Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τι συμβαίνει με την Πολεοδομία των Νησιών;;;

Μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η ανεξάρτητη Βουλευτής κα. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος "Έλεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος". 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της σελίδας μας και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη ενημερωθήκαμε ότι στο τελευταίο προσχέδιο του Σ.Ν. μέχρι και πριν την εισαγωγή του για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπήρχε πρόβλεψη στο άρθρο 31 και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 που επέλυε το ζήτημα της πολεοδομικής εξυπηρέτησης των Δήμων που δεν έχουν δική τους πολεοδομία (όπως ο Δήμος Κυθήρων), δημιουργώντας ουσιαστικά Υπηρεσία Δόμησης για κάθε Περιφερειακή Ενότητα. 
 
Με τον τρόπο αυτό, γινόταν δεκτό ένα πάγιο αίτημα των Δημάρχων των νησιών της Αττικής, προκειμένου η πολεοδομική εξυπηρέτησή τους να μην εξαρτάται πλέον από το Δήμο Πειραιά, αλλά να μεταφερθεί σε αυτόνομη υπηρεσία της Π.Ε. Νήσων (Περιφέρεια Αττικής), στα πρότυπα της πρώην ΤΥΔΚ που ως αυτόνομη τεχνική υπηρεσία εξυπηρετεί τους 8 νησιωτικούς Δήμους της Αττικής. Το προσωπικό της νέας αυτής υπηρεσίας θα είχε αποκλειστική αρμοδιότητα εκ του Νόμου την πολεοδομική εξυπηρέτηση των Δήμων, αποφεύγοντας τον κίνδυνο μετακίνησης σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία όπως συμβαίνει σήμερα με το Δήμο Πειραιά.

Όπως όμως προέκυψε μετά την επεξεργασία του Σ.Ν. στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συγκεκριμένη παράγραφος απαλείφθηκε, γεγονός που προκάλεσε άμεση αντίδραση του Δημάρχου Κυθήρων ο οποίος απέστειλε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών την ακόλουθη επιστολή την οποία κοινοποίησε σε όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειας και στους Δημάρχους των νησιών της Αττικής:

"Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Στο τελευταίο προσχέδιο του Σ.Ν. με τίτλο «Έλεγχος και Προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος» και συγκεκριμένα στο άρθρο 31 αυτού, υπήρχε η παράγραφος 2 που ανέφερε τα εξής: «Αν οι δήμοι δεν έχουν συστήσει ή αδυνατούν να συστήσουν υπηρεσία δόμησης ή διαθέτουν υπηρεσία δόμησης που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία της, με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνιστάται μια Υπηρεσία Δόμησης ανά περιφερειακή ενότητα, με χωρική αρμοδιότητα τους προαναφερόμενους δήμους. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 1 της από 30.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε, με το άρθρο 1 του Ν. 4147/2013 (Α/98) και ισχύει σήμερα»
 
Στόχος της παραπάνω παραγράφου ήταν η απεξάρτηση των ΥΔΟΜ από τους μητροπολιτικούς δήμους και η δημιουργία ΥΔΟΜ στα πρότυπα των πρώην ΤΥΔΚ που σήμερα ανήκουν στις περιφερειακές ενότητες και εξυπηρετούν τους νησιωτικούς δήμους που δεν διαθέτουν ίδιες τεχνικές υπηρεσίες. Η πρόβλεψη αυτή προέκυψε ύστερα από αιτήματα πολλών δήμων – κυρίως νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών – με στόχο την αποτροπή διάλυσης των ΥΔΟΜ που εξυπηρετούν τους δήμους αυτούς, αφού εάν οι ΥΔΟΜ παραμείνουν στους μητροπολιτικούς δήμους, οι υπάλληλοι αυτών θα μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του μητροπολιτικού δήμου με ορατό τον κίνδυνο υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ που εξυπηρετούν τους μικρούς δήμους. 
 
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της ΒτΕ η συγκεκριμένη παράγραφος έχει αφαιρεθεί, μετά την επεξεργασία του Σ.Ν. από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. 
 
Ο Δήμος Κυθήρων, ο πλέον απομακρυσμένος Δήμος της Π.Ε. Νήσων Αττικής, δεν διαθέτει ούτε τεχνικές υπηρεσίες ούτε υπηρεσία δόμησης. Εάν η αρχική πρόβλεψη του άρθρου 31 δεν επανέλθει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, πιστεύουμε βάσιμα ότι το προσωπικό της ΥΔΟΜ που σήμερα ανήκει στο Δήμο Πειραιά και εξυπηρετεί τα νησιά (Τομέας Β΄) θα διατεθεί και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, με αποτέλεσμα την αποσάθρωση της υπηρεσίας και τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στο νησί μας και τους δημότες του. Και αυτό γιατί θα αποτελεί διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Δημάρχου τόσο η αλλαγή αρμοδιοτήτων του προσωπικού, όσο και η μετακίνησή του από υπηρεσία σε υπηρεσία. 
 
Ζητούμε την άμεση επαναφορά της αρχικής πρόβλεψης του άρθρου 31 (παρ. 2) προκειμένου να συσταθεί Υπηρεσία Δόμησης Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής με αποκλειστική αρμοδιότητα την έκδοση αδειών δόμησης στους 8 νησιωτικούς Δήμους της Αττικής".
Η μέχρι στιγμής αντίδραση του αρμοδίου Υπουργού κ. Σταθάκη είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα αφορά ρύθμιση που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και ότι θα επανέλθει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου αυτού, ενώ η κα. Μεγαλοοικονόμου από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τρίτης 17/10 εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυβέρνησης για την απόσυρση της διάταξης, μέμφοντας παράλληλα ιδιαίτερα τον Βουλευτή κ. Κώστα Κατσαφάδο που ως εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ. για το νομοσχέδιο αυτό, δεν ανέφερε τίποτα για τη συγκεκριμένη διάταξη παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αφορά άμεσα τη δική του εκλογική περιφέρεια.

Πάντως το ζήτημα είναι μάλλον πολύ σοβαρό καθώς έμπειροι μηχανικοί των Κυθήρων μας ενημέρωσαν ότι εάν η πολεοδομική υπαγωγή του νησιού εξακολουθήσει να είναι στο Δήμο Πειραιά, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα από τις αρχές του έτους, αφού σύμφωνα με το νέο εσωτερικό οργανισμό του Δήμου Πειραιά, οι περισσότεροι μηχανικοί του Β΄ Τμήματος που εξυπηρετεί τα Κύθηρα θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου με σοβαρό κίνδυνο την πλήρη διάλυση της υπηρεσίας, στην οποία θυμίζουμε μετά από τις παρεμβάσεις του Δημάρχου Κυθήρων προς τον κ. Μώραλη προ δύο ετών είχε επέλθει πλήρης οργάνωση και στελέχωση με άξιο προσωπικό που μέχρι σήμερα εξυπηρετεί το νησί μας. 


 ----------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------------