειφθεΐ από δυνάμεις εμπόλεμης χώρας και κηρυχθεί «καλή λεία», ή όταν δημευθεΐ από ξένο κράτος για παράβαση των νόμων του.

Η απώλεια της ελληνικής ιθαγένειας συνεπάγεται για το πλοίο τα έξης:

•    Διαγραφή του από το ελληνικό νηολόγιο και αφαίρεση του δικαιώματος να φέρει την' ελληνική σημαία.

•    Αρση της έννομης προστασίας από το ελληνικό δίκαιο.

•    Απώλεια των προνομίων πού δίνονται στα πλοία με ελληνική σημαία.

Η διαφορά του από τα άλλα πιστοποιητικά που αναλύονται στη συνέχεια είναι ότι αυτό έχει τη νομική πιστοποίηση της «ταυτότητος» του πλοίου η οποία προκύπτει από την εκάστοτε βούληση του πλοιοκτήτη, ενώ τα υπόλοιπα πιστοποιητικά απορρέουν από την πιστοποίηση τεχνικού και ναυτικού προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς και Εθνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

2. Πιστοποιητικό Καταμέτρησης (certificate of measurement).

Το πιστοποιητικό καταμέτρησης περιλαμβάνεται στα ναυτιλιακά έγγραφα με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία με Ελληνική σημαία (άρθρο 46 § 1 β του Κ.Δ.Ν.Δ.). Το πιστοποιητικό Καταμέτρησης δείχνει τις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος), τη χωρητικότητα (ολική, καθαρή) του πλοίου, έτος ναυπήγησης καθώς επίσης το είδος και την ισχύ των κινητηρίων μηχανών του (είδος, υλικό κατασκευής αριθμό, τύπο μηχανών, ιπποδύναμη κλπ.), το έτος κατασκευής κ.α. και εκδΐδεται από την αρχή Νηολόγησης του πλοίου. Σκοπό: της καταμέτρησης του πλοίου είναι η εξακρίβωση των διαστάσεων αυτού και της χωρητικότητας του.

3. Διεθνές πιστοποιητικό καταμέτρησης (International Tonnage Certificate 1969).

Αυτό προβλέπεται από το άρθρο 7 της Διεθνούς Σύμβασης περί καταμετρήσεως και εκδΐδεται για πλοία των οποίων η ολική και καθαρά χωρητικότητα υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης αυτής. Το πιστοποιητικό αυτό εκδΐδεται από την Αρχή ή από οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό που αυτή έχει εξουσιοδοτήσει. Αν η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την σύνταξη του κειμένου του πιστοποιητικού δεν είναι η Αγγλική ούτε η Γαλλική, το κείμενο θα περιλαμβάνει μετάφραση σε μία από τις γλώσσες αυτές.


4. Πιστοποιητικό Ασφαλείας Ελληνικών πλοίων, Πρωτόκολλο γενικής επιθεωρήσεος (certificate of sea worthiness)

Ένα πλοίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπληρώσει τον ουσιώδη προορισμό του, εάν δεν διαπιστωθεί ότι είναι ικανό προς ναυσιπλοΐα και εφοδιασμένο με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ασφαλείας. Χορηγείται από την «Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων» μετά την αρχική τακτική ή έκτακτη επιθεώρηση του πλοίου με την οποία διαπιστώνεται και βεβαιώνεται ή αξιοπλοΐα του. Η άξιο πλοία των πλοίων με Ελληνική σημαία, τα οποία δεν εφοδιάζονται με πιστοποιητικά της Δ.Σ SOLAS στον τομέα ασφάλειας κατασκευής, μηχανών, εξαρτισμού. ραδιοεπικοινωνιών, πιστοποιείται με το πιστοποιητικό Ασφάλειας Επιβατηγού Πλοίου, το πιστοποιητικό Ασφάλειας ταχύπλοου επιβατηγού πλοίου και δυναμικώς υποστηριζόμενου σκάφους (άρθρο 9 ΠΔ 103;99)και το Πρωτόκολλα) Γενικής Επιθεώρησης (ΒΔ 542/6S) το οποίο περιλαμβάνει το:

- Πιστοποιητικό Ασφάλειας Κατασκευής ΦΓ πλοίου (Cargo Ship Safety Construction Certificate).

Εκδΐδεται μετά από τη διενέργεια αρχικής επιθεώρησης ή επιθεώρησης ανανέωσης σε κάθε πλοίο άνω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας (κοχ). που συμμορφώνεται με τις σχετικές απαιτήσεις των Κεο. II-1. Π-2 (εκτός εκείνων που αφορούν στα συστήματα και μέσα πυρασφάλειας και τα σχέδια ελέγχου πυρκαγιάς) και με όποιες άλλες σχετικές απαιτήσεις του κανονισμού. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται για χρονική περίοδο που θα καθορίζεται από την αρχή που το εκδίδει, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη με ετήσια θεώρηση.

Πιστοποιητικό ασφάλειας εξαρτισμού ΦΓ πλοίου (Cargo Ship Safety Equipment Certificate)

Εκδίδεται μετά τη διενέργεια αρχικής επιθεώρησης ή επιθεώρησης ανανέωσης σε πλοίο άνω των 500 κοχ, που συμμορφώνεται με τις σχετικές απαιτήσεις των Κεφ. Π-1. Π-2. ΠΙ και V και όποιες άλλες σχετικές απαιτήσεις του κανονισμού (Καν. 12 § a-iii ΚΑΝΑ).. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται για χρονική περίοδο που θα καθορίζεται από την αρχή που το εκδίδει, αλλά δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη με ετήσια θεώρηση. Σε αυτό αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός (Total number) επιβαινόντων (πλήρωμα - επιβάτες), που μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια το πλοίο.

- Πιστοποιητικό ασφάλειας Ραδιοεπικοινωνιών (Cargo Ship Safety Radio Certificate).

Όσα πλοία υπάγονται στις διατάζεις της SOLAS και εγκαθιστούν ραδιοεγκατάσταση GMDSS εφοδιάζονται με πιστοποιητικό ασφάλειας Ραδιοεπικοινωνιών. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται μετά τη διενέργεια αρχικής επιθεώρησης ή επιθεώρησης ανανέωσης σε Φ Γ πλοίο που συμμορφώνεται με τις σχετικές απαιτήσεις του Κεφ. IV και όποιες άλλες σχετικές απαιτήσεις των κανονισμών αυτών {Καν. 12 (a)-(rv)}. Εκδίδεται για χρονική περίοδο που θα καθορίζεται από την αρχή που το εκδίδει και θα αναγράφεται πάνω σ' αυτό, αλλά δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη με ετήσια θεώρηση 

ΙΙ. Πιστοποιητικά που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (Intel-national Safety Management Code - I.S.M.C.).
Σύμφωνα με τη σύμβαση SOLAS 1974 (Καν. 4 Κεφ. IX. ISM Code παράγραφος 13) η εταιρεία και τα πλοία που αυτή διαχειρίζεται ελέγχονται από το κράτος ή τους αναγνωρισμένους οργανισμούς (νηογνώμονες) και εφόσον διαπιστώνεται ή σωστή λειτουργία του συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα Ασοαλούς Διαχείρισης (Δ.ΚΑ.Δ.) χορηγούνται τα παρακάτω πιστοποιητικά:

1)    . Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης: (Document of Compliance). Το πιστοποιητικό αυτό αφορά στην εταιρεία που διαχειρίζεται πλοίο ή πλοία Αντίγραφο αυτού θα τηρείται στο πλοίο και θα επιδεικνύεται από τον πλοίαρχο όποτε ζητείται για έλεγχο.

2)    . Πιστοποιητικό Ασφαλούς Διαχείριση; (n.A.A.)-(Safety Management Certificate-S.M.C.) για κάθε υπόχρεο πλοίο.

Η ισχύς των παραπάνω πιστοποιητικών είναι μέχρι πέντε έτη με την προϋπόθεση ότι υπόκεινται σε επιθεωρήσεις, ως εξής: α) για το πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (Document of Compliance) ετήσια επιθεώρηση με περιθώριο τρεις μήνες πριν ή μετά την ημερομηνία επετείου και β) για το Safety Management Certificate η ενδιάμεση θεώρηση θα γίνει μεταξύ δεύτερης και τρίτης επετείου. Στις επιθεωρήσεις αυτές επιβεβαιώνεται η συνέχεια της αποτελεσματικής εοαρμογής του συστήματος ασφαλούς διαχείρισης. Τα πιστοποιητικά μπορεί να ανακληθούν όταν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με τους υποχρεωτικούς κανόνες και κανονισμούς ή/και δεν εκδηλώνεται σε εύλογο χρόνο διορθωτική ενέργεια για αποκατάσταση της παρατήρησης που διαπιστώθηκε κατά την επιθεώρηση ή'και δεν υποβλήθηκε αίτηση για ανανέωση της ισχύος των πιστοποιητικών.

