Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Διώξεις κατά πάντων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Σε διαρκή αναβρασμό βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, καθώς στην αντεπίθεση περνά ο πρύτανης Αθ. Καραμπίνης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό για το σκάνδαλο των συμβάσεων κι ενώ το ζήτημα της παύσης από τα καθήκοντά του παραμένει σε εκκρεμότητα.


Μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (Δευτέρα 24/4/2017), σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», παρέπεμψε στο πειθαρχικό και τον καθηγητή της Νομικής στο ΔΠΘ και ειδικό γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένη Κασσαβέτη.

Το ΣΕΕΔΔ έχει προκαλέσει την οργή του πρύτανη Καραμπίνη, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει εκδώσει δύο επιβαρυντικά πορίσματα για τον ίδιο, σε συνέχεια των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» (κτιριακές υποδομές, συμβάσεις σίτισης φοιτητών).

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρύτανης, πριν καν εκδοθούν τα καταδικαστικά πορίσματα, είχε βάλει στο στόχαστρό του τους ελεγκτές επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Όμως κανένα από τα πορίσματα δεν υπογράφεται από τον ίδιο τον ειδικό γραμματέα, ο οποίος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, και ενώ κλιμακώνονται οι καταγγελίες για κλίμα εκφοβισμού προς τους αντιφρονούντες στην πρυτανική αρχή ακαδημαϊκούς, δύο από αυτούς έστειλαν επιστολές προς τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων του πειθαρχικού των μελών ΔΕΠ, με τις οποίες τέθηκαν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

«Όποιος στο ΔΠΘ τολμά να ασκήσει κριτική, να απαιτήσει και να υπερασπιστεί την εφαρμογή των νόμων και των ακαδημαϊκών αξιών τιμωρείται και αποπέμπεται (γεγονός που έχει συμβεί σε αρκετούς συναδέλφους που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το ΔΠΘ), κάτι το οποίο θα οδηγήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε ανεπίτρεπτη οπισθοδρόμηση και τις ακαδημαϊκές αξίες σε ολοκληρωτική κατάλυση», αναφέρει στην επιστολή του ο καθηγητής των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Βασίλης Τσαουσίδης.

Ο ίδιος, ως μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, είχε ζητήσει να ελεγχθούν όλες εκείνες οι ενέργειες του πρύτανη, οι οποίες αποδείχθηκαν παράτυπες και παράνομες βάσει των πορισμάτων του ΣΕΕΔΔ.

Την παραίτηση Καραμπίνη για θέματα διαφθοράς ζητούν με ψηφίσματά τους αριστερές φοιτητικές παρατάξεις, ενώ και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ανενεργού Συμβουλίου Ιδρύματος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει πως «μετά την παραπομπή του ο πρύτανης οφείλει να παραιτηθεί για να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

Η τελευταία είναι δεδομένο πως έχει διαταραχθεί βάσει των τελευταίων εξελίξεων, καθώς δεκάδες είναι οι ακαδημαϊκοί και οι φοιτητές που φέρονται να βρίσκονται στο στόχαστρο της πρυτανικής αρχής.
------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Κώστας Ζαφειρόπουλος 
------------------------------------------------------------------------------