Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Πρακτικά Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το θέμα "Πολεοδομία Νήσων Περιφέρειας Αττικής"



 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΙΑ΄
Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017



.................................................................................
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε.
            Η κυρία Μεγαλοοικονόμου έχει τον λόγο.
            ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
            Κύριοι Υπουργοί, στο τελευταίο προσχέδιο του παρόντος σχεδίου νόμου περί ελέγχου και προστασίας δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στο άρθρο 31 που υπήρχαν τέσσερις παράγραφοι, προβλεπόταν στην παράγραφο 2 το εξής: Εάν οι δήμοι δεν έχουν συστήσει ή αδυνατούν να συστήσουν υπηρεσία δόμησης ή διαθέτουν υπηρεσία δόμησης που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης συνιστάται μια υπηρεσία δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα με χωρική αρμοδιότητα τους προαναφερόμενους δήμους μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης του συντονιστή της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 1 της από 30/12/2012 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4147/2013 που ισχύει έως σήμερα.
            Θα με ρωτήσετε τώρα σε τι αποσκοπούσε αυτή η διάταξη. Η εν λόγω διάταξη αποσκοπούσε στην απεξάρτηση των ΥΔΟΜ από τους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους. Μ’ αυτόν τον τρόπο γινόταν η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων, δεδομένου ότι αν οι ΥΔΟΜ παραμείνουν στους μητροπολιτικούς δήμους, οι υπάλληλοί τους θα μπορούν να κινούνται μόνο εντός οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας του μητροπολιτικού δήμου, οδηγώντας έτσι στην υποστελέχωση των ΥΔΟΜ των μικρών δήμων.
Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι μια τόσο κομβικής σημασίας διάταξη έχει εξαλειφθεί από το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου και τίθεται προς ψήφιση ενώπιον μας και έχει αντικατασταθεί από μια γενικής διατύπωσης διάταξη περιορισμού των προϋποθέσεων λειτουργίας, οργάνωσης και στελέχωσης των ΥΔΟΜ, βάσει του προεδρικού διατάγματος. Εκλείπει της αρχικής παραγράφου 2, όμως είναι σχεδόν βέβαιη, όχι μόνο η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ των μικρότερων δήμων, όπως είναι όλοι οι νησιωτικοί δήμοι που υπάγονται στην περιφέρεια Α΄ Πειραιά, Αίγινα, Κύθηρα, Σπέτσες, Τροιζηνία, Ύδρα, Πόρος, Αγκίστρι και στη Β΄ Πειραιά, Σαλαμίνα και των λοιπών νησιωτικών δήμων της πατρίδας μας, αλλά και η επακόλουθη δημιουργία πολλών τεχνικών προβλημάτων σε αυτούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αξιοσημείωτες οι ομιλίες που παρακολούθησα των δύο εισηγητών, της κ. Καρακώστα του ΣΥΡΙΖΑ και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Κατσαφάδου. Η κ. Καρακώστα εκλέγεται στη Β΄ Πειραιά και έχει τη Σαλαμίνα και ο κ. Κατσαφάδος έχει τους προαναφερθέντες δήμους. Πώς εσείς, που αφορά άμεσα εσάς τους δύο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Το έχουμε πει, θα το φέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα ζητήσω τον λόγο επί προσωπικού. 
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή η παράγραφος εξαλείφθηκε τελείως και μπορέσατε να το δεχθείτε εσείς χωρίς να μιλήσετε καθόλου; Δηλαδή, δίνεται στον μητροπολιτικό δήμο του Πειραιά να ελέγχει τους μικρούς δήμους, χωρίς να βγάλετε λέξη τουλάχιστον εσείς της Αντιπολίτευσης; Το δεχτήκατε εσείς, κύριε Κατσαφάδο; Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια μέτρα το δεχτήκατε αυτό. Εντάξει η κ. Καρακώστα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Το Υπουργείο Εσωτερικών θα φέρει νομοσχέδιο στο οποίο το βάζει.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς γιατί δεχθήκατε να εξαλειφθεί η παράγραφος 2;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Αφού είναι του Υπουργείου Εσωτερικών;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει. Εγώ δεν το δέχομαι πάντως. Δεν το δέχομαι.
Η εξάλειψη αυτή θεωρείται μέγιστη παράλειψη από το άρθρο και αφορά τους μικρούς δήμους της περιφέρειας. Ως εκλεγόμενη στη Β΄ Περιφέρεια και έχοντας δεσμούς με τα Κύθηρα ως καταγωγή, θεωρώ χρέος μου να ζητήσω να συμπεριληφθεί εκ νέου η συγκεκριμένη παράγραφος. Μάλιστα, καταθέτω στα πρακτικά την επείγουσα επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και στον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και κοινοποίησε στους Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων, σε όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Νήσων και στον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, τον κ. Χατζηπέρο, και εξηγεί όλους τους λόγους. Οπότε μην μου λέτε για Υπουργείο Εσωτερικών. Το καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν αυτήν την κραυγή απόγνωσης του Δημάρχου Κυθήρων που εκφράζει όλους τους νησιωτικούς δήμους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και εμείς, κυρία Μεγαλοοικονόμου για τον σεβασμό του χρόνου.
Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος.΄..................................................
----------------------------------------------------------
Πηγή: Πρακτικά Βουλής των Ελλήνων
----------------------------------------------------------