ΙΙΙ. Πιστοποιητικά που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα για την ασφάλεια τον πλοίων και των Λιμενικών εγκαταστάσεων (I.S.P.S)

1)    Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλειας Πλοίου (Intel national or Inteiim International Ship Security Certificate). Εκδοση ή θεώρηση.

To πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται μετά την αρχική ή περιοδική επιθεώρηση Πλοίου είτε από την Αρχή είτε από αναγνωρισμένο οργανισμό ασφάλειας εκ μέρους της Αρχής. Ένα συμβαλλόμενο κράτος μπορεί, κατόπιν αιτήσεως της Αρχής, να διατάξει την επιθεώρηση κάποιου πλοίου και. εάν πεισθεί ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του κώδικα, να προβεί στην έκδοση ή να εξουσιοδοτεί για" την έκδοση Διεθνούς Πιστοποιητικού Ασφάλειας για το πλοίο και όπου κρίνεται σκόπιμο, να θεωρεί ή να εξουσιοδοτεί την θεώρηση αυτού του πιστοποιητικού στο πλοίο, σύμφωνα με τον παρόντα κώδικα. Αντίγραφο του πιστοποιητικού και αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης αποστέλλονται το συντομότερο δυνατόν στην αιτούσα Αρχή.

2)    Σχέδιο ασφάλειας πλοίου και τηρούμενα αρχεία (Ship Security Plan and associated records)

Σε κάθε υπόχρεο πλοίο σύμφωνα με τη Solas 1974, 2002 τροποποίηση ΧΙ-2/9, ISPS Code Τμήμα 9 και 10, θα υπάρχει σχέδιο ασφαλείας πλοίου εγκεκριμένο από την αρχή και θα τηρούνται αρχεία για δραστηριότητες που καλύπτει το σχέδιο ασφαλείας πλοίου, τουλάχιστον για την ελάχιστη περίοδο που ορίζεται. Τα τηρούμενα αρχεία πρέπει να αναφέρονται:

•    στην εκπαίδευση,

•    γυμνάσια και ασκήσεις.

•    σε απειλές για την ασφάλεια και σε θέματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

•    σε ανακοινώσεις σχετικές με την ασφάλεια του πλοίου,

•    σε εσωτερικούς ελέγχους και επανεξέταση των σχετικών με την ασοάλεια δραστηριοτήτων.

.    σε περιοδική αξιολόγηση του σχεδίου ασφαλείας.

•    σε περιοδική επανεξέταση του σχεδίου.

•    σε εφαρμογή οποιοσδήποτε τροποποιήσεων.

• σε συντήρηση, βαθμονόμηση και δοκιμή εξοπλισμού ασοαλεΐας του πλοίου.

Το Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλειας Πλοίου εκδίδεται για χρονική περίοδο η οποία ορίζεται από την Αρχή και η οποία δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη.

IV. Πιστοποιητικά που απορρέουν από τη Σύμβαση για τον Καθορισμό των Γραμμών Φόρτωσης (International Load Line C onvention)
1. Διεθνές Πιστοποιητικό Γραμμής Φόρτωσης (Intel national Load Line Certificate).

Με το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνεται, ότι το πλοίο πληροί τους όρους της Διεθνούς Συμβάσεως περί γραμμής οόρτωσης και αφορά όλα τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες και υπάγονται στις διατάξεις της Σύμβασης. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται ύστερα από επιθεώρηση του πλοίου και ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε έτη από την ημερομηνία αρχικής επιθεώρησής του. Μετά την λήξη της πενταετίας διενεργείται περιοδική επιθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαιτήσεις της αρχικής επιθεώρησης.

2. Διεθνές πιστοποιητικό Απαλλαγής Γραμμής Φόρτωσης (International Load Line Exemption Certificate).

Εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 6 της σύμβασης. Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις του άρθρου 6 της Σύμβασης, μπορεί να χορηγηθεί απαλλαγή από την εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης αυτής. Η αρχή που χορήγησε την απαλλαγή οφείλει να γνωστοποιήσει στο ΙΜΟ τους λόγους και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της απαλλαγής που χορηγήθηκε.

V. Πιστοποιητικά που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση MARPOL 73/78

1.    Διεθνές πιστοποιητικό πρόληψης ρύπανσης από πετρέλαιο. (International Oil Pollution Prevention Certificate - I.O.P.P.C.).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού 5 του παραρτήματος I της ΔΣ. MARPOL 73/78. κάθε Φ Γ με ολική χωρητικότητα μεγαλύτερη των 400 κόρων και Δ/Ξ με ολική χωρητικότητα άνω των 150 κόρων, που εκτελούν διεθνείς πλόες και προσεγγίζουν σε λιμάνια ή τερματικούς σταθμούς που βρίσκονται στη δικαιοδοσία ενός μέλους της σύμβασης, θα πρέπει να φέρει το I.O.P.P.C. Αυτό συνοδεύεται υποχρεωτικά από συμπλήρωμα (SUPPLEMENT), στο οποίο καταγράφεται ο εξοπλισμός του πλοίου. Υπάρχουν δύο τύποι συμπληρώματος, η «φόρμα Α» για πλοία εκτός Δ/Ξ και η «φόρμα Β» για Δ/Ξ. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται μετά από αρχική επιθεώρηση και έχει πενταετή ισχύ με ετήσια θεώρηση. Η ετήσια θεώρηση διενεργείται μαζί με τα πιστοποιητικά της SOLAS και Γραμμής Φόρτωσης. Πλοία χωρών που δεν είναι μέλη της Δ.Σ, πρέπει να φέρουν I.O.P.P.C. OF COMPLIANCE (συμμόρφωσης), γιατί διαφορετικά δεν γίνονται δεκτά στα λιμάνια χωρών-μελών που έχουν υπογράψει τη συνθήκης.

2.    Πιστοποιητικό πρόληψης της ρύπανσης από πετρέλαιο (Oil Pollution Prevention Certifieate-O.P.P.C.)

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΠΔ 479/84. όλα τα Ελληνικά πλοία άνω των 400 κοχ και τα Δ/Ξ άνω των 150 κοχ, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά εσωτερικούς πλόες. καθώς και όλα τα υπό Ελληνική σημαία πλοία 100-400 κοχ Kat τα Δ/Ξ κάτω των 150 κοχ. ανεξάρτητα από τους πλόες που εκτελούν, πρέπει να εφοδιάζονται μετά από επιθεώρηση με το πιστοποιητικό O.P.P.C., το οποίο εκδίδεται από τους αναγνωρισμένους οργανισμούς. Το πιστοποιητικό αυτό ισχύει μέχρι πέντε έτη με ετήσια θεώρηση. Δεξαμενόπλοια με Ελληνική σημαία με χωρητικότητα κάτω των εκατό πενήντα (150) κ.ο.χ. [Ο κόρος (reaster ton) είναι μονάδα μέτρησης όγκου με την οποία γίνεται η μέτρηση της χωρητικότητας ενός πλοίου. Ένας κόρος αντιστοιχεί σε 100 κυβικά πόδια ή 2,83 κυβικά μέτρα.] αντί του ανωτέρου πιστοποιητικού είναι δυνατόν για τη καταγραφή του εξοπλισμού προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, ο οποίος προβλέπεται στα άρθρα 5.6,7 του ιδίου Π.Δ., να χρησιμοποιείται το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεωρήσεως (Π.Γ.Ε.) αυτών.

3. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης του πλοίου για την αντιμετώπιση Ρύπανσης από πετρέλαιο (Shipboard Oil Pollution Emergency Plnn-S.O.P.E.P.)

Κάθε πετρελαιοφόρο ολικής χωρητικότητας 150 κόρων και πάνω θα φέρει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης ρύπανσης από πετρέλαιο, το οποίο θα είναι εγκεκριμένο από την Αρχή. Το σχέδιο αυτό θα είναι σύμφωνο με τις οδηγίες που καταρτίθηκαν από τον Οργανισμό και γραμμένο στη γλώσσα της εργασίας του πλοιάρχου και των αξιωματικών. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον:

•    τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τον πλοίαρχο ή τα άλλα άτομα που έχουν την ευθύνη του πλοίου να αναφέρουν ένα περιστατικό ρύπανσης από πετρέλαιο, όπως απαιτείται στο άρθρο S και το πρωτόκολλο I της Σύμβασης, που βασίζεται στις οδηγίες που καταρτίζονται από τον οργανισμό,

•    τον κατάλογο των Αρχών ή ατόμων που πρέπει να κληθούν στην περίπτωση ενός περιστατικού ρύπανσης από πετρέλαιο.

