Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η σπάνια και αυστηρά προστατευόμενη Γραμμωτή Νεροχελώνα στη Νεάπολη!

“ Ένα ακόμη προστατευόμενο είδος σε έναν τόπο που μαρτυρά πως δεν προστατεύεται όπως του αξίζει… ”

ΝΕΑΠΟΛΗ. Ο εθελοντικός καθαρισμός των ακτών που πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» την Κυριακή 14 Μαΐου επιφύλαξε μια έκπληξη!

Μέλη του Συλλόγου είχαν πληροφορηθεί ότι στην περιοχή Μαγγάνου-Νερατζιώνα έχουν εντοπιστεί δύο πολύ μικρές χελώνες δεν είχαν όμως στοιχεία για την αναγνώρισή τους. Την Κυριακή, πραγματοποιώντας τον καθαρισμό των ακτών τα χελωνάκια παρουσιάστηκαν στην λίμνη του Μαγγάνου.

Ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» διαπίστωσε πως πρόκειται για μωρά που ανήκουν στο είδος Mauremis rivulata, στις πιο γνωστές ως «Γραμμωτές» Χελώνες, «Ποταμοχελώνες» ή «Μαυροχελώνες». Για να επιβεβαιώσουν δε την αρχή αίσθησή τους έστειλαν φωτογραφίες και λοιπά απαραίτητα στοιχεία στην Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και την Ελληνική Ερπετοπανίδα οι οποίες επιβεβαίωσαν το είδος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για είδος σπάνιο και αυστηρά προστατευόμενο από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, από κοινοτικές οδηγίες, τη συνθήκη της Βέρνης και το Π.Δ 67/81. Το γεγονός μάλιστα πως εντοπίστηκαν μωρά σημαίνει πως υπάρχει αναπαραγωγή και πληθυσμός που χρήζει προστασίας.




Ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» επισημαίνει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα προστασίας των υδροβιοτόπων του Νερατζιώνα, του Μαγγάνου και της Στρογγύλης, τόπων ενταγμένων στο Δίκτυο Natura 2000 αλλά ουδέποτε επαρκώς προστατευμένων.

Δυστυχώς, λίγες μέρες μετά την αναγνώριση της πρώτης μικρής γραμμωτής νεροχελώνας εντοπίστηκε και η πρώτη νεκρή ενήλικη Γραμμωτή Νεροχελώνα στη Στρογγύλη ενώ, την ίδια ημέρα, εκθαλασσώθηκε στην παραλία του Νερατζιώνα νεκρή caretta-caretta και βρέθηκε νεκρή νεαρή θηλυκή αλεπού…



Εφιστά επίσης την προσοχή στους κατοίκους της περιοχής πως τα χελωνάκια δεν είναι κατοικίδια και θα πρέπει να αφήνονται ελεύθερα στο περιβάλλον τους.
-------------------------------------------------------------------------
Πηγή: notospress.gr-Φωτό: Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
-------------------------------------------------------------------------