Σάββατο 20 Μαΐου 2017

«Εξαφανίστηκαν» 57.400 ελαιόδεντρα από τα Παπαδιάνικα

Έχουμε πει κατ΄ επανάληψη πως ο καλύτερος τρόπος δακοπροστασίας, είναι να ψεκάζουν οι παραγωγοί μόνοι τους, με την καθοδήγηση γεωπόνων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία το θέμα της δακοπροστασίας και βλέπουμε πως οι παραγωγοί που ψεκάζουν μόνοι τους, έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό προσβολής από δάκο στις ελιές τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο πρόγραμμα της δακοκτονίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, για το 2017 συμμετέχει μόνο το 35,12% των αγροτών της Λακωνίας, καθώς οι υπόλοιποι ψεκάζουν μόνοι τους.

Τώρα ακόμα ένα πρόβλημα έχει προκύψει σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου Μονεμβασιάς, το οποίο στάλθηκε στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Π.Ε. Λακωνίας, καθώς όπως λέει ο Δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης, έχουν μειωθεί αδικαιολόγητα 57.400 ελαιόδεντρα από τα Παπαδιάνικα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η περιοχή των Παπαδιανίκων είναι από αυτές που ανήκουν στο 35,12% των κοινοτήτων που συμμετέχουν ακόμα στο πρόγραμμα της δακοκτονίας!

Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο Τύπου:
«Σύμφωνα με την διακήρυξη δημοπρασίας για την ανάδειξη εργολάβων για την εκτέλεση δολωματικών από εδάφους ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε περιοχές ελαιώνων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο αριθμός των προστατευόμενων δέντρων στην τοπική κοινότητα Παπαδιανίκων έχει μειωθεί κατά 57.400 ελαιόδεντρα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (227.600 φέτος - 285.000 πέρυσι). Η ποσοστιαία μείωση ξεπερνάει το 20%.

Η αυθαίρετη αυτή περικοπή στα προστατευόμενα ελαιόδεντρα της Τ.Κ. Παπαδιανίκων είναι αδικαιολόγητη, καθώς από τα στοιχεία των τοπικών φορέων δεν προκύπτει μείωση του αριθμού των ελαιόδεντρων.

Το γεγονός δε αυτό έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς της τοπικής κοινότητας, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανεπαρκής κάλυψη δακοπροστασίας θα οδηγήσει σε δακοπροσβολές με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να λυθεί θετικά για τους ελαιοπαραγωγούς το πρόβλημα, ενόψει της έναρξης του προγράμματος δακοκτονίας».

Ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς
Ηρακλής Τριχείλης

Τέλος σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλία Στρατηγάκο, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαίου, θα γίνει σύσκεψη για να λυθεί αυτό το θέμα.
----------------------------
Πηγή:  apela.gr
----------------------------