•    τη λεπτομερή περιγραφή των ενεργειών που πρέπει να γίνουν αμέσως από τα άτομα του πλοίου για τη μείωση ή τον έλεγχο της απόρριψης πετρελαίου ως συνέπεια του περιστατικού και

•    τις διαδικασίες καθώς και το κέντρο επαφής επί του πλοίου για το συντονισμό της δράσης με τις εθνικές και τοπικές αρχές στην καταπολέμηση της ρύπανσης.

Το Σχέδιο έκτακτης Ανάγκης Αντιμετώπισης της Ρύπανσης από Πετρέλαιο των υπόχρεων Ελληνικών πλοίων, καταρτίζεται από τους ενδιαφερομένους και θεωρείται από τις Λιμενικές Αρχές, τη Δ.Ε.Π. ή τους αναγνωρισμένους νηογνώμονες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί του SOPEP. απαιτείται το Vessel Respond Plan «V.R.P.», ενώ για την διέλευση της διώρυγας Παναμά απαιτείται το P.C. SOPEP.

4. Διεθνές πιστοποιητικό πρόληψης της ρύπανσης για τη μεταφορά χύδην υγρών επιβλαβών ουσιών (International Pollution Prevention Certificate For the Carriage of Noxious Liquid Substance in Bulk).

Σύμφωνα με την Δ.Σ. MARPOL 73/78 .Annex Π. κανονισμός 11 και 12Α τα πλοία που μεταφέρουν χύδην επικίνδυνες υγρές χημικές ουσίες και προσεγγίζουν λιμάνια ή τερματικούς σταθμούς που ανήκουν στη δικαιοδοσία άλλων χωρών της σύμβασης θα πρέπει να φέρουν το ανωτέρω πιστοποιητικό (N.L.S.C.). Εναλλακτικά, το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από το Διεθνές πιστοποιητικό καταλληλότητας για μεταφορά επικίνδυνων χύδην χημικών. Η ισχύς του δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών και θα πρέπει να υπόκειται σε ετήσια θεώρηση.

5. Διεθνές πιστοποιητικό καταλληλότητας για μεταφορά χύδην επικίνδυνων χημικών (Certificate of Fitness for the Carriage of Dangerous Chemicals in Bulk ή International Certificate of Fitness for the Carriage of Dangerous Chemicals in Bulk).

Με αυτό εφοδιάζονται τα χημικά Δ/Ξ που μεταφέρουν επικίνδυνα χύδην χημικά και εκτελούν διεθνείς πλόες. Για τα χημικά Δ/Ξ το πιστοποιητικό καταλληλότητας για μεταφορά επικίνδυνων φορτίων χύμα και το Διεθνές πιστοποιητικό καταλληλότητας για την μεταοορά χύδην φορτίων εκδΐδονται σύμφωνα με τις διατάζεις του Κώδικα χύδην χημικών (Bulk Chemical Code) και του Διεθνούς Κώδικα χύδην Χημικών (International Bulk Chemical Code) αντίστοιχα, και έχουν την ίδια ισχύ και αναγνωρίζονται όπως το Διεθνές πιστοποιητικό πρόληψης από την ρύπανση για μεταφορά χύδην επικίνδυνων υγρών ουσιών.Η ισχύς του δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών και θα πρέπει να υπόκειται σε ετήσια θεώρηση.

6. Διεθνές πιστοποιητικό καταλληλότητας για τη μεταφορά χύδην υγροποιημένων αερίων (International Certificate for Carnage of Liquefied Gases,in Bulk).

Με αυτό εφοδιάζονται τα πλοία μεταφοράς χύδην υγροποιημένων αερίων'. Το πιστοποιητικό ισχύει για χρονική περίοδο μέχρι 5 έτη. που καθορίζεται από την εκδούσα αρχή. Θεωρείται δε σε επίσια βάση, με περιθώριο θεώρησης τρεις μήνες πριν ή μετά την ημερομηνία έκδοσης.

7. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ρύπανσης από επικίνδυνες υγρές ουσίες (Shipboard Marine Pollution Emergency plan for noxious liquid Substances).

Σύμφωνα με την ΔΣ MARPOL 73/78 (.Annex II. regulation 16). κάθε πλοίο 150 κοχ και άνω που μεταφέρει επικίνδυνο χύδην υγρό φορτίο και εκτελεί πλόες σε λιμάνια ή τερματικούς σταθμούς θα εφοδιάζεται με το εν λόγω πιστοποιητικό το οποίο θα έχει εγκριθεΐ από την αρχή.

8. Πιστοποιητικό ασφαλίσεως αστικής ευθύνης για ζημιές από ρύπανση από πετρελαιοειδή - Certificate of insurance or other financial security in respect of civil liability for oil pollution damage (C.L.C.).

Από τις διατάξεις του παραρτήματος I της ΔΣ MARPOL 73/78 προκύπτει ότι κάθε Δ/Ξ, που μεταφέρει πάνω από 2000 τόνους «μαύρων» προϊόντων του πετρελαίου (ακάθαρτο πετρέλαιο, πετρέλαιο ατμοποίησης, βαρύ πετρέλαιο ΜΕ.Κ.) ή ορυκτέλαια, υποχρεούται να οέρει το πιστοποιητικό αυτό. Το πιστοποιητικό εκδίδεται από την αρχή Νηολόγησης του πλοίου και αποδεικνύει, ότι το πλοίο είναι ασφαλισμένο για τυχόν κινδύνους ρύπανσης. Στο πιστοποιητικό περιέχονται τα στοιχεία του πλοίου, του πλοιοκτήτη, το είδος της ασφάλειας, τα στοιχεία και η έδρα του ασφαλιστή, καθώς και ρόνος ισχύς του και μ' αυτό βεβαιώνεται ότι υπάρχει σε ισχύ ασφάλιση ή άλλη χρηματική εξασφάλιση σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης.

9.    Πιστοποιητικό ασφάλισης αστικής ευθύνης για ζημιά από ρύπανση πετρελαίου κίνησης.

Όλα τα πλοία με ελληνική σημαία ολικής χωρητικότητας πάνω από 1000 κοχ. ανεξάρτητα από τους πλόες που εκτελούν καθώς και πλοία με ξένη σημαία ολικής χωρητικότητας πάνω από 1000 κοχ πρέπει να εφοδιάζονται με πιστοποιητικό ασφάλισης αστικής ευθύνης για ζημιά από ρύπανση πετρελαίου κίνησης. Μ1 αυτό πιστοποιείται ότι αντίστοιχη ασφάλιση ή άλλη χρηματική ασφάλεια (όπως εγγύηση τράπεζας η συναφούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) βρίσκεται σε ισχύ για την κάλυψη ζημιάς από ρύπανση. Εκδΐδεται από την αρχή νηολόγησης του πλοίου και συντάσσεται στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους που το εκδίδει. Αν η γλώσσα που χρησιμοποιείται δεν είναι η αγγλική, η γαλλική, ή η ισπανική θα πρέπει να περιλαμβάνει μετάφραση και σε μια από αυτές τις γλώσσες. Το πιστοποιητικό πρέπει να φυλάσσεται επί του πλοίου, να διατίθεται και επιδεικνύεται από τον Πλοίαρχο ή τον αρμόδιο αξιωματικό, εφόσον ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού κατατίθεται στη αρχή νηολόγησης του πλοίου ή στις αρχές που το εκδίδουν ή το επικυρώνουν.

10.    Διεθνές πιστοποιητικό πρόληψης ρύπανσης του αέρα.

Η έκδοση Διεθνούς Πιστοποιητικού Πρόληψης Ρύπανσης του αέρα αφορά κάθε πλοίο ολικής χωρητικότητας 400 και άνω. καθώς επίσης πλατφόρμες και εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου οι οποίες εκτελούν ταξίδια σε ύδατα που βρίσκονται στην κυριαρχία η δικαιοδοσία άλλων μερών που έχουν προσυπογράψει το πρωτόκολλο 6 της MARPOL 7S. Το πιστοποιητικό εκδίδεται ύστερα από επιθεώρηση και η ισχύς του δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης με ετήσια θεώρηση. Τα υπόχρεα πλοία όταν βρίσκονται σε λιμάνι άλλου Μέρους του Πρωτοκόλλου υπόκεινται σε επιθεωρήσεις για να διαπιστωθεί ότι ο πλοίαρχος ή το πλήρωμα είναι κατηρτισμένοι και γνώστες των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται επί του πλοίου σχετικά με την πρόληψη ρύπανσης του αέρα από πλοία.

11.    Διεθνές πιστοποιητικό πρόληψης από την ρύπανση για μεταφορά χύδην επιβλαβών υγρών ουσιών.

Το πιστοποιητικό των υπόχρεων Ελληνικών πλοίων, εκδίδεται ύστερα από επιθεώρηση από την Αρχή ή από εξουσιοδοτημένους οργανισμούς. Η ισχύς του δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών και θα πρέπει να υπόκειται σε ετήσια θεώρηση.

12.    Διεθνές πιστοποιητικό καταλληλότητας για τη μεταφορά υγροποιημένων αερίων χύμα (International Ceitificate for Carnage of Liquefied Gases in Bulk).

Με αυτό εφοδιάζονται τα πλοία που μεταφέρουν χύδην υγροποιημένα αέρια. Το πιστοποιητικό ισχύει για τη χρονική περίοδο, που καθορίζεται από την εκδούσα αρχή, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη. Το πιστοποιητικό των υπόχρεων Ελληνικών πλοίων, εκδίδεται ύστερα από επιθεώρηση από την Αρχή ή από τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς.

13.    Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ρύπανσης από επικίνδυνες υγρές ουσίες (Shipboard Marine Pollution Emergency plan for noxious liquid Substances).

Σύμφωνα με την ΔΣ MARPOL 73/78. Annex II. regulation 16. κάθε πλοίο 150 κοχ και άνω που μεταφέρει επικίνδυνες υγρές ουσίες χύμα και εκτελεί πλόες σε λιμάνια ή τερματικούς σταθμούς θα εφοδιάζεται με το εν λόγω πιστοποιητικό και το οποίο θα έχει εγκριθεΐ από την αρχή.

1. Δηλωτικό μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων (Multimodal Dangerous Goods Fonn - IMDG Code, BLG Product Data Repoitiug Foim - IBC Code).

VI. Προαιρετικά Πιστοποιητικά κατά τις διατάξεις των κωδίκων IMDG και IBC Codes.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 της Απόφασης MEPC. 156(55) της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ. που υιοθετήθηκε τη\' 13η Οκτωβρίου 2006. το αναθεωρημένο Παράρτημα III τέθηκε διεθνώς σε ισχύ την 1η Ιανουάριου 2010. Τα υπόχρεα πλοία με ελληνική σημαία μετά την ημερομηνία αυτή, πρέπει να συμμορφώνονται ως προς τις απαιτήσεις των Κανονισμών του νέου Παραρτήματος ΠΙ. καθόσον η χώρα μας με τον Ν. 1269.82 έχει ήδη κυρώσει το Παράρτημα ΠΙ της Δ.Σ. MARPOL 73/78 - Κανονισμοί για την πρόληψη της ρύπανσης από επιβλαβείς ουσίες που μεταφέρονται δια θαλάσσης από πλοία σε συσκευασμένη μορφή. Ειδικότερα, προκύπτει η υποχρέωση, με μέριμνα του φορτωτή (shipper), κάθε πλοίο, το οποίο μεταφέρει επιβλαβείς ουσίες να φέρει μία ειδική κατάσταση ή δηλωτικό (signed certificate or declaration), το οποίο θα αναφέρει τις επιβλαβείς ουσίες και τη θέση τους στο πλοίο17. Αντίστοιχες διατάξεις περιέχονται στον Διεθνή κώδικα για την κατασκευή και τον εξοπλισμό πλοίων που μεταφέρουν χύδην επικίνδυνα φορτία - IBC Code.

Κατά το ΠΔ 68/2005 - ΦΕΚ 101/Α727.4.2005, σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την μεταφορά δια θαλάσσης χύδην' στερεών επικίνδυνων φορτίων', θα χρησιμοποιείται η ακριβής τεχνική ονομασία των φορτίων (και όχι εμπορικές ονομασίες). Επίσης κάθε πλοίο που μεταφέρει χύδην στερεά επικίνδυνα είδη, θα διαθέτει ειδικό κατάλογο ή δηλωτικό που θα αναφέρει τα επικίνδυνα είδη που μεταφέρονται στο πλοίο καθώς και την θέση τους. Αντί του ειδικού αυτού καταλόγου ή του δηλωτικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί λεπτομερές σχέδιο στοιβασΐας στο οποίο αναφέρεται η κλάση και καθορίζεται η θέση όλων των επικίνδυνων' φορτίων που μεταφέρονται με το πλοίο.

Αντίγραφο αυτών των εγγράφων· θα είναι διαθέσιμο . προ απόπλου , για το πρόσωπο ή οργανισμό που έχει προς τούτο ορισθεί από την Λιμενική Αρχή. Ειδικά όμως στα πλαίσια του EBC' Code, αναοέρεται ρητά ότι η σχετική φόρμα είναι προαιρετική και μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Τα φορτωτικά έγγραφα που συνοδεύουν τα επικίνδυνα φορτία είναι όμοια με εκείνα που απαιτούνται για τις άλλες κατηγορίες εμπορευμάτων, πρέπει, όμως, απαραίτητα να αναγράφεται σ’ αυτά το ορθό τεχνικό όνομα κάθε επικίνδυνης ουσίας και η κατηγορία στην οποία ανήκει, ώστε να προλαμβάνεται οποιαδήποτε παρανόηση σχετικά με τη φύση της. Στις οορτωτικές ή σε ξεχωριστή δήλωση, ο φορτωτής οφείλει να βεβαιώσει ότι τα επικίνδυνα εμπορεύματα έχουν τη σωστή σήμανση και συσκευασία. ότι φέρουν επιγραφές και ότι είναι σε κατάλληλη κατάσταση για μεταφορά. Οι φορτωτές, οι ναυτικοί πράκτορες, οι αντιπρόσωποι του πλοίου, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις γενικά, ή οι οδηγοί οορτηγών οχημάτων·, πρέπει να παραδίδουν σχετική αίτηση και τα αντίστοιχα έγγραφα στην οικεία Λιμενική Αρχή φόρτωσης των επικινδύνων ειδών τουλάχιστον προ 24ώρου από την έναρξη φόρτωσης Οι παραπάνω αρμόδιοι (εκτός του οορτωτή) ή οι παραλήπτες φορτίου πρέπει να παραδίδουν τα έγγραφα στην οικεία Λιμενική Αρχή εκφόρτωσης των επικίνδυνων ειδών τουλάχιστον προ 24ώρου από την έναρξη εκοόρτωσης. Η αντίστοιχη αίτηση - δήλωση μπορεί να σταλεί στη Λιμενική Αρχή με τηλεγράφημα ή τηλετύπημα ή τη λεομοιότυπο εξαιρούμενης της περίπτωσης των εκρηκτικών και μη περιλαμβανόμενης στην εξαίρεση της κατηγορίας 1.4S. Οταν οι φορτώσεις ή εκφορτώσεις στο / από το πλοίο γίνονται μέσω φορτηγίδας θα περιγράοεται αναλυτικά ο τρόπος φορτοεκφόρτωσης στη στήλη «συμπληρωματικών πληροφοριών» των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, στο προβλεπόμενο έγγραφο αναγράφονται υποχρεωτικά οι ουσίες που δύνανται να ρυπάνουν το θαλάσσιο περιβάλλον (Marine Pollutants), σε περίπτωση ατυχηματικής απόρριψης ή διαφυγής τους από το πλοίο. Τα υπόχρεα πλοία πρέπει να συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις μεταφοράς επιβλαβών ουσιών, δηλαδή ουσιών που θεωρούνται ρυπογόνες σύμφωνα με το Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικινδύνων Φορτίων· (EMDG Code) ή που πληρούν τα κριτήρια του προσαρτήματος της σχετικής απόφασης. Αντίγραφο των εν λόγω αποδεικτικών εγγράφων (Certificate or Declaration), πρέπει να κατατίθεται πρη' την αναχώρηση του πλοίου, σε πρόσωπο ή Οργανισμό που έχει καθοριστεί από αρμόδια Αρχή του Κράτους Λιμένα. Στο παράρτημα της εργασίας παρατίθενται τα υποδείγματα του BLG Product Data Reporting Form18 και του Multimodal Dangerous Goods form'9 και της Αντίστοιχης φόρμας του GESAMP20.

Στην περίπτωση που τα προϊόντα που θα μεταφερθούν είναι ραδιενεργές ουσίες, ο αποστολέας πριν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή τους θα πρέπει προηγουμένως να λάβει γραπτή δήλωση από τον παραλήπτη των ουσιών ότι πληροί όλες τις απαιτήσεις της Εθνικής Νομοθεσίας και της ΕΥΡΑΤΟΜ για θέματα αποθήκευσης, χρήσης και διάθεσης των συγκεκριμένων ουσιών. Η ισχύς της δήλωσης διαρκεΐ τρία έτη. Τα επικίνδυνα ή ρυπογόνα εμπορεύματα δεν παραδίδσνται προς μεταφορά ούτε φορτώνονται σε πλοίο αν δεν παραδοθεί στον πλοίαρχο ή τον το διαχειριστή) του πλοίου δήλωση με τις ορθές τεχνικές ονομασίες των επικίνδυνων ή ρυπογόνων' εμπορευμάτων, τους αριθμούς Ηνωμένων Εθνών' (UN). εφόσον υπάρχουν, τις κλάσεις κινδύνου του Ι.Μ.Ο. σύμφωνα με τους κώδικες I.M.D.G., I.B.C. και I.G.C., τις ποσότητες αυτών και. στην περίπτωση που τα εμπορεύματα περιέχονται σε φορητές δεξαμενές ή εμπορευματοκιβώτια, τα αναγνωριστικά τους στοιχεία.

To πιστοποιητικό αυτό, για τα υπό Ελληνική σημαία πλοία, εκδίδεται μετά από επιθεώρηση και έχει πενταετή ισχύ με ετήσια ανανέωση. Εκδίδεται από την ΔΕΠ ή τους αναγνωρισμένους οργανισμούς (νηογνώμονες). Η ετήσια θεώρηση διενεργείται ομοίως με τα πιστοποιητικά της SOLAS και Γραμμής Φόρτωσης, (Κεφ. 4 και 5). Μετά το πέρας κάθε ετήσιας επιθεώρησης, το αρχικό πιστοποιητικό πρέπει να οπισθογραφείται. διαφορετικά παύει να ισχύει και θεωρείται εκ νέου ισχυρό, μόνο μετά την διενέργεια νέας επιθεώρησης και σχετικής οπισθογράφησης αυτού. Η έκδοση των πιστοποιητικών ασοαλείας γίνεται μετά από πλήρη επιθεώρηση.

VIII. Πιστοποιητικά που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση. STCW/78.

Τα παρακάτω πιστοποιητικά είναι υποχρεωτικά και προ βλέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση για πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης βαρδιών'υπηρεσιών των ναυτικών (STCW/78).

19.    Πιστοποιητικό ασφαλούς συνθέσεως (Minimum safe maiming document).
Με την απόφαση A 481 του ΙΜΟ καθορίσθηκε ότι κάθε πλοίο, στο οποίο εφαρμόζεται η Δ.Σ. STCW/78 θα εφοδιάζεται με έγγραοο του Κράτους της σημαίας του, στο οποίο θα αναγράφεται η ελάχιστη ασφαλής σύνθεση (καταστρώματος, μηχανής). Επίσης ο εφοδιασμός με πιστοποιητικό ασφαλούς συνθέσεως ή ισοδύναμο που εκδίδεται από την αρμόδια Αρχή προ βλέπεται με τον Κανονισμό 13 του Κεφ. V της Δ.Σ. SOLAS 74/78 (2000 amendments) κανονισμός Π-2/15.2.3, για κάθε πλοίο που εφαρμόζεται η σύμβαση.

20.    Πιστοποιητικό μυοκτονΐας η απαλλαγής μυοκτονίας (deratring exemption ceitificate)
Με σκοπό την πρόληψη μολυσματικόν νόσων και την προστασία της δημόσιας υγείας εν γενει. τα πλοία υποχρεούνται από τον Υγειονομικό Κανονισμό να εκτελούν μυοκτονία σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και έκτακτα εφόσον' παρουσιαστεί ανάγκη. Τα πιστοποιητικά μυοκτονίας ή εςαιρέσεως μυοκτονίας εκδίδονται αποκλειστικά από τις υγειονομικές υπηρεσίες.’ το μεν πρώτο ύστερα από την διενέργεια της μυοκτονίας. ενώ το δεύτερο (πιστοποιητικό εςαιρέσεως μυοκτονίας), όταν το πλοίο διατηρείται σε τέτοια κατάσταση, ώστε ο αριθμός των τρωκτικών που υπάρχουν σ’ αυτό να θεωρείται αμελητέος. Αρμόδιες αρχές για την διενέργεια της μυοκτονίας ή εξαιρέσεως μυοκτονίας είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των λιμένων. Η εργασία της μυοκτο\'ΐας εκτελείται από ειδικά συνεργεία είτε εκ μέρους των Υγειονομικών Αρχών, είτε από ειδικούς εξουσιοδοτημένους οργανισμούς και υπηρεσίες.

IX. Ημερολόγια και Βιβλία Πλοίου

Το άρθρο 49. Κ.Ι.Ν.Δ., αναφέρει ότι ο πλοίαρχος πρέπει μέσα σε 24 ώρες από τον κατάπλου του πλοίου στο λιμένα (ακόμα και σε περίπτωση ναυαγίου), να προσκομίσει τα ημερολόγια του πλοίου και το ναυτολόγιο για θεώρηση στην αντίστοιχη Λιμενική ή Προξενική Αρχή. Σε συνδυασμό με το άρθρο 41 προκύπτει ότι τα ημερολόγια του πλοίου είναι:

-    το ημερολόγιο γέφυρας ή ημερολόγιο πλοίου,

-    το ημερολόγιο μηχανής, και

-    το ημερολόγιο ασυρμάτου.

1. Ημερολόγιο Γέφυρας (deck log).

Το ημερολόγιο Γέφυρας αποτελεί ναυτιλιακό έγγραφο των πλοίων με Ελληνική σημαία (ΚΔΝΔ. άρθρο 46 Παρ. 1), τηρείται από τον Πλοίαρχο και χρησιμεύει αφενός για την καθημερινή καταγραφή ναυτικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων και ενδείξεων και για την καταχώρηση γεγονότων, που αφορούν στο πλοίο, τη ναυσιπλοΐα, τους επιβαίνοντες και το φορτίο (άρθρο 48 ΚΔΝΔ). Συγκεκριμένα καταχωρούνται:

α) κάθε γέννηση ή θάνατος που έλαβε χώρα επί του πλοίου,

β) κάθε τραυματισμός ή άλλο ατύχημα που συνέβη σε μέλος του πληρώματος, επιβάτη ή άλλο πρόσωπο που βρίσκεται στο πλοίο.

γ) κάθε βλάβη που προκλήθηκε στη μηχανή, στον ασύρματο, στον' εξοπλισμό, στο φορτίο ή στο πλοίο γενικά, με αναφορά στον' τρόπο αντιμετώπισης ή αποκατάστασης.

δ) κάθε άλλο ναυτικό ατύχημα, ανεξάρτητα από τις συνέπειες του, με πλήρη περιγραφή των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη,

ε) οι διαταγές που λαμβάνονται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και οι ενέργειες που γίνονται προς εκτέλεση αυτών.

στ) οι αναφορές για την τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλονται από εσωτερικούς και διεθνείς κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο της κατάστασης του πλοίου, τη γραμμή φόρτωσης, την εκτέλεση των γυμνασίων, τα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα.

ζ) οι ναυτολογήσεις και οι απολύσεις των μελών του πληρώματος, που γίνονται από τον πλοίαρχο,

η) οι παραβάσεις των κανονισμών εργασίας στο πλοίο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνέχεια.

Οι εγγραφές γίνονται σε καθημερινή βάση και υπογράοονται από τον πλοίαρχο (άρθρο 41 ΚΙΝΔ). Η υποχρέωση να εοοδιαστεΐ το πλοίο με ημερολόγιο, αρχίζει από της εκδόσεως του ναυτολογίου και της ναυτολόγησης σ' αυτό του πλοιάρχου, ακόμη και αν δεν υπάρχει συγκρότηση πληρώματος και το πλοίο παραμένει αργούν στο λιμάνι χωρίς να επιχειρεί πλου. Το ημερολόγιο γέφυρας είναι διατιμημένο έντυπο του Ν.Α.Τ. και αποτελείται από 400 σελίδες. Χορηγείται από τη Λιμενική ή Προξενική Αρχή αφού πρώτα αριθμηθεί. μονογραφεί και σφραγιστεί Στον Κανονισμό Εργασίας Ελληνικών Φορτηγών' Πλοίων, με ολική χωρητικότητα πάνω από S00 κόρους, Β.Δ. 806/1970 (ΦΕΚ 275/Α), άρθρο 19 παρ. 2, προ βλέπεται η ύπαρξη "πρόχειρου ημερολογίου" γέφυρας. Αυτό τηρείται από τον αξιωματικό φυλακής γέφυρας και θεωρείται από τον πλοίαρχο καθημερινά.

Η συμπλήρωση του ημερολογίου από τον πλοίαρχο, αρχίζει με την παραλαβή της πλοιαρχίας και αν το πλοίο ανοίγει ναυτολόγιο από το άνοιγμα (έκδοση) του. για το οποίο καταχωρείται και σχετική ημερολογιακή εγγραφή. Η υποχρέωση της τήρησης λήγει με το κλείσιμο του ναυτολογίου, χωρίς την έκδοση νέου. Το ημερολόγιο μόλις συμπληρωθεί και θεωρηθεί από Λιμενική Αρχή παραμένει, κατά την κρίση των πλοιοκτητών, στο αρχείο του πλοίου ή της εταιρείας. Σύμφωνα με το άρθρο 53 ΚΔΝΔ.

αν Ελληνικό πλοίο απολεστεί ή παυσει να έχει την Ελληνική εθνικότητα, τα ναυτιλιακά του έγγραφα, εκτός του ημερολογίου γέφυρας και του ποινολογίου παραδΐδονται στην Λιμενική Αρχή νηολόγησης του πλοίου.

2. Ημερολόγιο Μηχανής (engineer’s log book).
Το ημερολόγιο μηχανής αποτελεί απραίτητο ναυτιλιακό έγγραφο των' πλοίων, τηρείται από τον Α' Μηχανικό του πλοίου, υπό την εποπτεία του πλοιάρχου και χρησιμεύει για την καταγραφή γεγονότων που αοορούν στην κατάσταση και λειτουργία των μηχανών και βοηθητικών' μηχανημάτων, την καύσιμο ύλη και την κατανάλωση αυτής (άρθρο 49 ΚΑΝΑ.).. Στον' Κανονισμό Εργασίας στα ελληνικά φορτηγά πλοία άνω των' 800 κ.ο.χ.. Β.Δ. 806.70 (ΦΕΚ 275 Α), στο άρθρο 78. αναοέρεται το "πρόχειρο ημερολόγιο" μηχανής, το οποίο τηρεί ο αξιωματικός φυλακής μηχανής και θεωρεί καθημερινά ο Α’ μηχανικός. Το πρόχειρο ημερολόγιο μηχανής συμβουλεύεται ο πρώτος μηχανικός κατά τη σύνταξη του επίσημου ημερολογίου μηχανής. Το ημερολόγιο μηχανής είναι όιατιμημένο έντυπο του Ν.Α.Τ. και περιλαμβάνει 100 φύλλα. Χορηγείται από τις Λιμενικές - Προξενικές Αρχές, αφού προηγουμένως αριθμηθεί και σφραγιστεί από την Αρχή που το χορήγησε. Ο Α’ Μηχανικός οφείλει να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη σωστή τήρηση και λεπτομερή συμπλήρωση του ημερολογίου. Ολα τα πλοία με Ελληνική σημαία που έχουν πάνω από 10 κόρους καθαρή χωρητικότητα (ΚΚΧ). και τα οποία κινούνται με μηχανική δύναμη υποχρεούνται στην τήρηση Ημερολογίου μηχανής (άρθρο 1 Β.Α/11-2/ 31-3 1923, όπως τροποποιήθηκε με το ΠΑ 31 Ιουλίου/12 Αυγούστου 1930).

3. Βιβλίο Ραδιοεπικοινωνιών (τ. Ημερολόγιο Ασυρμάτου)

Ολα τα πλοία που φέρουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά σταθμό Ραδιοεπικοινωνιών G.M.D.S.S. (Global Maritime Distress & Safety System), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν' κάθε φορά, πρέπει να είναι εφοδιασμένα και να τηρούν Ημερολόγιο Ραδιοεπικοινωνιών. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι λόγω της τεχνολογικής προόδου δε χρησιμοποιείται πια ο παραδοσιακός «ασύρματος» για την επικοινωνία, αλλά σύγχρονα δορυφορικά μέσα που καθιστούν την επικοινωνία μεταξύ λοίου και στεργιάς σπαφώς ευκολότερη και ταχύτερη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το εν λόγω λοιπόν βιβλίο έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει το παλιό «Βιβλίο Ασυρμάτου», σύντομη περιγραφή του οποίου ακολουθεί προς απλή ενημέρωση.

α) Ημερολόγιο Ασυρμάτου:

Το ημερολόγιο ασυρμάτου προβλέπεται στον Κ.Ι.Ν.Δ., άρθρο 41 και στον Κ.Δ.Ν.Δ., άρθρα 46 και 50. Τηρείται από τον αξιωματικό ασυρμάτου του πλοίου και σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός, από τον πρώτο ασυρματιστή. Την εποπτεία για την ακριβή τήρηση του ημερολογίου ασυρμάτου ασκεί ο πλοίαρχος. Σ' αυτό καταχωρούνται τα γεγονότα που αφορούν στη κατάσταση και λειτουργία του σταθμού ασυρμάτου (AT) και τα άλλα βοηθητικά μέσα τηλεπικοινωνιακής εξυπηρέτησης του πλοίου, π.χ. κλήσεις σε σήματα κινδύνου, βλάβες στα μηχανήματα του σταθμού ασυρμάτου, γεγονότα που αφορούν το προσωπικό ασυρμάτου, π.χ. ασθένεια ασυρματιστή, εφόσον δεν είναι δυνατή η αντικατάστασή του. καθώς και τα ραδιοτηλεγραοήματα που λαμβάνονται και αποστέλλονται. Το ημερολόγιο ασυρμάτου προσκομίζεται για θεώρηση στη Λιμενική - Προξενική Αρχή, εφόσον ζητηθεί. Είναι διατιμημένο έντυπο του Ν.Α.Τ. και χορηγείται από τη Λιμενική ή Προξενική Αρχή, αφού προηγουμένως αριθμηθεί. μονογραφηθεί και σφραγιστεί.

β) Ημερολόγιο Ραδιοεπικοινωνιών γιο τα πλοία που φέρουν σταθμό ρ αόιοεπικοινωνιών:

Σύμφωνα με την απόφαση Υ.Ε.Ν. 121S.86/16-11996 (ΦΕΚ 19Β), άρθρο 1. όλα τα πλοία που φέρουν σταθμό ραδιοεπικοινωνιών GMDSS, υποχρεωτικά σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά ή προαιρετικά, πρέπει να είναι εφοδιασμένα και να τηρούν ημερολόγιο ραδιοεπικοινωνιών. Αυτό τηρείται από τους υπεύθυνους χειριστές της υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών. Πρόκειται για ένα διατιμημένο έντυπο του Ν.ΑΤ.. σφραγίζεται και μονογράφεται κατά φύλλο από την Δ.Ε.Ε.Π. ή τη Λιμενική -Προξενική Αρχή. Στο ημερολόγιο αυτό, που φυλάσσεται στο χώρο διεξαγωγής των ραδιοεπικοινωνιών, καταχωρείται λεπτομερώς κάθε συμβάν (περίληψη, ημερομηνία και ώρα του συμβάντος) και κάθε ανταπόκριση, σχετικά με:

α) τα περιστατικά κινδύνου, επείγοντος περιστατικού και ασοαλείας που λαμβάνονται από τις συσκευές ραδιοεπικοινωνιών του πλοίου ή που αφορούν' άμεσα το πλοίο.

β) την υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών' που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασοάλεια της ναυσιπλοΐας γενικότερα

γ) τη λειτουργική κατάσταση και τυχόν βλάβες του ραδιοεξοπλισμού.

Το ημερολόγιο ραδιοεπικοινωνιών' θεωρείται από τον' πλοίαρχο α) κάθε 15 ημέρες, όταν το πλοίο εκτελεί πλόες μεταξύ λιμένων εσωτερικού ή λιμένων' εσωτερικού και εξωτερικού διάρκεια: μικρότερης των 15 ημερών και β) κάθε μήνα, όταν το πλοίο εκτελεί πλόες λιμένων εξωτερικού. Το ημερολόγιο ραδιοεπικοινωνιών προσκομίζεται για θεώρηση στη Λιμενική - Προξενική Αρχή του λιμένα κατάπλου του πλοίου σύμφωνα με τις διατάξεις και οδηγίες που αφορούν τη θεώρηση του ημερολογίου γέφυρας. Το ημερολόγιο ραδιοεπικοινωνιών μετά τη συμπλήρωσή του υπογράφεται από τους χειριστές του, θεωρείται από τον πλοίαρχο και φυλάσσεται στο αρχείο του πλοίου. Είναι δεμένο έτσι ώστε να αντέχει σε μακροχρόνια χρήση και φέρει εξώφυλλα από σκληρό χαρτόνι, επενδυμένο με πλαστικό ή άλλο ανάλογο υλικό χρώματος πορτοκαλί Έχει 100 φύλλα αριθμημένα από σελίδα με Α/Α. 1 μέχρι σελίδα με A Α. 200.

X. Αλλα βιβλία και Ημερολόγια Πλοίου

1. Βιβλίο Επιθεωρήσεων και Γυμνασίων.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ναυτιλιακό έγγραφο (άρθρο 46 § 1 ια Κ.4.Ν.Α.), τηρείται από τον πλοίαρχο και χρησιμεύει για την αναγραφή των αποτελεσμάτων των διενεργούμενων γυμνασίων και εκτάκτων' επιθεωρήσεων'. Όλα τα υπό Ελληνική σημαία ολικής χωρητικότητας άνω των εκατό (100) κόρων και τα μη Επιβατηγό ολικής χωρητικότητας άνω των τριακοσΐων (300) κόρων, υποχρεούνται στον εφοδιασμό και τη τήρηση του βιβλίου Επιθεωρήσεων και γυμνασίων (άρθρο 3 ΥΑ. 64572/’2/179/124-79). Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να παρέχει στους πλοιάρχους ένα επίσημο βοήθημα, που θα χρησιμοποιείται κατά την εκτέλεση των γυμνασίων και έκτατων επιθεωρήσεων. Στο βιβλίο καταχωρούνται όλα τα θέματα που αναφέρονται στην εκτέλεση γυμνασίων και επιθεωρήσεων στους τομείς ασφάλειας και ενδιαίτησης, των οποίων η καταγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας δεν είναι πλέον απαραίτητη, παρά μόνον όταν αυτό επιβάλλεται από άλλους λόγους. Ειδικότερα σ' αυτό αναγράφονται με σαφήνεια και περιληπτικά:

•    Η εκτέλεση γυμνασίων και εκτάκτων επιθεωρήσεων.

•    Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας από πλευράς εκπαιδεύσεως και ικανότητας του πληρώματος να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του σε ότι αοορά την χρησιμοποίηση των μέσων ασοαλεΐας του πλοίου.

•    Η διαπίστωση ελλείψεων, ανωμαλιών, ζημιών, φθοράς ή καταστροοής εφοδίων, οργάνων, εξαρτισμού, εξαρτημάτων και γενικά εξοπλισμού ασοαλείας του πλοίου.

•    Η ανάγκη διενέργειας προμηθειών σε εφόδια ενδιαίτησης και ασοαλείας.

•    Η ανάγκη διενέργειας εργασιών συντήρησης και επισκευών· προς διατήρηση των προβλεπόμενων επιπέδων' ασφάλειας, υγιεινής και ενδιαίτησης.

•    Επίσης στην ειδική στήλη του βιβλίου αναγράφονται έκτακτα συμβάντα και περιστατικά που επηρεάζουν την ασοάλεια του πλοίου.

2. Βιβλio Πετρελαίου (oil record book).
Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Κ.Δ.Ν.Δ.. το βιβλίο πετρελαίου περιλαμβάνεται μεταξύ των ναυτιλιακών' εγγράφων, με τα οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένο κάθε υπόχρεο με Ελληνική σημαία πλοίο. Όλα τα πλοία ολικής χωρητικότητας 400 κοχ. και άνω εφοδιάζονται υποχρεωτικά με Βιβλίο Πετρελαίου (ΜΕΡΟΣ I) και όλα τα πετρελαιοφόρα ολικής χωρητικότητας 150 κοχ. και άνω εφοδιάζονται υποχρεωτικά με Βιβλίο Πετρελαίου (ΜΕΡΟΣ I και II) (Παράρτημα I καν/σμός 20 MARPOL 73/78). Το Βιβλίο πετρελαίου ΜΕΡΟΣ I. συμπληρώνεται από όλα τα πλοία (Δ/Ξ και μη) και αφορά τις εργασίες διαχείρισης πετρελαιοειδών χώρου μηχανοστασίου ενώ το βιβλίο πετρελαίου ΜΕΡΟΣ ΙΙ συμπληρώνεται μόνο από Δ/Ξ και αφορά τις λειτουργίες-εργασίες φορτοεκφόρτωσης και ερματισμού. Τα πλοία είναι υποχρεωμένα να διατηρούν για τρία (3), τουλάχιστον, χρόνια τα βιβλία πετρελαίου στο πλοίου, μετά την τελευταία εγγραφή. Οι αποδείξεις για παράδοση καταλοίπων πρέπει να επισυνάπτονται στα σχετικά βιβλία πετρελαίου ή να είναι χωριστά, διαθέσιμα πάντα για έλεγχο. Το βιβλίο φυλάσσεται κατάλληλα, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμο για έλεγχο σε κάθε ζήτηση και ευρίσκεται στο πλοίο εκτός από την περίπτωση πλοίων που ρυμουλκούνται χωρίς πλήρωμα. Διατηρείται στο πλοίο για τρία χρόνια μετά την τελευταία εγγραφή σ’ αυτό.

- Βιβλίο Πετρελαίου ΜΕΡΟΣ I:

Ολα τα πλοία «μη πετρελαιοφόρα» ολικής χωρητικότητα: 400 κόρων και άνω και τα « πετρελαιοφόρα» 150 κ,ο.χ. και άνω εφοδιάζονται υποχρεωτικά με βιβλίο πετρελαίου ΜΕΡΟΣ I. Το βιβλίο συμπληρώνεται, όταν εκτελεσθούν μία ή περισσότερες από τις λειτουργίες έργασίες στο χώρο του μηχανοστασίου του πλοίου, όπως μνημονεύονται παρακάτω:

-ερματισμός ή καθαρισμός των δεξαμενών καυσίμων.

-απόρριψη ακάθαρτου έρματος ή νερού καθαρισμού των δεξαμενών που αναφέρονται παραπάνω.

-διάθεση βαρέων πετρελαιοειδών υπολειμμάτων.

-απόρριψη στη θάλασσα ή διάθεση κατά διαφορετικό τρόπο του νερού των υδροσυλλεκτών που συσσωρεύτηκε στους χώρους μηχανοστασίου, παραλαβή καυσίμων ή λιπαντικών, διάφορες άλλες παρόμοιες λειτουργικές εργασίες. γ-Κωοικοποίησπ λειτουργιών/εργασιών. Όλε; οι λειτουργίες-εργασίες που είναι δυνατό να εκτελεσθούν στο χώρο του μηχανοστασίου και κατά τη διάρκεια της παραλαβής καυσίμων και λιπαντικών του πλοίου, έχουν ταξινομηθεί σε εννέα (09) ομάδες, που χαρακτηρίζονται με τα αντίστοιχα κώδικα γράμματα (code letters) του λατινικού αλφαβήτου και έχουν ως εξής:

(Α) ερματισμός ή καθαρισμός των δεξαμενών καυσίμων,

(Β) απόρριψη του ακάθαρτου έρματος ή του νερού καθαρισμού από τις δεξαμενές καυσίμων που αναφέρονται στο παραπάνω τμήμα (Α),

(C) συγκέντρωση και διάθεση των βαρέων υπολειμμάτων πετρελαίου.

(D) μη αυτόματη απόρριψη στη θάλασσα ή κατά διαφορετικό τρόπο διάθεσης των νερών των υδροσυλλεκτών, που συσσωρεύονται στους χώρους του μηχανοστασίου,

(Ε) αυτόματη απόρριψη στη θάλασσα ή κατά διαφορετικό τρόπο διάθεση των νερών των υδροσυλλεκτών. που συσσωρεύονται στους χώρους μηχανοστασίου,

(F)    κατάσταση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της απόρριψης πε-

τρελαίου,

(G)    τυχαίες ή άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις απόρριψης πετρελαίου,

(Η) πετρέλευση ή παραλαβή λιπαντικών χύμα,

(I) πρόσθετες λειτουργικές διαδικασίες και γενικές παρατηρήσεις.

Κάθε ομάδα των παραπάνω εργασιών περιλαμβάνει επιμέρους εργασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται με τον Α.α (1,2,3..) (item numbers).

-    Βιβλίο Πετρελαίου ΜΕΡΟΣ II.

Ολα τα πετρελαιοοόρα 150 κ.ο.χ και πάνω εφοδιάζονται υποχρεωτικά με βιβλίο πετρελαίου ΜΕΡΟΣ Π. Επίσης τα πλοία αυτά εφοδιάζονται υποχρεωτικά και με βιβλίο πετρελαίου ΜΕΡΟΣ I. Το βιβλίο αυτό συμπληρώνεται όταν εκτελεσθούν μια ή περισσότερες από τις λειτουργίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φορτοεκοόρτωσης ερματισμού, διαχείρισης ή διάθεσης του ακάθαρτου έρματος, των υγρών των υδροσυλλεκτών του αντλιοστασίου και λοιπές παρόμοιες, όπως αυτές μνημονεύονται παρακάτω:

-    φόρτωση πετρελαίου.

-    εσωτερική μεταοορά φορτίου πετρελαίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

-    εκφόρτωση φορτίου,

-    ερματισμός των δεξαμενών φορτίου και των δεξαμενών που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για καθαρό έρμα.

-    καθαρισμός των δεξαμενών φορτίου, περιλαμβανόμενης και της πλύσης με αργό πετρέλαιο.

-    απόρριψη έρματος, εκτός εκείνου που είχε τοποθετηθεί στις δεξαμενές διαχωρισμένου έρματος (segregated ballast tanks),

απόρριψη νερού από τις δεξαμενές καταλοίπων (slop tanks), -κλείσιμο των απαραίτητων επιστομίων για να απομονωθούν οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για καθαρό έρμα, από τα δίκτυα σωληνώσεων φορτίου και αποστράγγισης, με το πέρας των εργασιών απόρριψης από τις δεξαμενές καταλοίπων,

-    κλείσιμο όλων των επιστομίων ή συναφών συσκευών με το πέρας των εργασιών' απόρριψης από τις δεξαμενές καταλοίπων, -διάθεση των υπολειμμάτων.

3. Βιβλίο Απορριμμάτων (Garbage Record Book).
Όλα τα πλοία με ολική χωρητικότητα 400 κόρων και άνω και κάθε πλοίο το οποίο έχει πιστοποιηθεί να μεταοέρει πάνω από 15 άτομα, που πραγματοποιούν' ταξίδια σε λιμάνια ή τερματικούς σταθμούς πέραν της ακτής στη δικαιοδοσία άλλων μερών της ΔΣ MARPOL 73/78 και κάθε μόνιμη και πλωτή εξέδρα που απασχολείται στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση του πυθμένα της θάλασσας, υποχρεούνται να εφοδιάζονται και να τηρούν βιβλίο απορριμμάτων. Το βιβλίο απορριμμάτων αποτελεί ναυτιλιακό έγγραφο του υπόχρεου πλοίου και τηρείται από τον' πλοίαρχο σύμφωνα με τις διατάξεις της ΔΣ MARPOL 73/78. Συμπληρώνεται υπεύθυνα από αξιωματικό καταστρώματος (Υπαρχος. Υποπλοίαρχος, Ανθυποπλοίαρχος) ο οποίος ορίζεται γι’ αυτό από τον' Πλοίαρχο, μετά από εκτέλεση μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω εργασίες:

♦    Απόρριψη απορριμμάτων στη θάλασσα.

♦    διάθεση απορριμμάτων σε ευκολίες υποδοχής στη ξηρά.

♦    διάθεση απορριμμάτων σε ούλα πλοία.

♦    ολοκληρωμένη αποτέφρωση απορριμμάτων'.

Το βιβλίο πρέπει να φυλάσσεται στο πλοίο, να είναι διαθέσιμο για επιθεώρηση και διατηρείται στο πλοίο, εκτός της περίπτωσης πλοίου χωρίς πλήρωμα που ρυμουλκεΐται. για δύο έτη μετά την τελευταία εγγραφή σ' αυτό.

4.    Βιβλίο Επιτροπής Τροφίμων

Στον Κανονισμό Εργασίας στα Ελληνικά Φορτηγά Πλοία με ολική χωρητικότητα άνω των 800 κόρων. Β.Δ. 806/1970 (ΦΕΚ 275/Α. άρθρο 101). προ βλέπεται η τήρηση του Βιβλίου Επιτροπής Τροφίμων. Ο πλοίαρχος του πλοίου υποχρεούται να συγκροτεί και να λειτουργεί Επιτροπή Τροφίμων που αποτελείται από έναν αξιωματικό και ένα μέλος του πληρώματος, πρόσωπα τα οποία αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Η Επιτροπή αυτή έχει καθήκον να παρίσταται στη ζύγιση και παράδοση των τροφίμων στο μάγειρα και να εξακριβώνει, αν αυτά είναι επαρκή, καλής ποιότητας και σύμφωνα με το εδεσματολόγιο και να τηρεί το Βιβλίο Επιτροπής Τροφίμων, καταχωρώντας τις όποιες παρατηρήσεις της και να θέτει αυτό υπόψη του πλοιάρχου, καθημερινά. Ο πλοίαρχος υποχρεούται να λαμβάνει μέτρα στις διατυπούμενες παρατηρήσεις, καταχωρώντας σχετική εγγραφή στο βιβλίο αυτό. Το Βιβλίο Επιτροπής Τροφίμων προσκομίζεται, όπως και τα άλλα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου, στη Λιμενική ή Προξενική Αρχή του πρώτου λιμένα κατάπλου του πλοίου για θεώρηση.

5.    Βιβλίο Υποθηκών του πλοίου

Ο Κ.Ι.Ν.Δ.. στο άρθρο 42, ορίζει, ότι ο πλοίαρχος μεταξύ των άλλων ναυτιλιακών εγγράφων πρέπει να έχει στο πλοίο και το πιστοποιητικό για τις εγγεγραμμένες στο πλοίο υποθήκες και κατασχέσεις. Επίσης το Ν.Δ. 3899 1958 (ΦΕΚ 195/Α) για την προτιμώμενη ναυτική υποθήκη, στα άρθρα 15 και 17 προβλέπει το Βιβλίο Υποθηκών (για τα πλοία με ολική χωρητικότητα άνω των 500 κόρων), το οποίο ο πλοίαρχος πρέπει να έχει στο πλοίο μαζί με τα άλλα κεκανονισμένα ναυτιλιακά έγγραφα. Στο βιβλίο αυτό σημειώνεται αμέσως κάθε εγγραοή ή εξάλειψη απλής ή προτιμώμενης υποθήκης που γίνεται στο βιβλίο υποθηκών της Λιμενικής Αρχής. Η σημείωση περιέχει: α) τα στοιχεία του οφειλέτη και του δανειστή, β) τη χρονολογία της εγγραφής,γ) το οφειλώμενο ποσό.

δ) το χρόνο λήξης της οφειλής,

ε) τη χρονολογία του εγγράφου της εξόφλησης στην περίπτωση εξάλειψης της υποθήκης.

Επίσης ο πλοίαρχος πρέπει να έχει στο πλοίο επικυρωμένο από τον υποθηκοφύλακα αντίγραφο κάθε εγγράφου που οδηγεί στη σύσταση υποθήκης.

6. Ποινολόγιο

Ο Κ.Δ.Ν.Δ., στα άρθρα 46 και 51 αναοέρεται στο ποινολόγιο του πλοίου ως ναυτιλιακό έγγραφο. Το ποινολόγιο είναι βιβλίο που τηρείται από τον πλοίαρχο, ο οποίος ασκεί την πειθαρχική εξουσία στο πλοίο. Σ' αυτό καταχωρούνται οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στα μέλη του πληρώματος από τον πλοίαρχο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σύμφωνα με το άρθρο 268 Κ.Δ.Ν.Δ., οι λεπτό μέριες τήρησης του ποινολογίου από τον πλοίαρχο των εμπορικών πλοίων και από τις Λιμενικές και Προξενικές Αρχές ρυθμίζονται με Π.Δ. Σε εκτέλεση αυτής της διάταξης εκδόθηκε το Π.Δ. 167/1976 (ΦΕΚ 61/Α) για την τήρηση του ποινολογίου από τους πλοιάρχους των Εμπορικών πλοίων και από τις Λιμενικές και Προξενικές Αρχές. Το άρθρο 1 αυτού του Π.Δ. προβλέπει ότι το ποινολόγιο τηρείται: 1) από τον πλοίαρχο των εμπορικών πλοίων που έχουν ολική χωρητικότητα μεγαλύτερη από 100 κόρους 2) από τις Λιμενικές ή Προξενικές Αρχές Επίσης καθορίζεται ότι ot πλοίαρχοι ή οι κυβερνήτες πλοίων κάτω των 100 κ.ο.χ. τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που θεσπίζονται από αυτό το Π.Δ. και εγγράφουν στο ημερολόγιο του πλοίου τις πειθαρχικές ποινές που επιβάλλουν στα μέλη του πληρώματος του πλοίου τους. Το ποινολόγιο του πλοίου είναι διατιμημένο έντυπο του Ν.Α.Τ., αποτελούμενο από πενήντα (50) φύλλα και χορηγείται από τις Λιμενικές και Προξενικές Αρχές αφού προηγουμένως θεωρηθεί.
.............................................................................................................................

Και ας μην ξεχνάμε χρήσιμος πολίτης είναι πάντα ο σωστά ενημερωμένος πολίτης.
------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------------